Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Ultra İşlenmiş Gıdalardan Kaçınmak Neredeyse İmkansız. İşte Bir Kadın Bunu Nasıl BaşardıUltra işlenmiş gıdalar, çocukluğumun sıradan bir parçasıydı. Kilerimiz, tam ve doğal gıdalar yerine; rafine malzemeler, katkı maddeleri ve endüstriyel işlemlerle üretilmiş atıştırmalıklarla—Lay’s cipsler, Doritos, Oreo’lar, Frosted Flakes, fast food; aklınıza ne gelirse—hep dolu olurdu. Hayatımın büyük bir bölümünde bu konuyu hiç sorgulamadım; yetişkinlik dönemimde de sık sık fast food yedim, her gün Starbucks’tan büyük boy, bol şekerli bir vanilyalı latte içtim ve gün boyu cips ve kraker atıştırdım. Ancak birkaç yıl önce, 24 yaşındayken; kronik yorgunluk, ciddi bir zihin bulanıklığı, saçlarda incelme ve hızlı kilo alımı gibi belirtiler yaşamaya başladım. Birçok doktora göründüm ve elim dolusu ilaç reçete edildi; ancak hiçbirinin bir faydası olmadı.Tıbbi yardım aramaya devam ettim ve nihayet, iki yılı aşkın bir süre boyunca hiçbir yanıt alamadıktan sonra; bana Hashimoto hastalığı (bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırdığı kronik bir otoimmün bozukluk) ve hipotiroidizm (tiroid bezinin yeterli miktarda tiroid hormonu üretemediği bir durum) teşhisi kondu. Semptomlarımı kontrol altına almak için yeni bir ilaca başladım; ancak tedavim, aynı zamanda beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini de gerektiriyordu. Bu nedenle, bütüncül bir yaklaşıma sahip olan ve sadece semptomları yönetmekle kalmayıp vücudumu temel düzeyde destekleyecek bir uzmanla çalışmak istediğim için, bütüncül beslenme uzmanı bir diyetisyenle çalışmaya başladım.İlk görüşmemizde diyetisyenim, sandığım kadar sağlıklı beslenmediğimi; hatta "sağlıklı" olduğunu düşündüğüm gıdalar da dahil olmak üzere, ultra işlenmiş gıdalara bel bağlamamın, vücudumun düzgün bir şekilde işlev görmesini engellediğini söyledi. Bana, ultra işlenmiş gıdaları beslenmemden tamamen çıkarmamı; bunların yerine meyve, sebze ve yağsız et gibi tam gıdalara öncelik vermemi önerdi.Beslenme düzenimi baştan aşağı değiştirmem gerekeceği gerçeği beni bunaltsa da, kendimi daha iyi hissetme konusunda kararlıydım.Böylece, diyetisyenimin rehberliğinde; besin etiketlerini okumayı, daha sağlıklı markaları araştırmayı ve dengeli öğünler hazırlamayı öğrendim. Ayrıca bana, işlenmiş gıdalar ile ultra işlenmiş gıdalar arasındaki farkı da öğretti—bu ikisini birbirinden ayıran her zaman net bir çizgi olmasa da, ben ultra işlenmiş gıdaları; içeriğindeki maddelerin adını telaffuz edemediğim veya kendi mutfağımda bulamayacağım türden malzemeler içeren her şey olarak tanımlıyorum.İlk birkaç hafta gerçekten çok zorluydu; Sabahları şekerli lattemin, öğleden sonraları cipsin ve tatlı niyetine çikolatanın canını çekiyordum. Başlangıçta, bu yeme isteklerine itiraf etmek isteyeceğimden çok daha fazla boyun eğdim; ancak bunu bir başarısızlık olarak görmek yerine, bir geri bildirim olarak değerlendirdim. Kendimi kısıtlamak veya yeni beslenme tarzımı bir ceza gibi görmek asla istemedim; bu yüzden, eğer bir yeme isteği baskın çıkarsa, bir dahaki sefere bu istek beni yokladığında hazırlıklı olabilmek adına daha sağlıklı alternatifler aramayı kendime ilke edindim. Market alışverişi de çok daha uzun sürmeye başlamıştı; zira her bir besin etiketini okumam ve yeni ürünlerin peşine düşmem gerekiyordu.Ancak dört ayın sonunda, kendimi gerçekten yepyeni bir insan gibi hissetmeye başladım; enerjim, ruh halim ve genel sağlık durumum tamamen değişip dönüşmüştü. Yeme isteklerim de zamanla dindi; ayrıca market alışverişinin inceliklerini kavramayı ve hangi gıdaların bana iyi gelip gelmediğini öğrenmeyi başardım. Bazı semptomlarımın hafiflemesinde ilaç tedavisinin de rol oynadığının farkındayım; ancak beslenme düzenimde yaptığım değişikliklerin de bu süreçte muazzam bir fark yarattığına inanıyorum.