Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin Donald Trump'ın 'içki içtiği' anın fotoğrafı büyük bir tartışma başlattıDonald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile gerçekleştirdiği kritik önemdeki görüşme sırasında yaşanan kısa bir an, ABD liderinin resmi bir resepsiyon sırasında elindeki kadehi kaldırıp bir yudum alıyormuş gibi görünmesi üzerine yeniden dikkatleri üzerine çekti.Etkinlikten alınan görüntülerde Trump'ın; Xi ve diğer yetkililerin yanında dururken, elindeki ayaklı kadehi dudaklarına götürmeden önce tuttuğu görülüyor. Bu an özellikle dikkat çekiyor; zira Başkan, kendisini hayatı boyunca ağzına içki sürmemiş biri olarak tanıtmıştı—bu durum, rutin diplomatik jestlerin bile daha yakından incelenmesine zemin hazırlıyor.Söz konusu resepsiyon, sembolizm ve protokolün, politika tartışmaları kadar büyük bir ağırlığa sahip olduğu, titizlikle kurgulanmış bir devlet ziyaretinin parçasıydı. Liderler arasında kadeh kaldırma (toast) geleneği, bu tür etkinliklerin standart bir unsurudur; bu jestler, kadehin içinde fiilen ne olduğu fark etmeksizin, genellikle karşılıklı saygı ve ilişkilerdeki istikrarı simgelemek amacıyla tasarlanır.Newsweek, mesai saatleri dışında konuyla ilgili görüş almak üzere Beyaz Saray ile iletişime geçti.Ziyafetten yansıyan görüntülerde, etkinliğe katılan pek çok kişinin, genellikle şarap veya şampanya ile ilişkilendirilen türden kadehler tuttuğu görülüyor. Ancak bu nitelikteki etkinliklerde, alkollü ve alkolsüz içecekler sıklıkla birbirinin aynısı olan kadehlerde servis edilir; bu sayede katılımcılar, alkol tüketmek zorunda kalmadan bu ritüele iştirak edebilirler. Trump'a tam olarak ne servis edildiğine dair henüz herhangi bir doğrulama yapılmadı.Bu, benzer anların soru işaretlerine yol açtığı ilk olay değil. Başkanlığı süresince Trump, özellikle kadeh kaldırmanın bir beklenti olduğu çok taraflı toplantılar gibi uluslararası etkinliklerde, elinde şampanya veya şarap kadehiyle defalarca fotoğraflandı.2017 yılında basında geniş yankı uyandıran bir olayda, Trump'ın Birleşmiş Milletler'de düzenlenen bir resepsiyonda elindeki şarap kadehinden bir yudum alıyormuş gibi göründüğü belirtilmişti. O dönemde yapılan haberlerde, kadehin içindeki sıvının ne olduğunun kesin olarak doğrulanmasının mümkün olmadığı da özellikle vurgulanmıştı.Donald Trump Alkol Tüketiyor mu?Trump, alkol kullanmadığını defalarca dile getirmiştir; bu kararını ise, alkolizmle mücadele eden ağabeyi Fred Trump Jr.'ın vefatıyla ilişkilendirmektedir. Başkan, bu kararını sıklıkla hem kişisel bir kural hem de ailesinin yaşadığı tecrübelerden çıkardığı bir ders olarak tanımlamıştır. “Bakın, sadece şunu söylüyorum: Ben içki içen biri değilim. Dürüstçe söyleyebilirim ki, hayatımda ağzıma bir damla bira koymadım; tamam mı? Bu, sahip olduğum yegâne iyi özelliklerden biri: İçki içmem,” diye şaka yapmıştı Trump 2018 yılında ve eklemişti: “Hiçbir zaman bir kadeh alkol almadım, hiç alkol kullanmadım. Sadece... Her ne sebeple olursa olsun. Düşünebiliyor musunuz; eğer içseydim ne halde olurdum? Dünyanın en berbat insanı olurdum.”Bu iddiası, onlarca yıl boyunca kamuoyu nezdindeki imajının değişmez bir parçası olarak kaldı ve onu, resmi davetlerde açıkça içki içen pek çok siyasi figürden ayrıştırdı. Bu durum aynı zamanda, aksini ima eden her türlü görüntünün—özellikle de son derece göz önünde bulunan diplomatik ortamlarda—orantısız bir ilgiyle karşılanmasına yol açtı.Resmi etkinliklerde Trump, şarap veya şampanya içen mevkidaşlarının hemen yanı başında dururken bile, genellikle Diyet Kola veya su gibi alternatifleri tercih etti.Trump, alkolden uzak duran tek başkan değildir. Alkol kullanmayan (teetotaler) başkanlar arasında Joe Biden ve Jimmy Carter gibi isimler öne çıkarken; George W. Bush gibi bazıları göreve başlamadan önce içkiyi bırakmış, Rutherford B. Hayes ise Beyaz Saray'da alkole kesinlikle izin vermemesiyle ün salmıştır.Öte yandan, aşırı içki alışkanlıklarıyla nam salmış başkanlar da olmuştur. Franklin D. Roosevelt, Beyaz Saray'da kokteyl saatlerine ev sahipliği yapmaya bayılır ve kendi hazırladığı ev yapımı martinilerle tanınırdı. Lyndon B. Johnson ise, özellikle Cutty Sark marka Scotch viskiye karşı efsanevi bir düşkünlük beslerdi. Teksas'taki çiftliğinde sık sık üstü açık bir arabayla dolaşır ve elindeki plastik bardaktan Scotch'unu yudumlardı.Trump'ın kadeh kaldırma ritüeline katılması pek de şaşırtıcı bir durum değil; zira diplomatik teamüller bu konuda bir esneklik payı tanır. Liderlerden, kadeh kaldırma jestine iştirak etmeleri beklenir; ancak fiilen alkol tüketmeleri şart değildir ve bu tür durumlarda, kamuoyuna açıkça belirtilmeksizin alkol yerine geçen başka içeceklerin kullanılması yaygın bir uygulamadır.Beyaz Saray söz konusu anla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı; ancak kamuoyunun bu olaya gösterdiği ilgi, küresel liderler arasında gerçekleşen ve yakından takip edilen toplantılar sırasında, ne denli küçük ve sembolik anların bile ne kadar büyük bir önem kazanabileceğini çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.