Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Yapay Zeka Gemini Advanced, gerçekten de para ödemeye değer mi?Google, yapay zeka yarışında hızla ilerliyor ve tüm nüfuz ağırlığını Gemini sohbet robotunun arkasına koyuyor. Gemini; Gmail, Docs, Drive ve YouTube gibi Google ürünlerine hızla entegre edilmekle kalmıyor, aynı zamanda çok sevilen Google Asistan emekliye ayrılırken, yakında şirketin telefonlardaki ve akıllı cihazlardaki ana sesli asistanı haline gelecek. Ancak yapay zeka geliştirme süreci gerçekten de dudak uçuklatan miktarlarda paraya mal oluyor; bu nedenle geliştirme maliyetlerinin bir kısmını karşılamak amacıyla Google, Gemini'ın en iyi özelliklerinden bazılarını bir ödeme duvarının arkasına gizliyor.Gemini Advanced, Google'ın amiral gemisi yapay zeka aracının, yalnızca ücretli aboneler tarafından erişilebilen sürümüdür. Ek yapay zeka modelleri, özellikler ve daha fazlasıyla "süper şarj edilmiş" bir deneyim sunmayı vaat eden bu sürüm, en sadık ve ileri düzey kullanıcıları hedefliyor. Özellikle Google ekosistemiyle sıkı bağlarınız varsa, bu teklif bazıları için oldukça cazip görünebilir. Örneğin, bir Android cihazınız —özellikle de daha yeni bir modeliniz— varsa, Gemini cihazınızın dahili sesli asistanı olarak halihazırda yüklü olabilir; bu da bir Gemini Advanced aboneliğinin, telefonunuzun potansiyelini daha da fazla açığa çıkarmanın bir yolu olabileceği anlamına gelir.Bir süredir SlashGear'ın tüketici yapay zekası konusundaki uzmanlarından biri olarak görev yapıyorum ve bu gelişmekte olan teknolojiyi çok çeşitli senaryolar kapsamında test ediyorum. Geçtiğimiz ay boyunca Gemini Advanced'i tüm cihazlarımda kullandıktan sonra; bu hizmetin gerçekten de para ödemeye değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olmak adına, düşüncelerimi —iyi, kötü ve çirkin yönleriyle— bir araya getirdim. Google'ın yapay zeka aboneliğine, zorlukla kazandığınız paranızı harcamadan önce bilmeniz gerekenler işte şunlar:Gemini Advanced aboneliği neleri kapsıyor?Gemini Advanced, Google One üzerinden satın alınabilen Google AI Premium aboneliğinin bir parçasıdır. Ek yapay zeka modellerine ilaveten bu abonelik; Google Drive depolama alanı, Google Fotoğraflar'da sınırsız Magic Editor kullanım hakkı, Google Takvim ve Google Meet'te sunulan ek özellikler ve Google Store (şirketin donanım mağazası; uygulama mağazası olan Google Play Store ile karıştırılmamalıdır) üzerinden yapılan alışverişlerde %10 indirim gibi avantajları da beraberinde getiriyor. Ancak, Gemini ile ilgili olmayan tüm bu ek avantajlar, çok daha uygun fiyatlı olan ve yapay zeka desteği içermeyen diğer Google One planlarında da zaten sunulmaktadır. Mevcut standart planınızı, yapay zeka destekli bir AI Premium planına yükseltmenin maliyeti ise, arada kayda değer bir fiyat farkı oluşmasına neden olmaktadır. Örneğin, Premium 2 TB planından AI Premium 2 TB planına geçmek, aylık ücretinizi 10 dolardan 20 dolara çıkarır. Samsung Galaxy S25 ve Google Pixel 9 serisi gibi bazı yeni cihazlar da, Gemini Advanced için ücretsiz ve uzatılmış deneme süreleriyle birlikte sunuluyor.Bu ek ücret karşılığında; Gmail, Docs ve diğer Google