Gönderi tarihi: Pazar 23:184 gün Admin Akıllı Ev Sahipleri Dikkat! "Paramla Rezil Oldum" Dedirten Hata: "Meğer Çözüm Gözümün Önündeymiş!"En büyük akıllı ev hatam (ve bunu nasıl düzeltmeyi planladığım)Akıllı ev yolculuğuma başladığımda tercihim akıllı ampullerden yana olmuştu; ancak birisi onları duvar anahtarından kapattığı anda tamamen işlevsiz kaldıklarını kısa sürede fark ettim.Renkli akıllı ampuller kulağa hoş gelse de pahalıdır ve her zaman gerekli değildir (üstelik ilk günlerin o yenilik heyecanı geçtiğinden beri, onları artık eskisinden çok daha az kullanıyorum).Akıllı anahtarlar ise bu sorunun kesin çözümüdür; zira akıllı ampullerin maruz kaldığı o handikaplara takılmazlar, uygun fiyatlı standart ampullerle de uyumlu çalışırlar ve ev otomasyonu sistemine çok daha iyi uyum sağlarlar.Akıllı ev teknolojileriyle uğraşmayı her zaman sevmişimdir ve evimde bu tür cihazlardan epey biriktirdim. Yine de, eğer zamanda geriye gidebilseydim, bu sürecin başlarında aldığım ve bugün farklı şekilde uygulayacağım tek bir karar olurdu.Geleneksel anahtarlar, akıllı ampullerimi erişilemez kılıyor.O anahtarı sakın kapatmayın!İlk akıllı ampulümü on yıldan uzun bir süre önce satın aldım. Ampulü telefonumdan kontrol edebilme ya da tonunu, parlaklığını veya renk sıcaklığını değiştirebilme imkanına bayılmıştım. Bu özellik o kadar hoşuma gitti ki, evimin ana odaları için daha fazla akıllı ampul satın alarak bu alana yatırım yaptım.Ancak, akıllı ampullerin önemli bir kusurunun ortaya çıkması uzun sürmedi. Bir akıllı ampulü kontrol edebilmek için —o an ışık vermiyor olsa bile— elektriğe bağlı olması gerekir. Geleneksel ampullerin yerine akıllı ampuller takmak, eğer ışık anahtarını kapatırsanız, akıllı ampulünüzün artık elektrik almadığı ve fiilen erişilemez hale geldiği anlamına gelir.Işıklarımı kullanan tüm akıllı ev otomasyonlarını kuran kişi olarak, evimdeki ışık anahtarlarına hiç dokunmayıp ışıkları açıp kapatmak için yalnızca otomasyonları veya akıllı ev kontrollerini kullanarak bu duruma katlanabilirdim. Sorun şu ki, evde yalnız yaşamıyorum; evdeki diğer kişiler de —gayet anlaşılabilir bir şekilde— ışıkları açıp kapatmak için ışık anahtarlarını kullanmayı tercih ediyorlar; çünkü, ne de olsa bu anahtarlar tam da bu iş için varlar. Ailemi bir daha asla ışık anahtarlarına dokunmamaları konusunda ikna etmeyi başarsam bile, eve herhangi bir misafir geldiği anda aynı sorun tekrar baş gösterecektir.Akıllı ampullerim, çevrimiçi oldukları süreden çok daha uzun bir süre boyunca erişilemez durumda kalıyor; dolayısıyla "akıllı" oldukları anlardan ziyade, çok daha sık bir şekilde "sıradan" (akılsız) ampul işlevi görüyorlar. Ampullerin renk sıcaklığını gün boyunca değiştirerek dışarıdaki doğal ışığı taklit eden "uyarlanabilir aydınlatma" sistemleri kurmak kulağa hoş gelse de, eğer birisi ışığı anahtardan kapatmışsa, tüm o zekice otomasyonlar tamamen boşa gitmiş oluyor.Akıllı ampullerimin renklerini asla değiştirmiyorumParasını ödediğim ama hiç kullanmadığım bir özellikİlk birkaç akıllı ampulümü edindiğim zamanlar, ampullerin renklerini telefonumdan değiştirebilme imkanı bana oldukça heyecan verici gelmişti. Farklı ampullerin farklı renklerde yandığı "sahneler" oluşturmak, sanki gelecekte yaşıyormuşum hissi uyandırıyordu.Dürüst olmak gerekirse, bir odanın atmosferini değiştirmek amacıyla akıllı bir ampulü en son ne zaman kullandığımı hiç hatırlamıyorum. Oğlumun odasında, sabahları uyanma vaktinin geldiğini haber vermek için rengi maviye dönen bir akıllı ampul kullanıyorum; ancak aynı işlevi, sıradan beyaz bir ampulle de pekala yerine getirebilirdim. Renkli akıllı ampuller genellikle beyaz versiyonlarından çok daha pahalıdır; ben de, aslında hiç kullanmadığım devasa bir renk yelpazesine erişebilmek uğruna, ampul satın alırken gerekenden çok daha fazla para harcadım. Şurada burada bir veya iki tane bulundurmak mantıklı olabilir; ancak koridor gibi yerlerde bunları kullanmak düpedüz gereksiz bir aşırılıktır.Akıllı ampulü değiştirmek tam bir eziyetSakın beni yarı yolda bırakma!Akıllı ampullerle ilgili bir diğer önemli sorun da şudur: Eğer bir ampulü değiştirmeniz gerekirse, arızalanan ampulü söküp yerine yenisini takmakla işiniz bitmiş sayılmaz. En azından, yeni ampulü, kontrol etmek için kullandığınız uygulamayla eşleştirmeniz gerekir.Eğer arızalanan ampulü kontrol eden ev otomasyonları kurmuşsanız; yeni ampulü akıllı ev ekosisteminize eklemeniz, ardından da otomasyonlarınızı eski ampul yerine yeni ampulü referans alacak şekilde güncellemeniz gerekir. Bu, öyle çok da külfetli bir iş değildir; ayrıca otomasyonlarınızı belirli cihazlar yerine cihaz gruplarını kontrol edecek şekilde ayarlamak gibi, bu sorunun etkisini hafifletecek yöntemler de mevcuttur. Yine de, tüm bunlara rağmen süreç, olması gerekenden çok daha fazla zahmetlidir.Akıllı anahtarlar tüm bu sorunları çözerTek bir akıllı anahtar tüm işi hallederken, neden bir sürü ampul satın alasınız ki?Benim yaptığım hata da tam olarak buydu. Akıllı ampuller, evinizdeki aydınlatma sistemini kontrol etmek ve otomatikleştirmek için mükemmel bir çözüm gibi görünür; ancak işin aslı, bu ampullerin bazı ciddi sorunları olduğu ortaya çıkmıştır. Akıllı ampul kullanmak yerine yapmam gereken şey, akıllı anahtarlar taktırmaktı.Akıllı anahtarlar, ampullerin kendisini değil, ampullere giden elektrik akımını kontrol etmenize olanak tanır. Böylece, aydınlatmayı sadece uygulama veya otomasyonlar üzerinden değil, doğrudan anahtarın kendisini kullanarak da kontrol edebilirsiniz. Eğer birisi ışığı anahtardan kapatırsa, bu bir sorun teşkil etmez; zira ışığı yine bir uygulama veya başka bir akıllı ev kontrol aracıyla uzaktan açabileceğiniz gibi, anahtarı kullanarak tekrar manuel olarak da açabilirsiniz.Ev halkınızı ışık anahtarlarına dokunmamaları konusunda eğitmek zorunda değilsiniz; ayrıca misafirleriniz için, evinizdeki ışıkların nasıl kontrol edileceğini anlatan 40 sayfalık bir kullanım kılavuzu bırakma derdiniz de olmaz. Bu çözüm, hem teknolojiden pek hoşlanmayanlar (Ludditler) hem de teknolojiyle uğraşmayı sevenler için idealdir.Eski akıllı ampullerim artık ömürlerini tamamlamaya başladığına göre, akıllı anahtar kurulumunun maliyetini göze almamın artık mantıklı bir gerekçesi olduğunu düşünüyorum. Daha önce, onca akıllı ampule para harcadıktan sonra bir de akıllı anahtar taktırmak bana gereksiz bir masraf gibi geliyordu. Şimdi ise bu