Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

SİGARALARIN ÜZERİNE ZARARLI OLDUĞUNU YAZDIK

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Mantıklı ve akılcı çıkarım ve katkı için teşekkürler sayın sedelina...

Fakat dünyada alkol şişelerine uyarı yazılma uygulaması olmayışı benim de kafama takıldı. Bunun nedeni ne olabilir acaba? Kimsenin aklına gelmemiş olamaz.

"İnsanlar bilinçli, kimse ucunu kaçırmaz nasılsa" diye düşünmüş de olamazlar?

Bu iş bir yerden başlamalı bence. "Yasal Uyarı: Alkol sağlığa zararlıdır" Bunu görmek istiyorum. Yok iç yine de, bilerek iç...

Ya da "Yasal Uyarı: Ciddi bağımlılık yaratabilir." Bazı yatıştırıcı ilaçlara bile yazıyor ve reçetesiz vermiyorlar. Niye olmasın?

Gönderi tarihi:
Mantıklı ve akılcı çıkarım ve katkı için teşekkürler sayın sedelina...

Fakat dünyada alkol şişelerine uyarı yazılma uygulaması olmayışı benim de kafama takıldı. Bunun nedeni ne olabilir acaba? Kimsenin aklına gelmemiş olamaz.

"İnsanlar bilinçli, kimse ucunu kaçırmaz nasılsa" diye düşünmüş de olamazlar?

Bu iş bir yerden başlamalı bence. "Yasal Uyarı: Alkol sağlığa zararlıdır" Bunu görmek istiyorum. Yok iç yine de, bilerek iç...

Ya da "Yasal Uyarı: Ciddi bağımlılık yaratabilir." Bazı yatıştırıcı ilaçlara bile yazıyor ve reçetesiz vermiyorlar. Niye olmasın?

Ben sigara icmem ama alkohol icerim gerektigi zaman ve ara sira. Bende sizin gibi aynen sigarada oldugu gibi alkolünde sagliga zararli oldugunu sisenin üzerine yazmak gerek. Insanlar en azindan okurlar ve bilerek alip icerler. Tabii alkol ile gene bazilarinin karistirdigi gibi dini falan bir birine karistirmadan ama.

Saygilar

Gönderi tarihi:

ucansahin, gerçekten beni onayladığınız için, egomdan dolayı değil, samimi olarak söylüyorum: Benim düşüncelerimi, kısa, net, açık ve özlü ifade ediyorsunuz. Lafı ne dolandırıyor, ne çeviriyor, ne büküyorsunuz.

Teşekkür ediyorum...

Gönderi tarihi:
ucansahin, gerçekten beni onayladığınız için, egomdan dolayı değil, samimi olarak söylüyorum: Benim düşüncelerimi, kısa, net, açık ve özlü ifade ediyorsunuz. Lafı ne dolandırıyor, ne çeviriyor, ne büküyorsunuz.

Teşekkür ediyorum...

Arkadasim dogrulari kivirsakta saklayamayacagimizdan, en iyisi kisa yoldan bunlari söylemek. Sizi ifade edebiliyorsam beni mutlu eder, cünki görüs frekanslarimiz uyuyor demektir. Buda benim burada yalniz olmadigimi gösterir ve bundan mutlu olurum.

Saygilar

Gönderi tarihi:
kazaların büyük nedenlerinden bırı de alkollu araç kullanılmasıdır..gece kulubunden çıkan alkollu bir insan araba kullanıyor ve polıse yakalanmadı ise çok büyük ölümlere neden olabılıyor..

ben işin dını boyutundan bahsetmıyorum..sigara da kullanıyorum ve yasaklanmasını doğru buluyorum..fakat alkolde de aynı uygulama yapılmasını istıyorum.

alkollun kişinin vucuduna verdiği zarardan yan masadakı nsıbını alamaz demişsiniz,ama alkolden çıkan kavgaları unutuyorsunuz..içmeyı bilmeyen insan çevreye zarar verebılıyor..ayrıca alkol yüzünden yıkılan yuvalarda bır yana..

