Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tekirdağ Hamamları


_asi_

Önerilen İletiler

Tekirdağ Hamamları

 

 

YALI HAMAMI (Merkez)

 

Tekirdağ il merkezinde bulunan bu hamamın ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap bir durumda iken Tekirdağ Belediyesi tarafından 1944 yılında satın alınarak onarılmıştır.

 

Hamam Osmanlı hamam mimarisindeki çifte hamam plan düzenindedir. Kesme ve moloz taştan yapılan hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamın kadınlar ve erkekler bölümü birbirilerinin eşidir. Ilıklık ve soyunmalığın üzeri kasnaklı merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Sıcaklık bölümü de kare planlı olup, üzeri kubbe ile örtülmüştür.

 

Sıcaklık bölümünün içerisinde dörder kurna, ortasında da göbek taşı bulunmaktadır.

 

 

İNECİK ERENLER HAMAMI (Merkez)

 

Tekirdağ il merkezi İnecik Bucağı’nda, Malkara yolu üzerindeki bu hamamın yapım tarihi bilinmemektedir. Kaynaklarda da onunla ilgili yeterli bir bilgiye rastlanmamıştır. Hamam üzerinde yapılan onarım ve değişiklikler nedeniyle özelliğinden tamamen uzaklaşmıştır.

 

Hamam kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen hamamın üzeri kubbe ile örtülüdür. Hamam günümüzde halen kullanılmaktadır.

 

 

TURAN BEY HAMAMI (Malkara)

 

Tekirdağ ili Malkara ilçesinde bulunan Turhan Bey Hamamı günümüze gelememiştir. Kaynaklardan çifte hamam plan düzeninde yapıldığı öğrenilen bu hamam Trakya’nın işgali sırasında yıkılmıştır. Günümüzde bu hamamın yerinde apartman bulunmaktadır.

 

 

AYAZ PAŞA HAMAMI (Saray)

 

Tekirdağ ili Saray ilçesinde Sadrazam Ayaz Mehmet Paşa’nın yaptırmış olduğu külliyenin bir bölümünü oluşturmaktadır. Hamam külliye ile birlikte 1536-1539 yılları arasında yapılmıştır.

 

Kesme taştan yapılmış olan hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Bu bölümlerin üzeri kubbeli olup, günümüzde yapılan onarımlarla özelliğinden kısmen uzaklaşmıştır.

 

 

MÜREFTE HAMAMI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi, Mürefte’de bulunan bu hamamın mimarı ve yapım tarihi bilinmemektedir. Günümüze oldukça harap durumda gelen bu yapının Erken Osmanlı Döneminde, XV. Yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

 

Yapımında moloz taş, mermer ve tuğla kullanılmıştır. Duvarları dıştan moloz taşla, içten de tuğla ile örülmüştür. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen hamamda bu bölümlerin üzeri pandantifli kubbelerle örtülmüştür. Kubbe ve pandantiflerde tuğla kullanılmıştır. Ayrıca iç kısımda mermer ve tuğla tozu ile karıştırılmış neme dayanıklı horasan sıva kullanılmıştır. Dış duvarlarda bölgede çokça bulunan dere taşı ile tuğlalar karışık biçimde kullanılmıştır.

 

Doğu-batı yönünde uzanan hamamdan yalnızca güney duvarlarından bir bölümü günümüze gelebilmiştir. Bu nedenle de tam planını çıkarmak mümkün olamamıştır.

 

 

KONAK HAMAMI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Güzelköy’de bulunan bu hamam harap bir durumda günümüze gelebilmiştir. Yapım tarihini gösteren bir kitabesi olmayıp, kaynaklarda da ismine rastlanmamıştır. Yapı üslubundan XV. Yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

 

Trakya Üniversitesi’nden İ.Hakkı Kurtuluş’un araştırmaları sonucunda ortaya çıkan bu hamam doğu-batı yönünde yapılmıştır. Günümüze gelebilen bölümlerinden beşik tonozlu bir koridor ve bunun çevresinde bazı mekânlar bulunmaktadır. Hamamın yapı malzemesini dere taşı ve tuğla oluşturmuştur. Bunlar hamamın duvar dolgusu ile iç kaplamalarında kullanılmıştır. İçerisi, kubbeler ve kubbeye geçişler tuğladandır.

Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamamın güneyinde sivri kemerli eyvanlar görülmektedir.

 

 

GÜZELKÖY HAMAMI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Güzelköy’de bulunan bu hamamın kitabesi günümüze gelememiş, kaynaklarda da ismine rastlanmamıştır. Trakya Üniversitesi’nden İ.Hakkı Kurtuluş’un araştırmaları sırasında bulunan bu hamam harap durumdadır. Mimari olarak Erken Osmanlı hamam tiplerine benzerlik göstermektedir.

 

Hamamın yapımında büyük ölçüde dere taşı ve küçük moloz taşlar ile tuğla kullanılmıştır. Duvar işçiliğinde iki sıra tuğla ve bir sıra taş alternatifli olarak örülmüştür. Hamam soğukluk, sıcaklık ve ılıklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Hamamdan günümüze duvarlar ile bu duvarlar içerisindeki su künkleri gelebilmiştir.

 

Tekirdağ’da bu hamamların yanı sıra Eski Hamam, Orta Hamam, Paşa Hamamı, Malkara'da Turhan Bey tarafından yaptırıldığı bilinen Çifte Hamam ve Eski Hamam bulunmaktadır. Ancak bu hamamlar ya bütünüyle yıkılmış, ya da kısmen tahrip olmuş ve günümüze harap durumda gelebilmiştir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.