İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duplantis, sırıkla atlama rekorunu 15. kez kırdı

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Duplantis, sırıkla atlama rekorunu 15. kez kırdı

İsveçli Armand Duplantis, Perşembe günü 6,31 metrelik atlayışıyla, kendine ait sırıkla atlama dünya rekorunu 15. kez geliştirdi.

Armand-Duplantis.jpg

İki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan şampiyon, bu yüksekliği, İsveç'in Uppsala kentindeki IFU Arena'da düzenlenen ve kendi adını taşıyan, sadece sırıkla atlama branşına özgü bir salon etkinliği olan Mondo Classic'te aştı.

Sırasıyla 5,65 m, 5,90 m ve ardından 6,08 m yüksekliklerini —hepsini de ilk denemelerinde— aştıktan sonra, 26 yaşındaki sporcu, çıtanın 23 cm yukarıya, dünya rekoru seviyesindeki bir yüksekliğe çıkarılmasını istedi ve ardından bu yüksekliğin üzerinden süzülerek geçti.

Bu, Duplantis'in dünya rekorunu İsveç topraklarında kırdığı ikinci seferdi. Geçtiğimiz Haziran ayında Stockholm'de 6,28 metreyi aşan sporcu, böylece 2025 yılındaki dört dünya rekoru atlayışından birini gerçekleştirmişti.

Duplantis, "Bunu sizlerin huzurunda başarabilmiş olmaktan büyük gurur duyuyorum," dedi.

"Ben kendim için atlıyorum; ailem için atlıyorum; ama aynı zamanda sizler için, İsveç için ve bana destek olan herkes için atlıyorum."

Duplantis, dünya rekorunu kırdığı 15 durumun tamamında, rekoru mümkün olan en küçük farkla —yani bir santimetrelik bir artışla— yukarı taşımış oldu.

Duplantis'in bu serisinden önce dünya rekoru, 2014 yılında 6,16 metrelik bir atlayış gerçekleştiren Fransız Renaud Lavillenie'nin elindeydi.

'Mondo' bu alana nasıl bu denli görkemli bir şekilde hükmediyor?

Daha çok 'Mondo' lakabıyla tanınan Duplantis, kariyerinde kazanabileceği tüm büyük altın madalyaları şimdiden toplamış durumda; ayrıca Paris 2024 Olimpiyatları'nda sırıkla atlama unvanını koruyan, son 68 yılın ilk erkek sporcusu unvanını da elde etti.

Annesinin memleketi olan İsveç'i temsil etmeyi seçen ABD doğumlu sporcu, henüz bir gençken yarıştığı ve Amerikalı Sam Kendricks'e deneme sayımı (countback) kuralı nedeniyle kaybettiği 2019 Doha Dünya Atletizm Şampiyonası'ndan bu yana, katıldığı hiçbir büyük finali kaybetmedi.

Duplantis'in, Şubat 2020'de dünya rekorunu Lavillenie'nin elinden almasından bu yana, erkekler sırıkla atlama branşında altın madalyanın kime gideceğine dair yapılan tartışmaların yerini büyük ölçüde dünya rekoru üzerine yapılan konuşmalar almış durumda.

Peki, bunu nasıl başardı? Yıldırım hızındaki koşu yolu sürati, kalkış anındaki teknik hassasiyet, patlayıcı güç ve bir zürafanın ortalama boyunu (5,5 m) fersah fersah aşarken bu yüksekliği göğüsleme cesaretinin oluşturduğu, son derece etkili bir bileşim.

Rakiplerinin belirleyici bir faktör olarak özellikle işaret ettiği husus, onun sprint konusundaki ustalığıdır; zira bu yüksek yaklaşma hızı, daha fazla kinetik enerji üreterek daha büyük yüksekliklere erişilmesinin temelini atmaktadır.

Bu yetisini, dünya rekoru denemelerinde giydiği ve ayak ön kısmında alışılmadık, kanca benzeri bir çiviye sahip olan, özel olarak geliştirilmiş sprint ayakkabıları sayesinde daha da ileriye taşımıştır.

Dünya rekorunu geliştirmeye yönelik, santim santim ilerleyen bu kademeli yaklaşımı, kesinlikle devrim niteliğinde bir yöntem değildir; zira Sergey Bubka'nın 40 yıl önce altı metre sınırını aşan ilk kişi olmasından bu yana, rekor her seferinde en fazla iki santimetre kadar yukarı taşınmıştır.

Duplantis'in, Louisiana'daki çocukluk evinin arka bahçesinde bir sırıkla atlama minderiyle büyümüş olması ve babasının da bu disiplinde daha önce elit düzeyde yarışmış bir sporcu olması, şüphesiz kendisine büyük bir avantaj sağlamıştır.

Zamanla elde ettiği ve rekorları altüst eden bu hakimiyet, sporun sınırlarını aşarak; ebeveynleri Greg ve Helena tarafından çalıştırılan Duplantis'i, bu spor dalının en büyük yıldızı konumuna yükseltmiştir. Duplantis'in dünya rekoru gelişimi

6.17 m - 8 Şubat 2020 (Torun, Polonya)

6.18 m - 15 Şubat 2020 (Glasgow, Birleşik Krallık)

6.19 m - 7 Mart 2022 (Belgrad, Sırbistan)

6.20 m - 20 Mart 2022 (Belgrad, Sırbistan)

6.21 m - 24 Temmuz 2022 (Eugene, ABD)

6.22 m - 25 Şubat 2023 (Clermont-Ferrand, Fransa)

6.23 m - 17 Eylül 2023 (Eugene, ABD)

6.24 m - 20 Nisan 2024 (Xiamen, Çin)

6.25 m - 5 Ağustos 2024 (Paris, Fransa)

6.26 m - 25 Ağustos 2024 (Chorzow, Polonya)

6.27 m - 28 Şubat 2025 (Clermont-Ferrand, Fransa)

6.28 m - 15 Haziran 2025 (Stockholm, İsveç)

6.29 m - 12 Ağustos 2025 (Budapeşte, Macaristan)

6.30 m - 15 Eylül 2025 (Tokyo, Japonya)

6.31 m - 12 Mart 2026 (Uppsala, İsveç)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.