Alkollu araba kullanmak zaten yasak. Dışarıda yada evde alkol alıp direksiyon başına geçen kişinin "20-30 ytl sakal atarım polislere yoluma devam ederim" diye düşünmesinin önüne geçecek şekilde yasak uygulanırsa. Yani trafik polisleri görevini yaparsa "aracı bağlamak + kişinin ehliyetine el koymak /(tekrarında sürücüyü trafikten men etmek) + para cezası" bu yeteri kadar caydırıcıdır. Emniyet genel müdürlüğü tarafik kazalarının %10 unun alkollu araç kullanmaktan kaynaklandığını açıklamıştı başbakanın demecinden sonra. Bu oranda, trafikteki yaygın rüşvete rağmen.

Sedelina, maçları, konserleri falan hep yasaklamamız gerekiyor senin mantığınla :)

içmeyi bilmeyen insanlar çevreye zarar veriyor diye, çevresine zarar vermeden alkol alan insanları niye mağdur edelim ?

Sonra onu yasaklayalım bunu yasaklayalım nereye kadar ? 1980 öncesi bu ülkede yabancı içki ve sigara yasaktı. Peki ne oluyordu, her köşe başında satılıyordu vergisiz ve kaçak olarak.

Alkolizmle mücadele, bilinçlendirme, eğitim yoluyla olur. Basit mantık ve geri ülkelerin uygulamarıyla yasaklayarak değil.

Gönderi tarihi:
O halde sorun yok. Benim de argümanım bu bağlamın yanlış olduğu. Yok ama şimdi bazı güncel tartışmalar oldu. Resimlerde Atatürk'ün elindeki sigarayı fotoşopla yok edelim, etmeyelim... Atatürk rakı içerdi, demek içilebilir... Ben şarap içebilirim dedim, ama rakıdan nefret ediyorum. Atatürk içmiş. Ben hayatta içmedim, içmem de, içen içsin, yalnız alkollü direksiyona geçmesin!..

Bir konu daha: Alkollü araç kullanmanın cezası yeterli mi Türkiye'de? Bence az. Daha ağır ceza verilmesi gerekir. Yunanistan'da hem ehliyete, hem arabaya el konuyormuş. Keyfe keder cinayete teşebbüs değil mi bu? Bir film izlemiştim. Adam içip arabayı hasmının üzerine sürüp öldürüyor, sonra iyice sağlam olsun diye önceden hazırladığı şişeyi hemen yuvarlıyor ve olaya kaza süsü veriyordu. Sonra savcı işi bu sonradan içilen şişeden çözdü ve adamı cinayetten mahkum ettirdi...

Neyse, şimdi şişelere "sağlığa zararlıdır" ibaresi konsun mu, konmasın mı? Ben konsun diyorum. Keşke konuyu anket olarak açsaymışız bak şimdi yeni aklıma geldi...

Türkiye'de de cezası hem ehliyete hem arabaya el koymak. Ama bizde rüşvet özellikle trafikte baya bir yaygın olduğu için Yunanistandaki uygulamadan farklıdır tabi. Yasa kitabının eli ayağı yoktur, görevli insanlar tarafından uygulanır yasalar.

Gönderi tarihi:

sigaranın üstüne zararlı olduğunu yazdılar olsunnnn cinselliği öldüreninden almazsan sorun yok (törkiş logicc) :D

alkol şişede durduğu gibi durmaz yazmak lazım şişelerin üstüne

zaten şişenin dışında nasıl duruyor onu anlamak için içiliyor (törkiş logiccccc tuuu)

sigara yasak

içki yasak

internet yasak

tv yasak

özgürlük

Erdoğan: Özgürlük alanımızı işgal alanı olarak görmek isteyenler var

Gönderi tarihi:

Şimdi ortamın türban tartışması yüzünden çok gerildiğinin tabii ki farkındayım ve gündemin türbana kilitlendiğini, bu gündem içinde içki şişelerine etiket koyma tartışmasının yersiz bile algılanabileceğinin bilincindeyim.

