Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin Yapay Zeka Dönüşümünde Asıl Engel Teknoloji Değil, İnsan AlışkanlıklarıÇoğu şirket, yapay zekaya geçiş sürecinde teknik bir sorun yaşadığını düşünüyor. Oysa asıl sorun teknolojinin kendisi değil, eski alışkanlıkları terk edememek.Uzmanlar durumu şöyle özetliyor: "İnsanlara yıllardır çok iyi bildikleri ve başarıyla uyguladıkları yöntemleri tamamen unutmalarını söylediğinizde, doğal olarak bunu garipsiyorlar. Burada mesele başarısız yöntemleri bırakmak değil; yıllardır tıkır tıkır işleyen, kişiye başarı getirmiş alışkanlıklardan vazgeçmelerini istemek."Yapay zekanın şirketlerde başarıyla uygulanabilmesi için çalışanların üç süreci aynı anda yaşaması gerekiyor: Eski bilgileri unutmak, yenilerini öğrenmek ve bunları işe uyarlamak. Ancak şirketler, bütçelerinin neredeyse %93'ünü teknoloji yatırımlarına harcarken, çalışanların bu teknolojiye uyum sağlaması için sadece %7'lik bir pay ayırıyor. Haliyle bu dönüşümü başarmak söylemekten çok daha zor oluyor."Eğittik Ama Direndiler": %80'lik Radikal KararSektörün içinden önemli bir yazılım şirketi CEO’su ise soruna daha sert bir açıdan yaklaşıyor. Ona göre mesele bütçe veya eğitim eksikliği değil, doğrudan çalışanların değişime gösterdiği direnç.Söz konusu CEO, tam bir yıl boyunca çalışanlarına yapay zeka eğitimleri verdiklerini, hatta bir çeyrek yıl boyunca haftanın bir gününü ve toplam maaş bütçesinin %20'sini tamamen bu sürece ayırdıklarını belirtiyor. Buna rağmen çalışanların büyük bir kısmının "Ben bu teknolojiyi kullanmayacağım" diyerek direndiğini ifade eden CEO, süreç sonunda çalışanlarının yaklaşık %80'inin işine son vermek zorunda kaldıklarını açıkladı. CEO, "Eğer bugünkü aklım olsaydı, süreci uzatmaz, en başta bu radikal kararı alırdım," diye de ekliyor.Sonuç: Teknoloji Değil, Kültür Meselesiİster eski alışkanlıkları bırakma zorluğu olsun ister açık bir direniş; liderlerin birleştiği ortak bir nokta var: Yapay zekaya geçiş, teknik bir değişimden ziyade kültürel bir dönüşümdür.Eğer ekibiniz sizinle aynı vizyonu paylaşmıyor ve şirketin yeni misyonuna inanmıyorsa, onlara ne kadar eğitim verirseniz verin veya ne kadar bütçe ayırırsanız ayırın, bu dönüşümü gerçekleştirmeniz mümkün görünmüyor.Kaynak: F
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.