İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bunu Görürseniz Kauçuk Spatulanızı Derhal Atın

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bunu Görürseniz Kauçuk Spatulanızı Derhal Atın

rubber-spatula.jpg

Bakteriler, küf, mikroplastikler ve kaçınabileceğiniz daha pek çok sorun.

Ben tam bir silikon spatula koleksiyoncusuyum. Her şekil ve renkten bir tane olsun isterim: kaynayan karameli karıştırmak için devasa, yüksek ısıya dayanıklı bir "iş atı"; kavanozun dibindeki son zerresine kadar Nutella'yı sıyırmak için sevimli, pratik bir tane; ve çikolata eritmek için yeşil, ışıltılı, kaşık formunda bir spatula. Onlara ayrılmış özel bir çekmecem var ve bu spatulaların oraya yerleşmesini sağlayan o TJ Maxx anlık alışverişleri konusunda hiçbir pişmanlık duymuyorum.

Peki neyden pişmanlık duyuyorum? Gereğinden uzun süre elimde tuttuğum o spatulalardan.

Kılcal çatlakları, minik çentikleri ve gevşemiş başlıkları görmezden gelmek kolaydır; ne de olsa spatula hâlâ işini görüyor gibidir. Ancak bu küçük kusurlar ciddi bir sorundur; bakteriler, küf ve mantarlar için bir yuva oluştururlar ve aynı zamanda malzemenin artık yıpranıp bozulmaya başladığının sinyalini verirler. Çekmecemde, artık vedalaşmam gereken en az dört spatula sayabilirim. Veda etmek asla kolay değildir; zamanının geldiğini bilseniz bile... Muhtemelen, sizin çekmecenizde de bu durumda olan birkaç spatula vardır.

Spatulalar, Mutfağın En Kullanışlı Aletleridir

Spatulanız, tam anlamıyla çok yönlü bir yardımcıdır. Pazar gününün tava yemeğinden, Salı gününün acılı yemeğine (chili), oradan da Cuma gününün kurabiye hamuruna kadar; haftalık yemek rutininizin her aşamasında size eşlik eder. Silikon spatulalar, esneyip ardından tekrar eski formlarına dönmek üzere tasarlanmışlardır. Zaten tüm numaraları da budur. Bir kasenin kenarlarını sıyırmak, tavanın dibine yapışan lezzet kalıntılarını kazımak, köşelere girip temizlemek... İşte tüm bu esneme ve bükülme hareketleri, onları bu denli kullanışlı kılan özelliklerdir. Ancak zamanla, bu sürekli gerilim ve zorlanma, spatulaların yıpranmasına yol açar.

Bulaşık makineleri de bu süreci hiç kolaylaştırmaz. Sert deterjanlar ve yüksek ısı, yıpranma sürecini hızlandırarak malzemenin gücünü yavaş yavaş tüketir. En kaliteli spatulalar bile sonsuza dek dayanacak şekilde üretilmemiştir; bir spatula hâlâ işini görüyor diye, onu kullanmaya devam etmenin hâlâ güvenli olduğu anlamına gelmez.

Spatula SOS: Vedalaşma Zamanı Geldiğinde...

• Küçük çatlaklar büyük sorunlara işaret eder: Görünür çatlaklar bir uyarı işaretidir; görünür çatlakların olduğu yerde, daha küçük, görünmez çatlaklar da vardır. Yiyecek artıkları küçük çatlaklara yerleştiğinde kolayca yıkanıp gitmez. Bakteri, küf ve mantar taşıyarak sessizce bir tabaktan diğerine taşınır. Bu, dünkü kıymanın ve bakteri dostlarının bugün keklerinizde görünebileceği anlamına gelir. Çatlaklar sadece temizlik sorunu değil; spatulanızın bozulduğunun da işaretleridir. Bozulan silikon, mikroplastikler de dahil olmak üzere küçük parçacıkları yiyeceklere bırakabilir.

• Ucun bir kısmı eksik: İtiraf ediyorum, bir iki eksik ucu görmezden geldim. İtiraf etmek istediğimden daha sık, püreleri mutfak robotumun kenarlarından aşağı doğru sıyırıyorum ve bazen bıçak ucu yakalıyor. Her şey sağlam görünüyor… ta ki birkaç yıkamadan sonra küçük bir parçanın eksik olduğunu fark edene kadar. Nereye gitti? Söylemesi zor, ama umarım az önce yaptığım sosun içine gitmemiştir.

• Başlık gevşek: Mutfak robotuyla ilgili itirafımdan sonra ne düşündüğünüzü biliyorum: "Belki de başlığı doğru şekilde vidalanmamıştır." Ama hayır, bu gerçek bir sorun. Ahşap çubuk silikon başlığın içinde sallandığında, küçük boşluklar nemin içeri sızmasına ve yerleşmesine izin verir. Birdenbire, güvenilir spatulanız bakteri ve küf için ideal bir yuva haline gelir.

Kaynak: SR

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.