Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Değiştirmek İsteyeceğiniz 5 Android Auto Ayarı (Ve Nedenleri)Android Auto, telefonunuzdaki uygulamaları aracınızda kullanmanın son derece pratik bir yoludur. Android Auto (bağlantı sağlandığında) kusursuz çalışır; ancak bu, sistemin olabilecek en kullanışlı haliyle çalıştığı anlamına gelmez. Yıllardır bu sistemi kullanıyorum ve keşke daha önce gözden geçirseydim dediğim, beni bazı sıkıntılı durumlardan kurtarabilecek pek çok ayar olduğunu fark ettim.Android Auto herkese uyan tek tip bir çözüm değildir; sistemi kullandıkça bu durum daha da belirginleşecektir. Hatta sistemi ilk başlattığınızda, varsayılan olarak listelenen uygulamalardan muhtemelen memnun kalmayacaksınız.Değişiklikleri yapabilmek için hem telefonunuzdan hem de aracınızın ana ekranından Android Auto ayarlarına erişebilmeniz gerekir. Bu rehber, sürüşlerinizi çok daha kolaylaştıracağı için bir an önce değiştirmek isteyeceğiniz ayarlar konusunda size yol gösterecektir. Yola çıktıktan sonra ayarlarla asla uğraşmamanız gerektiğinden, bu değişiklikleri yola çıkmadan önce yapmaya dikkat edin.Uygulama başlatıcınızı özelleştirinUygulama başlatıcınızı varsayılan düzeninde bırakmak istemezsiniz; çünkü bu haliyle oldukça karmaşık ve dağınık hissettirir. Sistem varsayılan olarak bir dizi uygulamayı yükler; bunların arasında genellikle ayarlar menüleri, pek bilinmeyen medya araçları ve hatta yalnızca araç park halindeyken kullanmanız gereken bir oyun uygulaması bile yer alabilir. Bu nedenle, listeyi gözden geçirip yalnızca en sık kullandığınız uygulamaları hazır bulundurmak daha iyidir.Android Auto varsayılan olarak uygulamaları alfabetik sıraya göre dizer; bu yüzden favorilerinizi manuel olarak listenin en üstüne taşımanız gerekir. Bunu telefonunuzun ayarlarından da yapabilirsiniz; ancak alternatif olarak Android Auto'ya girip "Özelleştir" (Customize) düğmesini bulabilirsiniz. Buradan favorilerinizi sürükleyip en üste taşıyarak gösterge panelinizde görünmelerini sağlayabilirsiniz.Benim kurulumumda YouTube Music, Telefon ve Google Haritalar yerine Waze yer alıyor; ki bu da her sürücünün bilmesi gereken Android Auto ipuçlarından biridir. Bu uygulamaları kendi tercih ettiğiniz harita sistemi veya müzik çalarla değiştirebilirsiniz; ancak ana gösterge panelinizde bu temel uygulamalardan daha fazlasının bulunmasını önermem. Menüyü birden fazla ekranı gösterecek şekilde her zaman değiştirebilirsiniz; böylece uygulamalar arasında sürekli geçiş yapmanıza gerek kalmaz, ancak en çok kullandıklarınızı favorilerinizde tutmalısınız.Haritalar için Gündüz veya Gece modunu zorunlu kılınAndroid Auto'daki gündüz ve gece modu arası otomatik geçişin kullanışlı olması beklenir, ancak çalışma şekli nedeniyle birçok soruna yol açar. Sistem, aracın farlarının açık olup olmadığını kontrol eder ve modu buna göre değiştirir; ancak şiddetli yağmur, sis veya bir tünelden geçerken bu durum haritayı görmeyi daha da zorlaştırabilir.Sadece tek bir uygulama için Gündüz veya Gece modunu ayarlamak istiyorsanız, ayarlara gidip ilgili uygulamanın bölümüne girin. Ancak tüm arayüz için ayarlamak isterseniz, geliştirici ayarlarının kilidini açmanız gerekir. Bu işlem, aşağı yukarı Android telefonlarda geliştirici seçeneklerini etkinleştirmeye benzer. Buradan, Gündüz/Gece ayarları kısmında temayı zorunlu kılabilirsiniz; yine de bu işlem size karmaşık geliyorsa, sadece harita ayarlarını değiştirmek yeterli olacaktır.Gündüz vakti farlarımı açmam gerektiği için sistemin otomatik olarak düşük ışıklı gece moduna geçtiği ve nereye gittiğimi bilemediğim iki durum yaşadım; gerçekten korkutucu bir deneyimdi. Ne yazık ki, sorunu çözmenin tek yolu nedense aracı kapatıp yeniden çalıştırmaktı. Bu durumlardan birinde Uber şoförlüğü yapıyordum; bu yüzden araç paylaşım hizmeti veriyorsanız, modu sabit bir ayarda