Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Admin Bir adam, sonsuza dek çalışabilecek güneş enerjili bir yat inşa etmeyi denedi. Görünüşe göre başarmış olabilir.Bir adam, gelecekteki keşif gezilerini yeniden tanımlayacak bir misyonla Avrupa sularına yelken açtı. True North Yachts adlı YouTube kanalının yaratıcısı, fosil yakıt kullanmadan uzun mesafeli seyirleri destekleyecek bir çözüm keşfetmek istedi. Çevre dostu ve kendi kendine yeten geleceğin seyahatleriyle uyumlu bir şey yaratma hedefi, onu her şeye çözüm olabilecek bir modele götürdü.İnşa ettiği şey, ikonik ve kurgusal Batmobile'e benzeyen, ancak deniz için tasarlanmış minimalist, siyah bir tek gövdeli yattı. Güneş enerjili keşif yatı Helios 11, teorik olarak, yalnızca güneş enerjisinden yararlanarak "sonsuza dek çalışabilir". Tekne, yaratıcısının uzun mesafeli yolculuklardaki performansını takip edebilmesi için yeterince uzun süredir denizde bulunuyor.YouTuber, açıklamasında "2.500 km Baltık kışından ve Avrupa nehirleri ve kanallarından sonra, kendi inşa ettiğim güneş enerjili teknem nihayet Fransa'ya ulaştı" diye yazdı. "Bu bölümde, uzun mesafeli güneş enerjili seyir, sistem güvenliği, enerji yönetimi ve tamamen elektrikli bir gemiyle kıta boyunca seyahat etmenin gerçekte nasıl bir şey olduğu hakkında öğrendiklerimi ayrıntılı olarak anlatıyorum," diye açıkladı.Verimliliği ön planda tutan tasarım, geleneksel bir tekneden farklı bir yol izledi. Helios 11 yatının direği, kulesi ve seferlerde sökülecek yelkeni yoktu. Çatısında bulunan güneş paneli levhaları sayesinde ultra düşük rüzgar direncine sahipti. Şık tekne modeli, 6 kW'lık bir elektrik motoru ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde çatıdaki güneş panelleri tarafından üretilen 3.000 watt'a kadar enerji ile çalışıyor.Sefere çıkan kişiye göre, tekne beklediğinden daha verimli çıktı. Sadece yaz aylarında değil, bulutlu koşullarda bile onu ilerletti ve teknenin potansiyeli hakkında ciddi ciddi düşünmesine neden oldu. Ancak, deney aynı zamanda tasarımların sınırlarını ve boşluğu doldurabilecek potansiyel eklentileri de vurguladı.Tamamen güneş enerjisine güvenmek zor olabilir ve keşif ekibi üyesi bunun dezavantajlarını bizzat deneyimlemiştir. İskandinav takımadalarındaki yolculuğunun ortasında bir gece, sistemi çok fazla zorladığı için zorlu bir durumla karşı karşıya kaldı. Aniden, demir attığı yerde, batarya tamamen boşaldı, sıfıra indi ve hiçbir itiş gücü sağlamadı."Ama sistemi çok fazla zorladığım için mutluyum. Böylece sıfır bataryaya indiğinizde gerçekten ne olduğunu deneyimleyebildim," dedi videoda. "Eğer bu açık denizde olsaydı, takımadaları orta derecede tehlikeli bir örnek olarak ele alıyoruz, basitçe demir atardım. Çok derinse, rüzgarın beni demir atabileceğim bir yere götürmesine izin verirdim," diye ekledi.Yaratıcı, bu gibi zor durumlarla başa çıkmak için acil durum yelkenine sahip olmanın önemli olduğunu vurguladı. "Rüzgar beni yanlış yöne götürürse, yedek yelkenimi açar ve bir yere ulaşmaya çalışırım," diye açıkladı. Bu keşif gezisinden edindiği dersler, Halo 13 ve daha büyük Helios 22 gibi gelecekteki projelerine uygulayacağı değerli bilgiler sağladı.Bir sonraki tekne modeline uygun yelkenler, yedek benzinli motorlar ve hatta sürekli fırtınalar üretecek şekilde açılabilir rüzgar türbinleri eklemeyi hedefliyor. Helios 11, araştırmacının yaklaşan projesi için temel olarak kullanabileceği bir prototip olarak düşünülebilir. "Gerçek dünya güneş performansı, siyah gövde ısısının yönetimi, navigasyon zorlukları, yükseltmeler ve 'yarasa teknesi' tasarımından alınan derslerden, bu, kendin yap güneş enerjili bir yatın uzun yolculuklarda nasıl performans gösterdiğine dair gerçekçi bir bakış açısı sunuyor," diye yazdı.Kaynak: GM
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.