Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin Terafab Nedir? Özellikleri ve Kapasitesi?Terafab, otonom araçlar, insansı robotlar ve yörünge uzay altyapısının gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere benzeri görülmemiş bir ölçekte yapay zeka (AI) çipleri üretmek amacıyla SpaceX, Tesla ve xAI tarafından ortaklaşa geliştirilen devasa, dikey entegrasyonlu bir yarı iletken üretim tesisidir. Projeyi 21 Mart 2026'da duyuran Elon Musk, tesisin yılda bir teravatın üzerinde yapay zeka işlem kapasitesi üretecek şekilde tasarlandığını belirtmiştir.Temel Özellikler ve KapasitelerTam Dikey Entegrasyon: Geleneksel parçalı tedarik zincirlerinin aksine Terafab; çip tasarımı, litografi, üretim, bellek üretimi, gelişmiş paketleme ve test dahil olmak üzere üretimin her aşamasını tek bir çatı altında birleştirir.Devasa Alan: Tam ölçekli üretim kompleksinin resmi olarak Grimes County, Teksas (College Station yakınlarında) konumunda kurulması planlanmaktadır. Tesis, 100 milyon fit kareye (yaklaşık 9,3 milyon metrekare) kadar bir alanı kaplayacaktır. Bu büyüklük, tesisi Gigafactory Texas'tan yaklaşık on kat daha büyük ve dünyanın en büyük fabrikalarından biri yapacaktır.Stratejik Ortaklıklar: Nisan 2026'da Intel, gelişmiş 14A (1,4 nanometre) üretim sürecini tam ölçekli çip üretimi için devreye sokarak üretim uzmanlığıyla girişime katılmıştır.Astronomik Yatırım: Mali raporlar, ilk aşama yatırımının 16,8 milyar ila 55 milyar dolar arasında olduğunu ve ek geliştirme aşamaları tamamlandıkça bu miktarın 119 milyar dolara kadar çıkabileceğini göstermektedir.Neden İnşa Ediliyor?Küresel çip endüstrisi, Musk'ın uzun vadeli taleplerini karşılayacak hızda büyüyememektedir. Mevcut küresel üretim tesisleri, Musk'ın birleşik projeleri için gereken işlem gücünün yalnızca %2'sini karşılayabilmektedir.Terafab, özellikle iki ana çip kategorisi üretecektir:Uç Birim Çıkarım Çipleri (Edge Inference Chips): Tesla'nın Cybercab araçlarına ve seri üretilen Optimus insansı robotlarına güç sağlamak için optimize edilmiş düşük gecikmeli işlemciler.Uzay İçin Optimize Edilmiş İşlemciler: Uzay yörüngesinin zorlu koşullarında yüksek sıcaklıkta çalışmak üzere üretilmiş, radyasyona dayanıklı, yüksek güçlü çipler. Bunlar, SpaceX'in Starlink uydularına ve uzay tabanlı yapay zeka veri merkezlerinden oluşacak devasa bir ağa güç verecektir.Terafab'ın teknik detayları, yatırım bütçesi veya üretilecek çip teknolojileri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız var mı? Çeviriyi istediğiniz başka bir bölüm varsa yardımcı olabilirim.Kaynak: G
Gönderi tarihi: 59 dakika önce59 dak Yazar Admin Terafab, Teksas'ın Grimes County bölgesinde inşa edilecek.Nisan ayında, Terafab'in öncüsü niteliğindeki araştırma tesisimizin (fab) temelini Giga Texas'ın Kuzey Kampüsü'nde attık.Hem Tesla hem de SpaceX, mevcut ve gelecekteki küresel üretimin karşılayabileceğinden çok daha fazla çipe ihtiyaç duyacak.İşte bu nedenle, yılda 1 terawatt'ın üzerinde işlem gücü üretme hedefiyle, şimdiye kadarki en büyük çip üretim tesisini inşa ediyoruz.Gelecek Teksas'ta inşa ediliyor.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.