İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bir kavanoz tahini bitirmenin 10 yolu

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bir kavanoz tahini bitirmenin 10 yolu

Kolay Bir Tahin Sosu Hazırlayın

Tahin sosu o kadar lezzetlidir ki, canım onu her şeyin üzerine gezdirmek ister. Aynı zamanda, tahin kavanozunuzun dibinde kalan son parçayı değerlendirmenin en hızlı ve en esnek yollarından biridir. Eşit oranlarda tahin, ılık su ve limon suyunu; lezzetini ve keskinliğini artırmak için de bir tutam tuz ve ince kıyılmış bir diş sarımsak ekleyerek kolay bir sos hazırlayabilirsiniz. Dengeli, akışkan bir sos veya salata sosu elde etmek için kıvamı ve lezzeti, daha fazla su veya limon suyu ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayın.

tahini.jpg

Bu sos; tahıl kaselerinden falafellere kadar her yemeği bir üst seviyeye taşıyan, fındıksı ve ferahlatıcı bir karaktere sahip, ipeksi pürüzsüzlükte bir sostur. Eğer hiç uğraş gerektirmeyen bir akşam yemeği arayışındaysam, bu sosu pişmiş eriştelerle harmanlar ve üzerine, hafif bir acılık katması için biraz acı biberli çıtır sos (chili crisp) gezdiririm. Bu sos; sandviçler için bir sürülecek malzeme, çiğ sebzeler veya tatlı patates cipsleri içinse bir dip sos olarak da harika iş görür.

Tatlılara Tahin Ekleyin

Tahin, tuzlu yemeklerde olduğu kadar tatlılarda da aynı derecede başarılı sonuçlar veren malzemelerden biridir. Helva veya Dubai çikolatası gibi klasik tahinli tatlılarda, genellikle Antep fıstığı ile eşleştirilir. Ayrıca bitter çikolata, hurma, narenciye, bal, akçaağaç şurubu ve kakule, zencefil gibi sıcak baharatlarla da harika bir uyum yakalar.

Başlangıç olarak, kremalı fıstık ezmesi veya badem ezmesi gerektiren tatlı tariflerinde tahini bir alternatif olarak kullanmayı deneyin. Fıstık ezmeli krema (frosting) gibi tariflerde, tahin birebir oranında ikame edilebilir. Tahinli brownie, kurabiye veya kek gibi fırınlanmış ürünlerin tariflerinde ise biraz fazladan un eklemeniz gerekebilir; zira tahinin dokusu genellikle diğer kuruyemiş ezmelerine kıyasla daha akışkandır ve ölçü kabında daha fazla hacim kaplar. Kuru malzemelerin miktarını artırmak, bu fazladan nemi dengelemeye yardımcı olacaktır.

Sebzelerin Lezzetini Tahinle Zenginleştirin

Tahin, ister çiğ ister fırınlanmış olsun, sebzelerle birlikte muazzam bir lezzet sunar. Kremamsı dokusu, çıtır çiğ sebzelerle hoş bir tezat oluştururken; fındıksı ve kavrulmuş aroması, en sade sebze yemeklerine bile derinlik katar. Tahin kıvam olarak yoğun olabilir; bu nedenle ben genellikle, üzerine gezdirmeyi kolaylaştıracak kadar az miktarda su veya yağ ekleyerek kıvamını biraz açarım. Ardından, hazırladığım sosu bir kasenin tabanına yayar; üzerine de fırınlanmış sebzeleri ve tahılları yerleştiririm. Böylece, her bir kaşığa biraz tahin bulaşır ve yemek, her lokmada ayrı bir lezzet kazanır.

Sebzelerin yanına hızlıca bir tahinli tereyağı hazırlamaya da bayılırım. Tereyağı, tahinin o hafif acımsı tadını yumuşatır; ben de üzerine soya sosu, limon veya misket limonu suyu, sarımsak, isli kırmızı biber tozu, kimyon, pul biber ya da taze otlar gibi başka, daha baskın ve lezzetli malzemeler eklerim. Bu tereyağından fırınlanmış tatlı patateslerin üzerine birer parça koyun, üzerine de biraz çıtır kavrulmuş nohut serpiştirin; işte karşınızda kolay ve lezzetli bir akşam yemeği. Tahinli tereyağı, eritilip ızgara patlıcanın veya karnabaharın üzerine gezdirildiğinde de harika bir tat verir.

