Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Köpekler Zihin Okumaz...

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

hundy.jpg

KÖPEKLER ZİHİN OKUMAZ...

Köpeklerin zihin kuramını sınamak için Western Ontario Üniversitesi’nden bir ekibin yaptığı çalışma sonucunda, köpeklerin“güvenilmemesi gereken” kişilere de güvendiği, yani zihin okuyamadıkları belirlendi

Binlerce yıllık evcilleştirme sürecine rağmen köpekler insanların ned üşündüğünü anlamakta zorlanırlar. Yapılan yeni bir çalışmayla köpeklerin“güvenilmemesi gereken” kişilere de güvendiği, yani zihin okuyamadıklarısonucuna ulaşılmıştır.

İnsanlar doğduklarında zihin kuramına sahip değildirler. Küçük bir çocuğa oyuncağını nereye sakladığını annesinin bilip bilmediğini sorarsanız, annesininhiçbir fikri olmasa bile çocuk bildiğini söyleyecektir.

Bununla birlikte çocuklar büyürlerken annelerinin neleri bilip neleri bilemeyeceğini anlamayabaşlarlar. İnsan dışı canlılarda zihin kuramını çalışmak çok daha güçtür.

1978’de yapılan bir çalışmada şempanzelerin, başka bir hayvanın niyetinipaylaşabildikleri gösterilerek, zihin kuramının ilkel bir haline sahip oldukları öne sürülmüştür.

Daha yakın bir zamanda ise Barnard College’danAlexandra Horowitz, köpeklerin başka köpeklerle oynamaya başlamadan önce onların dikkatini çektiklerinden emin olduklarını bulmuştur.

Buradan köpeklerinde zihin kuramına sahip olabilecekleri sonucuna varılmıştır.

Köpeklerin zihin kuramını sınamak için Western Ontario Üniversitesi’ndenpsikolog William Roberts ve meslektaşları farklı cinslerde 24 köpeği yardımsever ve yanıltıcı insanlarla eşleştirmişlerdir.

Her bir köpek parkta birağacın yanına yerleştirilmiştir. Biraz uzaklarında iki kova bulunmaktadır, heriki kovadan da yiyecek kokusu gelemsine rağmen sadece birine yiyecek konmuştur.

Bazen yardımsever kişi seslenmekte ve köpeğe içinde yiyecek olan kovayı işaret etmektedir. Diğer zamanlarda ise yanıltıcı kişi seslenerek köpeği içi boş olankovaya yönlendirmektedir.

Eğer köpek hileyi anlarsa, o zaman yanıltıcı kişisanki kovanın içinden bir şey yiyormuş gibi davranarak köpeğin yiyecek şansınıkaçırdığını düşünmesini sağlamaya çalışmaktadır.

NİYET SEZME

225 denemeden sonra köpeklerin güvenilir insanların sözünü dinlemek konusunda tereddüt yaşamadıkları, yüzde 79-96 oranında kendilerine söylenen şeyi yaptıkları gösterilmiştir. Aldatıcı kişilerle olan denemelerde ise köpeklerinitaat etme oranları giderek azalmıştır, yüzde 53-60 oranında itaat ettikleri görülmüştür.

Behavioural Processes dergisinin Ağustos 2009 sayısında yayımlanan çalışmayagöre, Roberts ve ekibi, köpeklerin aldatıcı insanlara onların niyetlerinisezdikleri için değil, bazı insanlarla “yemeği bulamama” sonucunueşleştirdikleri için itaat etmediklerini öne sürmüşlerdir.

Bu görüşü sınamakiçin araştırmacılar deneyden insan figürünü çıkarmışlar, kovaların arkasınasiyah ya da beyaz renkte kartlar yerleştirmişlerdir. Örneğin dolu bir kovanınarkasına siyah kart, boş bir kovanın arkasına beyaz kart yerleştirilmiştir.

160denemenin ardından köpekler doğru yönlendiren kartları öğrenmişler, onlarıöğrendiklerinde yüzde 60 oranında doğru eylemde bulunmuşlardır. Benzer şekildealdatıcı kartları da öğrenmişler ve onları gördüklerinde ise sadece yüzde 40oranında kovanın içini kontrol etmişlerdir.

