Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ey Suskun sevgili, dokun hayatıma....DİRİLEYİM.....

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Geçen yıl ramazan ayının son günleriydi. Akşam ezanına bir saat olmasına rağmen gazi hastanesinde MR çektirmek için sıramı bekliyordum. Benimle birlikte yaklaşık beş veya altı hasta daha bekliyordu. Benim yanımda yirmi yaşlarında bir delikanlı onun yanında annesi ve babası oturuyordu. Annesi çantayı açıp oğluna ve kocasına yiyecek bir şeyler uzattı yemeye başladılar. Diğer hastalarsa söylenmeye başlamışlardı. Şu saat oldu hala sıra gelmedi üstelik orucuz, bize sabaha sıra gelmez. Yanımdaki delikanlı bir den annesine dönerek. “ Anne oruç ne demek? İnsanlar neden oruç tutarlar? Annesi ise bilmiyorum dedi. Babasına sordu babası ise tam bilmiyorum ama din öyle emrettiği için olmalı dedi. Delikanlı babasına din niye öyle emretmiş bir din niye insanların aç kalmasını ister ki ? baba başını salladı, delikanlı ve babası aynı anda bana doğru baktılar. Hastalar içinde benden başka örtülü yoktu sanırım bunun için olmalı ki sorularının cevabını benden bekleyip bana bakışlarını dikip sessiz ama bakışlarıyla benden cevap beklediler. Önce hiç duymazdan geleyim dedim ama çocuklarına cevap veremeyen anne baba bakışlarını üzerimden çekmeden benden bir açıklama bekliyorlardı. Niyetleri neydi bilmiyordum belki cevap veremeyip rezil olmamı, içeriğini bilmediğim bir dini körü körüne yaşadığımı görüp eğlenecekler miydi, yoksa gerçekten merak mı etmişlerdi. Durum ne olursa olsun ben orucun mahiyetini açıklamaya karar vermiştim ve söze başladım.

Orucu farklı yönlerden ele almalıyız;

1) Orucun psikolojik etkileri: İnsanoğlu hayatının her döneminde arzu ve isteklerinin esiri olmuştur. Gözünün gördüğü, gönlünün arzuladığı, canının çektiği her şeye sahip olmak ister. Ama hayatın gerçekleri her zaman buna müsaade etmez. İstediğini elde edemeyen nefiste şu belirtiler ortaya çıkar.

a) İstediği ile arasına giren sebeplere kızgındır.

B) Kendi sahip olamadıklarına başkalarının sahip olduğunu görünce o kişileri kıskanır ve düşmanlık duyar.

c) Hırslanır ve arzularına ulaşmak için öyle an olur ki, ahlaki, vicdani ve meşruu sınırların ötesine geçer toplumun düzenini bozar.

d) arzusunu elde edemeyişinden hayata küser.

e) Çoğu zaman istediklerini elde edemeyişini kendi beceriksizliğine bağlayıp sürekli kendini suçlar ve kendiyle barışık değildir, bu durum onda aşağılık kompleksi geliştirir. Bütün bu olumsuzluklar insan psikolojisini bozar ve bizi çağın hastalığı olan depresyona sürükler.

Oruçlu bir kişi nefsinin istek ve arzularına otuz gün boyunca sabreder. Meşruu olmayan halleri bir kenara bırakın, helal olduğu halde eşine dokunmaz, mutfağındaki yiyeceklere dokunmaz, çok kızgın olsa bile orucun şartı gereği susar. Kendi nefsine harcama yapmak yerine fakirler için harcama yapmayı ön planda tutar. Zoru başarmak sabırla olur, sabırsa irademizi güçlendirir. Güçlü bir iradeye sahip olanlar öyle her zorlukta yıkılıp dağılmazlar. Ellerinde olanla mutlu olmayı bilirler, Kendilerini nefislerine teslim etmeyip, nefislerinin dizginlerini kendi ellerine almışlardır, bu yüzden daha sakin daha huzurlu bir yaşamları vardır. Hem kendileriyle hem hayatla barışıktırlar. Akşam iftar sofrasına oturduğunda zoru başarmanın keyfini yaşar. Bir görevi yerine getirmiş olmanın hafifliğini Allah’ı razı etmenin huzurunu yaşarlar. Bir fakirle paylaşmışsa rızkını onun gözlerindeki pırıltıyla aydınlanır yürekleri. İftar sofrasında yeniden keşfeder ekmeğin suyun değerini zira açlıktan kıvranan insana bütün dünya nimetlerini sunsanız diğer yanda da ekmek ve suyu, kesinlikle birincil ihtiyacı olan ekmeği suyu tercih edecektir. İşte oruç bütün dünya nimetlerinin sıfırlandığı iftar sofrasında bir dilim ekmeğin insan mutluluğu için yeniden keşfidir. Bu yüzden İman edenler her yemek sonrasında içinde bulundukları olumsuzlukları bir yana bırakıp, Rabbim bu günde karnımızı doyurdun hamdolsun sana derler. Kaderlerine razı hallerinden hoşnutturlar.