hatamı, hiçbir suçluluk hissetmeden telafi edebilirim.Akıllı anahtarlar, sıradan (ucuz) ampullerle de çalışırUyumluluk konusunda endişelenmenize gerek yokDilerseniz, hem akıllı ampulleri hem de akıllı anahtarları birlikte kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; akıllı ampulü kontrol etmeye kalkışmadan önce, akıllı anahtarın ampule elektrik verdiğinden emin olacak bazı otomasyon kuralları belirlemektir. Hatta bazı akıllı anahtarlar, "kapalı" konumda olsalar bile akıllı ampullere elektrik vermeye devam edebilirler.Yine de akıllı anahtarların asıl güzelliği, akıllı ampul kullanma zorunluluğunuzun olmamasıdır. Bildiğimiz o eski usul, "akılsız" ampulleri kullanmaya devam edebilir; ancak onları akıllı anahtar üzerinden kontrol ederek, tıpkı akıllı ampuller gibi davranmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece çok daha ucuza mal olan ampulleri kullanma avantajına sahip olur; üstelik patlayan bir ampulü, ev otomasyon sisteminizde herhangi bir aksamaya yol açmadan, anında yenisiyle değiştirebilirsiniz.Akıllı anahtarlar, ev otomasyon sistemleriyle daha uyumlu çalışırDaha az zincir, daha az zayıf halkaBenim açımdan işin en önemli kısmı işte burası. Ev otomasyonunun, "akıllı ev kontrolü"ne kıyasla çok daha üstün bir kavram olduğuna yürekten inanıyorum. Duvarınızdaki bir "ev yönetim paneline" (home hub) yaklaşıp ışığı açabilmek kulağa hoş gelse de, gerçekte bu, ışık anahtarının sadece biraz daha gelişmiş (akıllıca) bir versiyonundan ibarettir.Gerçek anlamdaki ev otomasyonu, sizin hiçbir müdahaleniz olmaksızın olayların kendiliğinden gerçekleşmesini sağlar. Bunun basit bir örneği, akıllı bir ampul ile bir hareket sensörünün birlikte kullanılmasıdır: Bu ikiliyi bir araya getirerek, odaya girdiğiniz anda ışıkların otomatik olarak yanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun gerçekleşmesi için sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmaz; hatta bu durum size biraz sihirliymiş gibi hissettirebilir.İşin sıkıntılı yanı ise şu: Eğer bu sistemi akıllı ampuller üzerinden kurarsanız, ev halkından biri ışık anahtarını kapattığı anda tüm o "sihir" de işlemeyi bırakır. Ancak akıllı bir anahtar sayesinde otomasyonunuz her zaman sorunsuz çalışacaktır; zira akıllı anahtara her daim erişim sağlanabilecektir.Akıllı ampullerin de kendine has bir yeri var elbette; ancak akıllı anahtarlar genellikle daha iyi bir tercihtir.Beni yanlış anlamayın; akıllı ampullerim bana pek çok keyifli an yaşattı. Gün boyunca doğal ışığın renk sıcaklığını taklit eden "uyarlanabilir aydınlatma" gibi özellikleri kurmak ya da evde olmadığımız zamanlarda evdeymişiz izlenimi yaratan otomasyonlar oluşturmak oldukça eğlenceliydi. Ne var ki, birinin ışık anahtarını asıl amacı doğrultusunda kullanması yüzünden bu otomasyonların devre dışı kalması, aynı derecede sinir bozucu bir durumdu.Artık bazı akıllı ampullerim arızalanmaya başladığına göre, daha iyi bir seçeneğe —(öksürük) tabiri caizse— "geçiş yapma" kararımı nihayet haklı çıkarabilirim. Akıllı ampullerimin bir kısmını kullanmaya devam etmeyi düşünüyorum; ancak evimdeki akıllı anahtar devrimi artık başlamak üzere.Kaynak: HTG
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.