Gönderi tarihi: 5 saat önce5 saat Admin Tablet Tuzağı! Teknoloji Öğrencileri Aptallaştırırken, Okullar Neden Hâlâ Ekran Dağıtıyor?Öğrenciler teknoloji kullandıklarında daha az öğreniyorlar. Peki, okullar neden çocuklara cihaz dağıtmaya devam ediyor?Uzman Yakın zamanda bir veli bana, normalde uslu ve akademik açıdan başarılı olan kızının derslere katılımını sağlamakta zorlandığını anlattı. Annesi, kızının sürekli geç kaldığını veya devamsızlık yaptığını belirterek; kızının liseyi bitirememesinden ve üniversiteye kabulünün iptal edilmesinden endişe duyduğunu ifade etti.Neler oluyor? Evde teknoloji konusunda bilinçli seçimler yapılmasını teşvik eden annesi, okuldaki teknoloji kullanımının kızını stresli ve bitkin bir hale getirdiğini düşünüyor. İnsanların; tüm gün ekranlara bakmak için değil, birbirleriyle etkileşim kurmak, bedenlerini kullanmak ve açık havada bulunmak üzere evrimleştiğine dikkat çekiyor.Okullardaki ekranların çocuklarına etkileri konusunda endişeli olduğunu dile getiren pek çok ebeveynden sadece biri o. Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi'nin 2025 tarihli bir araştırmasına göre, ABD'deki devlet okullarının büyük çoğunluğu —%88'i— artık her öğrenciye bir cihaz veriyor. Benim yaşadığım yerdeki devlet okullarında da yoğun bir teknoloji kullanımı var ve ben de kızlarım adına endişeleniyorum.Bu nedenle, ilk bakışta şaşırtıcı görünen ancak öğrencilerin telefonlarını bir kenara bırakmasının öğrenme çıktılarını anlamlı bir şekilde iyileştirmediğini ortaya koyan yeni bir araştırmanın sonuçları beni şaşırtmadı.Bunun sebebinin, eğitim teknolojilerinin genellikle öğrencilerin öğrenmesini zorlaştırdığını gösteren pek çok kanıta rağmen, okulların öğrencilere kişisel cihazlarının yerine başka tür teknolojiler sunması olduğunu düşünüyorum.Çocuklar bilgisayar başında daha düşük performans gösteriyorSinirbilimci Uzman, "The Digital Delusion: How Classroom Technology Harms Our Kids’ Learning — And How To Help Them Thrive Again" (Dijital Yanılsama: Sınıf İçi Teknoloji Çocuklarımızın Öğrenmesine Nasıl Zarar Veriyor — Ve Onların Yeniden Başarılı Olmalarına Nasıl Yardımcı Olabiliriz) adlı kitabında, bilgisayarı daha fazla kullanan öğrencilerin akademik açıdan daha düşük performans sergilediğini ortaya koydu. Horvath, Kongre'deki bir oturumda yaptığı konuşmada, bu sonuçların çok sayıda güvenilir uluslararası standart testte de görüldüğünü açıkladı.Yakın zamanda, yaşadığım yerdeki devlet okulu yetkilileri, ebeveynleri çocuklarını evde ekranlardan uzak tutmaya teşvik eden bir toplantı düzenledi. Bu iyi bir tavsiye; ülkenin dört bir yanındaki ebeveynlerle çocuklarının ekran süresini nasıl bilinçli bir şekilde yönetebileceklerine dair ipuçları ve yöntemler üzerine konuşurken ben de bunu paylaşıyorum. Ancak sorun şu ki, (muhtemelen iyi niyetli olan) o okul yetkilileri, çocuklarımızın okulda teknoloji kullanmasına izin veriyor.Bir veli bana, kızının ortaokuldaki sosyal bilgiler öğretmeninin tüm eğitim yılı boyunca tek bir ders bile anlatmadığını söyledi. Kızı sadece dijital bir cihaz üzerinden alıştırmalar yapıyor.Anne, "Kadın hakları, din ve güç dinamikleri üzerine çok güzel tartışmalar yapılabilirdi; oysa şimdi kızımın bunlar hiç umurunda değil," dedi. "Tek derdi, o saatler süren çevrimiçi formları nasıl tamamlayacağı."Bu durum kabul edilemez; üstelik kahredici.Veriler, öğrencilerin neredeyse her zaman teknolojisiz bir ortamda daha iyi öğrendiğini açıkça ortaya koyuyor; bu nedenle K-12 okullarının er ya da geç ekran kullanımını azaltma veya tamamen kaldırma yoluna gideceğine inanıyorum. Los Angeles, Nisan ayında okullarda ekran süresini sınırlayan bir karar aldı. Sorun şu ki, diğer bölgeler de aynı yolu izleyene kadar, şu anda okulda ekran kullanan çocuk nesli —benimkiler de dahil olmak üzere— için çok geç kalınmış olabilir.Ekranların okulda yeri yokElbette kızlarımın teknoloji dersinde bilgisayar kullanmayı ve internette kendilerini nasıl koruyacaklarını öğrenmelerinden memnuniyet duyarım. Ancak okuma, yazma ve