2) Orucun sosyal etkileri: Oruç yeme içme yasağıyla, açın ve açlığın yeniden keşfidir. Fakir için bir kase çorbanın aslında büyük nimet olduğunu anlamanın, zengin için ise fakirin halini anlamanın yoludur oruç. İnsan kendi bünyesinde bizzat yaşamadığı hiçbir şeyi anlayamaz. Tanışık olmadığı hiçbir duyguyu kavrayamaz. İnsanlar topluluk halinde yaşar bir bireyin yaşadığı olumsuzluklar ister istemez tüm toplumu etkiler. Aç ve çaresiz biri kendine yardım eli uzatılmıyorsa mutlaka yolsuzluğa hırsızlığa başvuracaktır buda toplumun huzurunu bozacak. İnsanlar güvensizlik, kuşku, korku ile iç içe yaşayacaktır. İslam sosyal bir dindir bu yüzden İslam’ın olmazsa olmaz şartıdır zekât ve sadaka. İslam’ın özüdür paylaşmak ve sosyal düzeni sağlamak. Açın halini anlamanın en güzel yoludur oruç.

3) Orucun toplumsal huzur açısından etkisi: Oruçlu insan yeme içme yasağının yanı sıra dilini kontrol altına alıp; kırıcı, yaralayıcı, kışkırtıcı, yalan, iftira ve dedikodu mahiyetinde sözlerden uzak durur. Gözünü haramdan korur. Rızkını haramdan korur. Elini ve bedenini haramdan korur. Adaletli, merhametli, cömert saygılı, anlayışlı ve sevgi doludur çevresine karşı. Oruç toplum huzuru açısından bütün bu güzel hasletlerin yaşandığı en yoğun dönemdir. Otuz gün bu güzel değerlerin pratiğini yapan bireye artık hayatı boyunca bunları yaşamak zor gelmez, toplumsal ahlak ve huzur böylece sağlanmış olur.

4) Orucun sağlığımız üzerindeki etkileri: "Oruçlu insanda uyarılan salgılar azalır. Mide, bağırsak sistemi istirahata çekilir. Yani bir ay süresince bu sistem kendini yeniler ve organize eder. Diğer zamanlarda çokça tüketilen sigara, alkol gibi zararlı maddelerin daha az alınması da bu sistemin yenilenmesini hızlandırır. Bu da direkt olarak mide, bağırsak ve karaciğeri hem dinlendirir, hem de kendilerini yenilemelerine fırsat verir" Sürekli yeme alışkanlığından kaynaklanan obezite (şişmanlık) hastası olanların vücutları dinlenir ve yeme alışkanlıklarını düzenlemeleri için bir fırsat doğar. İnandığı dinin gereği olan bir ibadeti yerine getirmiş olmanın huzurunu yaşar. Bir psikoloji dergisinde dünya bazındaki verilerde bir dine inananların ve bu dinin gereğini yerine getirenlerin psikolojik açıdan daha sağlam oldukları ifade edilmektedir.

Delikanlı anne ve baba büyük bir şaşkınlıkla dinleyip, baba zor duyulur bir sesle, meğerse oruç ne kadarda önemli bir ibadetmiş doğrusu insan hiçbir kavram üzerinde detaylı düşünmediği için her şeyin anlamı havada kalıyormuş dedi. Anne ise samimi olduğuna inandığım bir sesle teşekkür ederken beni gülümseten delikanlı oldu. Elinde yarısını yediği sandviçi annesine uzatıp bunu ezandan sonra yesem olur mu? Dedi.

