Gönderi tarihi: Pazartesi 11:373 gün Admin 98. Oscar Ödülleri Dağıtıldı Sinema dünyasının en prestijli ödülleri olarak anılan Oscar ödülleri sahiplerini buldu.15 Mart 2026 tarihinde Conan O'Brien'ın sunuculuğunda gerçekleşen 98. Akademi Ödülleri'nde, One Battle After Another filmi, En İyi Film ödülü de dahil olmak üzere kazandığı altı ödülle geceye damgasını vurdu. Teknik kategorilerde ise Sinners filmiyle En İyi Görüntü Yönetimi ödülünü kazanan Autumn Durald Arkapaw, bu ödülü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçti.Kazananların Tam ListesiKategoriKazananFilmEn İyi FilmOne Battle After AnotherOne Battle After AnotherEn İyi YönetmenPaul Thomas AndersonOne Battle After AnotherEn İyi Erkek OyuncuMichael B. JordanSinnersEn İyi Kadın OyuncuJessie BuckleyHamnetEn İyi Yardımcı Erkek OyuncuSean PennOne Battle After AnotherEn İyi Yardımcı Kadın OyuncuAmy MadiganWeaponsEn İyi Özgün SenaryoRyan CooglerSinnersEn İyi Uyarlama SenaryoPaul Thomas AndersonOne Battle After AnotherEn İyi Animasyon FilmiKPop Demon HuntersKPop Demon HuntersEn İyi Uluslararası FilmSentimental Value (Norveç)Sentimental Value (Norveç)En İyi Belgesel FilmMr. Nobody Against Putin Mr.Mr. Nobody Against Putin Mr.En İyi Oyuncu SeçimiCassandra KulukundisOne Battle After AnotherEn İyi Görüntü YönetimiAutumn Durald ArkapawSinnersEn İyi KurguAndy JurgensenOne Battle After AnotherEn İyi Özgün MüzikLudwig GöranssonSinnersEn İyi Özgün Şarkı"Golden" (EJAE ve ark.)KPop Demon HuntersEn İyi Yapım TasarımıTamara Deverell - Shane VieauFrankensteinEn İyi Kostüm TasarımıKate HawleyFrankensteinEn İyi Makyaj ve Saç TasarımıHill, Samuel ve FureyFrankensteinEn İyi SesF1F1En İyi Görsel EfektAvatar: Fire and Ash Avatar:Fire and AshEn İyi Kısa AnimasyonThe Girl Who Cried PearlsThe Girl Who Cried PearlsEn İyi Kısa Film (İki Film Aldı)The Singers & Two People Exchanging SalivaThe Singers & Two People Exchanging SalivaEn İyi Kısa BelgeselAll the Empty RoomsAll the Empty RoomsÖne Çıkan Başlıklar• Warner Bros. Dönüm Noktası: Stüdyo, filmleriyle toplamda 11 Oscar kazanarak, bir gecede tek bir stüdyonun en çok ödül kazanma rekorunu egale etti.• Tarihi İlkler: Görüntü Yönetimi kategorisindeki ilk kadın kazananın yanı sıra, Cassandra Kulukundis de Akademi'nin Oyuncu Seçimi (Casting) kategorisinde verdiği ilk Oscar ödülünü kazandı.• K-Pop Zaferi: "Golden" şarkısı, En İyi Özgün Şarkı ödülünü kazanan ilk K-pop parçası oldu. • 2013'ten Bu Yana İlk Beraberlik: Canlı Aksiyon Kısa Film kategorisi, iki film arasında nadir görülen bir beraberlikle sonuçlandı.Kaynak: ABC
Gönderi tarihi: Pazartesi 19:223 gün Yazar Admin Donald Trump, Akademi Ödülleri'ndeki ifade özgürlüğü tartışmasında sadece 10 kelimeyle küçük düşürüldüCharlie Kirk'ün suikastının ardından yaptığı yorumlar nedeniyle yayıncı kuruluşu ABC tarafından yayından alınan Kimmel, Amerika'daki "ifade özgürlüğü" eksikliğini sert bir dille eleştirdi.Kameramanlardan birinin tökezleyerek bir yıldızın büyük anını mahvettiği açılış monologunda Conan; gerçek bir hikâyeyi anlatmak uğruna tüm zorluklara göğüs geren belgesel yapımcılarını överken şu esprili yorumu yaptı: "Bildiğiniz gibi, liderleri ifade özgürlüğünü desteklemeyen bazı ülkeler var. Bunların hangileri olduğunu söyleme özgürlüğüne sahip değilim."