Her ne kadar kartlarla yapılandeneylerdeki oranlar insanlarla yapılanlardan düşükse de, güvenilir vegüvenilir olmayanlar arasındaki fark yaklaşık yüzde 20 olup, her iki grup için(insan-kart) benzerlik göstermektedir.

Roberts “eğer köpekler zihin kuramınasahip olsalardı, aldatıcı kişilerin onları her zaman aldatacağını düşünür veonları yanlış kartlarla yaptıklarından çok daha az onaylarlardı” yorumunuyapmaktadır.

Gönderi tarihi:

Her ne kadar kartlarla yapılandeneylerdeki oranlar insanlarla yapılanlardan düşükse de, güvenilir vegüvenilir olmayanlar arasındaki fark yaklaşık yüzde 20 olup, her iki grup için(insan-kart) benzerlik göstermektedir.

İhanet

Bir insan

Bir köpek

Karşı karşıya

İnsan havlıyor

Köpek havlıyor

Havlaşıyorlar

İnsan konuşuyor

Köpek havlıyor

İnsan köpeğin

Başına vuruyor

Ben havlıyorum

Sen konuşmuyorsun

Ben havlayacağım

Sen havlayacaksın

Ben konuşacağım

Sen konuşacaksın

Köpek insana,

Garip garip baktı

Birkaç kere havladı

Sanki bakışlarında,

“Ey insan,

Sen insanlığına

İhanet edip havlayabilirsin

Ama ben köpekliğime

İhanet edip asla konuşamam! ”

Mehmet Çoban

Gönderi tarihi:

bilgiler için teşekkürler..

Ben teşekkür ederim sayın Aries, ilginizden dolayı.. clover.gif

İhanet

.

.

Köpek insana,

Garip garip baktı

Birkaç kere havladı

Sanki bakışlarında,

“Ey insan,

Sen insanlığına

İhanet edip havlayabilirsin

Ama ben köpekliğime

İhanet edip asla konuşamam! ”

Mehmet Çoban

Ne güzel de yazmış teşekkürler sayın ufuk_efe clover.gif

Binlerce yıllık evcilleştirme sürecine rağmen köpekler insanların ne düşündüğünü anlamakta zorlanırlar. Yapılan yeni bir çalışmayla köpeklerin“güvenilmemesi gereken” kişilere de güvendiği, yani zihin okuyamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Gerci Western Ontario Üniversitesi’nden bir ekib yapmış bu çalışmayı, fakat ben bu yazılanlara katılamıyorum..

"Insanların ne düşündüğünü anlamakta zorlanıyorlar"...... deniliyor

Peki biz insanlar zorlanmıyormuyuz..?

ayrıca

köpeklerin " güvenilmemesi gereken" kişilere de güvendiği "... bence burada abartmışlar biraz, oncası var gereken ilgi gösterildiğin de, çok güzel bir şekil de de ayırt etmesini bilmekte.. ( misal: Polislerin köpekleri )

son olarak ta

"zihni okuyamadıkları sonucuna ulaşılmıştır" .... burada sormak istiyorum kim kimin zihnini okuyabiliyor ki gercekten..

ama şu varki, daha bu aksam, bir ara net bağlantım kesilmişdi... her neden dolayı ise..

herzaman ki gibi icim icime sığmaz oldu ve tedirgindim, devamli bilgisayarda biryerler tıklıyordum, düzeldimi diye..

Gözüm bi ara köpeğime takıl dı, yer değiştirmiş, iki ön patisinin arasına başını sıkıştırmış ve bana öyle bi dikatle bakıyor du ki...sanki benimle birlikte o anı yaşıyordu ve bekliyordu bağlantim olsun diye

eğer ki huzursuzluk anları yada mutluluk anlarını bir köpek seninle birlikte paylaşabiliyor ise..

Zihni okuma... denilen şeye, eş değer değilmidir

Bizler karşımızdakinin zihninden gecenleri okuyabiliyormuyuz..? Hiç mi yanılmıyoruz.. ?

Saygılar

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.