Nazlı yenidünya

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
Orucu farklı yönlerden ele almalıyız;

Orucu doğru ele almalıyız; Sanırım yazının devamı bu başlığı hakkediyor..Teşekkürler

Gönderi tarihi:

Ramazan ayı son günlerinde.İnanan tuttu,inanmayan tutmadı.(Tabi tüm tutmayanlar inanmayanlar değil)

Bizler inandıklarımızı,bir şekilde haklı ve gerekli çıkarmak için uğraşırız.

Ben de inanırım(sadece inanç değil tüm inandıklarınız için) ve ben de inandıklarımı haklılaştırırım.

gibi gibi gibi...

Umuyorum ki;inanan yada inanmayanı bu ayda buluşturan saygı ve tahammül olmuştur.

Şimdiden iyi bayramlar.

Gönderi tarihi:

Bir Müslüman olarak orucun hikmetine vakıf olabiliyorsak yani dilimiz iftiradan,birinin kalbini kırmadan,yalandan alıkoyabilmenin; akşama kadar aç kaldığımızda açlık çekenlerin halinin acısının, sahip olduklarımızın şükrünün, hoşgörünün tadının orucunu tutabiliyorsak ne ala ,yok bunları görememiş, yaşamamış,yaşayamıyorsak akşama kadar aç kalmışsın kime ne fayda.

Bayram bu güzellikleri ruhumuzda tekrar inşa edebilmiş olmanın bayramı.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

Bir Müslüman olarak orucun hikmetine vakıf olabiliyorsak yani dilimiz iftiradan,birinin kalbini kırmadan,yalandan alıkoyabilmenin; akşama kadar aç kaldığımızda açlık çekenlerin halinin acısının, sahip olduklarımızın şükrünün, hoşgörünün tadının orucunu tutabiliyorsak ne ala ,yok bunları görememiş, yaşamamış,yaşayamıyorsak akşama kadar aç kalmışsın kime ne fayda.

Bayram bu güzellikleri ruhumuzda tekrar inşa edebilmiş olmanın bayramı.

MUHABBETLE...

Birşey itiraf edeyim mi,ben Ramazan'ın hemen bitmesini istiyorum.Aslında severek,mutlulukla oruç tutuyorum.Ama galiba açlık özellikle sinirli insanlarımızı daha bi çekilmez kılıyor.İşim gereği akşama kadar insanlarla uğraşmak zorundayım.Birşey demeden,kendimi savaş alanında buluyorumbiggrin.gif

Her kızan da "yav adamın ağzını bozmayın,bu mübarek ayda.." diye ağzını alasından bozuyor.

Gönderi tarihi:

Birşey itiraf edeyim mi,ben Ramazan'ın hemen bitmesini istiyorum.Aslında severek,mutlulukla oruç tutuyorum.Ama galiba açlık özellikle sinirli insanlarımızı daha bi çekilmez kılıyor.İşim gereği akşama kadar insanlarla uğraşmak zorundayım.Birşey demeden,kendimi savaş alanında buluyorumbiggrin.gif

Her kızan da "yav adamın ağzını bozmayın,bu mübarek ayda.." diye ağzını alasından bozuyor.

Desenize Ramazan bitince çözülecek iyicene dilin kilidi, siz onlara uymayın, onlara uyup da orucunuzu bozmayın. :D

Muhabbetle...

Gönderi tarihi:

Desenize Ramazan bitince çözülecek iyicene dilin kilidi, siz onlara uymayın, onlara uyup da orucunuzu bozmayın. biggrin.gif

Muhabbetle...

Ramazan bitince en azından gerekçe bulamıyorlarsleep.gif

Şaka bir yana,çok değişik insanlar var.Aklım almıyor artıksad.gif

Neyse,yarın yine harp var...iyi gecelerbiggrin.gif

Gönderi tarihi:

Bence de...Uyumaya gelince iş varsa erken yatmakta fayda var, uykusuzluktan da maraz doğar, hayırlı uykular... :)

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

Gerçekten akıl almıyor bazen.. :D yumurtalı pide kuyruğundaki kavgalar Cem Yılmazı aratmıyor.. :D helede bir lokantada iseniz iftar vakti..garson bağırarak içeriye giriyor..

=tamamdır BOZUN oruçları..

dayı kopuyor o an tabii..yahu sabahtan akşama kadar aç dur sonrada BOZ.. :D sabah tekrar akşam BOZMAK için aç dur.. :D

Çağırdım garsonu..oğlum oruç bozulmaz dedim..AÇILIR..açıldıkça açılır..enginlere.. :D

Peki hacı amca..diyebildi sadece, benim güldüğümüde görünce.. :D

Gönderi tarihi:

Gerçekten akıl almıyor bazen.. biggrin.gif yumurtalı pide kuyruğundaki kavgalar Cem Yılmazı aratmıyor.. biggrin.gif helede bir lokantada iseniz iftar vakti..garson bağırarak içeriye giriyor..

