İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

YAPAY ZEKA BURAYA KADAR: İŞTE ASLA 'ROBOTLARA' BIRAKILMAYACAK 4 HAYATİ ALAN!

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

YAPAY ZEKA BURAYA KADAR: İŞTE ASLA 'ROBOTLARA' BIRAKILMAYACAK 4 HAYATİ ALAN!

Artificial-Intelligence-2.jpg

Ben bir yapay zeka stratejistiyim. İşte beni yapay zekayı kullanırken asla göremeyeceğiniz 4 alan:

Yapay zeka, artık isteğe bağlı bir araç olmaktan çıkıp çoğumuzun her gün karşılaştığı bir unsur haline geldi. İş yerinde bu kullanım; e-posta taslakları hazırlamak veya belgeleri özetlemek şeklinde olabilir. Evde ise bir seyahat planlamak, aile içi lojistiği organize etmek veya sadece eğlence amaçlı fikirleri keşfetmek için olabilir.

Bir yapay zeka stratejisti olarak, kurumların yapay zekayı iş akışlarına ve sistemlerine etik bir biçimde nasıl entegre edeceklerini belirlemelerine yardımcı oluyorum. Son sekiz yıl boyunca yapay zeka; sorunlar üzerinde derinlemesine düşünmeme, daha hızlı hareket etmeme ve tek başıma ulaşamayabileceğim seçenekleri keşfetmeme katkı sağladı.

Yapay zeka araçları yararlı olabilse de, bazı durumlarda işin içine bizzat ve tamamen dahil olmanın benim için çok daha değerli ve etkili olacağını bildiğim anlar vardır. İşte beni yapay zekayı kullanırken asla göremeyeceğiniz dört alan:

1. Kritik kararlar

Yapay zeka, farklı seçenekler üretme konusunda mükemmeldir; ancak bunun yalnızca bir araç olduğunu —ve belirli bir durumun sonucuna dair sorumluluk üstlenebilecek bir varlık olmadığını— hatırlamak büyük önem taşır.

Bir karar; bir harcama onaylamak veya bir analizi yayımlamak gibi eylemler üzerinden, benim veya bir başkasının mali durumunu, itibarını ya da stratejik yönelimini etkilediğinde, sorumluluk bu araca devredilmez.

Yapay zeka düşünce süreçlerinizi destekleyebilir; ancak nihai kararın sahibi yine sizsinizdir. Eğer ortaya çıkan sonuç hatalıysa, bunun hesabını verme yükümlülüğü yine sizde kalır. Bu konudaki en iyi tavsiyem şudur: İnceleme ve denetim düzeyinizi, söz konusu olan riskin ağırlığına göre ayarlayın.

2. Değerler ve etik sınırlar

Neyin adil, uygun veya tarafsız olduğuna karar verme konusunda yapay zekaya bel bağlamam. Yapay zeka araçları; kişisel ilkeleri veya bir kurumun risk toleransını değil, yalnızca verilerdeki örüntüleri yansıtır. Normlara dair veriler sunabilirler; ancak değerleri seçme yetisine sahip değillerdir.

Bunun çarpıcı bir örneği, işe alım süreçlerinde karşımıza çıkar. Yapay zeka destekli bir ön eleme aracı, özgeçmişinde boşluk bulunan bir adayı —geçmişe dönük verilerde bu tür boşlukların genellikle işe tutunma oranının düşüklüğüyle ilişkilendirilmesi nedeniyle— riskli olarak işaretleyebilir. Oysa bir insan, bu durumda bambaşka bir tablo görebilir: Belki bir bakım veren, belki bir gazi veya belki de deneyimleriyle ekibi güçlendirecek nitelikte birini...

Bir olasılık hesaplama motoru ile bir insan, aynı veriler karşısında muhtemelen birbirinden çok farklı yargılara varacaklardır.

3. Gerçeklik kontrolleri

Yapay zeka, hatalı veya güncelliğini yitirmiş olduğu durumlarda bile son derece kendinden emin bir tonda konuşabilir. Bu özgüvenli duruş, ona güvenme eğilimini cazip hale getirse de; bilgilerin doğruluğunu teyit etmek her zaman büyük önem taşır. Gerçekler, varsayımlar ve uygulanabilirlik, gerçek dünya kısıtlamaları ve mevcut koşullarla karşılaştırılmalıdır.

Modellerin aylar önce yürürlükten kaldırılmış vergi kurallarını veya yasal emsalleri güvenle alıntıladığını gördüm. Özellikle finans, hukuk, sağlık veya politika gibi alanlarda, eksik bir tabloya dayalı hız değil, doğruluk istersiniz.

4. İnsan İlişkileri

Yapay zeka bir mesaj taslağı hazırlamaya yardımcı olabilir, ancak ortamı okuyamaz veya kırılmış güveni onaramaz. Ortak geçmişi veya güç dinamiklerini anlamaz. Bir proje kritik bir son tarihi kaçırdığında, yapay zeka tarafından oluşturulan bir e-posta kibar ve mantıklı olabilir.

Ancak bir müşteri zaten hayal kırıklığına uğramışsa, aynı mesaj soğuk veya kaçamaklı gelebilir. E-postayı atlayıp telefonu açmanın ne zaman gerektiğini bilmek, bağlam tarafından şekillendirilen insan işidir.

Bir yapay zeka aracı kullanmadan önce kendinize şu 5 soruyu sorun:

Benim için amaç, yapay zekayı daha az kullanmak değil, onu bilinçli bir şekilde kullanmaktır. Yapay zekayı kullanmadan önce durup kendime şu soruları soruyorum:

1. Eğer bu yanlış giderse, sonuçları ne kadar büyük olur?

2. Bu, sadece benim sağlayabileceğim yargı veya değerler gerektiriyor mu?

3. Burada yapay zekaya güvenmek, geliştirmem gereken bir beceriyi zayıflatır mı?

4. Yapay zeka daha net düşünmeme mi yardımcı oluyor, yoksa sadece daha hızlı hareket etmeme mi?

5. Bu kararın arkasında, aracı suçlamadan durabilir miyim?

Yapay zeka güçlüdür. Bu güç, yargıyı destekleyebilir veya sessizce onun yerini alabilir. Aradaki fark, nerede yer almayı seçtiğinizdir.

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.