O yüzden önerimin içki yasağı isteme biçiminde algılanmasını bile yadırgamıyorum. Bir yandan türban tartışmasının nasıl kutuplaşmayı artırıcı ve gerilimi tetikleyici, sağduyuyu ortadan kaldırıcı, toplumsal barışı dinamitleyici etkisi olduğunun görülmesini istedim.

Bir yandan da ortam ne kadar gergin olursa olsun, sağduyuyu kaybetmemek ve soğukkanlı tartışabilmek gerekliliğini vurgulamaya çalıştım.

Soğukkanlılığın gündemi soğutmak ve önemli konuyu gözden kaçırmak zararlı etkisi ile, sağduyuyu kaybetmemek yararlı etkisini dengelemek zorundayız.

İLKE bazında tartışabilirsek, sağlam adımlar atarız. Laiklik demokrasinin olmazsa olmazıdır, ödün verilmesi demokrasinin yokedilmesine seyirci kalmak anlamına gelir. İLKEden ödün verilemez. Herkes ilkelere sahip çıkabilse, sorunlarımız çok az olur ve toplumsal kararlılığımız zedelenmemiş olur, içki şişelerine de etiket konurdu, kimse ne gocunur, ne sevinir, içen içer, içmeyen içmezdi. Lafı bile olmazdı. Ota ot, taşa taş demek niye yanlış olsun? Zararlı mı zararlı. Bağımlılık yapar mı, yapar. Bitti.

Ama adı Muhammed olana Muhammed demenin, hazreti dememenin bile hakaret sayıldığı bir ülkede neyi tartışabiliriz ki zaten?

Gönderi tarihi:

arkadaşım konuya

Yine de sembolik olarak bile olsa sigara paketlerinin üzerinde sağlığa zararlı olduğu yazıyor. Peki bildiğim kadarıyla alkol de sağlığa zararlı olarak biliniyor, değil mi? Niye alkol şişelerinin üzerinde sağlığa zararlı ibaresi yer almıyor?

Nedenini ben söyleyeyim: Çünkü alkol içmek laikliğin bir göstergesi olarak görülüyor. Alkole karşı olmak laikiğe karşı olmak, hatta Atatürk'e karşı olmak olarak algılanıyor.

********* Ayrıca bu topiğin başına yazdığın yazı "alkol şişelerinin üstüne sağlığa zararlıdır yazılsın mı yazılmasın mı" değil. "Alkol şişelerinin üstünde sağlığa zararlıdır yazmıyor çünkü alkol içmek laikliğin göstergesi olarak algılanıyor" şeklinde bir iddia ile giriyorsan *******.

Sen topiğin başındaki yazıda, alkol şişelerinin üstünde bu yazsınmı yazmasınmı sorusunu mu sordunda, aldığın cevaplardan şikayet ediyorsun.

Tavsiyem, bir şey yazmadan önce en azından kendin bir kez daha oku ki. İkinci iletinde tekzip etmek zorunda kalma.

Yada başlık açarken neyi tartışmak istiyorsan ona uygun şekilde aç. Sonra şikayet edersin "zaten bu ülkede bir şey tartışılmazki " şeklinde. Senin topiğin başlığındaki yazıyı kendinde bir kez daha okursan. "Zararlıdır yazılsın mı, yazılmasın mı" değil bambaşka bir şeyi iddia ettiğini kendinde anlarsın.

Gönderi tarihi:

Söylediklerinden hiç bir şey anlamadım Cyrano, o yüzden yanıt veremeyeceğim, kusura bakma...

Arkadasim dogrulari kivirsakta saklayamayacagimizdan, en iyisi kisa yoldan bunlari söylemek.

Bu cümleyi bir ilke olarak benimseyeceğim, saygı benden...

Yalnız şu "sakal" adı altında alınan rüşvet, gerçekten kanayan bir yaradır. Bunu "sen ben bizim oğlan" aralarında anlaşıp sürdürdükleri, "enseye tokat, parmak" düzeyinde ahbap çavuş ilişkisi içinde götürdükleri ve yanlış yapanın ayıklanamadığı kurumlarda, sorun devam ediyor...

