Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl Bugün ne yapalım..bugün ne yapalım? Hadi canım,hadi! Yazmaktan vazgeçtim!!! Hangi tarifimi yaptınız ki bugüne kadar? Size tarif marif yok
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl Bugün ne yapalım..bugün ne yapalım? Hadi canım,hadi! Yazmaktan vazgeçtim!!! Hangi tarifimi yaptınız ki bugüne kadar? Size tarif marif yok anlamıyonmu kız abla hem tarifi vercen hemde yapıcan
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl anlamıyonmu kız abla hem tarifi vercen hemde yapıcan baaakk sennnnn şu işe
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl baaakk sennnnn şu işe evett öööle ablacım ben şimdi verdiğin tarifi girip mutfağa yapmaya kalksam annem beni eve almaz bidaha
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl evett öööle ablacım ben şimdi verdiğin tarifi girip mutfağa yapmaya kalksam annem beni eve almaz bidaha neyse artık evlendiğinde denersin sende eşin eve almamazlık etmez merak etme hoşuna gider çabalaman
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl neyse artık evlendiğinde denersin sende eşin eve almamazlık etmez merak etme hoşuna gider çabalaman bakıcaz artık ablacım ozaman verirsin tarifleri bana sen
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl bakıcaz artık ablacım ozaman verirsin tarifleri bana sen tabi tabii..düğün hediyem olarak kabul edersin artık ben ööle altın falan takıcak kadar zengin değilim kardeşim tariflerle idare ediverin artık hem aile huzurunuz için onlarında önemi büyük..yabana atma
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl tabi tabii..düğün hediyem olarak kabul edersin artık ben ööle altın falan takıcak kadar zengin değilim kardeşim tariflerle idare ediverin artık hem aile huzurunuz için onlarında önemi büyük..yabana atma ne yani ailenin huzuru benim yemek yapmamamı bağlı
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl ne yani ailenin huzuru benim yemek yapmamamı bağlı evet,bir nev'i bu sebepten bir an önce kursa mı katılırsın annen mi yetiştirir bilemem kendine çeki düzen vermen gerek.Sadece yemek de diil tabii ev temizliği,ütü,çamaşır,bulaşık konularına girmen gerek zannımca seni ideal bir ev erkeği moduna getiriciim nişanlın bana çok şey borçlu çooookkkk
Gönderi tarihi: 21 Ekim , 2006 18 yıl evet,bir nev'i bu sebepten bir an önce kursa mı katılırsın annen mi yetiştirir bilemem kendine çeki düzen vermen gerek.Sadece yemek de diil tabii ev temizliği,ütü,çamaşır,bulaşık konularına girmen gerek zannımca seni ideal bir ev erkeği moduna getiriciim nişanlın bana çok şey borçlu çooookkkk ben hiç öyle zannetmiyiiiim bu söylediklerinin hiç birinide yapmiiciiiim
Gönderi tarihi: 23 Ekim , 2006 18 yıl durun sıze bır makarna tarıfı verım.daha dogrusu trıfe ıle bırlıkte basımdan gecen olayları anlatayım ılk 5 dk tencereyı arasınız.tencereyı bulduktan sonra tencereye suyu doldurur sonra ocagın altını yakarsınız.suyun kaynamasını beklersınız.bu bekleme esnasında bos durmak olmaz tabı.sos hazırlarsınız.domateslerı ınce ınce dograrsınız veya rendelersınız.sonra bırasda bıber dograrsınız.sosa tekrar donecegız.tencerede su kaynadı cunku.suuya bıras tuz aratsınız.sonra makarnayı tencerenın ıcıne dokresınız.tencerenın agzını yarım kapatırsıız.tekrar sosa donecek olursak bıberıde dograık bıras tuz atarız karabıber kırmızı bıber bırasda nane kurusu atarız.sosumuz artık hazır.ama makarna bır turlu olmaz.bu esnada zaman gecırmek ıcın bılgısayarı basına gıdersınız.ama ben gıtmenızı onermem cunku makarnayı yakma ıhtımalınız cok yuksek.ben yaktım o yuzden soyluyorum.mutfakta zaman gecırebılırsınız.makarnamızda olduktan sonra sız sanarsınızkı her sey bıttı.ama suzgecı bulamazsınız.suzgecı bulmak ıcın her yerı dokup kırarsınız suzgecı ararken makarnanın altını kapatmayı unutmayınız.ben bu esnada bıle makarnayı yakmısımdır.en sonunda suzgecı hıc ummadıgınız bır yerde bulursunuz.suzgecı bulmanın vermıs oldugu sevıncle makarnaları suzgece bosaltırsınız.sonra tencereye bıras sıvı yag koyarsınız.sosu tencereye dokersıız.sos olana kadar suzgecı bulmak ıcın dokup kırdıgımız yerlerı duzeltmeyı unutmayınız.etrafı duzeltıkten sonra bakarsınız sos hala olmamamıs karnnınz da ac.dayanamazsınız.suzgectekı makarnadan bı kac catal derken makaarnanın yarısını yersınız.en sonunda sos olur yarım kalan makarnayıda tencereye ılave edersınız ve kaırstırırsınız.makarnamız olmustur afıyet olsun makarnayı yedıkten sonra bıde bulasık derdı cıkar.ulan yıkasammı yıkamasammı dıye konu boylece uzayıp gıder hade afıyet olsun
Gönderi tarihi: 28 Ekim , 2006 18 yıl bir de çiğ köfte tarifi bilen varsa onun tarifini verin be he kardeşlerim......... bak büyük iyilik yapmış olacaksınız........hadi be atalarınızın canına değsin ...
