Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Gerçek "Eski Usul" Pizza İçin Bu Retro Malzemeyi Kullanın (Tazesinden Bile Daha İyi!)Bizim evde, en sevdiğimiz pizza kombinasyonları genellikle mantar içerir. Mantarı çok severiz; ancak içinde mantar bulunan dondurulmuş bir pizza bulmak zordur. Bu yüzden, canımız son dakikada pizza çektiğinde, hemen bir kutu konserve mantar açar, suyunu süzer ve bunları dondurucuda bekleyen dondurulmuş pizzamızın üzerine yayarız (genellikle bol sosisli veya salam-sosis karışımlı bir pizza olur; zira ergenlik çağındaki oğlumuz etli pizzalara bayılır!).Pizzalar İçin Konserve Mantarlar Neden En İyisidir?Mantar, babamın en sevdiği sebzedir (ve evet, teknik olarak sebze olmadıklarını ben de biliyorum!). Onlara "hobies" (okunuşu: "hoh-bees") adını verir; ben küçükken, mantarlarını, arabasının bagajından satış yapan "mantarcı adamından" satın alırdı.Ancak taze mantar bulunamadığı zamanlarda, annem "Swiss Steak" (İsviçre Usulü Biftek) ve "Chicken Cacciatore" (Avcı Usulü Tavuk) yemeklerine konserve mantar eklerdi. Bu yöntemi kullanmaya, Büyükannem Hurt'ün güveç ve yumurtalı yemeklere aynı işlemi uyguladığını gördükten sonra başlamıştı. Böylece ben de dondurulmuş pizzalarıma ve pratik tavuk yemeklerime konserve mantar eklemeye başladım; o günden bu yana da konserve mantar satın alıp yemeklerimde kullanmaya devam ediyorum.Taze mantarı kesinlikle tercih etmeme rağmen —yaz aylarında, çiftçi pazarındaki mantar yetiştiricimden shiitake, maitake, aslan yelesi ve diğer çeşitlerden bolca stok yaparım— eğer birkaç gün içinde kullanacağımdan emin değilsem, taze mantar satın almam.Uzmanlara göre mantarlar buzdolabında yalnızca üç ila yedi gün tazeliğini korur; ancak ben, mantarların bir gün içinde bozulduğuna bile şahit oldum. Sebzelik çekmecenizde, sümüksü bir kıvam almış ve kötü kokan mantarlarla karşılaşmaktan daha nahoş bir durum da yoktur.Yemekleri o anki isteğime göre, spontane bir şekilde pişirebilmeyi severim; bu nedenle kilerimde, konserve mantarlar da dahil olmak üzere, belirli malzemeleri her zaman hazır bulundururum. Konserve mantarları uzun yıllardır kullanıyor olmam sayesinde, bazı tariflerde taze ve konserve mantar arasındaki farkın neredeyse hiç hissedilmediğini fark ettim.Hatta bazı durumlarda —tıpkı pizzada olduğu gibi— konserve mantarların tadı çok daha güzel oluyor. Doğranıp doğrudan pizzanın üzerine serpiştirilen taze mantarlar; halihazırda pişirilmiş olan konserve mantarların sunduğu o yoğun lezzetin ve yumuşak dokunun yanına bile yaklaşamaz. Bir pizzacıdan sipariş verirken bile, taze mantara kıyasla konserve olanı tercih ederim.Konserve Mantarları Kullanmanın Diğer YollarıKonserve mantarları, sadece dondurulmuş pizzaların üzerine malzeme olarak koymakla sınırlı kalmayıp daha pek çok alanda kullanırım. Tıpkı annem ve anneannem gibi; onları marinara soslarına, fırın yemeklerine, omletlere ve İsviçre usulü biftek (Swiss steak) yemeklerine de eklerim.Eğer mantarları bir pizzanın üzerine serpmeyeceksem, onları kullanmanın en iyi yolu; süzüp duruladıktan sonra, hazırladığım yemeğe eklemeden hemen önce, zeytinyağı ve tereyağı (veya domuz pastırması yağı) karışımında hızlıca sotelemektir. Soteleme işleminin ardından, diğer malzemeleri eklemeden önce bazen içine biraz şarap ilave eder ve şarabın suyunu çekmesini beklerim. Mantarları iyice sotelerseniz, lezzetleri çok daha belirgin bir hal alır.Konserve mantarlar, kendi mantar üreticimden aldığım taze mantarların yerini asla tutamayacak olsa da; bahsettiğim bu kullanım alanlarında —özellikle de ailemin çok sevdiği o "eski usul" pizzacı lezzetini dondurulmuş bir pizzada yakalamaya çalıştığım anlarda— kesinlikle enfes bir lezzet sunarlar.Kaynak: SR
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.