Kahve, Shake ve Smoothie'lerinize Tahin Ekleyin

Kahvenin içine tahin karıştırmak, hiç beklenmedik ama keyifli bir sürprizdir. Kahvenin acılığını dengeleyen zengin bir tat katar; o hafif tuzlu, lezzetli dokusu ise sabah içeceğinize hoş, topraksı bir aroma kazandırır. Tahinli kahve hazırlamak için, kahve fincanınıza bir yemek kaşığı kadar tahin ve (kahvenizi şekerli seviyorsanız) biraz akçaağaç şurubu veya bal eklemeniz yeterlidir. Üzerine kahveyi veya espressoyu ilave edin ve tüm malzemeler karışana kadar karıştırın. Ayrıca, "Dubai çikolatalı latte" gibi son derece zengin ve nefis içecekler yaratmak adına karışıma başka malzemeler de ekleyebilirsiniz.

Tahin; bitki bazlı shake ve smoothie'ler için de harika bir malzemedir. Tahinli shake fikrini ilk kez, Philadelphia merkezli bir falafel dükkânı olan Goldie sayesinde duymuştum. Onların shake'leri, son derece yoğun kıvamlı ve kremamsı olmalarıyla ünlüdür; ben de bu tarifi evde mutlaka denemeliydim. Shake'in kıvamının buz yüzünden sulanmasını önlemek amacıyla; yarım su bardağı tahin, yarım su bardağı şeker ve 3 su bardağı bitkisel sütü (ben Hindistan cevizi sütü kullandım) blender'dan geçirdim ve karışımı buz kalıplarına paylaştırıp bir gece boyunca dondurucuda beklettim. Ertesi gün, bu donmuş karışımı tekrar blender'dan geçirerek, hayatımda içtiğim en yoğun kıvamlı ve en lezzetli shake'lerden birini hazırladım.

Salata Soslarına ve Marinatlara Tahin Çırparak Ekleyin

Salata soslarına tahin eklemek; süt ürünleri veya mayonez kullanmadan, sosa daha dolgun ve yoğun bir kıvam kazandırmanın harika bir yoludur. Benim vazgeçilmez tahinli sos tarifim oldukça basittir: tahin, su, limon suyu, sarımsak ve tuz. Bu sos; yapraklı yeşil salatalara veya kinoa, kuskus ya da makarna içeren tahıllı salatalara çok yakışır. Bazen, sosa tuzlu ve lezzetli bir dokunuş katmak için miso ezmesi; hafif bir tatlılık vermek içinse akçaağaç şurubu eklerim. Taze otlar, pul biber veya rendelenmiş zencefil de karışıma derinlik katabilir.

Marinasyon tariflerine tahin de ekleyebilirsiniz. Tahin, marinasyon karışımını hafifçe koyulaştırarak; ister tofu, ister tavuk, ister sığır veya kuzu eti kullanıyor olun, baharatların ve aromatiklerin proteinin üzerinde tutunmasını sağlar. Basit ama çarpıcı bir marinasyon hazırlamak için tahini zeytinyağı, sarımsak, kimyon ve isli toz biber ile karıştırıp denemeyi düşünebilirsiniz.

Mayonez Yerine Tahin Kullanın

Sandviçlerde mayonez yerine sıklıkla humus kullansam da, tahin de aynı derecede iyi sonuç verir. Ekmeğin üzerine bir veya iki yemek kaşığı bolca sürün; böylece mayonezden beklediğiniz o doygun dokuyu ve buna ek olarak hafif bir susam aromasını elde edersiniz.

Tahin, sandviç veya dürüm içi sosu olarak kullanıldığında, kıvamı yeterince akışkan olduğu için ayrıca seyreltilmeye ihtiyaç duymaz. Ancak, tavuklu veya ton balıklı salata gibi kremalı salatalarda mayonez alternatifi olarak kullanacaksam, mükemmel kıvamı yakalamak adına içine biraz su veya limon suyu çırpmayı tercih ederim. Bu püf noktası, nohutlu sandviç salatası gibi bitki bazlı tariflerde özellikle harika sonuçlar verir.

Sosu Tahinle Zenginleştirin

Tahin; humus ve baba ganuş gibi sosların vazgeçilmez bir bileşenidir, ancak kullanım alanını bunlarla sınırlamak zorunda değilsiniz. Bir parti veya herkesin yiyecek getirdiği bir davet (potluck) için son dakikada bir sos hazırlamam gerektiğinde, bir kase süzme yoğurdun içine cömertçe bir kaşık tahin ekler; ardından sarımsak, elma sirkesi ve taze dereotu ilave ederim. Böylece cipslerin veya sebzelerin yanına yakışan, kremamsı bir sos ortaya çıkar ve kimse bu sosu hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu fark etmez!