Gönderi tarihi: 28 Ekim , 2006 18 yıl imam bayildi olurmu ama imam bulmak lazim bizdeki imamdan anca kelle paca olur
Gönderi tarihi: 28 Ekim , 2006 18 yıl mantimi walla mantı isterim ben bak aklıma geldi ...mantı yapmasını bilmiyormusun yoksa .... aaaaaaben bile yapıyorum hazır mantı alıyorsun sonrası kolay beeeee......sen he de yeterki .. çok canım çekti ..
Gönderi tarihi: 28 Ekim , 2006 18 yıl ben bastan sona kadarini biliyorumda yaparken kiymayi az katiyorum kime cektiysem
Gönderi tarihi: 30 Ekim , 2006 18 yıl Bu gün çiğköfte yapıyoruz Malzemeler 300 gr yağlarından arınmış ya da sinirleri arınmış süt dana eti 500 gr (6 çay bardağı) çiğköftelik bulgur 1 yemek kaşığı salça 2 çay bardağı isot (pul biber) Yarım çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı tarçın 5 adet yeşil soğan 1 bağ maydanoz 1 tatlı kaşığı tuz 1 baş orta kuru soğan Bir miktar buz ve buzlu su Iyi Çigköftenin "Püf" Noktalari Iyi bir köfte yapabilmek için öncelikle çigköfte malzemelerinin kaliteli olmasi, sonra da yoguranin usta olmasi gerekir. Iyi bir çigköfte için; isodunun (pul biberin), Sanliurfa isodu, bulgurun sert ve taze olmasi, etinin, yesilliginin taze ve hormonsuz olmasi gerekir. Malzeme kaliteli olsa da iyi bir çigköfte elde edebilmek için, yogurmanin kurallarini ve inceliklerini bilmek gerekir. Iyi çigköftenin ""püf" noktalarini söyle sirlayabiliriz. Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir, buzdolabının buzluğuna konur. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine , tuz , kuru isot (biber) tarçın, kara biber, et, doğranmış kuru soğan su veya buz ile 2 dakika yoğrulmaya başlanır. Köftenin eti, kuru sogan, isot ve baharatla iyice yogrulduktan sonra bulgur alinmalidir. Etin yogrulmasinun dakikasi yoktur, et tamamen azilinceye kadar-sakiz gibi oluncaya kadar- yagrulur. yogrulacak köfte ve et miktarina göre herhalde bes-on dakika sürer. Çigköfte için koyun eti tercih edilmelidir. Çiğköfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. koyun eti dana etine göre daha sagliklidir (biz öyle bilirz) kuzu eti de, olabilir ama kuzudan çigköftelik pek çikmaz . Onun iin koyun dedik. Karışım macun kıvamına geldikten sonra bulgur yavaş yavaş alınarak ilave edilir Genel olarak Bulgur miktarinda et koyulur. Fakat Iki miktar bulgura karsilik bir miktar et koyanlar da vardir. ( Yapacagin köfteye göre hesap et, her kisi için bir avuç içi bulgur kabul edilir. yani her kisi için yarim çay bardagi hesabi ve 16-17 dakika çok az buz ile bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur İyice karışıca yavaş yavaş bastırarak yoğrulur Buzun katılma nedeni etin sürtünmeden doğan, ya da el ve ortam ısısından dolayı bozulmasını önlemektir. Köfte yogruan ustalar yogurma esnasinda çok su almazlar, biraz buz koyar ve -hemen hemen- kuru kurya yogurular. Köfte belli bir kivama gelip birbirni tutmaya basladiginda su almaya baslarlar. Yesilligi aldiktan sonra da yeme kivaminda