Gönderi tarihi: 9 saat önce9 saat Admin "MUCİZE SEBZE" YALANI BİTTİ! UZMANLAR TEK BİR SEBZENİN YETMEDİĞİNİ AÇIKLADI: İŞTE SAĞLIĞI KORUYAN 15 SÜPER BESİN!Hemen hemen herkes çocukluğunda "Sebzelerini bitir!" uyarısını duymuştur. Annelerimiz bu konuda kesinlikle haklıydı. Sebze ağırlıklı bir beslenme; kalp hastalıkları riskini düşürür, tansiyonu dengeler ve kansere karşı koruyucu bir kalkan oluşturur.Beslenme Uzmanı Alissa Palladino, toplumun büyük bir kısmının günlük sebze ihtiyacını karşılayamadığını vurguluyor. Peki, en sağlıklı sebze hangisi? Uzmanlara göre tek bir "süper sebze" yok. Sağlıklı bir beden için tek bir türe bağımlı kalmak yerine, farklı renklerdeki sebzeleri dengeli bir şekilde tüketmek gerekiyor.Diğer bir uzman Mackenzie Burgess ise renkliliğe dikkat çekiyor: Mor patlıcandaki antosiyaninler hücreleri korurken, yeşiller ve kırmızılar farklı faydalar sunuyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) günde 2 ila 3 porsiyon sebze öneriyor. Bu da yaklaşık 1 su bardağı çiğ (salatalık, havuç gibi) veya yarım su bardağı pişmiş sebzeye denk geliyor.İşte beslenme uzmanlarının onayladığı, en zengin lif, vitamin ve antioksidan içeriğine sahip 15 şifalı sebze:1. Kıvırcık Lahana (Kale)Öne Çıkan Faydası: A, C ve K vitaminleri depousudur. Yaşlanmaya bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir.Tüketim İpucu: En yüksek fayda için çiğ tüketilmelidir. Sertliğini ve acılığını almak için biraz zeytinyağı ve tuzla ovabilirsiniz.2. IspanakÖne Çıkan Faydası: C vitamini, demir, potasyum ve tansiyonu düşüren nitrik asit içerir.Tüketim İpucu: Çiğ veya pişmiş yenebilir. Pişirmek C vitaminini biraz azaltsa da böbrek taşına yol açabilen oksalat miktarını düşürür.3. PazıÖne Çıkan Faydası: Yüksek demir içeriğiyle öne çıkar (1 bardağı günlük ihtiyacın %22'sini karşılar). İçindeki C vitamini sayesinde bu demir vücutça daha kolay emilir.Tüketim İpucu: Buharda veya hafif soteleyerek tüketin. Çok pişirmek besin değerini öldürür.4. SarımsakÖne Çıkan Faydası: Hücre hasarını azaltır, vücuttaki iltihabı hafifletir ve kolesterolü düşürür.Tüketim İpucu: Soslara ve yemeklere ekleyebilir, hatta çiğ ezerek kızarmış ekmeğe sürebilirsiniz.5. PancarÖne Çıkan Faydası: İçerdiği diyet nitratları sayesinde kan damarlarını genişletir, kan akışını hızlandırır ve tansiyonu düşürür. Sporcular ve yüksek tansiyon hastaları için idealdir.Tüketim İpucu: Besin değerini kaybetmemesi için çiğ olarak salatalara veya smoothie'lere katın.6. Mikro YeşilliklerÖne Çıkan Faydası: Erken hasat edilen bu minik yeşillikler, olgun hallerine göre çok daha yoğun vitamin barındırır. İltihap ve kanser karşıtıdır.Tüketim İpucu: Çiğ olarak salata ve makarnaların üzerine serpin.7. Deniz YosunuÖne Çıkan Faydası: Tiroid bezlerinin çalışması için şart olan iyot bakımından çok zengindir. Ayrıca tansiyonu düşüren "aljinat" lifi içerir.Tüketim İpucu: Kurutulmuş halde çorbaların, yumurtaların veya salataların üzerine baharat gibi serpiştirin.8. Dolmalık BiberÖne Çıkan Faydası: Ağrı ve iltihabı azaltır. Kırmızı biber, yeşile kıyasla 1.5 kat daha fazla C vitamini ve 2 kat daha fazla folat içerir.Tüketim İpucu: Çiğ tüketildiğinde C vitamini maksimumda kalır; ancak dolma veya sote şeklinde de harika bir seçenektir.9. BezelyeÖne Çıkan Faydası: Harika bir bitkisel protein kaynağıdır. Vejetaryenler ve böbrek sağlığını korumak isteyenler için mükemmeldir.Tüketim İpucu: Sote yemeklere, esmer pirinç pilavına veya sebze kaselerine ekleyin.10. KarnabaharÖne Çıkan Faydası: Beyin sağlığını destekleyen ve kaygıyı (anksiyete) azaltan kolin maddesi içerir.Tüketim İpucu: Haşlanıp püre yapılabilir, çorbalara katılabilir veya sağlıklı pizza tabanı olarak kullanılabilir.11. Tatlı Patlıcan / Tatlı PatatesÖne Çıkan Faydası: Muzun iki katı kadar potasyum barındırır. Mor çeşitleri göz sağlığını (katarakt ve sarı nokta hastalığı) korumaya yardımcı olur.Tüketim İpucu: Besinlerini korumak için haşlayarak veya buharda pişirerek tüketin.12. KuşkonmazÖne Çıkan Faydası: Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için kritik olan K vitamini deposudur. Yüksek folik asit içeriğiyle hamileler için mükemmeldir.Tüketim İpucu: Fırında hafifçe pişirerek veya buharda hazırlayarak tüketin.13. MantarÖne Çıkan Faydası: Sebze reyonunda D vitamini içeren tek besindir (özellikle UV ışını görmüş olanlar). Kilo kontrolü ve bağışıklık için birebirdir.Tüketim İpucu: Pişirildiğinde faydası artar. Karamelize edip buzdolabında saklayarak salatalara ve yemeklere ekleyebilirsiniz.14. Brüksel LahanasıÖne Çıkan Faydası: Kansere karşı koruyucu sülforafan maddesini içerir. Damar sertliği (ateroskleroz) riskini azaltır.Tüketim İpucu: Çok fazla fırınlayıp besinini öldürmeyin. Çiğ kıyarak salatalara katın veya air fryer'da hafifçe pişirin.15. BrokoliÖne Çıkan Faydası: C ve K vitamini, kalsiyum ve potasyum zenginidir. Diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruma sağlayan bileşikler içerir.Tüketim İpucu: En yüksek fayda için çiğ veya hafif buharda pişirilerek tüketilmelidir.Kaynak: WH
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.