Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Admin Bir gıda bilimcisine göre, limonları kir ve pestisitlerden arındırmak için nasıl yıkamalıyız?Bu basit adımı uygulamak, kir ve bakterileri temizler.Temel ÇıkarımlarLimonları yıkamak, kir ve bakterileri giderir; bu işlem, özellikle limon kabuğu rendelerken büyük önem taşır.Evde yetiştirilen limonları durulamak, üzerlerindeki kir veya kuş kaynaklı bulaşıcı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.Limon kabuklarında bulunan pestisitler, yalnızca suyla yıkama işlemiyle giderilemez.Tatil döneminde ailemin evindeyken, bir aile üyesinin limonu önceden yıkamadan kabuğunu rendelediğini fark ettim. Yemeden, kabuğunu rendelemeden veya dilimlemeden önce her türlü meyve ve sebzeyi mutlaka durulayan biri olarak, bu durum karşısında şaşırdım. Bu olay, aklıma şu soruyu getirdi: Mağazadan satın aldıkları limonları önceden yıkamadan kullanan kaç kişi var ve bu adımı uygulamak gerçekten gerekli mi? İşte tam o anda fark ettim ki; aslında ben de, limonları kullanmadan önce neden durulama gereği duyduğumdan tam olarak emin değilmişim.Bu soruların yanıtlarını bulmak amacıyla; gıda bilimcisi ve 150 Food Science Questions Answered (Gıda Bilimine Dair Yanıtlanmış 150 Soru) kitabının yazarı Bryan Quoc Le'ye ulaştım ve limonların yıkanması konusundaki görüşlerini aldım.Limonları Kullanmadan Önce Yıkamak Gerekli mi?Gerekli mi? Hayır. Tercih edilir mi? Evet. Le, "Limon kabuğunun üzerinde kalmış olabilecek her türlü kir kalıntısını temizlemek adına, limonları yıkamak en doğru yaklaşımdır," diyor. "Bu kural, özellikle de limonun kabuğunu rendeleyerek kullanmayı planlıyorsanız büyük önem taşır." Eğer limonu sadece suyunu sıkmak amacıyla dilimleyecekseniz, yıkamak teknik olarak şart değildir; ancak Le, "Yine de bu işlemi yapmak iyi bir alışkanlıktır; zira limon kesilirken kabuğun üzerindeki kirlerin bir kısmı meyvenin içine sızabilir. Limon kabukları; bakteri ve potansiyel olarak gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilecek patojenleri barındıran kir ve kalıntılarla kaplı olabilir," uyarısında bulunuyor.Le; hem mağazadan satın alınan hem de evde yetiştirilen limonların durulanmasını öneriyor ve ekliyor: "Arka bahçeden toplanan limonları yıkamak da yerinde bir davranıştır; zira bu limonlar, kuşlardan kaynaklanan dışkı kalıntıları veya toprakla kirlenmiş olabilir."Çoğu durumda, limonlarınızı durularken suyla birlikte akıp gidecek olan parçacıklar; pestisitler gibi kimyasal maddeler değil, yalnızca fiziksel kir kalıntıları olacaktır. Le, "Ne yazık ki, limonu yıkamak üzerindeki pestisit kalıntılarını temizlemeye yetmez; çünkü bu maddelerin pek çoğu yağda çözünen bir yapıya sahiptir ve kendiliğinden limon kabuğunun derinliklerine nüfuz eder," diyor. "Pestisitlerin büyük bir kısmı suda çözünmediği için, sadece suyla yıkayarak bu maddeleri yüzeyden kolayca temizlemek mümkün değildir." Bir Gıda Bilimcisine Göre Limon Yıkamanın En İyi YoluNarenciye temizliği söz konusu olduğunda Le, "limonların, üzerindeki kirin çoğunu arındırmak için yaklaşık 30 saniye boyunca soğuk su altında basitçe yıkanabileceğini" belirtiyor. Bulaşık deterjanı kullanmak kesinlikle önerilmez; zira "deterjan kalıntılarının bir kısmı kabuğun içine sızabilir ve orada hapsolabilir." Dahası, limonları asla deterjan veya çamaşır suyu içeren çözeltilerle yıkamamalısınız; çünkü bu maddeler de kabuk tarafından emilebilir ve tüketilmemesi gerekir. Limonları durularken sıcak sudan kaçınmak da iyi bir fikirdir; zira ısı, kabuğun vitamin bileşimini ve yapısal bütünlüğünü bozmaya başlayabilir.Yıkama işleminin ardından limonlar bir mutfak bezi veya kağıt havluyla kurulanmalı; eğer hemen kullanılmayacaksa Le, narenciyenin tezgah üzerinde bırakılarak havayla kurumaya devam etmesini önermektedir. Le, "Limonları kurutma konusunda herhangi bir özel önleme gerek yoktur," diyor; "ancak ıslak halde saklanmamalıdırlar, zira bu durum küf oluşumunu tetikleyebilir."Kaynak: SR
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.