yumusatmak için su alirlar. buz alindiginda ayrica su alinmaz). Çigköfte kesinlikle sicak suyla yapilmamalidir. Hamurlasir, lezzeti olmaz. Kolaylik olsun diye suda bir müddet bekletildikten sonra islanan bulgurla çigköfte yogrulmasi dogru degildir, bulgur hamurlasir. -Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur , Bulgur çiğköfte yapılamadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. -Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çigköfte çok aci olmussa, yogrulurken bir çay kasigi seker konulabilir Yeme kıvamına gelince salça ilave edilir. Konserve salçasi kullanilabilir. Birkaç tane taze domateste ince rendelenip konulabilir, Salça daha önce konursa eti çürütür ve çiğ köftenin tadını bozar. Kivamina gelip gelmedigini ustasi anlar. Yani hamuru yogrulurken kivamina nasil geliyorsa çigköftenin de kivami vardir. Sikim yapildiginda birbirni sakiz gibi tutuyorsa kivama geldiginin bir göstergesidir. hamuru örnek olark verdin yoksa Çigköfte hamur gibi ÇOK yogrulmamalidir. Bulgur hafif diri kalmalidir, Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır, yesillik katildiginda sulandirilmali ve hemen servis Yogurma sonunda çigköfteye katilan yesillik karistirildiktan sonra fazla yogrulmamalidir. Çok yogrulursa yesillik ezilir görünüsü ve tadi bozulur. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Çiğköfte asla sıkımlar haline getirilmez. Bir kenarda topaklar halinde bulunur. Yogrulmus köfte hazir olunca yenmelidir. Çigköfte beklerse bulguru yumusar ve çigköftenin özelligi kaybolur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır. Çigköfte yogrulmaya basladiginda rengi açiktir daha sonra biberin rengi ile koyu renk alir. Her biber renk vermedigi için bazi çigköfteler kirmizi bazilari da koyu kurmuzu siyah renk alir. yani biberin kalitesi ile ilgili. Bu nedenle urfada her ev biberini kendisi yapar. Biber çigköftenin en önemli maddesidir. Her ustanin tarifi az da olsa degisebilir fakat özü aynidir. Konulan malzeme cinsi ve miktari-asagi yukari- aynidir. bazi yemeklerin tarifi yapilir ama yapilmasi zordur. deneme ile ögrenilir. Örnek olarak pilav yapma gibi. Basit gibi görülür fakat herkes iyi bir pilav yapamaz. Iyi plav için iyi pirinç, iyi yag yetmez onu kivaminda pisirecek ustaya ihtiyaç vardir. Bazi kisilerin çigköftesi güzel olmaz. Bunun nedeninin vücut isisi ile alakali oldugu söylenir. Çigköfte limon sikilarak yenmemelidir, lezzeti bozulur. Domates ve salatalik agzi sulandirir bu nedenle çigköfte ile birlikte yenirse çigköftenin lezzeti bozulur. Kisin yapilan çigköfte, yazin yapilandan daha lezzetli olur. Tarifi ne kadar iyi yapilirsa yapilsin, iyi çigköfte yapmak bir beceri isidir ve deneyerek ögrenilir. Ve: cig köftenin yaninda kesinlikle Ayran icilmelidir, Raki degil! DİKKAT!! çiğköftenin sağlıklı olabilmesi için yoğurma esnasında pişmez ise sağlıksız bir yiyecek haline gelir. Buna çok dikkat edilmelidir. Hiç çiğ et yenir mi!
Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 18 yıl Bu gün çiğköfte yapıyoruz Malzemeler 300 gr yağlarından arınmış ya da sinirleri arınmış süt dana eti 500 gr (6 çay bardağı) çiğköftelik bulgur 1 yemek kaşığı salça 2 çay bardağı isot (pul biber) Yarım çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı tarçın 5 adet yeşil soğan 1 bağ maydanoz 1 tatlı kaşığı tuz 1 baş orta kuru soğan Bir miktar buz ve buzlu su Iyi Çigköftenin "Püf" Noktalari Iyi bir köfte yapabilmek için öncelikle çigköfte malzemelerinin kaliteli olmasi, sonra da yoguranin usta olmasi gerekir. Iyi bir çigköfte için; isodunun (pul biberin), Sanliurfa isodu, bulgurun sert ve taze olmasi, etinin, yesilliginin taze ve hormonsuz olmasi gerekir. Malzeme kaliteli olsa da iyi bir çigköfte elde edebilmek için, yogurmanin kurallarini ve inceliklerini bilmek gerekir. Iyi çigköftenin ""püf" noktalarini söyle sirlayabiliriz. Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir, buzdolabının buzluğuna konur. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine , tuz , kuru isot (biber) tarçın, kara biber, et, doğranmış kuru soğan su veya buz ile 2 dakika yoğrulmaya başlanır. Köftenin eti, kuru sogan, isot ve baharatla iyice yogrulduktan sonra bulgur alinmalidir. Etin yogrulmasinun dakikasi yoktur, et tamamen azilinceye kadar-sakiz gibi oluncaya kadar- yagrulur. yogrulacak köfte ve et miktarina göre herhalde bes-on dakika sürer. Çigköfte için koyun eti tercih edilmelidir. Çiğköfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. koyun eti dana etine göre daha sagliklidir (biz öyle bilirz) kuzu eti de, olabilir ama kuzudan çigköftelik pek çikmaz . Onun iin koyun dedik. Karışım macun kıvamına geldikten sonra bulgur yavaş yavaş alınarak ilave edilir Genel olarak Bulgur miktarinda et koyulur. Fakat Iki miktar bulgura karsilik bir miktar et koyanlar da vardir. ( Yapacagin köfteye göre hesap et, her kisi için bir avuç içi bulgur kabul edilir. yani her kisi için yarim çay bardagi hesabi ve 16-17 dakika çok az buz ile bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur İyice karışıca yavaş yavaş bastırarak yoğrulur Buzun katılma nedeni etin sürtünmeden doğan, ya da el ve ortam ısısından dolayı bozulmasını önlemektir. Köfte yogruan ustalar yogurma esnasinda çok su almazlar, biraz buz koyar ve -hemen hemen- kuru kurya yogurular. Köfte belli bir kivama gelip birbirni tutmaya basladiginda su almaya baslarlar. Yesilligi aldiktan sonra da yeme kivaminda yumusatmak için su alirlar. buz alindiginda ayrica su alinmaz). Çigköfte kesinlikle sicak suyla yapilmamalidir. Hamurlasir, lezzeti olmaz. Kolaylik olsun diye suda bir müddet bekletildikten sonra islanan bulgurla çigköfte yogrulmasi dogru degildir, bulgur hamurlasir. -Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur , Bulgur çiğköfte yapılamadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. -Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çigköfte çok aci olmussa, yogrulurken bir çay kasigi seker konulabilir Yeme kıvamına gelince salça ilave edilir. Konserve salçasi kullanilabilir. Birkaç tane taze domateste ince rendelenip konulabilir, Salça daha önce konursa eti çürütür ve çiğ köftenin tadını bozar. Kivamina gelip gelmedigini ustasi anlar. Yani hamuru yogrulurken kivamina nasil geliyorsa çigköftenin de kivami vardir. Sikim yapildiginda birbirni sakiz gibi tutuyorsa kivama geldiginin bir göstergesidir. hamuru örnek olark verdin yoksa Çigköfte hamur gibi ÇOK yogrulmamalidir. Bulgur hafif diri kalmalidir, Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır, yesillik katildiginda sulandirilmali ve hemen servis Yogurma sonunda çigköfteye katilan yesillik karistirildiktan sonra fazla yogrulmamalidir. Çok yogrulursa yesillik ezilir görünüsü ve tadi bozulur. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Çiğköfte asla sıkımlar haline getirilmez. Bir kenarda topaklar halinde bulunur. Yogrulmus köfte hazir olunca yenmelidir. Çigköfte beklerse bulguru yumusar ve çigköftenin özelligi kaybolur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır. Çigköfte yogrulmaya basladiginda rengi açiktir daha sonra biberin rengi ile koyu renk alir. Her biber renk vermedigi için bazi çigköfteler kirmizi bazilari da koyu kurmuzu siyah renk alir. yani biberin kalitesi ile ilgili. Bu nedenle urfada her ev biberini kendisi yapar. Biber çigköftenin en önemli maddesidir. Her ustanin tarifi az da olsa degisebilir fakat özü aynidir. Konulan malzeme cinsi ve miktari-asagi yukari- aynidir. bazi yemeklerin tarifi yapilir ama yapilmasi zordur. deneme ile ögrenilir. Örnek olarak pilav yapma gibi. Basit gibi görülür fakat herkes iyi bir pilav yapamaz. Iyi plav için iyi pirinç, iyi yag yetmez onu kivaminda pisirecek ustaya ihtiyaç vardir. Bazi kisilerin çigköftesi güzel olmaz. Bunun nedeninin vücut isisi ile alakali oldugu söylenir. Çigköfte limon sikilarak yenmemelidir, lezzeti bozulur. Domates ve salatalik agzi sulandirir bu nedenle çigköfte ile birlikte yenirse çigköftenin lezzeti bozulur. Kisin yapilan çigköfte, yazin yapilandan daha lezzetli olur. Tarifi ne kadar iyi yapilirsa yapilsin, iyi çigköfte yapmak bir beceri isidir ve deneyerek ögrenilir. Ve: cig köftenin yaninda kesinlikle Ayran icilmelidir, Raki degil! DİKKAT!! çiğköftenin sağlıklı olabilmesi için yoğurma esnasında pişmez ise sağlıksız bir yiyecek haline gelir. Buna çok dikkat edilmelidir. Hiç çiğ et yenir mi! evet ya ne güzel olmuş tarifin
Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 18 yıl Bu gün çiğköfte yapıyoruz Malzemeler 300 gr yağlarından arınmış ya da sinirleri arınmış süt dana eti 500 gr (6 çay bardağı) çiğköftelik bulgur 1 yemek kaşığı salça 2 çay bardağı isot (pul biber) Yarım çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı tarçın 5 adet yeşil soğan 1 bağ maydanoz 1 tatlı kaşığı tuz 1 baş orta kuru soğan Bir miktar buz ve buzlu su Iyi Çigköftenin "Püf" Noktalari Iyi bir köfte yapabilmek için öncelikle çigköfte malzemelerinin kaliteli olmasi, sonra da yoguranin usta olmasi gerekir. Iyi bir çigköfte için; isodunun (pul biberin), Sanliurfa isodu, bulgurun sert ve taze olmasi, etinin, yesilliginin taze ve hormonsuz olmasi gerekir. Malzeme kaliteli olsa da iyi bir çigköfte elde edebilmek için, yogurmanin kurallarini ve inceliklerini bilmek gerekir. Iyi çigköftenin ""püf" noktalarini söyle sirlayabiliriz. Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir, buzdolabının buzluğuna konur. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine , tuz , kuru isot (biber) tarçın, kara biber, et, doğranmış kuru soğan su veya buz ile 2 dakika yoğrulmaya başlanır. Köftenin eti, kuru sogan, isot ve baharatla iyice yogrulduktan sonra bulgur alinmalidir. Etin yogrulmasinun dakikasi yoktur, et tamamen azilinceye kadar-sakiz gibi oluncaya kadar- yagrulur. yogrulacak köfte ve et miktarina göre herhalde bes-on dakika sürer. Çigköfte için koyun eti tercih edilmelidir. Çiğköfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. koyun eti dana etine göre daha sagliklidir (biz öyle bilirz) kuzu eti de, olabilir ama kuzudan çigköftelik pek çikmaz . Onun iin koyun dedik. Karışım macun kıvamına geldikten sonra bulgur yavaş yavaş alınarak ilave edilir Genel olarak Bulgur miktarinda et koyulur. Fakat Iki miktar bulgura karsilik bir miktar et koyanlar da vardir. ( Yapacagin köfteye göre hesap et, her kisi için bir avuç içi bulgur kabul edilir. yani her kisi için yarim çay bardagi hesabi ve 16-17 dakika çok az buz ile bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur İyice karışıca yavaş yavaş bastırarak