Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Lütfen çırpılmış yumurtaya bu malzemeyi eklemeyi bırakınKahvaltıda lastik gibi bir çırpılmış yumurta tabağıyla karşılaşmaktan daha büyük hayal kırıklığı yaratan çok az şey vardır. Hazırlaması en hızlı ve en basit yemeklerden biri olmasına rağmen, kıvamını tutturamamak şaşırtıcı derecede kolaydır. Birkaç küçük değişikliğin büyük fark yarattığını gördüm; artık her seferinde yumuşacık ve pofuduk çırpılmış yumurtalar elde ediyorum.İsteyeceğim en son şey, çırpılmış yumurtalarımı daha tavaya girmeden mahvetmektir. Uzun zamandır, pek çok kişinin yaptığı gibi, yumurtalarıma bir miktar süt eklerdim. Çırpılmış yumurtaya ne eklenmesi gerektiği (veya eklenip eklenmemesi gerektiği) konusunda uzun tartışmalar sürse de, yakın zamanda Anthony Bourdain'in o bir miktar süt meselesini yeniden düşünmemi sağlayan bir röportajına denk geldim.Çırpılmış yumurtamda neden süt kullanmıyorum?Anthony Bourdain'in pastırmalı ve ekşi kremalı çırpılmış yumurta tarifi internetin dört bir yanında karşınıza çıkabilir; kendisi bu tarifi bir keresinde No Reservations programının bir bölümünde hazırlamıştı. Tarifte fazladan bazı eklemeler ve detaylar yer alsa da süt kullanılmıyor ve ekşi krema en sonda karışıma dahil ediliyor.Meğer bunun nedeni, Bourdain'in çırpılmış yumurtalarına hiçbir sıvı eklememesiymiş. Süt yok, krema yok, su yok; hiçbir şey yok. Sadece bolca tereyağı. Kendisi, fazladan sıvının yumurtanın lezzetini seyrelttiğini söylüyor.Süt kullanmayan tek şef Bourdain değil. Efsanevi Fransız şef Jacques Pépin de aynı fikirde. O, yumurtaları çırpmadan önce tuz ve karabiber ekliyor, ardından tavada pişerken çırpma işlemine devam ediyor. Tereyağı veya krema gibi malzemeler ise en sonda ekleniyor; bu da yumurtalar tam kıvamında piştiğinde pişme sürecinin durmasına yardımcı oluyor.Bu durum, gelişigüzel bir şekilde süt ekleme alışkanlığımı sorgulamama neden oldu ve ben de konuyu biraz daha araştırdım. Yöntemsel testlerin ustası Cook’s Illustrated, sıvı eklemenin çırpılmış yumurtayı yumuşatmaya yardımcı olabileceğini, ancak ev aşçılarının genellikle çok fazla sıvı eklediğini tespit etti. Yumurta başına sadece bir-iki çay kaşığı sıvı eklenmesini öneriyorlar ki bu, benim eskiden eklediğim miktardan çok daha az. Fazla sıvı, yumurtaların sertleşmesine veya lastik gibi olmasına —yani tam tersi bir etkiye— yol açabilir ve Bourdain'in de belirttiği gibi lezzetlerini seyreltebilir.Artık çırpılmış yumurta yaparken sadece yumurta, tuz ve karabiberden oluşan basit bir karışım kullanıyorum. İşimi biraz olsun sağlama almak istersem az miktarda sıvı eklerim; ancak yumurta başına asla bir çay kaşığından fazlasını kullanmam.En İyi Çırpılmış Yumurta İçin 3 Ekstra İpucuTuzu erkenden ekleyin. Yumurtaları tavaya almayı beklemeyin; pişmiş yumurtanın dokusunu iyileştirmek için çırpma işleminden önce tuzlayın.Yumurtaları iyice çırpın. Bu işlem hava girmesini sağlayarak çırpılmış yumurtanızın daha hafif ve havadar olmasını sağlar.Kendinize mutfakta çok güvenmiyorsanız, aşırı pişmeden en kremamsı kıvamı elde etmek için kısık ateşte ve yavaş pişirme yöntemini tercih edin.Kaynak: SR
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.