İşte, neredeyse iki yıldır ultra işlenmiş gıdalardan tamamen uzak durmayı nasıl başardığımın hikâyesi:1. Ambalaj üzerindeki iddialara güvenmek yerine, ürünlerin içerik listelerini okuyorum.Meyve, sebze ve yağsız et gibi taze, organik ve doğal gıdalara öncelik vermek için elimden gelen gayreti gösteriyorum; ancak konu paketli ürünlere geldiğinde, ürünlerin ön yüzüne sıklıkla iliştirilen "sağlıklı," "yüksek proteinli" veya "az şekerli" gibi pazarlama sloganlarına güvenmeyi bıraktım. Bunun yerine, yalnızca ürünün içerik listesine odaklanıyorum. Kuralım oldukça basit: Eğer bir ürünün içeriğinde, telaffuz etmekte zorlandığım veya kendi mutfağımda yemek pişirirken kullanmayacağım bir madde varsa, o üründen uzak duruyorum. Ayrıca, içerik listesi ne kadar kısa olursa atıştırmalığın o kadar iyi olduğu ilkesini benimsiyorum; zira bu durum genellikle, söz konusu ürünün doğal gıdalara çok daha yakın olduğu anlamına gelir. Bu zihniyet değişiklikleri sayesinde, artık çok daha bilinçli seçimler yapabiliyorum.2. Kısıtlamalara odaklanmak yerine, daha iyi alternatifler bulmaya yoğunlaşıyorum.Ultra işlenmiş gıdaları hayatımdan çıkarma sürecinde edindiğim en önemli farkındalıklardan biri şuydu: Sevdiğim yiyeceklerden tamamen vazgeçmek zorunda değildim; tek yapmam gereken, o yiyeceklerin daha sağlıklı versiyonlarını tercih etmekti. Örneğin, beslenmemin büyük bir kısmını gerçek ve doğal gıdalar oluşturuyor; ancak özellikle atıştırmalıklar söz konusu olduğunda, beslenme düzenime birkaç paketli ürün de dâhil etmek istedim. Gerçekten lezzetli olan alternatifleri bulmak biraz deneme-yanılma süreci gerektirdi; ancak bu sürece karşı sabırlı davrandım ve denemeye devam ettim. Nihayetinde; lezzetli cipsler, krakerler, makarnalar, granolalar ve kurutulmuş etler sunan Siete Foods, Jovial Foods, Otto’s Naturals, Paleovalley ve Purely Elizabeth gibi markaları keşfettim. Atıştırmalıklarımın bazıları işlenmiş ürünler; yani bunlar, temel ve tanıdık bileşenler kullanılarak tam gıdalardan üretilmişler; ancak hiçbiri, katkı maddeleri ve dolgu malzemeleri içeren o aşırı işlenmiş gıdalardan değil. Bu alternatifleri keşfetmek, kendimi kısıtlanmış hissetmek yerine güçlenmiş hissetmeme yardımcı oldu; zira seçtiğim gıdalardan gerçekten keyif aldığım için, bu beslenme tarzı sürdürülebilir nitelikte ve bende asla bir şeylerden mahrum kalıyormuşum hissi uyandırmıyor.3. Çevremde güçlü bir destek sistemi ve kendilerinden bir şeyler öğrenebileceğim insanlar bulunduruyorum.Ultra işlenmiş gıdaları hayatımdan çıkarmak, beslenme düzenimin o kadar baskın bir parçası oldukları için, bazı noktalarda kendimi izole hissetmeme neden oldu; ancak ailemin, partnerimin ve beslenme uzmanımın desteğini arkamda hissetmek, tüm farkı yarattı. Annem ve partnerim artık benzer bir beslenme tarzını benimsiyor; bu da kendimi daha az yalnız hissetmemi sağlıyor. Arkadaşlarım ise inanılmaz derecede destekleyici davrandılar ve beni asla yargılamadılar. Süreç boyunca bana rehberlik eden, tüm sorularımı yanıtlayan ve vücudumu ve damak zevkimi en iyi şekilde destekleyecek biçimde nasıl beslenmem gerektiğini öğreten beslenme uzmanıma özellikle minnettarım.Ayrıca, kendilerinden bir şeyler öğrenebileceğim, ilham verici çevrimiçi içerik üreticilerini takip etmeyi de son derece yararlı buldum. Tam gıdalara odaklanan, basit ve sağlıklı