tutmanızı kesinlikle öneririm.Müziğin otomatik olarak çalmasını durdurunYalnızken müziğin sesini epey açma eğiliminde olabilirsiniz, ancak aileniz veya arkadaşlarınızla birlikteyken durum aynı olmayabilir. Android Auto'nun medya oynatmayı sürdürme işlevi, en son dinlediğiniz şeyi yine en son ayarladığınız ses seviyesinde çalmaya devam ettirir; eğer ses çok yüksekse bu durum rahatsız edici olabilir ve ani bir şoka yol açabilir. Bu nedenle, sık sık yalnız sürüşten başkalarıyla sürüşe geçiyorsanız, müziği manuel olarak yeniden başlatmak daha iyi bir seçenektir.Eskiden araca biner binmez sesi kapatırdım ama bu, Android Auto'nun sesi tekrar açmasını engellemezdi. Bunu kapatmak için, ayarlarınızdaki "Bağlı Cihazlar" listesi üzerinden Android Auto'ya girmeniz gerekir. Oradan, "Müziği otomatik başlat" ayarını kapatın. Bir müzik akışı hizmeti veya ücretsiz ve Android Auto için vazgeçilmez bir uygulama olan AntennaPod gibi bir podcast uygulaması kullanıyorsanız, bunların ayarlarını da düzenlemeniz gerekecektir; çünkü bazıları uygulama açıldığında otomatik olarak çalmaya başlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Ben YouTube Music kullanıyorum ve bu konuda herhangi bir sorun yaşamadım; çünkü uygulama içindeki "Harici cihazların oynatmayı başlatmasına izin ver" ayarını kapattım.Araç kullanırken bildirimlerinizi kontrol etmemelisiniz; ancak bildirimler genellikle o an yaptığınız her şeyi böler. Bildirimler ekranda belirdiğinde müziğinizin sesini kısar, kendi seslerini araya sokar ve yoldaki dikkatinizi dağıtır. Bildirim zaten gösterge panelinizde görüneceği için o ekstra sese ve bölünmeye aslında gerek yoktur.Ayarlara girip bildirim sesini kapatabilir, böylece uyarının yalnızca araç ekranında bir şerit (banner) olarak görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca grup mesajlarını gizleyebilir veya önemli olup olmadıklarını anlamak için sadece ilk satırın görünmesini tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak, bildirim şeridi belirdiğinde (ki bu özellik varsayılan olarak açıktır) "Sesli Oynat" düğmesine basarak mesajın size sesli okunmasını da sağlayabilirsiniz.Dikkatinizi gelen mesajlara değil, önünüzdeki yola vermelisiniz; bildirim sesi ise telefonunuzun dikkatinizi dağıtmasının bir yolu gibidir. Araç kullanırken mümkün olduğunca eller serbest (hands-free) bir kullanım tercih etmelisiniz; bu nedenle mesajların ses çıkarması —özellikle de çok sayıda mesaj geliyorsa— dikkatinizi dağıtabilir. Eğer mesaj yeterince önemliyse bir park yerine çekip bakın; aksi takdirde benim yaptığımı yapın ve bildirim seslerini kapalı tutun.Telefonunuz kilitliyken Android Auto'nun başlamasını sağlayınVarsayılan olarak Android Auto, telefonunuzun kilidi açılana kadar çalışmaya başlamaz. Bu durum, şifre girmenizi veya telefonunuzun kilidini başka bir yöntemle açmanızı gerektirir. Arabayı ilk çalıştırdığınızda bu sorun olmayabilir; ancak kablolu bağlantı koptuğunda veya Bluetooth bağlantınızda kesintiler yaşandığında, bazen sürüş sırasında telefonunuzun kilidini açmanız gerekebilir. Bluetooth kurulumunu yaptıysanız veya telefonunuzu bağladıysanız, sistemin her seferinde sorunsuz çalışmasını beklersiniz.Android Auto'nun telefon kilitliyken çalışmasını sağlayan özelliği açmak için ayarlara girmeniz gerekir. Bu seçenek, "Bağlı Cihazlar" bölümündeki "Bağlantı Tercihleri" kısmında bulunur. Özelliği mutlaka test edin; çünkü ben bu işlemi yaptığımda, sistemin ilk kez çalışması için arabayı kapatıp yeniden çalıştırmam gerekmişti.Bu işlemin sağladığı avantaj çok daha sorunsuz bir deneyim ve daha kolay bir bağlantı olsa da, daha önce bağlandığınız araçları Bluetooth listenizden "unut" komutuyla kaldırmanız iyi olacaktır. Bu sayede yalnızca kullandığınız araca bağlanırsınız; Android Auto'nun amacı da budur.Kaynak: SG
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.