ürünlerindeki Gemini uzantılarına, ayrıca NotebookLM Plus'a erişim elde edersiniz. Bu yazıyı kaleme aldığım sırada Google; yalnızca Pixel 9 ve Galaxy S25 kullanıcılarına (ve tabii ki Gemini Advanced abonelerine) sunulan, Gemini Live'ın kamera ve ekran paylaşımı özelliklerini kullanıma açtı. Elbette, bunun yanı sıra ek LLM (Büyük Dil Modeli) yeteneklerine de kavuşuyorsunuz. Deneysel modelleri ve henüz yayınlanmamış özellikleri içeren Deep Research (Derin Araştırma) ve Gemini 2.5 Pro'ya "genişletilmiş erişim" hakkı elde ediyorsunuz. Belli bir açıdan bakıldığında, Google'a, kendi modellerinin beta testini yapmak için para ödüyorsunuz demektir. Daha da heyecan verici olan özellik ise, 1.500 sayfaya kadar dosya yükleme imkânıdır; bu sayede Gemini komutlarını tüm kitaplar veya diğer büyük belgeler üzerinde çalıştırabilir, ayrıca geliştiricilerin oldukça yararlı bulabileceği bir ayrıcalık olarak, bir kod deposunu (code repository) sisteme yükleme seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Bu yazının hazırlandığı tarih itibarıyla, hem ücretsiz hem de Advanced (Gelişmiş) kullanıcılar aynı Gemini modelleri listesine erişebilmektedir. Bu da, aradaki farkların çoğunlukla "kaputun altında" (yani teknik altyapıda) yattığı anlamına gelir.Yapay Zeka Gemini Advanced, Gemini'nın kendi arayüzü içinde çok kısıtlı avantajlar sunuyorŞu an itibarıyla, yalnızca Gemini Advanced kullanıcılarına özel olarak sunulan herhangi bir yapay zekâ modeli bulunmamaktadır. Ücretsiz ve ücretli kullanıcıların tamamı; Gemini 2.0 Flash, 2.0 Flash Thinking, Deep Research, Personalization (deneysel) ve 2.5 Pro modellerine erişebilmektedir. Bununla birlikte, Advanced aboneleri; daha uzun çıktılar üretmek ve daha büyük dosyalar yüklemek için 1 milyon token'lık genişletilmiş bir bağlam penceresine (context window) ve 2.5 Pro Deep Research özelliğine yine de sahip olmaktadır.Aradaki farkı test etmek amacıyla, Gemini'nın en yeni modeli olan 2.5 Pro'yu hem ücretsiz hem de ücretli bir hesap üzerinden çalıştırdım. (Dipnot: Bu model 25 Mart'ta yayınlandı ve hem ücretli hem de ücretsiz kullanıcıların erişimine derhal açıldı; bu durum da, yeni modellere erken erişim sağlamak adına fazladan para ödemenin mantığını bir nevi boşa çıkarıyor.) Bir referans noktası oluşturmak adına, sisteme şu komutu (prompt) verdim: "Gemini ile Gemini Advanced arasındaki farkı açıkla." Birbirinden biraz farklı yanıtlar aldım; her ikisi de, artık eskimiş olan 1.5 Pro modelini sunduklarını yanlış bir şekilde iddia etti—üstelik ücretsiz sürüm beni yanıltmak için bir tablo oluştururken, ücretli sürüm bana yalan söylemek adına madde işaretlerini kullandı. İşin olumlu tarafı, genişletilmiş dosya yükleme özelliği gerçekten çalışıyor. James Joyce'un "Ulysses" eserinin tam metnini Gemini Advanced'e yükleyip, bu metne dayalı sorular sorabildim. Aynısını ücretsiz sürümle denediğimde ise, en iyi sonuçları alabilmek adına yüklediğim dosyaların boyutunun fazla büyük olabileceğini belirten bir mesajla karşılaştım.Bu yazıyı yazarken, Google ayrıca Gemini Live'ın kamera ve ekran paylaşım özelliğini de kullanıma sundu; bu özellik, ekranınızda veya kamera görüntünüzde olanlar