Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin MUTFAĞA POLİS BASKINI: Restoranlarda O Malzemenin Kullanımı Tamamen Yasaklandı!Restoranların, mutfağınızda bulunan şu tek şeyi kullanması yasaklandıKullanılmış bir mutfak süngeri, santimetreküp başına 54 milyara kadar bakteri barındırabilir.Benim mutfağımda sünger her işi yapardı: bulaşıkları, tezgahları, mama sandalyesi tablasını ve hızlıca silinmesi gereken aklınıza gelebilecek her şeyi temizlerdi. Elimin altında her zaman en kolay ulaşabileceğim şey oydu; yemek pişirdikten sonra tezgahı onunla silmek de yapılması gereken sorumlu davranışmış gibi gelirdi. Ancak daha sonra, restoran mutfaklarında gıdayla temas eden yüzeylerde sünger kullanılmasına izin verilmediğini öğrendim ve bunun nedenini araştırmak için (hayatımı değiştiren) derinlemesine bir incelemeye giriştim.Meğer "kolay" ve "ideal" kavramları her zaman aynı anlama gelmiyormuş; işte bu da tam olarak böyle bir durum. Süngerlerin genellikle bakterilerle kaynadığını, dolayısıyla tezgahlarımı onunla silmenin aslında mikropları etrafa yaymaktan başka bir işe yaramadığını öğrendim. Gerçekte neler olup bittiğini bir kez kavradıktan sonra, bu bilgiyi artık yok sayamadım.Restoranlar Neden Sünger Kullanmaktan Kaçınıyor?Mesele, süngerlerin doğaları gereği sorunlu olmaları değil. Ancak süngerler, bakterilerin üremesi için ideal bir ortam yaratırlar. Genellikle nemli kalırlar, içlerine yemek kırıntılarını hapsederler ve temizlenmesi zor olan minik deliklerle doludurlar. Tüm bu faktörleri bir araya getirdiğinizde, tam anlamıyla dezenfekte edilmesi son derece güç bir nesneyle karşı karşıya kalırsınız.Yapılan bir araştırma, kullanılmış bir mutfak süngerinin santimetreküp başına 54 milyara kadar bakteri barındırabildiğini ortaya koydu. Bir bilim insanı değilim ama bu sayı, hiç de davet etmediğim kadar çok ev arkadaşı anlamına geliyor. Restoran mutfaklarında ise bu, göze almaya istekli oldukları bir risk değildir. Gıdayla temas eden yüzeylerde kullanılan her türlü malzemenin, düzenli ve tutarlı bir şekilde temizlenip dezenfekte edilebilmesi gerekir; süngerler ise bu standardı ne yazık ki karşılamazlar.Elbette ev ortamında, tıpkı ticari bir işletmeymişçesine katı kurallarla hareket etmiyoruz. Yine de bu mantıklı açıklama aklımdan hiç çıkmadı. Süngerlerimi çöpe atmadım; sadece onları her iş için kullanmayı bıraktım.Mutfak Süngeri Nasıl Güvenli Bir Şekilde Kullanılır?Artık süngerimin görevi çok net: bulaşıklar ve lavabo. En iyi işlevini, özellikle de sıcak, sabunlu su ve ardından yapılan iyi bir durulama eşliğinde, işte tam da bu alanlarda yerine getiriyor. Tezgahlar, kesme tahtaları ve yemek hazırlığı yaptığım diğer tüm yüzeyler söz konusu olduğunda ise temiz bir mutfak bezi kullanmayı tercih ediyorum. Bir çekmecede küçük bir bez stoğu bulunduruyor, her gün temiz bir bezle değişim yapıyor ve günün sonunda kullandığım bezi çamaşır makinesine atıyorum. Eğer çiğ etle uğraşmışsam veya sadece hızlı ve kapsamlı bir temizlik yapmak istiyorsam, mutfak kullanımına uygun bir temizleyici ve kağıt havlu ya da dezenfektan bir mendil kullanırım. Böylece, işim bittiğinde bunları doğrudan çöpe atabilirim.Kesme tahtaları söz konusu olduğunda; işe, üzerlerindeki yiyecek kalıntılarını gidermek için sıcak suyla durulayarak başlarım; ardından, düzgün bir yıkama işlemi için temiz bir bez ve sıcak, sabunlu su kullanırım—bu bezi de yıkama işlemi biter bitmez doğrudan çamaşır sepetine atarım. Ayrıca, haftada bir kez kadar, tahtaları bir dakikalık dezenfekte edici bir yıkama programından geçiririm.Süngerlerimi mümkün olduğunca temiz tutma konusunda da artık çok daha bilinçli davranıyorum. Süngerleri düzenli olarak bulaşık makinesinde (üst raf, ısıtmalı kurutma ayarında) yıkıyor veya çamaşır suyu çözeltisinde bekletiyorum. Kullandıktan sonra suyunu iyice sıkıyor, kullanımlar arasında açık bir haznede tamamen kurumaya bırakıyorum ve her hafta yenileriyle değiştiriyorum.Bunu düzenli olarak yapmıyorum; ancak siz de, iyice ıslattığınız bir süngeri mikrodalgada yaklaşık 90 saniye kadar tutarak dezenfekte edebilirsiniz. Sadece, alev almaması için süngerin mutlaka ıslak olduğundan emin olun; ayrıca, işlem sonrası buharla yanacak kadar ısınacağı için, elinize almadan önce soğumasını bekleyin.Süngerlerinizi hemen çöpe atmanız gerekmez; tek yapmanız gereken, onları doğru işler için kullanmaktır. Bu, aslında oldukça basit bir değişiklik; ancak geriye dönüp baktığımda, keşke çok daha önce yapmış olsaydım dediğim adımlardan biri.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.