=tamamdır BOZUN oruçları..

dayı kopuyor o an tabii..yahu sabahtan akşama kadar aç dur sonrada BOZ.. biggrin.gif sabah tekrar akşam BOZMAK için aç dur.. biggrin.gif

Çağırdım garsonu..oğlum oruç bozulmaz dedim..AÇILIR..açıldıkça açılır..enginlere.. biggrin.gif

Peki hacı amca..diyebildi sadece, benim güldüğümüde görünce.. biggrin.gif

laugh.giflaugh.gif bozun oruçları halaugh.gif

Geçen günlerde,eve geç geldiğimden dolayı dışardan birşeyler siipariş vermek zorunda kaldım.Ezan okundu,bizim lahmacunlardan ses seda yok.Beş on dakka dolandım,yine yok.Ekmek arası yapıyordum ki,kapı çalındı.Ben,"biraz geciktik sanırım" demeye kalmadan,siparişi getiren arkadaş;"abla,sus haline şükret.Bak,ben daha bi sürü yere gideceğim.Of ya daha açız." demedi mi?

Ben güldüm,ama kendisi çok ciddi ve patronlarına oldukça sinirliydisweatingbullets.gif

Oruç bozulmaz ama zanımca sinirimiz acayip bozuluyorunsure.gif

Asabi millettiz yalaugh.gif

Gönderi tarihi:

Sinirlerde bozulmayacak oruçta..kolay değil bu işler.. :D

Oruç..birde URUC var.. :)

Ağıza girenle değil ağızdan çıkanla bozulan URUC..işte biri Oruç..diğeriURUC..

Sevgili Mavi..sence hangisi daha zor.. :D

Gönderi tarihi:

Bana bir anıdan çok Samanyolu tv'nin "ibret" dizilerinin benzeri bir kurmaca gibi geldi. "annecim oruç nedemek" , "bilmiyorum evladım belki bir takva sahibi çıkarda aydınlatır bizi" :) Bu hikayede ibret alınacak tek nokta, hasta bir insanın yemek yemesine diğerlerinin homurdanması. Altta açıklayacağım gibi ters ibret alınacak olan budur.

Bu arada bu vesileyle seslenmek istiyorum. Ey insanlar yeter ibret fw maillerine doydum:)

Oruçla ilgili yapılan abartılara tek tek değinmeye gerek yok. İnsanın birdenbire öğünleri değiştirmesi. 12-14 saat su tüketmemesi. midenin uzun süre boş yere asit salgılaması. gün boyu gereken karbon hidratların alınmaması vs. Bunlar vücudu dinlendiren, rahatlatan, dinçleştiren şeyler değildir. Kastedilen diyetlerde bu şekilde olmaz. Sindirim sistemini dinlendirmeye, rahatlamaya dönük diyetlerde, diyete dahil besinler küçük ve sık porsiyonlar olarak tüketilir. Zaten orucunda böyle iddiaları yoktur. O sosyal Lurtz'a dönüşüyor :)

Oruç nedir ?

Oruç bir "çile"dir. Çile çekerek nefsi terbiye etmektir. Oruç insanın kendi vücut ve sosyal sağlığını düzeltmesi için getirilmiş bir ibadet değildir. Bu ibadetin varolduğu bütün dinlerde tanrıya olan sevgini ve bağlılığını kanıtlamak için uğrunda çile çekmektir. Tanrı için nefsine ne kadar hakim olabileceğini göstermektir. Fiziksel acı ritüeliyle benzerlik gösterir. Müslümanlarda çok sınırlı ve dar olsada (sufiler, şiiler ve caferilerde vardır), mesela katolik hristiyanlarda yayın bir ibadet biçimi idi eskiden.

Nefsi terbiyedir. Daha azıyla yetinmeyi öğrenmektir tali olarak. Ama başka ülkeleri bilmemde, Türkiye'de bu işlevinin artık olduğunu sanmıyorum. Ramazan ayındaki gıda harcamaları normal ayların iki katı olan insanların tuttukları orucun ne derece nefis terbiyesi ve azla yetinmeyi öğrenmek olduğu tartışmalıdır :)

Gönderi tarihi:

Oruç için ''çile'' tabiri kullanılmış.

