Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti


_asi_

Önerilen İletiler

SULTAN SAZLIĞI

 

 

Sultansazlığı Tabiatı Koruma Alanı, Kayseri İli Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçesi üçgeninde bulunmakta olup, tamamen düz kapalı bir havzadır. Sultansazlığı Ülkemizin sahip olduğu 7 önemli sulak alandan biridir. Yahyalı ilçesine 24 km., Yeşilhisar ilçesine 18 km., Develi ilçesine 35 km., Kayseri’ye 90 km. uzaklıktadır.

 

Sahanın genel alanı 17.200 ha. olup, en büyük göl 3.650 hektarlık tuzlu su ekosistemine sahip Yay gölüdür. 5.200 ha. alanı ise tatlı su ekosistemine sahip sazlık alan olup, geriye kalan 8.350 ha. ise otluk alandır.

 

 

 

Sultansazlığı, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 3'üncü maddesine istinaden 21.04.1988 tarihinde "Tabiatı Koruma Alanı" ilan edilmiştir. A kategorisinde bir doğal yaşam alanı olan Sultansazlığı bu niteliğinden dolayı uluslararası RAMSAR Sözleşmesi kapsamına alınan birkaç önemli sulak alan arasında yer almıştır.

 

Sultansazlığının belli başlı kuş göç yolları üzerinde bulunması, tatlı su ve tuzlusu ekosistemlerine sahip bulunuşu ile çok sayıda su kuşunun barınma, beslenme, üreme ve göç esnasında uğrama gibi ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Bu doğal yapısı 295 kuş türünün yaşamasına sebep olmaktadır. Kuş türlerinden bazıları akpelikan, küçükkarabatak, dikkuyruk, kılıçgaga, turna, karasumru ve flamingolardır. Bu kuş türlerinden 90'ı yerleşik olup, geri kalanının göç esnasında ve yavrulama döneminde geldiği gözlenmiştir.

 

 

 

Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve Dünya Bankası’nın destek verdiği GEF-2 projesi ile Türkiye’de bulunan 4 ana “Biyocoğrafik Zonu” temsil eden Sultansazlığı Kuş Cenneti, Köprülü Kanyon, Camili Ormanı ve Longos Ormanı, diğer doğal kaynaklara örnek olacak şekilde korunacaktır.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.