Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin Bir uzmana göre, avokadoyu kesmeden önce mutlaka yapmanız gereken şaşırtıcı şeyBunu gerçekten hiç düşünmemiştim ve kesinlikle hiç yapmamıştım.Çok fazla avokado tüketen biriyim. Onları kızarmış ekmek üzerinde, yumurtayla, kaselerde, taze guacamole yapımında ve hatta kabuğundan kaşıkla doğrudan yiyerek tüketiyorum; bizim evde adeta başlı başına bir besin grubu gibiler. Açıkçası, onları nasıl kestiğim üzerine bariz olanın ötesinde pek kafa yormamıştım. Bu yüzden, Uzman Uzman, avokadoyu kesmeden önce çoğumuzun atladığı bir adımdan (adeta laf arasında) bahsettiğinde gerçekten şaşkına döndüm.Meğer kesmeden önce kabuğunu yıkamak gerekiyormuş. Bunu gerçekten hiç düşünmemiştim ve kesinlikle hiç yapmamıştım. Üstelik her gün ailem için yemek pişiren biriyim.Avokado kabuğu neden kesilmeden önce yıkanmalı?Bilmediğim şey şuydu: Avokado kabuğu zararlı bakteriler barındırabilir ve kabuğu kesmek bu bakterilerin meyvenin etli kısmına bulaşmasına neden olabilir. Uzman durumu şöyle açıklıyor: "Avokado kabuklarının neredeyse %18'inde Listeria monocytogenes bulunduğu tespit edilmiştir. Kabuğu önce yıkamadan kestiğinizde, bıçağınız dış yüzeyde ne varsa doğrudan yiyeceğiniz meyvenin etli kısmına taşıyabilir."Listeria monocytogenes, bazen taze meyve-sebze ve diğer gıdalarda bulunan ve listeriyoz adı verilen ciddi bir gıda kaynaklı enfeksiyona yol açabilen bir bakteridir; aynı zamanda önceden dilimlenmiş kavunların satın alınmasını riskli kılan patojen de budur. Onu özellikle sorunlu kılan şey, buzdolabı sıcaklığında üreyebilen az sayıdaki patojenden biri olmasıdır; yani soğuk bir buzdolabı onu kontrol altında tutmak için yeterli değildir. Ayrıca, avokadoyu pişirmediğiniz için, sonradan bu bakteriyi etkisiz hale getirecek bir "yok etme aşaması" da söz konusu değildir.Bu riski gözden kaçırmak kolaydır çünkü avokado kabuğu koruyucu bir görünüme ve yapıya sahiptir. Ne de olsa kalın, pürüzlü ve yenmeyen bir kısımdır. Kabuğunu yemiyoruz, o halde neden yıkayalım ki? Ancak Uzman'ın açıkladığı gibi: "Pek çok insan, kabuğunu yemediği için bunun önemli olmadığını varsayar. Oysa yüzeyde yaşayan her şey içeriye taşınabilir." Avokadonuzu Güvenli Bir Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?Neyse ki çözüm çok basit. Uzman, "Bunu bir kez öğrendiğinizde, edinmesi çok kolay bir alışkanlık haline geliyor," diyor. "Tek yapmanız gereken, kesmeden önce hızlıca fırçalayıp yıkamak." Avokadoyu kesmeden önce tıpkı bir kavunu veya patatesi yıkar gibi soğuk suyun altına tutun ve kabuğunu fırçalayarak temizleyin. Sebze fırçası kullanmak işinizi kolaylaştırır; ancak akan suyun altında kabuğu sıkıca ovalamak bile önemli bir fark yaratır. Ardından kurulayın, kesin ve her zamanki gibi hazırlamaya devam edin. Tüm bu işlem rutininize sadece 30 saniye kadar ekler. Ben bizzat denedim ve süreyi tuttum.Temiz ve keskin bir bıçak kullanmanın da faydalı olacağını belirtmekte yarar var. Uzman, kör bir bıçağın meyve hücrelerini düzgünce kesmek yerine ezdiğini; bunun da kararmayı ve bozulmayı hızlandırdığını, ayrıca mevcut bakterilere maruz kalan yüzey alanını artırdığını ifade ediyor. Hızlı bir yıkama ve keskin bir bıçak, riski önemli ölçüde azaltmak için yeterlidir.Avokadolar mutfağımdaki yerini korumaya devam edecek. Görünüşe göre sebze fırçası da öyle.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.