Oruç tutanlar inançları için çile çekiyorlar tamam da siz neden bunun için çileden çıkıyorsunuz? :)

.

Ama çile çekenlerin çileli hallerinden dolayı sizin de çile çekmeniz hassasiyetinizi gösterir paylaşılacak bir fikir ve duygudur.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

Tabi forumda iletileri "siz" mantığıyla okumamak gerekir. Zira anlamayı güçleştirir. Absürd mesajlar çıkar ortaya. Oruç tutan bir insana "Oruç tutanlar inançları için çile çekiyorlar tamam da siz neden bunun için çileden çıkıyorsunuz?" şeklinde soru sormaya götürebilir insanı.

Ben orucumu beni sakinleştireceği, efendim sindirim sistemimimi dinlendireceği, iftarda yemek yemenin tadına daha çok varmamı sağlayacağı, beni sakin mülayim bir insan yapacağı için tutmuyorum. Zaten bunun için tutuyor olsaydım bu Allah için yapılmış bir ibadet olmazdı değil mi ? Piyango çıksın, ya da tayini iyi bir şehre düşsün diye türbede dua edenlerin eyleminin ibadet olmadığı gibi.

Oruca bu şekilde yapılan çağrıları, namaz kıl jimnastik yapmış olursun. Hacca git gezmiş olursun. Kurban kes taze et yemiş olursun şeklinde yapılacak çağrılardan farklı görmüyorum.

Oruç ibadeti varolduğu üç semavi dindede aynı anlamda bir ibadettir. Çile çekerek tanrıya olan sevgini ve bağlılığını göstermek. Burada mana budur yani.

Gönderi tarihi:

Sinirlerde bozulmayacak oruçta..kolay değil bu işler.. biggrin.gif

Oruç..birde URUC var.. smile.gif

Ağıza girenle değil ağızdan çıkanla bozulan URUC..işte biri Oruç..diğeriURUC..

Sevgili Mavi..sence hangisi daha zor.. biggrin.gif

tabi ki URUCsmile.gif

İnsanı insan yapan erdemlerden biri de ağzından çıkan sözlerdir.Bazı insanlar gerçekten konuşurken,neyi,nasıl konuştuklarını bilmezler.Sadece kırıcı olmakla kalmaz bu ağızdan çıkanlar,aynı zamanda sinirizi altüst eder.

Dilinizden dökülenler,bir duyuldu mu dönüşü olmaz.Tahribatının derecesi ne olursa olsun telafisi olmaz.

Bunun için konuşurken,önce tartmalıyız kendimizi.

Ahlak,tek kelimeyle muhteşem bir kavram.Yaratıcının insana sunduğu en güzel nimetlerden biri.

Sadece düşünce değildir ahlak;düşüncelerin eylemi,dile gelişidir aynı zamanda.

Gönül ister ki,sadece Ramazan ile değil,tüm ömürle iyi ahlakı konuşalım.

Ama Ramazan da bile bunu beceremiyorsak,tüm ömür demek sadece ütopya!

...

Çok da derinlere kaçmaya gerek yok.Asabi olmayalım dostlar,her zaman birbirimiz dinleyelim.Annemizi,eşimizi,komşumuzu,sokaktaki yaşlı amcayı vs...herkesi dinleyelim ki;kızmanın ne kadar da yersiz olduğunu görelimsleep.gif

Cidden,benim gibi gereğinden fazla gülen adama bile bağırıp çağırılyorlar,abi bi dinle diyorum;"ne dinleyecem,yav dndsshmjshsms"laugh.giflaugh.gif

işte öle Dayısmile.gif

Bana bir anıdan çok Samanyolu tv'nin "ibret" dizilerinin benzeri bir kurmaca gibi geldi. "annecim oruç nedemek" , "bilmiyorum evladım belki bir takva sahibi çıkarda aydınlatır bizi" smile.gif Bu hikayede ibret alınacak tek nokta, hasta bir insanın yemek yemesine diğerlerinin homurdanması. Altta açıklayacağım gibi ters ibret alınacak olan budur.

Bu arada bu vesileyle seslenmek istiyorum. Ey insanlar yeter ibret fw maillerine doydum:)

...

Yemek yerken,mutlaka bişey izlemeliyim.Açarım TV'yi...Reklamlar vardır genelde,bakarım STV'de "ikinci boyut..."Hepsinde aynı mesaj;sonuç hidayete ermek.