matematik gibi becerileri bilgisayarda değil, kağıt üzerinde öğrenmeliler.Yapılan pek çok araştırma, öğrencilerin ekranlardaki içerikler yerine basılı materyalleri okuduklarında konuyu daha iyi kavradıklarını gösteriyor. Benzer şekilde, notlarını yazarken klavye kullanmak yerine elle yazdıklarında daha iyi anlıyorlar.Ekranlar, öğrencilerin öğrenme düzeyini düşürmenin yanı sıra fiziksel sağlıkları için de zararlı. Ekran kullanımı, öğrencilerin miyop olma riskini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca ekran kullanımı hareketsiz bir eylemken, insan vücudunun harekete ihtiyacı vardır. İşte bu yüzden, duyulara hitap eden ve fiziksel aktivite içeren dersler bilhassa önemlidir.Özellikle şu konuda endişeliyim: Dijital teknolojide kullanılan özellikler —ödüller ve hızlı akan içerikler gibi çocukları ekrana kilitlemek üzere tasarlanmış videolar ve oyunlar düşünün— öğrencilerin, öğrenme sürecinin genellikle gerektirdiği okuma, araştırma yapma, düşünme ve ders çalışma gibi eylemler için gereken odaklanma ve azmi geliştirmelerini zorlaştıracaktır. Bu tür şeyler genellikle yavaştır ve çok zaman alır; ayrıca sürekli bir uyarıcı etkisi de sunmazlar.Elbette ekranlar, öğrencilere diğer insanlarla nasıl uygun etkileşim kuracaklarını da öğretemez; oysa bu beceriler, onların gelecekteki kariyerleri ve uzun vadeli esenlikleri açısından hayati önem taşır.Çevrimiçi istismar mağdurlarını temsil eden Washington DC merkezli avukat uzman, ebeveynlerin; çocukların okul tarafından verilen cihazlar üzerinden kötü niyetli kişilerle (istismarcılarla) iletişim kurabilmesi, zararlı içeriklere erişebilmesi, sahte profiller tarafından kandırılması veya diğer çevrimiçi tehlikelerle karşılaşması konusunda endişelenmeleri gerektiğini belirtti.Uzman, "Çocuklar teknoloji konusunda her zaman bizden daha becerikli olacaklar. Koyduğumuz güvenlik engellerini aşmanın yollarını bulamayacakları bir teknoloji sistemi asla yaratamayacağız," dedi.Uzman, 8 yaşındaki bir çocuğun okul tarafından verilen cihazında erişebildiği çok sayıda oyundan örnekler paylaştı; bunlar arasında, kullanıcılardan prezervatif kullanıp kullanmama gibi hayati kararlar vermelerini isteyen bir oyun da bulunuyordu.Ebeveynler şu anda neler yapabilir?Uzman, ebeveynlerin Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) kapsamında, çocuklarının verilerinin hangi sitelerle paylaşıldığını bilme ve bu paylaşımdan vazgeçme (sistemin dışında kalma) hakkına sahip olduklarını söyledi. "Federal yasalar uyarınca, çocuklarımızın bu platformlarda yer almasını istemediğimizi belirtme hakkımız var," dedi.Ancak, çocuklarının okula gittiği Washington DC'de, net bir vazgeçme süreci veya alternatif bir müfredat seçeneği bulunmadığını ifade etti.Şu anda kendisi, DC devlet okullarının ekran kullanımını yeniden değerlendirmesini talep eden bir ebeveyn ve öğretmen grubunun parçası. Ben de kendi bölgemde, okullarımızda ekran kullanımının sınırlandırılmasını savunmak amacıyla bir araya gelen ebeveyn grubunun bir üyesiyim. Siz de benzer bir adım atmak isterseniz, Uzman; "Distraction Free Schools" (Dikkat Dağıtmayan Okullar) ve "Schools Beyond Screens" (Ekranların Ötesinde Okullar) tarafından sunulan kaynaklardan yararlanmanızı öneriyor.Çocuğunuzun okuluyla bu konuları konuşmanın yanı sıra, evdeki ekran süresini sınırlamak ve özellikle çocuğunuzu ödevlerini ve ders çalışmalarını dijital cihazlar olmadan yapmaya teşvik etmek de iyi bir fikirdir.Uzman bu mücadeleye, çocuğunun devlet anaokulunda izlediği müzik videoları sayesinde "KPop Demon Hunters" filmindeki kurgusal bir grubu tanımasıyla dahil oldu. Kızım da Rosé ve Bruno Mars'ın hit şarkısı "APT."yi tam olarak bu şekilde öğrenmişti.O dönemde eşime şakayla karışık söylediğim gibi; 5 yaşındaki çocuğumuzun Kore'ye özgü bir içki oyunu hakkındaki bir şarkıyı başka nerede öğrenmesini bekleyebilirdik ki? Çocuklarımızın okullarındaki teknoloji kullanımını yeniden gözden geçirmenin vakti çoktan geldi.Kaynak: BI
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.