yoğrulur Buzun katılma nedeni etin sürtünmeden doğan, ya da el ve ortam ısısından dolayı bozulmasını önlemektir. Köfte yogruan ustalar yogurma esnasinda çok su almazlar, biraz buz koyar ve -hemen hemen- kuru kurya yogurular. Köfte belli bir kivama gelip birbirni tutmaya basladiginda su almaya baslarlar. Yesilligi aldiktan sonra da yeme kivaminda yumusatmak için su alirlar. buz alindiginda ayrica su alinmaz). Çigköfte kesinlikle sicak suyla yapilmamalidir. Hamurlasir, lezzeti olmaz. Kolaylik olsun diye suda bir müddet bekletildikten sonra islanan bulgurla çigköfte yogrulmasi dogru degildir, bulgur hamurlasir. -Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur , Bulgur çiğköfte yapılamadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. -Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çigköfte çok aci olmussa, yogrulurken bir çay kasigi seker konulabilir Yeme kıvamına gelince salça ilave edilir. Konserve salçasi kullanilabilir. Birkaç tane taze domateste ince rendelenip konulabilir, Salça daha önce konursa eti çürütür ve çiğ köftenin tadını bozar. Kivamina gelip gelmedigini ustasi anlar. Yani hamuru yogrulurken kivamina nasil geliyorsa çigköftenin de kivami vardir. Sikim yapildiginda birbirni sakiz gibi tutuyorsa kivama geldiginin bir göstergesidir. hamuru örnek olark verdin yoksa Çigköfte hamur gibi ÇOK yogrulmamalidir. Bulgur hafif diri kalmalidir, Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır, yesillik katildiginda sulandirilmali ve hemen servis Yogurma sonunda çigköfteye katilan yesillik karistirildiktan sonra fazla yogrulmamalidir. Çok yogrulursa yesillik ezilir görünüsü ve tadi bozulur. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Çiğköfte asla sıkımlar haline getirilmez. Bir kenarda topaklar halinde bulunur. Yogrulmus köfte hazir olunca yenmelidir. Çigköfte beklerse bulguru yumusar ve çigköftenin özelligi kaybolur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır. Çigköfte yogrulmaya basladiginda rengi açiktir daha sonra biberin rengi ile koyu renk alir. Her biber renk vermedigi için bazi çigköfteler kirmizi bazilari da koyu kurmuzu siyah renk alir. yani biberin kalitesi ile ilgili. Bu nedenle urfada her ev biberini kendisi yapar. Biber çigköftenin en önemli maddesidir. Her ustanin tarifi az da olsa degisebilir fakat özü aynidir. Konulan malzeme cinsi ve miktari-asagi yukari- aynidir. bazi yemeklerin tarifi yapilir ama yapilmasi zordur. deneme ile ögrenilir. Örnek olarak pilav yapma gibi. Basit gibi görülür fakat herkes iyi bir pilav yapamaz. Iyi plav için iyi pirinç, iyi yag yetmez onu kivaminda pisirecek ustaya ihtiyaç vardir. Bazi kisilerin çigköftesi güzel olmaz. Bunun nedeninin vücut isisi ile alakali oldugu söylenir. Çigköfte limon sikilarak yenmemelidir, lezzeti bozulur. Domates ve salatalik agzi sulandirir bu nedenle çigköfte ile birlikte yenirse çigköftenin lezzeti bozulur. Kisin yapilan çigköfte, yazin yapilandan daha lezzetli olur. Tarifi ne kadar iyi yapilirsa yapilsin, iyi çigköfte yapmak bir beceri isidir ve deneyerek ögrenilir. Ve: cig köftenin yaninda kesinlikle Ayran icilmelidir, Raki degil! DİKKAT!! çiğköftenin sağlıklı olabilmesi için yoğurma esnasında pişmez ise sağlıksız bir yiyecek haline gelir. Buna çok dikkat edilmelidir. Hiç çiğ et yenir mi! vay vay vay...çiğ köfte tarifide verirmiiişşş bak eğitimim sayesinde bayağı bi yol aldın..sevindirici..
Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 18 yıl vay vay vay...çiğ köfte tarifide verirmiiişşş bak eğitimim sayesinde bayağı bi yol aldın..sevindirici.. başka siteden kopyala yapıştır yaptım
Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 18 yıl sölemiş bulunduk bikere kendini affettir birde mantı tarifi alalım senden .....
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.