Gönderi tarihi: 10 Aralık , 2007 17 yıl Medya dili kirletiyor ve bizler buna bilinçli/bilinçsiz seyirci kalıyoruz.Hasan Celal Güzel, Dili Kopasıca, Eli ********* Medya adlı yazısında bu çirkinliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir. Medya Türkçe'yi kullanırken, Türkçe dışında her dilin kullanıldığı, ne idiğü belirsiz bir dil yarattı. Medyanın kullandığı dil; toplumun tüm değerlerinden uzak, oldukça garip ve ****** bir dildir.Yabanci dil kullanımını bir kültür meselisi olarak algılayanlar, çeviri dilindeki yanlışlar ve sayamayacağız kadar dil yanlışları; hergün yazlıl ve görsel basında bizlere sunuluyor;birkaç dil sevdalısından başka kimse de buna dur deme gerekliliğini kendinde bulmuyor. Evet MEDYA DİLİ KİRLETİYOR!Gelin bu yozlaşmaya hep beraber dur diyelim
Gönderi tarihi: 17 Aralık , 2007 17 yıl Diyelim demesine ama nasil? Yillardir gayet bilincli olarak özellikle medyada dile karsi bir kasit var.Son yillarda türeyen yabanci kelimeler önce medyada kullaniliyor,sonra kameralar karsisina gecen sözüm ona aydinlar,sarki türkü cigiranlar,sinemada oynayanlar tarafindan kullanila kullanila sokaga iniyor,ve halka maloluyor.O yabanci kelimelerin anlamlarini nerede ne zaman kullanilacagini bilmeden insanimiz o kelimeleri sakiz cigner gibi agzindan düsürmüyor aslinda sakiz bile bisüre cignenip atilmasina ragmen o kelimeler maaalesef atilmiyor.O kelimelerin Türkce karsiliklari da var.Ama Türkce üzerinde oynanan bu oyunlarin aktörleri olan medya mensuplari israrla o yabanci sözcükleri kullanmaktadirlar. Dilin bu kadar yozlastirilmaya calisilmasini ben iki kategoride inceliyorum; A-Amacli olarak Türkce'yi yozlastirmaya calismak, B-Kendi dilini begenmemek ve eger yabanci kelimeler kullanirsam beni herkes modern,medeni kültürlü olarak bilirden olusan ********** duygusu. Dilimiz aslinda cok güzel ve medeniyet dilidir.Dünya üzerinde konusulan bircok dil bizim dilimizden türemistir zamanla kalip degistirmis olabilir. Ben dilimizi begenmeyenleri Anadolu insaninin asirlardir kullandigi calgi aleti SAZ'i begenmeyip Yunanli'larin Sazdan bozma BUZUKI yi begenmelerine benzetiyorum.BUZUKI Türkce bir sözden Yunanlastirilimis BOZUKI ve sonrada BUZUKI yapilmistir.Bu örnegi vermemdeki maksat sagolsun bizim insanimizin yabancinin herseyine merakli olmasini anlatmakti. Dilimizde olmayan kelimeleri,tabiiki herhangi bir söz uydurup kelime üretecegimize aynen oldugu sekilde almamizda bir sakinca yoktur.Ama eger dilimizde var olan bir kelimeyi sirf yabanci kelime olsun diye dilimize katmamiz sakincalidir. Mümkün oldugunca böyle yanlislik yapanlari uyarmamiz uyaranlara arka cikmamiz gerekir diye düsünüyorum.Bence israrla Televizyon kanallarina uyarilar göndermek,yabanci sözcükleri Türkce diye kullananlari aninda uyarmak faydali olur diye düsünüyorum. saygilarla Not;Medya kelimesini kullandigimiz icin aslinda bizde dilimizi katlediyoruz. Ayrica burada Hitler'in reklami olsun diye yazmiyorum ama örnegin Hitler yabanci kelime kullanilmasin diye Televizyon kelimesini Almanlastirip FERN-SEHER-N (uzakgören)diye iki kelimeden olusan bir kelime türetmistir.Bu bir örnektir.Dilin korunmasini Irkcilik diyede algilamayalim sakin.
Gönderi tarihi: 19 Aralık , 2007 17 yıl Medyanın vicdanları kirlettiği bir yerde dile saygı göstermesini beklemek doğru değil,reyting,reyting.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.