Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Admin Ellerinizdeki sarımsak kokusundan kurtulmanın en kolay yolu (üstelik tamamen ücretsiz)Temel ÇıkarımlarKalıcı sarımsak kokularını gidermek için ihtiyacınız olan tek şey ıslak eller ve paslanmaz çeliktir.Lavabo veya şef bıçağı gibi günlük mutfak eşyaları, sarımsak kokularını kovmaya yardımcı olabilir.Sarımsağa bayılırım. Bir tarifte bir veya iki diş sarımsak istendiğinde, beni genellikle fazladan sarımsak eklerken bulursunuz. Buzdolabımda sıklıkla kavanozlar içinde sarımsak konfit, sarımsak turşusu ve fırınlanmış sarımsak bulundururum. Ancak bu lezzete ne kadar düşkün olsam da, parmaklarımda ve nefesimde bıraktığı kokudan bir o kadar nefret ederim. Saatler önce yediğim yemeğin kokusuyla bana tekrar tekrar hatırlatılmasına hiç gerek yok.Sarımsaklı nefes konusuyla ilgili ekleyebileceğim yeni bir şey olmasa da (bu konudaki taktiğim genellikle ağız çalkalama suyu ve karanfilli sakız kullanmaktır), ellerdeki sarımsak kokusunun çözümünü buldum. Neyse ki, bunun hiçbir maddi külfeti yok.Sarımsak Kokularını Giderme YöntemimNe zaman sarımsak ezsem veya doğrasam, ellerimdeki sarımsak suyunu durular ve elimi en yakındaki metal bir nesneye uzatırım. Özel bir ekipmana ihtiyacınız yok; büyük ihtimalle mutfağınızda bunlardan bolca bulunuyordur. Mutfakta şöyle bir etrafa göz gezdirdiğimde; paslanmaz çelik bir buzdolabı, bulaşık makinesi, çaydanlık, lavabo ve tabii ki şef bıçakları hemen gözüme çarpar.Tek püf noktası, ellerinizin ıslak olmasıdır. Islak ellerinizi, özellikle parmaklarınıza odaklanarak, metal yüzey üzerinde ileri geri ovalayın. Tekrar durulayın (veya daha da iyisi, sabunla yıkayın) ve bir koklayın. Hâlâ sarımsak kokusu alıyorsanız işlemi tekrarlayın; ancak bu sefer daha detaylı bir şekilde ovalamaya özen gösterin.Eğer temiz ve hijyenik durumdaysa mutfak lavabomun yan kısımlarını veya bir şef bıçağının yan yüzeylerini kullanmayı tercih ederim. Böylece mutfak aletlerimin üzerinde göze hoş gelmeyen lekeler veya izler bırakmamış olurum. Eğer bıçak kullanacaksanız, büyük bir bıçak seçin ve kendinizi kesmemek adına parmaklarınızı bıçağın keskin olmayan sırt kısmına, kabzaya yakın bir noktada ovalamaya dikkat edin.Eğer ellerinizi buzdolabı veya ocağın üzerinde ovalayarak temizlemeyi tercih ederseniz, işlemin ardından ilgili aleti temiz bir mutfak beziyle silmeniz yeterli olacaktır; böylece kimse ne yaptığınızı fark etmeyecektir.Fazla BeklemeyinYaptığım gözlemlere göre, ellerdeki kötü kokunun kalıcılığında zaman faktörünün de önemli bir rolü var. Sarımsak veya soğan kalıntılarından kurtulmak için ne kadar uzun süre beklerseniz, bunları temizlemek o kadar zorlaşır. İmkânsız değildir —benim püf noktam yine de işe yarayacaktır— ancak sarımsak kokularını gidermeye işin başında girişmek, sonraya bırakmaktan çok daha kolaydır.Peki, Bu Yöntem Neden İşe Yarıyor?Ne yazık ki bilim dünyası daha büyük sorunları çözmekle meşgul; bu nedenle, bu işin ardındaki bilimi açıklayan hakemli bilimsel çalışmalar henüz mevcut değil. Genel kanıya göre; sarımsağın ellerinizde bıraktığı ve kokuya neden olan kükürtlü bileşikler, metal alaşımın içerisindeki moleküllere bağlanarak, kokuyu sizden alıp paslanmaz çeliğe aktarıyor.Bu, şimdiye kadar işe yaradığını gördüğüm tek yöntemdir. Hatta lavabomun hemen yanında, sarımsak (ve soğan, hatta acı biber) kokularını ovalayarak gidermeyi çocuk oyuncağına çeviren paslanmaz çelikten bir çubuk bile bulunduruyorum. Şekli bir kalıp sabunu andırdığı için kullanımı ve elin içinde hareket ettirmesi de oldukça kolaydır.Bir dahaki sefere sarımsak kıyarken, ezerken veya doğrarken bu ipucunu mutlaka deneyin.Kaynak: SR
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.