İşi sadece Kuzey Kore ve CBS ile sınırlı tutalım." Bu olay, bir Oscar sunucusunun sahnede canlı yayında, ağızları açık bırakan bir Holokost şakası yaptığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi olmasının hemen ardından yaşandı.Sadece 10 kelimeyle —"liderleri ifade özgürlüğünü desteklemeyen bazı ülkeler var"— izleyiciler, Kimmel'ın kime gönderme yaptığını anında kavradı.Bu gelişme; CBS'in, Stephen Colbert'in sunduğu Late Show programını yayından kaldırmasının ardından yaşandı ve internette, bu kararın Trump'ı memnun etmek amacıyla girişilen bir sansür tartışmasının sonucu olduğu yönünde teoriler hızla yayıldı.Colbert o dönemde yaptığı açıklamada: "Sanırım biz, tarihte yayından kaldırılan ilk 'bir numaralı program'ız," demişti.Paramount şirketinin başkana ödediği 16 milyon dolarlık uzlaşma bedeline değinen Colbert, şaka yollu şu ifadeleri kullandı: "Sanırım bunun bir adı var. Ve bu ad şudur: Koca bir rüşvet." İki gün sonra programı yayından kaldırıldı.Daha sonra yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: "Çünkü CBS —ya da ana şirket; bu kararı kimin verdiğini söylemeyeceğim, zira bilmiyorum, kimse bize bunu asla söylemeyecek— kendi avukatlarının, yani Paramount'un kendi avukatlarının bile 'tamamen mesnetsiz' olduğunu belirttiği bir dava uğruna, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'na 16 milyon dolarlık bir çek kesmeye karar verdi."Colbert sözlerine şöyle devam etti: "Bu durumun; yayıncı kuruluşun, şirketin ve haber departmanının itibarına zarar verdiği gün gibi ortadadır." "Dolayısıyla, tek bir kişinin gözüne girmek dışında, herhangi birinin neden böyle bir şey yapacağı benim için belirsizliğini koruyor."Eğer insanlar beni bu durumla ilişkilendiren teoriler ortaya atıyorlarsa, bu düşünülmesi makul bir şeydir; zira CBS —ya da ilgili şirket— bunu daha önce açıkça bir kez yapmıştı."Bu gelişme; 2026 Oscar Töreni sırasında Kylie Jenner'ın Timothée Chalamet'ye yönelttiği ve bir dudak okuyucusu tarafından deşifre edilen, altı kelimelik sert çıkışının gün yüzüne çıkmasının ardından yaşandı.Kaynak: TDE
Gönderi tarihi: Pazartesi 19:433 gün Yazar Admin Hayranlar, Leonardo DiCaprio’nun Michael B. Jordan’ın ilk Oscar zaferine verdiği tepkiyi izlemeye doyamıyor.Michael B. Jordan, Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanarak kariyerinde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Ünlü oyuncu, Smoke ve Stack adındaki ikiz kardeşleri canlandırdığı, doğaüstü temalı “Sinners” filmiyle bu ödüle layık görüldü.Bu zafer tarihi nitelik taşıyor. Jordan, böylece En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan altıncı Siyahi oyuncu oldu. Bu aynı zamanda, oyuncunun söz konusu ödüllerde aldığı ilk adaylıktı.Jordan’ın adı anons edildiğinde, diğer bir aday olan Leonardo DiCaprio ayağa kalkarak kendisini tebrik etti ve sahneye doğru ilerleyen Jordan’a sarıldı. Bu an, kısa sürede gecenin en çok konuşulan tepkilerinden biri haline geldi.Leonardo DiCaprio, #Sinners yıldızı En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandıktan sonra Michael B. Jordan'a sarılıyor.Jordan, konuşması sırasında, kendisi gibi oyuncuların yolunu şekillendirmeye yardımcı olan insanlardan bahsetti.