Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Kimse düğmelerden vazgeçmek istemedi: Sürücüler neden dokunmatik ekranlardan bıktı?Birkaç hafta önce bu bültende, düğmelere veda edip bunun yerine sesli kontrole güvenme konusunu gündeme getirmiştim. Birçoğunuz gibi ben de, bazı otomobil üreticilerinin, gerçek düğmeler yerine dokunmatik ekranlara aşırı bel bağlamasından —özellikle de basit işlevlerin menü sistemlerinin derinliklerine gömüldüğü durumlarda— rahatsızlık duyuyordum.Düzenli yazarlarımızdan M bu tartışmayı başlatan isim oldu; gönderdiği bir e-postada, Volvo EX30 modeliyle ilgili "satın alma pişmanlığı" yaşadığını dile getirdi.M, "Bu arabayı sevmek istiyorum ama sürüş sırasında karşıma çıkan o ergonomik felaketi bir türlü aşamıyorum," dedi. "Volvo (ciddi bir 'Tesla kıskançlığı'na kapılarak), gösterge panelini bir 'dikkat dağıtma monitörü' ile değiştirdi; bu cihaz, orta konsoldaki dokunmatik ekrana baktığımda beni uyarıp duruyor. Oysa hızımı kontrol etmek, navigasyonu takip etmek ve sayısız temel görevi yerine getirmek için bakmak zorunda olduğum ekran tam da o ekran."Volvo'nun —M'ınki de dahil olmak üzere— binlerce araca Google'ın Gemini yapay zeka asistanını entegre eden bir kablosuz güncelleme göndermeye hazırlandığı ve benim de bir Tesla'da Grok yapay zeka asistanını bizzat deneyimlemiş olduğum bu süreçte, otomobillerinizde düğmeleri mi, dokunmatik ekranları mı yoksa sesli kontrolü mü tercih ettiğinizi sizlere sormuştum.M M'in cevabı netti: "Düğmeler, lütfen," dedi. "Yıllar önce sinyal kolları ve diğer kontroller her arabada farklı yerlerdeydi; bu yüzden bir arabadan diğerine geçmek sorun yaratıyordu. Pekala, o dönemdeki bu yaklaşım işe yaradığına göre, otomobil üreticileri veya yasa koyucular düğme yerleşimini neden az çok standart hale getiremiyorlar?"Güzel fikir, M.Sözlerine şöyle devam etti: "Düğmeler işe yarıyor. Haptik (dokunsal geri bildirimli) cihazlar veya dokunmatik ekranlar bir gelişme sayılmaz. Kimse düğmelerden kurtulmak için can atmıyordu.""Sesli kontrol kulağa hoş geliyor ama konuşmalarımın (direksiyon başındayken pek konuşkan biri sayılmam) sürekli 'Pardon?' gibi bir soruyla kesilmesini istemiyorum; hele de sonrasında arabayla konuştuğumu açıklamak zorunda kalmayı hiç istemem... Ya da tam tersi durum yaşandığında; yani bir şeyi tekrar sorduğumda karşı taraftan 'Aa, ben senin arabayla konuştuğunu sanmıştım,' cevabını duymak da hiç hoş değil."Adam Claridge de sesli kontrol konusunda pek hevesli değil. "Pekala, o zaman hepimiz arabalarımızla konuşalım da, düzgün araç kullanmamızı engelleyecek bir dikkat dağıtıcı unsur daha edinmiş olalım!" O sayısız seçenekten kaç tanesine gerçekten ihtiyacımız var (ya da kaç tanesini istiyoruz)? Ve, onca şirket arasından, neden – ah neden – ‘önce güvenlik’ ilkesini benimseyen Volvo da bu akıma kapılıp; ısıtma ve soğutma gibi temel işlevler için yalnızca ekran üzerinden yapılan ayarlamaları devreye soktu? Bunun tek nedeni, şüphesiz, maliyet tasarrufu olmalı.Siz buna maliyet tasarrufu diyebilirsiniz; Volvo ise muhtemelen ilerleme adını verirdi.M, arabasındaki bazı teknolojik özelliklerin pek de hayranı değil ve düğmeleri tercih ediyor; sesli etkileşime ise daha açık bir tutum sergiliyor. Bana, “VW Golf’ümle yola çıkmadan önce, ‘şerit takip’ özelliğini devre dışı bırakmak zorunda kalıyorum,” dedi. “Lütfen, daha fazla düğme olsun; ya da sesli komutlarımı anlayan bir Alexa!”Öte yandan Peter Rand – sesli komutların bir hayranı olsa da – teknolojinin çözüp çözemeyeceğinden, hatta çözmesi gerekip gerekmediğinden emin olamadığım kendine has bir sorun yaşıyor.Peter şöyle anlattı: “iPhone’um ve Apple CarPlay aracılığıyla rota belirlemek için Siri’yi kullandım; böylece sesli komutlar etkili bir şekilde işledi.“Tek sorun şuydu: Yedi yaşındaki torunum, Siri’den bizi en yakındaki parka götürmesini isteyerek, benim belirlediğim rotayı geçersiz kılmaktan büyük keyif alıyordu!”Ben de Apple CarPlay üzerinden Siri’yi kullanarak kısa mesaj gönderirken benzer deneyimler yaşadım; tam mesajı gönderecekken, araçtaki yolcuların kendi istenmeyen katkılarını eklemeleriyle karşılaştım.Peki, çözüm nedir? Bence yanıt oldukça basit: Bir otomobili, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirerek, kullanımı kolay ve keyifli bir hale getirin; insanlar da o otomobili satın alacaktır. Bu ister düğmeler, ister dokunmatik ekranlar, isterse de sesli kontrol yoluyla sağlansın; asıl önemli olan, kullanılabilirliktir. Bakalım hangi otomobil üreticileri bu işi doğru yapmayı başaracak.Bu arada, gelin bu tartışmayı canlı tutalım. Aşağıdaki düğmeyi kullanarak – bu konuyla ilgili olsun ya da olmasın – her türlü düşüncenizi buraya yazınızKaynak: TI
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.