Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin GEMINI DİKTAÖRLÜĞÜ! Google’da Görmezden Gelemeyeceğiniz O Büyük Sorun: Artık Çok Geç!Google hizmetlerinde Gemini'yi görmezden gelmek giderek zorlaşıyor ve bu bir sorun teşkil ediyor.Google, I/O etkinliğinde bir kez daha yapay zekayı öve öve bitiremedi; otonom hareket edebilen yapay zekanın bizi sıradan işlerden öyle bir kurtaracağını ve bize o kadar çok boş zaman kazandıracağını iddia etti ki, bu zamanla ne yapacağımızı bilemeyecekmişiz. Ancak ortada tek bir sorun var: Yapay zeka, şu anki haliyle bu seviyeye yaklaşmaktan bile çok uzak.Google hizmetlerini kullanmayı seviyorum; Gmail hesabımı neredeyse yirmi yıl önce açtım, Google Fotoğraflar'da 11 yıllık fotoğraf ve videolarım, Drive'da ise önemli belgelerim duruyor; yani dijital varlığımın büyük bir kısmı sıkı sıkıya Google hesabıma bağlı.Bu durumun getirdiği ödünleri kabullenmiştim; verilerimi Google ile paylaşmak eskiden sorun değildi çünkü şirket bu bilgileri yalnızca bana hedefe yönelik reklamlar sunmak için kullanıyordu. Ancak yapay zeka söz konusu olduğunda durum farklı. Google'ın —sözde kişiselleştirilmiş bilgiler sunmak amacıyla— yapay zeka modellerini eğitmek için kişisel verilerimi kullanması nedeniyle, verilerimin ne kadarının Gemini'ye aktarıldığı konusunda endişeliyim. Neyse ki (şimdilik) Gemini'nin Drive, Fotoğraflar, Gmail ve diğer hizmetlere erişmesini engellemek oldukça kolay. Ben bunu Gemini kayıtlarını devre dışı bırakarak yaptım; Google hesap ayarlarınıza gidip "Gemini Uygulamaları Etkinliği" (Gemini Apps Activity) seçeneğini kapatmanız yeterli.Şu an için Gemini'yi görmezden gelmek kolay olsa da, Google o lanet olası "ışıltı" simgesini neredeyse her yere yerleştirmekte kararlı. Chrome'da karşıma bir "Gemini'ye Sor" (Ask Gemini) düğmesi çıkıyor, Gmail'de sürekli gözümün önünde (100 kelimelik bir e-postayı özetletmek istemiyorum ki!) ve anlam veremediğim nedenlerle Google Fotoğraflar'a (ki zaten gayet iyi çalışan, meta veri tabanlı bir arama özelliği vardı) entegre edilmiş durumda; hatta artık Haritalar'a bile Gemini geliyor.Google ayrıca, "bilinç akışı şeklinde dağınık düşüncelerinizi dile getirirken" veya "bir fikir üzerine beyin fırtınası yaparken" Docs Live'ın nasıl bir "düşünce ortağı ve birlikte yazan bir yardımcı" gibi hareket ettiğini de sergiledi. Şey... hayır, kalsın. Yapay zekanın şu an en popüler kavram olduğunu ve Google'ın bundan yararlanmak için ideal bir konumda bulunduğunu anlıyorum; arama devi halihazırda milyarlarca kullanıcıdan gelen muazzam miktarda veriye sahip, dolayısıyla bu verileri modellerini eğitmek için kullanması gayet mantıklı. Ancak ben bu işin bir parçası olmak istemiyorum. Bir belge taslağı hazırlarken veya resmi bir e-posta yazarken yardıma ihtiyaç duyulduğunda bu özelliklerin yararlı olabileceğini kabul etsem de; Docs, Gmail ve hatta Keep'e gelen sayısız yeni Gemini özelliğinde herhangi bir fayda görmüyorum. Düşüncelerimi düzenlemek için Keep ile konuşmak istemiyorum; orası benim bitmek bilmeyen yapılacaklar listelerimi alelacele not ettiğim bir yer.Tek istediğim Google'ın Arama hizmetinde anlamlı değişiklikler yapmasıydı; ancak bunun yerine, şirketin amiral gemisi niteliğindeki ürünüyle ilgili süregelen sorunları çözmeyen, baştan aşağı bir yapay zeka dönüşümüyle karşılaştık. Arama kalitesi o denli düştü ki, özellikle Hindistan'da sonuçlar SEO odaklı spam içeriklerle dolup taştı. Google bunun farkında; işte bu yüzden, görünüşte spam sorununu çözmek amacıyla Reddit ve Quora sonuçlarını sayfanın üst kısımlarında belirgin bir şekilde sunmaya başladı.Markalar bu yapay zeka hizmetlerini giderek daha fazla öne çıkarıp görmezden gelinmelerini zorlaştırırken, aklıma üretken yapay zeka çağında eğitim üzerine yazılmış bir yazı geliyor. Yazıda, Büyük Dil Modellerinin (LLM) ders çalışmalarını nasıl zahmetsiz hale getirdiği ve bunun sonucunda "işi yapma süreci"nin nasıl ortadan kalktığı anlatılıyordu. Bu durum, sıradan işlerde bile belli bir miktar zorluğa veya çabaya (yani o "sürtünme" hissine) ihtiyaç duyulduğu üzerine uzun uzun düşünmeme neden oldu. İster dijital verileri temizlemek (neredeyse on yıldır her pazar sabahı yaptığım bir iş), ister faturaları düzenlemek, abonelikleri yönetmek ya da fotoğraf ve videoları ayıklamak olsun; bu işleri yaparken bir tatmin duygusu yaşıyorum ve yapay zekanın o süreci zahmetsizleştirip bu hissi elimden almasını istemiyorum.Bakın, Google'ın yapay zeka vizyonunu ortaya koyarken başarılı bir iş çıkardığını kabul ediyorum; Gemini Spark, Omni, Daily Brief ve Universal Cart gibi özelliklerin hepsi markanın son bir yıldır yürüttüğü çalışmalarla örtüşüyor ve mevcut sohbet robotu (chatbot) sisteminin doğal bir uzantısı niteliğinde. Bu özelliklerin somut faydalar sağladığını anlıyorum; ancak hiçbirini kullanmaya ihtiyaç duymuyorum ve yakın zamanda bu durumun değişeceğini de sanmıyorum.Kaynak: AC
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.