“Burada durmamın sebebi, benden önce gelen insanlardır,” dedi.Ardından film tarihinin önde gelen isimlerinden birkaçını andı. Jordan; Sidney Poitier, Denzel Washington, Jamie Foxx, Forest Whitaker ve Will Smith'e teşekkür etti. Ayrıca, En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanan tek Siyahi kadın olma unvanını hâlâ elinde bulunduran Halle Berry'den de söz etti.“O devlerin, o büyüklerin, atalarımın ve yol göstericilerimin arasında yer almak... Kariyerim boyunca bana destek olan, bu salondaki herkese ve evlerindeki herkese teşekkür ediyorum. Bunu hissediyorum. Başarılı olmamı istediğinizi biliyorum; ben de bunu başarmak istiyorum, çünkü sizler bana güvendiniz. Bu yüzden, bana güvenmeye devam ettiğiniz için teşekkür ederim.”Jordan, izleyiciler arasında bulunan ailesinden de bahsetti.“Dostum, Tanrı gerçekten yüce,” dedi. “Tanrı gerçekten yüce. Anneciğim, nasılsın? Anneme karşı hislerimi bilirsin. Babam da burada. Baba, neredesin? Babam, burada olabilmek için ta Gana'dan geldi.”Aktör ayrıca yönetmen Ryan Coogler'a da teşekkürlerini sundu. İkili; Fruitvale Station, Creed, Black Panther ve Black Panther: Wakanda Forever filmleri de dahil olmak üzere pek çok projede birlikte çalışmıştı.“Sen harika, gerçekten harika bir insansın,” dedi Jordan. “Seninle iş birliği yapmış olmayı ve seni dostum olarak görmeyi büyük bir onur sayıyorum. Bana, kendimi gösterebilmem için gereken fırsatı ve alanı sen sağladın. Ben de seni seviyorum, kardeşim.”Sinners filmi, 1900'lerin başlarında geçiyor; evlerine dönüp bir eğlence mekanı (juke joint) açan, ancak kısa süre sonra karanlık ve doğaüstü bir tehditle yüzleşmek zorunda kalan ikiz kardeşlerin hikâyesini konu alıyor. Film, sinema salonlarında güçlü bir performans sergiledi ve ödül sezonu boyunca pek çok adaylık elde etti. Toplamda 16 dalda Oscar'a aday gösterilen yapım, geceyi dört ödülle noktaladı.Jordan, konuşmasını filmi destekleyen hayranlara teşekkür ederek sonlandırdı.“Evlerinde oturup Sinners filmine destek olan; filmi bir, iki, üç, hatta dört kez izlemeye giden herkese... Teşekkür ederim,” dedi.Bu an, film endüstrisinde tanınmanın ve temsil edilmenin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Jordan'ın konuşması sade ama bir o kadar da anlamlıydı; zira o, kendisinden önce gelip başkalarına kapıları aralayan insanlara odaklanmıştı. DiCaprio'nun ona sarılması ise, aynı ödül için yarışan iki aktör arasındaki karşılıklı saygının bir göstergesiydi. Bu, Oscar töreninin en etkileyici anlarından biriydi ve pek çok izleyicinin hafızasında uzun süre yer edecek bir sahneydi.Kaynak: Comic Basics
Gönderi tarihi: 1 saat önce1 saat Yazar Admin Oscar Töreni Umutsuz Bir VakaPazar günkü Akademi Ödülleri töreninin 207. dakikasında, sunucu Conan O’Brien, gecenin en büyük ödüllerini bekleyen birinci sıradaki izleyicilere sahneden fısıldamaya başladı.Ünlü isimlerle dolu tiyatro salonunu —ama aynı zamanda evlerinden izleyenleri de— cesaretlendirerek, “Neredeyse bitti,” dedi. “Neredeyse bitti!”Ancak yine de, One Battle After Another filminin En İyi Film ödülünü kucaklamasına daha 15 dakika vardı; Paul Thomas Anderson, En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo ödüllerini de kazandıktan sonra o akşam podyuma üçüncü kez çıkıyor —ve her seferinde, daha önce teşekkür etmeyi unuttuğu yeni isimler keşfediyordu.Oscar, bizi başka bir gerçekliğe sürüklemeyi vaat eden büyülü bir sanat biçiminin kutlamasıdır; ancak