hakkında gerçek zamanlı olarak konuşmanıza olanak tanıyor. Gizlilik endişelerini bir kenara bırakırsak, harika ve denediğimde reklamda belirtildiği gibi çalıştı. Ancak, bu makale yayınlanmadan önce, Gemini Advanced abonelerine özel olmaktan çıkıp tüm kullanıcılar için ücretsiz hale gelmişti.Google Workspace'deki Yapay Zeka Gemini Advanced bazen neredeyse faydalı oluyorEn azından bu yazının yazıldığı sırada, Gemini'nin kendisi ücretli olup olmamasına bakılmaksızın aynı olabilir, ancak ekstra paranın size kazandıracağı bir özellik, Gemini'nin Google Workspace uygulamalarına entegrasyonudur. Gmail, Drive, Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar ve benzeri uygulamalarda Google, Gemini Advanced abonelerine iş akışınızı hızlandırmayı vaat eden entegre yapay zeka araçları sunmuştur. Peki, ne kadar faydalı?Bir yazar olarak, önce Dokümanlar'da başladım. Burada üç araç var: Bana Yazmama Yardım Et, İyileştir ve belge genelinde bir Gemini sohbet robotu. Yazıları yeniden yazan İyileştir'i test etmek için, en iyi çalışmam olmayan eski bir üniversite ödevimi açtım. Gemini'nin yaptığı düzenlemeler metni daha az abartılı hale getirse de, makalenin fikirlerini daha az tutarlı hale getirdi ve her paragrafın başında kaynak materyalden alıntılarla yapılandırdı. Bu revizyonlar, geleneksel bir notlandırma sistemiyle daha düşük bir puan almama neden olurdu. "Bana Yazmama Yardım Et" aracı ve Gemini paneli, ana Gemini gibi çalıştı; harika değil ama berbat da değil.Slaytlar'da Gemini, resimler oluşturabilir veya sıfırdan slaytlar oluşturabilir. Aşağıda, "SlashGear okuyucularına Gemini Advanced'i tanıtmak için bir slayt oluştur" dediğimde ortaya çıkan sonuç yer alıyor. Robotun neden böyle göründüğünü veya neden sayfanın bu kadar büyük bir bölümünü kapladığını bilmiyorum. Madde işaretli metin de garip, izleyiciye değil sunucuya hitap ediyor gibi görünüyor. Gemini ikinci denemede çok daha iyi bir sonuç verdi, bu da aşağıda. Genel olarak, Google Workspace'deki Gemini Advanced araçları fikirlerle uğraşmak için iyi olabilir, ancak muhtemelen cilalanmış bir şey üretmeyecektir. Dahası, normal Gemini'yi başka bir sekmede açarak da aynı sonuçların çoğunu elde edebilirsiniz.Gmail'deki Yapay Zeka Gemini Advanced: Fena değil ama harika da sayılmazGemini Advanced, Gmail'e özel bazı ek özellikler de sunuyor. Gmail, gezegendeki en çok kullanılan e-posta hizmetlerinden biri olduğu için Gemini Advanced'in çok sayıda kullanıcıya fayda sağlama potansiyeli var; gelin, sunulan imkanlara bir göz atalım.Gmail'in Gemini entegrasyonu, temel olarak e-posta taslakları hazırlama işlevini üstleniyor. Bu işi, Docs uygulamasında belge taslağı hazırladığı kadar iyi yapıyor; yani, çok da büyük önem taşımayan e-postalar için yeterli düzeyde. Ona şöyle bir talimat verdim: "En yakın arkadaşımın evcil kertenkelesini bir rakun yemiş. Lütfen başsağlığı dileklerimi ilet." Bana, böylesine bir durumun gerektirdiği o içten duygusal sıcaklıktan tamamen yoksun, son derece kuru bir mektup taslağı sundu: "Sevgili [Alıcı Adı], evcil kertenkeleni bir rakunun yediğini duyduğuma çok üzüldüm. Evcil hayvanının senin için ne kadar değerli olduğunu