Gönderi tarihi: 15 Kasım , 2008 16 yıl Cok yakin bir arkadasim bizi dogumgunune davet etti. Pasta kesilmeden az once, hepimize Robert Frost'un Sapilmamis Yol siirinin (Yol Ikiye Ayrildi diye de tercume edilmistir) yazdigi birer kagit verdi ve hayatimizda sapmadigimiz hangi yolun, kaderimizi degistirdigini anlatmamizi istedi!Once sicak bir ogleden sonrasi gevsekligiyle bu gorevi protesto edip, dedikodu yapmayi tercih edecegini soyleyenler cikti. Sonra kendimizi kaptirdik… Bir arkadasim, Amerika'da aldigi parlak bir is teklifini reddedip, asik oldugu icin Turkiye'ye dondugunu, sapmadigi o kariyer yolunun kaderini nasil degistirdigini anlatti. Bir digeri kendisini yipratan bir aski, evlilik arifesinde nasil ani bir kararla bitirdigini… Bir baskasi, asla cocuk yapmayi planlamadigi bir donemde karsisina cikan bu yola, nasil aniden saptigini… Bir digeri de isletme egitimini arida birakip istedigi bambaska bir meslegin pesinden gittigini… ARKAYA BAKMAMAK LAZIM Sadece is, ask ve cocuk alanindaki yollardan bahsedilmedi tabii. Kilo vermek, seyahate cikmak, birinin suratina telefon kapatmak gibi ufacik kararlarin bile hayati ne kadar cok etkileyebildigini konustuk. Oteki yol secilseydi senaryo nasil gelisirdi, kimimiz uc asagi bes yukari tahmin ettik, bazilarimiz hayal bile edemedi. Ama herkes sectigi yoldan uc asagi bes yukari memnun gorunuyordu. Ben dergi editoruyken, bir aksamustu calan telefondan bahsettim. Telefonun obur ucunda atv'nin tanitim bolumu vardi ve yeni hazirlamakta olduklari bir programin anlaticiligi icin deneme cekimi yapip yapamayacagimi soruyorlardi. Programin adi g.a.g. olacakti. Onumde iki yol vardi, 'Cok tesekkurler, ilgilenmiyorum,' demek veya onlarin rica ettigi gibi alt kata inip yuz yuze konusmak… Sebebini bilmiyorum ama ikinci yolu sectim! Ve galiba hayatimin en dogru kararlarindan birini vermis oldum! Dun bir roportajda, geldigim noktada nelerin etkili oldugunu sordular. Calisma mi, yetenek mi, sans mi? Belki hepsi. Belki de hicbiri. Galiba kaderimizi esas degistiren, verdigimiz cesurca kararlar. Bir yolu secmek ve sonra arkaya bakmamak… Secret kitabi ve belgeseli, bu yil butun dunyada olay yaratti. Etrafta arabasinin dikiz aynasina, bilgisayarinin, buzdolabinin uzerine 'Bir hafta icinde aski bulacagim,' 'Trilyonlarca para kazanip villa alacagim,' 'Kisa zamanda basarili ve unlu olacagim, herkes bana bayilacak,' yazmis insanlar goruyorum. Kusura bakmasinlar, bu ipuclarini gorur gormez, onlar hakkinda ilk dusundugum; umitsiz durumda olduklari! 45 yasinda birinin Olimpiyat kosucusu, iki lafi bir araya getiremeyen bir cahilin, aniden unlu bir romanci olmasi icin Secret degil, mucize gerekir! Ama suna katiliyorum, hayatta dogru yollara sapmak, insanin kendi elinde. Hatta bazen o yollari yaratmak bile! Robert Frost'un siirinin son kitasi soyle: Anlatacagim derin bir ic cekisle Yillar yili, her zaman, her yerde Ormanda yol ikiye ayrildi Ve ben daha az katedilmis olani secince Butun farki bu yaratti! Galiba yol ayrimlarinda ilk dusunulen ve uygulanan kararin hep en dogru karar oldugu zamanla ortaya cikiyor. Herkes kendi yolunu kendisi sectigi zaman kader daha merhametli davraniyor. Zira pismanlik, yeryuzunun en faydasiz duygusu! Gulse ßirsel YOL İKİYE AYRILDI Yol ikiye ayrıldı güze batık ormanda, Gezemediğim için üzgünüm ikisini de Bir gezgin gibi tek başına, uzun süre Durdum, baktım en uzaktaki yola Bükülüyordu çalılıkların arasında; Ardından ötekine saptım güzellikten nasipli, Kim olsa onu seçmez miydi zaten, Çimenlerle kaplıydı fethedilmekti niyeti; İşin doğrusu yolların her ikisi de Gerçekte eşit ölçüde aşınmıştı, Ve ikisinde de seher eşit uzanırdı Yapraklara, ayak altında kararmamıştı renkleri Âh, ilkini bir başka güne bıraktım! Anlamadan bir yolun başka bir yola kavuştuğunu, Kararsızdım gidersem dönemem asla geri. Anlatacağım derin bir âh ile bu durumu Yıllar yılı her yerde her zaman: Yol ikiye ayrılmıştı ormanda ve ben-- Daha az katedilmiş olanı seçtim, Ve bütün ayrımı yaratan da buydu. Robert FROST bir arkadaşım mail olarak göndermiş bu yazıyı çok hoşuma gitti paylaşayım dedim.. gerçekten hepimiz mutlaka hayatımızın bir döneminde yolu ikiye ayırmadıkmı?
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.