Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 19 yıl *Yapılan uygulamalar hak ihlali* Parmak izi, avuç izi, göz retinası, iris veya yüz yapısı gibi kişinin kim olduğunun belirlenmesinde kullanılabilecek bilgiler, biyometrik bilgiler olarak adlandırılıyor. Bireyin kim olduğunun ortaya çıkartılmasını sağlayan bu tür araçlar, kişisel veri olarak kabul edilir.. Biyometrik fişleme her yerde ............... Ankara'da Özel Yüce Okulları, öğrencilerin parmak izlerini alarak kimlik doğrulaması yapan sistemi kullanmaya başladığını duyurdu. Okul, sistemin "okullarda devamsızlık kaydı ve personel takibini kolaylaştırdığını, velinin öğrencisini rahatlıkla takip edebilmesine olanak verdiğini, okul kantinlerinde satışı yapılan ürünlerin listesini görerek çocuklarının tüketmesini istemedikleri ürünlere kısıtlamalar getirebildiğini" söylüyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Bahçelievler Belediyesi'yse, bir süredir parmak izi üzerinde kimlik doğrulama sistemini uyguluyor. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN), bu uygulamada yürütmenin durdurulması için dava açtı. Sendikanın avukatı Sevgi Karaduman, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma taleplerini reddettiğini, Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini açıkladı. Batman Doğuş gazetesinin haberine göre, Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "personelin işe düzenli bir şekilde gelip gitmelerini sağlamak amacıyla" iris ve yüz tanıma sistemine geçti. Kişinin kendi bedeni, kimliği, kişiliği, özel yaşamı aile yaşamı konusundaki mahremiyetin korunması istemeye hakkı var. ancak gerekli ve zorunlu olduğu durumlarda, mahkeme kararıyla sınırlanabilir. Oysa bu vakalarda, hukuk devleti açısından bir gereklilik, zorunluluk yok. Ayrıca bunu bir kamu otoritesi de talep etmiyor. bu tür verileri toplayanlar, kim olursa olsun, yeni Ceza Yasası'nın 'kişisel verilerin hukuka aykırı elde edilmesine ilişkin hükümlerini ihlal ediyorlar. TCK'da 134-140 arası maddeler kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi ve ifşa edilmesine dair ceza hükümlerini içerir.Kişisel verilerin korunması hakkında kanun tasarısı da buna izin vermiyor. Ayrıca, kişinin işe gelip gelmediği başka yollarla da, kişilik hakkı ihlaline yol açmadan, çok kolay tespit edilebilir. Türkiye'de kişisel verilerin korunmasıyla ilgili spesifik bir kanun yok. TCK'nin 135 ve136. maddeleri: Bu maddeler kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesini ve başkasına verilmesini yasaklıyor. Ama kanunda hukuka aykırı kişisel veri elde etmenin anlamı net değil. Kişisel verinin tanımı da yapılmış değil. İşverenin parmak izi toplaması hukuka aykırı..... İş Kanunu'nun 75. maddesi işverenlerin çalışanlarla ilgili özlük dosyası hazırlamasını öngörür, ancak bunun parmak izi almak için gerekçe değildir. Buradaki kimlik bilgilerinden kasıt, hüviyetteki bilgiler. Üstelik din ve medeni durum gibi bilgiler de dahil değil. Parmak izi gerekmiyor. "Kurum parmak izine zorlayamaz" Bu işlemleri yapanlar hakkında kişisel verilerin hukuka aykırı toplandığı gerekçesiyle suç duyurusu yapılabilir. Böylece hem kayıtlar imha edilir hem de işlem yapanlar hakkında ceza davası açılır. kurumların kişileri bu bilgileri vermeye zorlaması halinde ikinci bir dava açılabilir. Hukuka aykırı bir iş yapıp buna bir de yaptırım uygularlarsa, kişinin tazminat hakkı da doğar. Sonuç olarak Okulda, çocuklar adına veliler karar verebilir. Veliler izin vermediği sürece okulların çocukların parmak izi alma hakkı yok. "Bir de yaptırım uygulanırsa, kişinin mağduriyeti doğar." Veriler paylaşılırsa suç daha da ağırlaşır. Söz konusu sistemlerin hepsi, bir başka kurum tarafından kurulup yapılandırılıyor. Kısacası, sistemi kuran teknoloji şirketleri, isterlerse, bu verilere erişebilir ve derleyebilir durumda. Bu verileri üçüncü şahısların kullanımına açma, yani alenileştirme halinde, TCK'ye göre, suçun nitelikli hali oluşuyor. Bu durumda ceza ağırlaşır. İnsanlar bu tür bilgilerini vermek zorunda değil. Bu, işe ya da okula devam için bir zorunluluk değil. kimse kişisel bilgilerini vermesin ve hukuki girişimde bulunsunlar. Savcılıklar suç duyurusunda resen işlem yapmak durumunda. Yani kişilerin takip etmeleri gerekmiyor. Bulundukları barolara başvururlarsa kendilerine ücretsiz avukat da sağlanacaktır. öğrencilerin ve çalışanların, parmak izi gibi kişisel bilgilerin işyerlerinde veya okullarda kullanılmasını sizce ne kadar doğru?
Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 19 yıl Bence yanlış.. Bu veriler sadece güvenlik birimlerinde bulunsa dahaiyi olur.. Suçlunun tespitinde geçikme ve yanılmayı düşürür..
Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 19 yıl umulmadık sorunlara yol açabilecek bir uygulama bence... ama değil parmak izi,resmi belge olmaksızın kimlik sorma yetkisi bile yok polisin herhangi bir kimlik kontrolü sırasında hangimizin aklına gelmiştir resmi bir belge yada izin belgesi istemek
Gönderi tarihi: 26 Aralık , 2005 19 yıl Polisin kimlik kontrolünde resmi bir izin belgesi gösterme zorunluluğu yoktur.. Polis, suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için kişilerden 'kendinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra' kimliğini sorabilir. Bu istem karşısında herkes, nüfus hüviyet cüzdanını, pasaport veya resmi bir belgeyi göstererek kimliğini belirlemek zorundadır. Saygılar...
Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2005 19 yıl ARKADAŞIM BENİM DE KASTETİĞİM (RESMİ BELGE DERKEN) POLİSİN KİMLİĞİ YADA NEDEN KİMLİK SORDUĞUNU AÇIKLAMASIDIR. ANCAK SİZDEN KİMLİK İSTEYEN POLİSE ÖNCE BEN SİZİN KİMLİĞİNİZİ GÖREBİLİRMİYİM DEYİNCE, ADAM ÖCÜ GÖRMÜŞ GİBİ BAKIYOR NASIL YANİ DİYE VE DİREKT SÜPHELİ GİBİ GÖRÜYOR SENİ...
Gönderi tarihi: 27 Aralık , 2005 19 yıl ARKADAŞIM BENİM DE KASTETİĞİM (RESMİ BELGE DERKEN) POLİSİN KİMLİĞİ YADA NEDEN KİMLİK SORDUĞUNU AÇIKLAMASIDIR. ANCAK SİZDEN KİMLİK İSTEYEN POLİSE ÖNCE BEN SİZİN KİMLİĞİNİZİ GÖREBİLİRMİYİM DEYİNCE, ADAM ÖCÜ GÖRMÜŞ GİBİ BAKIYOR NASIL YANİ DİYE VE DİREKT SÜPHELİ GİBİ GÖRÜYOR SENİ... böyle bir olay yasadim.. eskiden isyerimizin oldugu bir is hanina gelen sivil polis (kendi öyle diyordu) kimlik istedi. ben de ben sizin kimliginizi görebilirmiyim deyince önce sert çikti sonra kisacik gösterdi ve ben bilgi vermek zorunda kaldim. sonra ayni polisi üniformali araç içinde gördüm, sivil degilmis... ve elbette tanidiklar vasitasi ile sikayet ettim. türkiyede polis kimlik istediginde; tam göremedim, hangi birimdensiniz vs. diye soru sorarsaniz ya dayak yersiniz ya da mimlenirsiniz.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.