İşin aslı,ben magazin programlarına,entrika dizilere inat yine de STV derim.

Ama,bir yerden sonra bu abartılar,bu diğerleri vurgusu...gerçekten sinir bozuyor.

(bu arada sürekli benim gibi adam cümlelerine rastlarsanız şaşırmayın.Sadece bu tarz konuşmaları severim,yoksa bayanım)

Gönderi tarihi:

STV'deki dini içerikli mesaj verme üzerine kurulu hayat kesitleri sunan programlarda ben de kurgulanan mesajın veriliş biçimine ve dinle uygunluğuna takılıyorum.

O programlarda kötülük yapan en kısa zamanda cezasını çekiyor, iyi olan, inançlı olan da mükafatını hemen alıyor ve mesaj geliyor hemen:''Kötülük yaparsanız, inanmazsanız cezanızı Allh en kısa sürede bu dünyada kesinlikle verir; inançlıysanız bu dünyada hemen mükafatını alacaksınız.''

Peki hayat böyle mi, din böyle mi söylüyor yok.Allah herkese mükafatı ve cezayı bu dünyada verseydi e Cehennem'e Cennet'e ne hacet, sınava ne hacet?

İnnaçlı kardeşlerimiz bunları izleyip rahatlıyor, inancını besliyor ama o verilen mesaja inanırlar da haytatta da bunu Allah'tan beklerlerse dinden çıkmaları çok kolay olur Alimallah.

MUHABBETLE...

Gönderi tarihi:

Fuzuli,

Ne zaman o dizileri izlesem,"yav abi insan bu kadar kötü mü olur,off ya" havalarına giriyorum.

Bir insan tümüyle iyi yada kötü olamazken,keskn sınırlarla çizilen roller bana"Kırmızı başlıklı kız ve Kurt" masalları dışında pek bişey anlatmıyor!

Annem bir ara "Sır Kapısı" nı izler,ertesi gün komşulara "ya kardeş,Allah verir işte böle cezanı" diye fetva çekerdilaugh.gif

Annem duymasın,ondan bahsettiğimi.Gücenir vallasleep.gif

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Selamun aleykum değerli arkadaşlar. geçmişte olsa bayramınızı kutluyotum uzun zamandır gelememiştim.

Öncelikle bilmelisinizki bu benim bire bir yaşadığım bir olaydı ve sizlerle paylaşmak istedim. Ama görüyorumki oruç tuttuğunu ima etmesine rağmen bazı kardeşlerim orucun hala şuurunda değil. Krşkr taklidi imanla biryerlere varamayacağımızı bilmiş olsaydık. Keşke neyi niçin yaptığımızı bilmiş olsaydık. Benim derdim kimsenin hidayete ermeside değil. Hİdayet Allahtandır. Haa ben bunun için kul olarak üzerime ddüşeni yaparım o ayrı konu. Bende çok fazla stv izlemem ama bu şu gerçeği değiştirmiyor... içi boş da olsa çevremde pekçok kişiden şunu duyuyorum... stv de seyrettiklerimden çok etkilendim namaza başladım, oruca başladım, örtündüm vs. bu kanalın politikasını çokta doğru bulmasamda dua ediyorumki derdi Allah rızası olan ker kişiye ve kuruma Allah yardım etsin onları muzaffer kılsın. ve hepimizi sıratı mustakimde birleştirsin...Yazdıklarım sadece hayatımın yarım saatlik bir kesitiydi. Allah dilediği kişiye dilediğini dilediği yerden ulaştırır. Mesajımın ve derdiin doğru anlaşılması dileğiyle Allahın selameti üzerinize olsun.

Gönderi tarihi:

Selamun aleykum değerli arkadaşlar. geçmişte olsa bayramınızı kutluyotum uzun zamandır gelememiştim.

