Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Cannes’da ‘üç maymun’............


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

61. festivalin ‘Compétition officielle-Resmi Yarışma’ jürisinin başkanlığını Amerikalı muhalif oyuncu ve yönetmen Sean Penn’in yapacağı, ocak ayının ilk günlerinde açıklanmıştı. Penn’e bu görevinde eşlik edecek diğer jüri üyeleri İtalyalı oyuncu, yönetmen, senaryo yazarı Sergio Castellito, İsrail kökenli Amerikalı oyuncu Nathalie Portman, Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron, Taylandlı yönetmen Apichatpong Weerasethakul, Almanyalı oyuncu Alexandra Maria Lara ve Fransız yönetmen Rachid Bouchareb’den oluşuyor. Öte yandan festivalin ikinci en önemli resmi bölümü olan ‘Un Certain Regard-Belli Bir Bakış’ta yarışan filmleri bu yıl Fatih Akın başkanlığındaki jüri seçecek. Akın’ın jürisinin kimlerden oluşacağı henüz açıklanmadı.

 

Cannes’da resmi yarışma tam dört ayrı seçkiden oluşuyor. İlk ikisi, yani ‘resmi yarışma’ ve ‘Belli Bir Bakış’, uzun metrajlı filmlerin gösterildiği bölümler. Diğer ikisi ise kısa metrajlı filmlere ayrılmış. Önce dünyanın dört bir yanındaki sinema okullarından kısa filmlerin yarıştığı Cinéfondation, ardından da Kısa Metraj Resmi Yarışması var.

Seçici kurul bu yıl yarışmaya alınacak uzun ve kısa metrajlı filmleri belirlemek için toplam 107 ülkeden 4025 film izlemiş. Toplam izlenen 1792 uzun film 96 farklı ülke sinemasının örneklerinden oluşurken, 80 ülkeden de 2233 kısa film elemeden geçmiş. Sonuçta aralarında 8 tanesi birer ilk film olan 54 uzun metraj ve 26 kısa metrajlı eser yarışmaya değer görülmüş. Yöneticiler festivalde tüm resmi seçkiyi izlemenin zorluğunu anlayarak bu yıl toplam yarışma filmi sayısını azaltmaya karar vermişler.

Bu sene 100 yaşını dolduran dünya sinemasının hâlâ film çekmeye devam eden ‘duayeni’ Portekizli yönetmen Manoel de Oliveira’nın sessiz film döneminde yaptığı ilk filmi 19 Mayıs’ta özel seansta gösterilecek. Yarışmalara ilkesel olarak katılmayan Woody Allen, her zaman olduğu gibi yarışma dışı bir filmle Cannes’da. Büyük usta İngiltere’de art arda çektiği üç filmden sonra Avrupa turunu sürdürüyor. Festivalde sunacağı eser adından da belli olacağı üzere İspanya’da geçiyor: Barselona.

 

MAYIS 68’E SAYGI

Bu sene malum ‘68 Mayısı’nın 40. yıldönümü. Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse, 10 Mayıs 1968 tarihinde açılan festival, 13 Mayıs’tan itibaren öğrencilerin istilasına uğramıştı. 18 Mayıs günü, İspanyol yönetmen Carlos Saura’nın ‘Peppermint Frappé’ filminin gösterimi başlamak üzereyken, François Truffaut ve Jean-Luc Goddard’ın öncülüğündeki Fransız Yeni Dalga akımı yönetmenleri ‘ülkedeki toplumsal hareketlerle dayanışma’ adına sahneye fırlayıp, perdelere asılmışlardı. 19 Mayıs’ta ise Festivalin iptal edilerek sonladırıldığı açıklanıyordu.

 

André Chamson başkanlığındaki jüri, ödüllerini hiçbir zaman veremeyecekti. Festival yönetimi bu yıldönümüne saygı olarak ‘Cannes Classic’ kapsamında 68’de iptal edilen bazı filmleri yeniden göstermeye karar vermiş. “Mayıs 68’den Festival 08’e” adlı bu bölüm, Saura’nın Peppermint Frappé’siyle açılacak. Bu bölümde ayrıca Dominique Delouche’un 24 heures de la vie d’une femme (Bir kadının yaşamında 24 saat), Peter Collinson’un The Long Day’s Dying (Uzun Günün Ölümü), Alain Resnais’nin Je t’aime, je t’aime (Seni seviyorum, seni seviyorum), Alexandre Zarkhi’nin Anna Karenina, ve Claude Lelouch’unTreize jours en France (Fransa’da on üç gün (adlı eserleri yer alacak.

 

Yarışacak filmler

• Üç Maymun, Nuri Bilge Ceylan

• Le Silence de Lorna/Lorna’nın Sessizliği, Jean-Pierre et Luc Dardenne

• Un conte de Noël/Bir Noel Masalı, Arnaud Desplechin

• Changeling, Clint Eastwood

• Adoration/Tapınma, Atom Egoyan

• Waltz with Bashir/Bashir ile Vals, Ari Folman

• La frontière de l'aube/Şafağın Sınırı, Philippe Garrel

• Gomorra, Matteo Garrone

• Synecdoche, New York, Charlie Kaufman

• My Magic/Benim Büyüm, Eric Khoo

• La Mujer sin Cabeza-Başsız Kadın, Lucrecia Martel

• Serbis, Brillante Mendoza

• Delta, Kornel Mundruczo

• Linha de Passe, Walter Salles

• Il Divo, Paolo Sorrentino

• Leonera, Pablo Trapero

• The Palermo Shooting/Palermo Çatışması, Wim Wenders

• 24 City/24 Kent, Jia Zhangke

Not: Gelecek günlerde bu seçkiye bir üçüncü Fransa filmi eklenecek.