biliyorum ve bu durumun ne kadar yıkıcı olabileceğini ancak tahmin edebiliyorum. Bu zorlu süreçte lütfen içten başsağlığı dileklerimi kabul et. Saygılarımla, Max." Ardından, Gemini'ın kendi önerilerinden birini kullandım: "[AWP] konferansında tanıştığım biriyle ilgili bir tanışma e-postası." Büyük Dil Modeli'ne (LLM) üzerinde çalışabileceği daha fazla veri sunmak adına kendi detaylarımı da ekledim. Ne yazık ki, ortaya çıkan sonuç oldukça sönüktü. Aşağıdan kendiniz okuyabilirsiniz; ancak bence bu çıktı, ayda 10 dolar ödemeye değecek bir kalitede değil.Android için Gmail uygulamasında da, Advanced aboneliğine sahip hesabıma geçtiğimde karşıma bir Gemini düğmesi çıkıyor. Ona, "En önemli okunmamış e-postalarımı özetle," talimatını verdim; o ise bana, üç adet spam niteliğindeki pazarlama e-postasının özetini sundu. Kusura bakma Google; ama Denver'ın o meşhur Casa Bonita restoranı için yaz rezervasyonlarımı kesinleştirmek, pek de benim önceliklerim arasında yer almıyor.Sonuç: Yapay Zeka Gemini Advanced, ödediğiniz paranın karşılığını pek vermiyorSon olarak Gemini Advanced, Google'ın yapay zeka tabanlı araştırma aracı ve podcast oluşturucusu NotebookLM'de bazı geliştirilmiş işlevler sunuyor. Eğer NotebookLM'i yoğun bir şekilde kullanıyorsanız, bu özellikler gerçekten de son derece cazip olabilir; zira Google, beş kat daha fazla sesli genel bakış, not defteri ve kaynak erişimi vaat etmenin yanı sıra, yapay zeka yanıtlarını eldeki göreve uyacak şekilde ayarlayarak not defterlerinizi özelleştirme imkanı da sunuyor. Yine de, NotebookLM'in harika bir uygulama olduğunu düşünsem de, ücretsiz sürümünün sınırlarına takıldığım veya bu sınırları zorladığım herhangi bir durumla henüz hiç karşılaşmadım. Sonuç olarak, Google, zorlukla kazandığınız paranızı harcamanız için ikna edici bir neden sunana dek Gemini Advanced'i tavsiye edemem. E-postalarınızı veya belgelerinizi yazacak bir yapay zekâ arıyorsanız, başka bir sekmede Gemini, Copilot veya ChatGPT'yi açmanız yeterli. E-postalarınızı özetlemek mi istiyorsunuz? Ücretsiz Gemini sürümünün bir Gmail eklentisi mevcut. Gemini Advanced'i içermeyen daha uygun fiyatlı Google One abonelikleri; bulut depolama alanı gibi somut avantajlarla birlikte geliyor. Peki, bu durum söz konusu aboneliği nasıl bir konumda bırakıyor?Sıkı bir yapay zekâ tutkunu olsanız bile, bu aboneliğin temel vaadi —yani Gemini bünyesindeki yeni yapay zekâ modellerine özel erişim— bu yazının kaleme alındığı an itibarıyla düpedüz ortada yok. Gemini'ın en yeni ve en gelişmiş modeli olan 2.5 Pro, öncelikli olarak Advanced abonelerinin kullanımına sunulmadı. Mart ayı sonunda henüz yeni piyasaya sürülmüş olmasına rağmen bu modeli herkes kullanabiliyor; bunun muhtemel sebebi ise Google'ın, abonelik gelirinden ziyade eğitim verilerine ihtiyaç duyuyor olmasıdır. Şöyle bir senaryo hayal edin: Costco üyeliği için para ödüyorsunuz, ancak mağazanın kapılarını herkese ücretsiz olarak açmaya başladığını görüyorsunuz. Eğer böyle bir duruma tahammül etmezseniz, buna da etmemelisiniz; Google'ın sizden bunu beklemesi ise gerçekten akıl almaz bir durum.Kaynak: SG
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.