Sen topiğin başındaki yazıda, alkol şişelerinin üstünde bu yazsınmı yazmasınmı sorusunu mu sordunda, aldığın cevaplardan şikayet ediyorsun.

Evet! Kesinlikle ve tam olarak bunu sordum? Sorun ne anlamadım? Aldığım cevaplardan da şikayet etmedim. Sadece bir serzenişte bulundum o kadar.

Tartışma kültürünü beğenmiyorum bu toplumun. Beğenmek zorunda mıyım? Gaffır "Beni beyenmiyor musun?" diye kızar sonra diye bu fikrimi söylememeli miyim?

Gönderi tarihi:
Gerçi umursayan var mı, tartışılır. Türklere bir şey olmaz, tanrı türkü korur ama...

Yine de sembolik olarak bile olsa sigara paketlerinin üzerinde sağlığa zararlı olduğu yazıyor. Peki bildiğim kadarıyla alkol de sağlığa zararlı olarak biliniyor, değil mi? Niye alkol şişelerinin üzerinde sağlığa zararlı ibaresi yer almıyor?

Nedenini ben söyleyeyim: Çünkü alkol içmek laikliğin bir göstergesi olarak görülüyor. Alkole karşı olmak laikiğe karşı olmak, hatta Atatürk'e karşı olmak olarak algılanıyor.

Bu toplumun her şeyi, her konuyu din çerçevesinde ele alması, her konuda din ölçülerine göre tavır alması, bir şeye taraftarsa din adına taraftar, bir şeye karşıysa dine karşı olduğu için olması... Dindarı da dindar olmayanı da din ekseninde hareket etmesi... Yani sonuç olarak dine karşı olanın bile dini hayatından, genlerinden çıkaramamış olması...

İlginç doğrusu... Çok ilginç.

Bin küsür yıl önce bir adam bakmış içki içen namazda ne söylediğini bilmiyor, saçmalıyor, içkiyi yasaklamış. İçkinin iyi bir şey olmadığını görmüş. Bunu görmek için olağanüstü bir yeteneğe, tanrısal niteliklere sahip olmaya gerek olmadığı ortada.

Fakat bizim bin küsür sene sonra "içki kötüdür" dersek o adamı onaylamış, o adamın tanrısal biri olduğunu kabul etmiş olacağımızı sanmamız çok ilginç. Meyhaneleri laikliğin kalesi olarak algılamamız da ilginç. Sadece dindarların değil, din karşıtlarının da her konuya din eksenli bakmaları son derece ilginç...

"İçki içmek laikliğin bir göstergesi olarak görülüyor" Böyle bir yaklaşım mantıklı görünmedi bana.Bir çok içki içen insan, laikliğin ne olduğundan bile bihaber.Üstelik bir çok inançlı insan da ramazan da içmeyip ,bu ay bitince gene içkisini içebiliyor.Ya da inançsız olup,hiç içki içmiyor olabilir.

Üzerine zararlı olduğunu yazmak sonucu değiştirir mi?Sigara üzerine yazılmış olması neyi değiştirdi?İnsanlar bilinçlenmedikleri sürece , nereye yazarsanız yazın ne farkedecek ki?

Gönderi tarihi:
Üzerine zararlı olduğunu yazmak sonucu değiştirir mi?Sigara üzerine yazılmış olması neyi değiştirdi?İnsanlar bilinçlenmedikleri sürece, nereye yazarsanız yazın ne farkedecek ki?

Haksız ve yanlış olduğunuzu söyleyemem. Ancak bize düşen, doğruya doğru deyip beğenmek ve teşvik etmek, yanlışa yanlış deyip yermek ve yanlışlığını ifade etmek. İnsanları zorlayamaz ve yasaklarla yönetemeyiz.

Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyenler çoğaldıkça düzelmenin bir yerden başlayacağına inanıyorum, saygılarımla...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.