 

 

 

 

DEFNE GÜRSOY PARİS

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Nuri Bilge Ceylan: Hepimiz üç maymunları oynuyoruz......

 

 

61. Cannes Film Festivali’nin 20 yarışma filmi içerisinde yer alan Nuri Bilge Ceylan’ın ’Üç Maymunu’ görücüye çıktı. Altın Palmiye için yarışan Nuri Bilge Ceylan ‘’Hepimiz, herkes ‘üç maymun’u oynuyor’’ diyerek, bu ruhhalini beyazperdeye yansıtmak istediklerini söyledi.

 

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Üç Maymun’ları 61. Cannes Film Festivali’nde ’Altın Palmiye’ kapmak için start aldı. Yarışma bölümünde gösterilen filmin basın gösterimi yapıldı. Salonun tıka basa dolduğu gösterimde uluslararası basının ilgisinin oldukça yağun olduğu gözlendi. İstanbul’da yaşayan orta halli bir ailenin yaşamını konu edilen filmde, aşk, nefret, kin ve karamsarlığın yanısıra ‘duymadım’, ‘görmedim’ ve ‘bilmiyorum’ olguları işleniyor.

 

ELEŞTİRMENLERDEN OLUMLU NOT

 

Kadın ve erkeğin kişiliksizleştirmesi üzerine kurgulanan film, büyük zaaflararı yalanlara dönüştüren ve bunun sonucunda parçalamayla yüz yüze kalan bir ailenin dramını anlatıyor. Daha filmin başından duymadım, görmedim ve bilmiyorum sahnesiyle perde açan filmin konusu ise oldukça ilginç; seçimlerde milletvekili olan Servet ( Ercan Kesal) ile onun şoförü olan Eyüp (Yavuz Böngöl) ve ailesi arasında geçiyor. Bir akşam üzeri arabasıyla trafik kazası geçiren Servet, paniğe kapılarak, olay yerinden uzaklaşır.

 

Seçimler arifesinde böyle bir kazadan oldukça rahatsız olan Servet, şoförü Eyüp ile görüşerek, kazanın üstlenmesini ister. Eyüp, yüklü bir para karşılığından bu teklifi kabul eder ve cezaevine girer. Eyüp’ün cezaevine girişiyle birlikte üniversiteyi kazanamayan oğlu İsmail (Ahmet Rıfat Şungar) iş bulamadığı için bulanıma girer. Bünün üzerine Hacer (Hatice Aslan) oğlunun iş kurabilmesi için Eyüp’e toplu para sözü veren Servet’in yanına gider. Ancak Servet, para vermeyi kadınla birlekte olma koşuluyla. Hacer başta dirensede sonunda kabul eder ve giderek Servet’e aşık olur. İsmail anesi ve Servet’in ilişkilerini öğrenir. Ismail bir bakımdan susmayı tercih etsede içten içe içini yiyer. Ve annesini vazgeçtirmeye çalışır. Bu ilişkiler içinde Eyüp, cezaevinden çıkar. Ve çok geçmeden durumu öğrenen Eyüp’de birşey yapmaz. Film, bu dörtlü karekterin suçluluk, kin öfke, korku ve görmeme duymama gibi döngülerle son bulur.

 

Film gösterimden sonra kulislerde konuştuğumuz birçok sinema eleştirmeni Ceylan’ın filmini beğendiğini söyledi.

 

CEYLAN: HEPİMİZ ‘ÜÇ MAYMUN’LARI OYNUYORUZ

 

Gösterimden sonra yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve filmin oyuncuları basın karşısına geçtiler. Ceylan, amaçlarının insanların “Üç Maymun”luk ruhhalini beyaz perdeye yansıtmak olduğunu vurguladı.“ Bu film ile bir gerçeği yansıtmaya çalıştıklarını belirten Ceylan, ‘’Günümüzde herkes ‘üç maymun’u oynuyor. Sonuçta hepimiz bir şekilde ‘üç maymunları oynuyoruz” dedi.

 

“Bir gazetecinin ‘Üç Maymun’un Yılmaz Güney’in ‘Baba’ filmine “çok benziyor?” sorusuna Ceylan şu cevabı verdi: “Evet öyle bir benzerlik var. Ben de, bunu sonrada fark ettim. Ancak Baba filminde aile babanın peşinde giderken, biz de ise tam tersi oluyor. Biz ailede kalıyoruz.“ Nuri Bilge Ceylan, hayatında sürekli yenilikler peşinde koştuğunu belirterek, “Sanatta zaten böyle birşey. Belki beni sanatta yönelten de yenilikler ve mutlak olmayan şeylerdir’’ diye konuştu.

 

Basın toplantısında konuşan senaryo yazarlarından Ercan Kasel de, filmin gerçek hayatın içinde bir hikaye olduğunu belireterek, filmin önemine dikkat çekti. Sanatçı Yavuz Bingöl de, oynarken büyük zevk aldığını ve Nuri Bilge Ceylan gibi bir yönetmenle çalıştığı için mutlu olduğunu söyledi.

 

FİLMİN KÜNYESİ

 

İsim: “Üç Maymun”

Türü: Dram

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Senaryo: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Ercan Karel

Oyuncular: Yavuz Böngöl, Hatice Aslan, Ercen Kesall ve Ahmet Rıfat Şungar.

 

ALİ GÜLER -ANF

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.