bu kutlama, bizi sürekli olarak koltuklarımızda uyuşmuş bir halde bırakan bir televizyon yayını formatına hapsedilmiştir. Yıllardır Akademi Ödülleri, üç saatin altında bir yayın süresine ulaşma hedefini kararlılıkla ve iyimserlikle kovalamaktadır. Acaba Pazar gecesi o gece olacak mıydı? Ah, canım; elbette hayır.Anderson gibi bir adamı; ancak —diyelim ki— Michael Phelps’in empati kurabileceği türden bir mesleki nirvananın tadını çıkardığı için suçlayamazsınız. Yine de tören, bir kez daha, Oscar’ın öz-bilinç ile kendini yüceltme arzusu arasında süregelen o bitmek bilmez gelgitinin bir örneğiydi.Her zaman, Dolby Tiyatrosu’ndaki bu kalabalığın —fazlasıyla zengin, fazlasıyla güzel, fazlasıyla ince ve fazlasıyla şanslı olduğu; törenin ise çok uzun bir süredir gereğinden fazla uzadığı— gerçeği üzerinde hepimizin hemfikir olduğunu açıkça ortaya koymaya çalışan bir sunucu (bir O’Brien, bir Kimmel, bir DeGeneres) bulunur. (“Bir sonraki sunucumuz, geçen yılki Oscar törenini ‘kısa sürme’ tehlikesinden kahramanca kurtarmıştı,” diye takıldı O’Brien; sözü, uzun konuşmalarıyla bilinen 2025 En İyi Erkek Oyuncu ödülü sahibi Adrien Brody’ye bırakırken.) Ancak aynı zamanda gösteri, süreyi kısaltacak hiçbir şeyi programdan çıkarmaya yanaşmaz; üstelik Oscar, tüm o ses teknisyenlerini, set tasarımcılarını ve —dün gece ilk kez olmak üzere— cast direktörlerini onurlandırarak, aslında çok önemli, belki de kutsal bir iş icra ettiğini de bizim bilmemizi ister.Gece boyunca sunucuların ve ödül sahiplerinin ağzından döküldüğünü duyduğumuz o ifadeyle: “Güzelliğe dair bir şeyi” onurlandırmak. “En nadir nitelik”; “sınırların ötesinde, insan olarak bizi birbirimize bağlayan” bir şey.Akademi Başkanı Lynette Howell Taylor, “Hikâye anlatıcılarımız olmasaydı, hiçbirimizin şu an nerede olacağını bilemezdim,” diye duyurdu; bu sorunun cevabı ise şudur: İki saat önce yataklarımızda olurduk.Söylediği noktayı anlıyorum. Bu görüşüne inanıyorum da. Ama bazen —sırf eğlencesine— başka herhangi bir sektörün, kendi yaptığı işi kutlamak adına böylesine aleni bir gösteri düzenlediğini hayal etmeyi severim. Televizyonu açtığımı; devasa bir salonda, kameralar beş kişinin —Wendy’s, Burger King, McDonald’s, Five Guys ve Chick-fil-A’dan seçilmiş isimlerin— üzerine odaklanmışken, fast-food çalışanlarının tuzlu ellerini birbirine kenetleyip beklediğini; bir dış sesin de, “Ve En İyi Patates Kızartması Ustası ödülünün sahibi…” diye anons yaptığını hayal etmeyi severim.Filmlerin tüm insanlığı birbirine bağladığı iddiasıyla ilgili bir sorun şu ki: 2025 yazında yapılan bir Pew araştırmasına göre, Amerikalıların yalnızca yaklaşık yarısı, geçtiğimiz yıl sinema salonunda bir film izleme zahmetine katlanmıştı. Geri kalanlarımız ise muhtemelen “Marty Supreme” filminin dijital platformlarda yayınlanmasını bekledi; ardından, her gece kanepelerimizde sızıp kalana dek, filmi 30’ar dakikalık parçalar halinde izleyerek bir hafta geçirdik. Ya da öyle yaptık; yahut da, bu yılın daha ziyade bir “Mormon Ev Kadınları” (Mormon Housewives) yılı olacağına karar verdik. Biz buyuz işte.2029 yılından itibaren, Oscar Ödülleri artık geleneksel televizyon kanallarında bile yayınlanmayacak. YouTube’a taşınıyorlar; O’Brien da gecenin en iyi bölümlerinden bazılarında bu gerçeği bize hatırlattı. Bu bölümlerden