tarifler paylaşan favori kaynaklarımdan bazıları şunlar: Danielle Walker, Mary Shenouda, Unbound Wellness ve The Defined Dish. İster yeni bir yemek tarifi, ister harika bir ürün önerisi olsun; ya da sadece benzer bir yaşam tarzını benimsemiş başkalarıyla etkileşime geçmek olsun; benzer düşüncelere sahip insanlardan bir şeyler öğrenmenin bana çok büyük bir değer kattığını gördüm.4. Önceden plan yapıyorum.Yemek saatlerini basit ve stressiz kılmak adına; hafta sonları yemek hazırlığı (meal prep) yapıyorum, her yemekten fazladan pişirerek ertesi güne kalmasını sağlıyorum ve taze, tam gıdalardan oluşan malzemelerimi stoklu, yıkanmış ve kullanıma hazır halde bulunduruyorum. Bu süreç, paketli bir atıştırmalığı açmak veya dışarıdan hızlı yemek (fast food) sipariş etmek kadar çabuk gerçekleşmiyor elbette. Ancak, market alışverişi konusunda yeni bir ritim yakaladığım ve (bazen Jovial Foods spagettisi veya Bionature makarna sosu gibi temel malzemeleri kullanarak) gerçekten keyif aldığım basit yemekleri pişirmeyi öğrendiğim dört aylık bir sürecin ardından, bu işleyiş artık tamamen otomatikleşti. Üstelik, fiziksel olarak kendimi daha iyi hissetmeye başladığım andan itibaren, bu düzeni istikrarlı bir şekilde sürdürmek çok daha kolay bir hal aldı; zira artık kendimi eskiden hissettiğim o duruma geri dönmek istemiyordum.Beslenmeme çeşitlilik katmak amacıyla öğünlerimi düzenli olarak değiştiririm; ancak tipik bir beslenme günüm şu şekilde olabilir:Kahvaltı: Ispanak, mantar, kırmızı biber, zeytinyağı ve avokado ile hazırlanmış, serbest gezen tavuk yumurtasından omletÖğle Yemeği: Sarımsak, zencefil, hindistan cevizi aminosu ve misket limonu ile sotelenmiş; tereyağı marulu yapraklarına sarılmış tavuk veya hindi kıymasıAkşam Yemeği: Fırınlanmış patates ve taze fasulye eşliğinde dana antrikotÖğünlerimin çoğunu evde yerim; ancak dışarıda yemek yerken veya seyahat ederken seçimlerimi bilinçli bir şekilde yapmaya özen gösteririm. Restorana gitmeden önce menüyü önceden inceler; makarna veya kızarmış yiyecekler yerine genellikle balık, biftek ve sebze ağırlıklı yemekleri tercih ederim. Ayrıca sosların yemeğin yanında servis edilmesini isterim; zira bu soslar genellikle yüksek oranda ilave şeker ve sodyum içerir, dahası normalde kaçınmaya çalıştığım türden yağları barındırabilir.Seyahat ederken, çantama pratik ve besleyici atıştırmalıklar koymaya her zaman dikkat ederim. Vazgeçilmezlerim arasında haşlanmış yumurta, taze meyve, çiğ kuruyemişler, New Primal markasının baharatlı ve otla beslenmiş sığır eti çubukları ile Siete markasının deniz tuzlu, kazan usulü pişirilmiş cipsleri yer alır.5. Kendime karşı hoşgörülüyüm.Ultra işlenmiş gıdaları hayatımdan çıkarmak kolay bir iş değildir; dahası, kesinlikle bir gecede gerçekleşmez. Amacım kendimi asla kısıtlamamak; bu nedenle, örneğin Chicago’ya yaptığım bir seyahat sırasında bir dilim "deep-dish" pizza yemeyi tercih ettiğim zamanlar da oluyor. Her öğün mükemmel olacak diye bir kural yok ve bunda hiçbir sorun yok; asıl önemli olan, istikrarı korumaktır.Son iki yıl boyunca, ilerlemenin mükemmellikten her zaman daha ağır bastığını öğrendim. Tek bir öğün veya tek bir seçim, genel alışkanlıklarınızı tanımlamaz; kendinize karşı hoşgörülü olmanız ise uzun vadeli istikrarı mümkün kılar. Benim için, kusursuz bir uygulamadan ziyade sürdürülebilir rutinlere odaklanmak; ultra işlenmiş gıdalardan arınmış yaşam tarzımı gerçekçi, güçlendirici ve genel sağlığım açısından adeta bir dönüm noktası haline getiren o "sihirli formül" oldu.Kaynak: WH
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.