Öncelikle bilmelisinizki bu benim bire bir yaşadığım bir olaydı ve sizlerle paylaşmak istedim. Ama görüyorumki oruç tuttuğunu ima etmesine rağmen bazı kardeşlerim orucun hala şuurunda değil. Krşkr taklidi imanla biryerlere varamayacağımızı bilmiş olsaydık. Keşke neyi niçin yaptığımızı bilmiş olsaydık. Benim derdim kimsenin hidayete ermeside değil. Hİdayet Allahtandır. Haa ben bunun için kul olarak üzerime ddüşeni yaparım o ayrı konu. Bende çok fazla stv izlemem ama bu şu gerçeği değiştirmiyor... içi boş da olsa çevremde pekçok kişiden şunu duyuyorum... stv de seyrettiklerimden çok etkilendim namaza başladım, oruca başladım, örtündüm vs. bu kanalın politikasını çokta doğru bulmasamda dua ediyorumki derdi Allah rızası olan ker kişiye ve kuruma Allah yardım etsin onları muzaffer kılsın. ve hepimizi sıratı mustakimde birleştirsin...Yazdıklarım sadece hayatımın yarım saatlik bir kesitiydi. Allah dilediği kişiye dilediğini dilediği yerden ulaştırır. Mesajımın ve derdiin doğru anlaşılması dileğiyle Allahın selameti üzerinize olsun.

Orucun şuuru üzerine söyleminiz dikkatimi çekti.İnsanların taklidi imanına nasıl hüküm verdiniz biraz açar mısınız?

• 2 ay sonra...
Gönderi tarihi:

'ftoyd' demişki;

" Orucun şuuru üzerine söyleminiz dikkatimi çekti.İnsanların taklidi imanına nasıl hüküm verdiniz biraz açar mısınız?"

Değerli "ftoyd" sorunuza şöyle cevap vereyim; Taklidi imandan kastım pek çok iman ettim diyen insanlar Allahın rızasını kazanmak için birilerinden duydukları söylemlere göre amel ediyorlar. Ya o birileri yanıltmak istiyorsa dini sulandırmak istiyorsa? veya eksik biliyorsa? veya yanlış biliyorsa? veya yanılıyorsa, ve hatta bilmeden hüküm veriyor olsadamı bu insanlara uyacağız? Yine kendi çevremden çok basit bir örnek vereyim size; bir cuma arkadaşımla beraberiz onun evinde tam sela verilecegi saatte benden ezana kadar kendisine müsade etmemi istedi dua etmek için. bende ne demek tabii dedim ama aynı odadayız. Arkadaşım seccadeyi serdi üzerinde ayakta kıbleye döndü elinde bir tesbih ve şu cümleler eşliğinde "SALLADIM SELAYA GÖNDERDİM MEVLAYA DUALARIM KABUL OLA" diyerek tesbihi hızlı hızlı sallamaya başladı. Gözümün önünde böyle bir saçmalığa daha fazla dayanamadım ve ayinini bozarak; dinde böyle birşey yok sen ne yapıyorsun dediğimde birilerinden duydum böyle dua edince edilen dua kabul oluyormuş dedi. Eğerki duanın kabulünün şartlarını Kurandan ve sünnetten araştırmış (TAKLİT DEĞİL HATKİK) etmiş olsaydı geçerli ve doğru bilgiye ulaşacaktı. Kısaca bir insan neye inanıyor ise inandığı şeye NİÇİN inandığınıda bilmeliki buda doğru bilgiyi gerektirir. İslamı yarğılayanlarda kulaktan dolma yanlış bilgilerle birileri yargılıyor diye yargılıyorlar insafsıza...İslamı yaşamaya çalışanların bir kısmıda İnsanlar bunu böyle yapıyorlar diye yapıyorlar pek çok ameli. %95 müslümanım diyen bir ülkede eğer islam doğru anlaşılmış doğru yaşanmış olsaydı şu an ne kardeş kavgası olurdu ne fakir zengin dengesizliği ne yolsuzluk ne haksızlık ne adaletsizlik ne zulüm. bugün cennet ülkemizde bunları yaşıyorsak tek nedeni müslümanız dediğimiz halde islamı yeterince anlayamamış olmamız...Zira İslam toplum dinidir...Allahın bizim namazımıza orucumuza zekatımıza ihtiyacı yok. Rabbim bizden kendisiyle olan ilişkilerimizi ve bizim toplumla çevremizdekilerle olan ilişkilerimizi ve bizim tabiatla olan ilişkilerimizi düzgün kurmamızı istiyor. Namazla nesfimizi terbiye edip ruhumuzu ve ahlakımızı arındırmamızı, zekatla toplumun refahına yardım etmemizi, oruçla kendi pisikolojimizi kontrol altına alıp açın halini anlayıp ona göre yapmamız gerekeni yapmamızı istiyor... İslamın herkes tarafından doğru anlaşılması, kabul edenler tarafındanda doğru yaşanması dileğimle.....

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.