Tahin, aynı zamanda daha hafif ve sade sosların lezzetini de sessizce derinleştirir. Ezilmiş kabakla hazırlanan bir sosa eklenecek bir parça tahin, kabağın kendi aromasını bastırmadan, sosa hafif bir susam tadı katar. Beyaz fasulye ezmesi gibi sürülebilir soslara karıştırıldığında ise, belirgin bir tat baskınlığı yaratmadan sosun kıvamını daha ipeksi bir hale getirir. İlk başta tahinin varlığını hemen fark etmeyebilirsiniz; ancak sosa kattığı o ekstra lezzet derinliğini mutlaka hissedeceksiniz.

Tahinli "Magic Shell" Hazırlayın

"Magic Shell" (Sihirli Kabuk), kalbimde özel bir yere sahiptir; çünkü çocukken, bu sosun gerçekten de sihirli olduğuna inanırdım. Sıvı haldeki sos, dondurmanın üzerine döküldüğü anda neredeyse anında sertleşir; ortaya çıkan o çıtır kabuk ise, ben ilk lokmamı alır almaz ağzımda eriyip giderdi. Bu yüzden, Taste of Home dergisinin editörü Melissa Gaman bana tahinle hazırlanan "Magic Shell" tarifinden bahsettiğinde, sanırım heyecandan aklım başımdan gitti diyebilirim. Haliyle, bu tarifi hemen denemem şart oldu!

Tahinli ev yapımı "Magic Shell" hazırlamak için; yarım su bardağı tahin ile çeyrek su bardağı ılık, eritilmiş hindistan cevizi yağını pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırın. Tahinin o kendine has lezzetini daha belirgin hale getirmek isterseniz, karışıma bir tutam da tuz ekleyebilirsiniz. Ev yapımı dondurma çubuklarını (popsicles) bu sosa batırın veya sosu doğrudan dondurmanın üzerine gezdirerek dökün. Eğer sosun tamamını kullanmazsanız, kalan kısmı buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce, mikrodalgada ara sıra karıştırarak tekrar sıvı hale gelene kadar ısıtın.

Tahini Ekmeğe Sürün

Sıradan bir dilim ekmeği, üzerine ne kadar malzeme ekleyeceğinize bağlı olarak doyurucu bir atıştırmalık veya öğüne dönüştürün. Genellikle tahini, biraz bal ve biraz susam ve pul pul deniz tuzu serperek basit bir şekilde başlıyorum. Daha gösterişli bir şey istediğimde, daha fazla tatlı veya tuzlu malzeme ekliyorum.

Bu tostu gerçekten istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Kahvaltı için dilimlenmiş elma veya muz ve biraz tarçın deneyin. Ya da çıtır bir şey için, kavrulmuş nohut ve za'atar baharatı deneyin. Doyurucu bir öğle yemeği arıyorsanız, domates ve beyaz peynir alın. Olasılıklar gerçekten sonsuz.

Süt İçermeyen Süt (Vegan Süt) İçin Tahini Blenderda Karıştırın

Bu, şimdiye kadarki en kolay ev yapımı süt içermeyen süt olabilir! Sadece 1/2 su bardağı tahini ve 3 su bardağı suyu bir blenderda karıştırın. Biraz tatlılık katmak için birkaç çekirdeksiz hurma, bir miktar akçaağaç şurubu veya bir iki yemek kaşığı bal ekleyin. Ardından, her şey iyice karışana kadar blenderdan geçirin. Ev yapımı tahin sütü, tahin zaten öğütülmüş ve pürüzsüz olduğu için diğer kuruyemiş sütleri gibi süzülmeye gerek duymaz. Saniyeler içinde kremsi, dökülebilir bir süt elde edeceksiniz.

Üzeri kapalı bir kapta buzdolabında beş güne kadar saklayabilirsiniz. Süt bekledikçe ayrışabilir, ancak kullanmadan önce iyice çalkalamak tekrar bir araya getirecektir. Susam aromalı sütü smoothie'lerde, granolada veya kahvede kullanabilirsiniz. Ben, fındık aromasının ısıtıcı baharatlarla harmanlanarak rahatlatıcı bir lezzet oluşturduğu çaya eklemeyi seviyorum.

Kaynak: Tate of Home

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.