birinde, törenin dijital platform versiyonunun nasıl görünebileceğine dair bir önizleme sundu; bu sunum, Jane Lynch’in —bin Ladin’i öldüren el fenerini— çılgınlar gibi pazarladığı, ucuz ve parodi reklamlarla rastgele aralıklarla kesintiye uğruyordu. Bir diğerinde ise, daha genç bir kitleye hitap edecek bir dille konuşma sözü verdi; “hostmaxxing” ve “brainrotting” (beyin çürümesi) üzerine bir monoloğa girişti ve nihayetinde sözü “altı-yedi”ye getirdi.Oscar Ödülleri ne yapacak? Peki ya bizler, hepimiz ne yapacağız? Eski modeller iflas ediyor, gelir kaynakları tükeniyor, Yapay Zekâ hepimizin peşine düşmüş durumda. Eğer Oscar Ödülleri daha iyi bir noktaya gelecek olsaydı, şimdiye dek çoktan gelmiş olurdu; Ne de olsa, tam 98 yıllık bir tecrübeye sahipler. Ancak yapımcılar tören üzerinde zaman zaman ufak tefek değişiklikler yapsalar da —iki sunucu, hiç sunucu olmaması, deneyimli sunucular, yeni yüzler— hiçbir şeyde köklü bir devrim yaşanmadı.Töreni haberleştirmekle —bazen Los Angeles’ta bizzat bulunarak, bazen de The Washington Post’un haber merkezinden— on yılı aşkın bir süre geçirdim; ancak bu görev sürem sona erdiğinde, bir süreliğine ara verdim. Pazar günü, 16 yıl aradan sonra töreni ilk kez oturma odamda, sıradan bir izleyici gibi takip ettim; beni şaşırtan şey ise, değişenlerin ne kadar az olduğuydı: Açılış monologu, müzikal bir performans, Leonardo DiCaprio’nun yakın plan görüntüsü ve ardından gelen o nazik şaka.Törenin tam ortasında, kanepeye yerleşirken ziyaretime gelmiş olan annem sordu: “Şu ‘In Memoriam’ (Anma Bölümü) kısmını yaptılar mı henüz?” Sanki bu sorunun işareti verilmişçesine, Billy Crystal, çok sevdiği dostu Rob Reiner’ı onurlandırmak üzere ekranda belirdi.“Bir dakika, bu HÂLÂ devam mı ediyor?” diye mesaj attı bir arkadaşım; ve saat gibi şaşmaz bir dakiklikle, 2011 yapımı filmlerinin 15. yıldönümü için yeniden bir araya gelen “Bridesmaids” (Nedimeler) oyuncu kadrosu sahneye fırlamış, “Hamnet” filmindeki çocuk oyuncunun yazdığı bir notu okuyormuş gibi yapıyorlardı: “Yorgunum ve eve gitmek istiyorum. Bu gösteri çok uzun ve hiç pizza yok.”Pazar günü, “Oscar Töreni ne yapacak?” sorusunun cevabı çoğunlukla şuydu: Tadını çıkarın, ne kadar sürecekse artık. Sizin için önemli olanı kutlayın. Keyif almanın yollarını bulun; mesela tüm o incelikli sinema oyuncularına gerçek sahne hakimiyetinin neye benzediğini göstermesi için Misty Copeland’ı sahneye çıkarmak gibi. Duyguları harekete geçirmenin yollarını bulun; tıpkı Autumn Durald Arkapaw’ın, görüntü yönetimi dalında Akademi Ödülü kazanan ilk kadın olduğu ve salondaki tüm kadınları ayağa kalkmaya davet ettiği o an gibi.Ama en önemlisi: Tadını çıkarın, ne kadar sürecekse artık. Nostalji rüzgârları estirin; “Moulin Rouge!” filminden Ewan McGregor ve Nicole Kidman’ı yeniden bir araya getirerek, Barbra Streisand’a Robert Redford’un bir görüntüsü eşliğinde birkaç dize söyleterek. Bütçeyi aşın. Süreyi aşın. Er ya da geç yeriniz yapay zekâ tarafından doldurulacak; o yüzden sürenin üç saati, üç buçuk saati, hatta neredeyse dört saati aşması kimin umurunda? Ne yapabilirler ki? Sizi YouTube’a mı sürgün edecekler? Madem bu zaten kaçınılmaz bir son, o halde tadını çıkarın. Bırakın, sizi sahneden müzikle kovsunlar.Kaynak: TWP
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.