Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yozgat mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

YOZGAT YEMEKLERİ

 

ARABAŞI

 

MALZEMESİ

Hamur İçin:

Bir ölçü Un

6 Ölçü Su

Tuz

 

Çorba İçin:

Tavuk veya Hindi

Bir Kaşık Yağ

Bir Kaşık Salça

Tuz, karabiber, Kırmızı Biber

Bir Miktar Un

 

YAPILIŞI

Altı ölçek su bir kapta kaynamaya bırakılır. Öte yandan bir ölçek un yeteri kadar su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Bu karışım kaynamakta olan suya boşaltılarak bir süre oklava ile karıştırılır. Bir iki taşım kaynayıp kıvama geldikten sonra ateşten indirilip, sulanmış tepsiye dökülerek eşit miktarda dağılması sağlanır. Soğumaya bırakılır.

 

Diğer taraftan altı kaşık un bir kaşık yağ ile birlikte hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğuk su ilave edilerek bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyunun içine boşaltılıp yeteri kadar tuz ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Tavuğun göğüs etleri küçük parçalara ayrılıp çorbanın içerisine atılır.

Soğumaya bırakılan hamur ıslak bir bıçakla baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır,açılan yere çorba kasesi yerleştirilir,kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çiğnenmeden yutulur.

 

 

 

MADIMAK

 

madimak.jpg

 

MALZEMESİ

 

1.5 kilo Madımak

Bir kase yoğurt

150 gram Pastırma

Bir iki diş sarımsak

Tuz, biber, yağ, salça

 

YAPILIŞI

1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.

 

 

 

 

TESTİ KEBABI

 

testi.jpg

 

MALZEMESİ

 

1 adet Testi

3 kilo Kuşbaşı et

1 kilo Domates

300 gram Sarımsak

200 gram Sivri biber

200 gram Tereyağı

Karabiber, tuz

 

YAPILIŞI

Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.

 

Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.

 

 

YOZGAT BÖREĞİ

 

Yarım kg ıspanak,

1 baş kuru soğan,

100 gram pastırma,

1 adet domates,

1 çorba kaşığı margarin,

1 adet yumurta, karabiber,

yarım kg yufka,

kızartamak için sıvıyağ

 

Ispanağı temizleyip, yıkadıktan sonra, su koymadan, kısık ateşte haşlayın. Haşladığınız ıspanağı hafifçe ezin. Bu arada bir tavaya margarini alın. Soğanı yemeklik doğrayın. Margarinle beraber kavurun. Domatesi rendeleyerek ilave edin. Pastırmayı küçük küçük doğraya-rak tavaya alın. En son olarak da ıspanağı ve çiğ olarak malzemeye karıştıracağınız yumurtayı ve karabiberi ekleyin. Yufkaların her birini 4'e bölerek içine hazırladığınız içten koyun. Dilediğiniz şekilde sarın (muska ya da paçanga böreği gibi olabilir). Börekleri kızgın yağa atın ve altın sarısı renk alana dek kızartın.

 

 

BULGUR PİLAVI

 

MALZEMESİ:

3 su bardağı bulgur,

yarım su bardağı haşlanmış nohut,

1'er soğan, havuç ve domates,

1 çorba kaşığı tereyağı,

100 gr. margarin,

4 su bardağı et suyu.

 

Domates, soğan ve havucu rendeleyip, kızdırılmış yağda hafif pembeleştirin. Üzerine et suyunu ve nohutları ekleyip, 10 dakika kadar kaynatın ve bulguru ilave edin. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatarak, bulguru suyunu çektirin. Tereyağını kızdırıp bulgurun üzerine gezdirin.

 

 

ŞÖBİYET

 

MALZEMELER

1 kg un

2 yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı ayçiçek yağı

1 çay kaşığı karbonat

1 yemek kaşığı sirke

Biraz tuz

Tav yağı;

1-1,5 lt sıvı yağ

750 gr tereyağı veya margarin

Şurubu;

3 kg tozşeker

üstünü geçecek kadar su

1 limon

Açmak için;

1 kg un

500 gr ev nişastası

İÇİNE;

300-500 gr ceviz içi

 

YAPILIŞ TARİFİ

Yukarıdaki yazılan ölçülerle, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. İyice yoğurup özleştirin.Nemli bir bezin altında yarım saat bekletin. Sonra hamuru 20 pazıya ayırıp tekrar yarım saat dinlendirin.

Pazıların altına ve üstüne bolca nişastalı un serperek incecik açın. Yufkaları bir örtü üzerine serin. yufkaları üst üste koyup sekizer santimlik kareler halinde kesin. Ortalarına dövülmüş ceviz koyup üçgen biçiminde kapatın.

Hamurları 3 tepsiye yerleştirin. Katı yağları önce eritin ve tortusu dibine çökünce başka bir kapta kaynatılan sıvı yağla karıştırın. Kaynayan tav yağının 1/ 3 ünü bir kepçeyle alıp tepsinin birine gezdirin. Kalan yağı da diğer tepsilere dökün. Fırında pembe renkte pişirin.

Üç kilo şekerden orta koyulukta bir şurup hazırlayın. Soğuyan tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Kıyılmış yeşil fıstık serpin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.