Gönderi tarihi: 10 MayısMay 10 Admin Mutfakta Devrim Yaratan İtiraf: 'Döküm Tavada Yanlış Pişiriyormuşum!' Herkesin Düştüğü O Hatayı Tek Hamlede ÇözdüYıllarca döküm tavalarla yanlış şekilde yemek pişiriyordum; bunu düzelten şey işte buyduYanlışlıkla hayati bir adımı atladım.Üniversite yıllarımda annem, ilk evim için bana eski döküm tavalarından birini vermişti. Bu bedava hediyeye minnettar olduğumdan hiç soru sormadım; onu diğer tüm tavalar gibi kullanabileceğimi varsaydım. Elbette, o döküm tavayı her kullandığımda yemekler tavanın dibine korkunç bir şekilde yapışıyordu. Söylemeye gerek yok ki, o tavayı hemen dolabın en arkasına ittim; orada uzun yıllar boyunca unutulup gitti.Şimdi, bugüne gelelim. Artık neredeyse sadece döküm tavayla yemek pişirdiğimi duymak sizi şaşırtabilir. Peki, ne değişti? Şöyle ki; süreç içerisinde bir noktada, döküm tavalara diğer pişirme kaplarından biraz daha farklı davranmak gerektiğini öğrendim. En büyük fark şu: Tavaya herhangi bir yağ veya katı yağ eklemeden önce, tavayı mutlaka önceden ısıtmanız gerekiyor.Döküm Tavayla Yemek Pişirmek Neden Farklıdır?Eğer siz de benim gibi, yapışmaz (teflon) tavalarla yemek pişirmeye alışkın bir şekilde büyüdüyseniz, bu yöntem, alışkın olduğunuz durumun tam tersidir. Yapışmaz tavaları kullanırken yağı soğuk tavaya eklemeniz gerekir; zira tavayı yüksek ateşte ve içi boşken önceden ısıtmak, koruyucu kaplamaya zarar verebilir ve zehirli dumanların açığa çıkmasına neden olabilir.Ancak, geleneksel veya emaye kaplı döküm tavalarla yemek pişirirken, önce tavayı ısıtmanız gerekir. Döküm tavalar doğaları gereği kendiliğinden yapışmaz değildir; bu nedenle yemeklerin tavaya yapışmasını önlemek için biraz yardıma ihtiyaç duyarlar. Döküm tavayla yemek pişirirken, tavayı orta ateşte üç ila beş dakika boyunca önceden ısıtın; yüzey iyice ısındıktan sonra yağınızı ekleyin. Eğer mühürleme veya soteleme yapıyorsanız sadece birkaç yemek kaşığı yağ eklemeniz yeterlidir; eğer kızartma yapıyorsanız tavanın dibinde bir-iki parmak yüksekliğinde yağ bulunması gerekir. Her iki durumda da, döküm tavayı önceden ısıtmak en doğru yöntemdir.Döküm Tavayı Neden Önceden Isıtmalısınız?Bu işlemin döküm tavayı nasıl yapışmaz hale getirdiğini anlamak için, lisedeki kimya derslerine kısa bir dönüş yapmamız gerekecek. Bir yemek yazarı olarak, "polimerizasyon" teriminin mesleki hayatımda karşıma çıkabileceğini hiç düşünmemiştim; ama işte buradayız.Önceden ısıtılmış döküm tavaya yağ eklendiğinde, yağ sıcak yüzeyle temas ettiği anda polimerize olur. Bu kimyasal reaksiyon, yağı tavaya bağlayarak yapışmaz bir pişirme yüzeyi oluşturur. "Seasoning" (tavayı yağla besleme) olarak bilinen bu kaplama, aynı zamanda bir nem bariyeri oluşturarak döküm demirin paslanmaya karşı dirençli olmasına yardımcı olur. (Bilim harika değil mi?!)İşte hepsi bu kadar. Artık döküm demirin size karşı değil, sizinle birlikte çalışmasını sağlamanın sırrını bildiğinize göre; hemen hemen her şeyi pişirebilirsiniz. Mükemmel mühürlenmiş bir biftekten, döküm tencerede hazırlanan akşam yemeklerine ve tavada pişen çikolatalı kek'e kadar; döküm demirle pişirme sanatında ustalaştığınızda, yapışmaz bir tavaya artık hiç ihtiyaç duymayacaksınız.Kaynak: SR
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.