Gönderi tarihi: 2 saat önce2 saat Admin Şimdi ABD'ye gitmek utanç verici mi?Bir seyahat yazarı olarak, belirli uluslararası destinasyonları ziyaret etmenin etik ve uygulanabilirliği hakkında sorularla karşılaşmaya alışkınım. Ancak ABD'nin gezginlerin kaçındığı ülke olacağını hiç beklemiyordum.Ancak son 12 ayda Trump yönetimi ABD'yi misafirperver olmayan, rahatsız edici ve tehlikeli bir yer haline getirdi. Simon Calder tarafından geçen hafta yapılan bir Independent okuyucu anketinin, katılımcıların %80'inin ABD'ye seyahat etmekten kaçınmayı planladığını; sadece %11'inin hala gideceğini ortaya koyması beni üzdü, hatta şaşırttı. Tatil rezervasyonu yaptıranların yedide biri iptal etmeyi düşünüyor. Birçok gezgin şu anda ABD'yi ziyaret etmenin uygun olmadığına karar verdi bile. Diğerleri ise benim gibi insanlara soruyor.İçtenlikle söylüyorum, evet, yine de ABD'yi ziyaret edeceğim. Kız kardeşim ve ailesi Kaliforniya'da yaşıyor, bu yüzden ülkeden vazgeçmek benim için bir seçenek değil. Seyahat, konaklama ve sanat sektörlerinde çalışan ve mevcut rejime şiddetle karşı çıkan, diğer insanların kendilerini hoş karşılanmış ve güvende hissetmeleri için ellerinden gelen her şeyi yapan birçok harika insan tanıyorum.Onlardan yüz çevirmek, özellikle de direnişçi sesleri güçlendirme yeteneğine sahip bir gazeteci olarak, doğru gelmiyor. 1980'ler ve 1990'larda Belfast'ta büyüdüm, o zamanlar kimse Belfast'ı ziyaret etmek istemiyordu ve hepimiz soğukluğu hissediyorduk. Doğru yapıldığında seyahatin iyilik için bir güç olduğuna ve her yerde olumlu hikayeler ve deneyimler bulunabileceğine inanıyorum. Bu nedenle, hem kişisel hem de profesyonel nedenlerle, hala "evet" diyorum.Ancak oraya gitmeyi reddeden her gezgini anlıyor ve destekliyorum. Uluslararası hukuku ihlal ettiği için ABD'ye karşı uluslararası boykot çağrıları giderek yaygınlaşıyor ve daha özel olarak, Sovyetlerin Afganistan'ı işgalinden sonra ABD'nin öncülüğünde 1980 Moskova Olimpiyatları'nın boykot edilmesine benzer şekilde, bu yazki FIFA Dünya Kupası'nın boykot edilmesi çağrısı yapılıyor.ABD, Dünya Kupası'na komşuları Meksika ve Kanada ile birlikte ev sahipliği yapıyor; bu ülkelerle olan ilişkiler, Dünya Kupası ortak ev sahipliği anlaşmasının kurulduğu zamana kıyasla önemli ölçüde daha gergin. Solcu La France Insoumise partisini temsil eden Fransız milletvekili Eric Coquerel şunları söyledi: “Komşularına saldıran, Grönland'ı işgal etmekle tehdit eden, uluslararası hukuku hiçe sayan, BM'yi baltalamak isteyen ve kendi ülkesinde faşist ve ırkçı bir milis gücü kuran bir ülkede Dünya Kupası'nı oynamayı ciddi olarak hayal edebilir miyiz?”Ayrıca, uluslararası turne yapan müzisyenlerden ve sanatçılardan sosyal medya fenomenlerine kadar, şu anda ABD'ye seyahat etmeyi reddeden çok sayıda tanınmış isim de var. Bazı durumlarda bu, özellikle tiyatro grupları ve sahne sanatları sektörü gibi, Trump yönetiminin seyahat yasağı listesinde yer alan 19 ülkeden gelen diğer insanlarla dayanışma amacıyla yapılıyor. Tarih bize yaptırımların ve boykotların otoriter rejimleri cezalandırmada etkili olduğunu öğretti ve Donald Trump'ın başkanlığı sırasında Amerikan cebine tek kuruş bile koymamaya karar veren gezginleri anlıyorum.Ayrıca oraya gitmenin ne kadar güvenli olduğu da soruluyor. Beyaz bir İrlandalı vatandaş olarak ABD'yi ziyaret etme deneyimimin son derece ayrıcalıklı olduğunu biliyorum. Amerikan kolluk kuvvetlerinden her zaman çekinen ve şimdi her zamankinden daha çok korkan siyahi ve azınlık etnik kökenli arkadaşlarım ve meslektaşlarım var. Beyaz bir insan olarak benim olmam gerekenden daha çok korkuyorlar. Ve ben de oldukça korkuyorum. Minneapolis'te komşularını savunurken ICE ajanları tarafından vurularak öldürülen sivil protestocular Renee Good ve Alex Pretti'nin video görüntülerini hepimiz gördük.Geçen Mart ayında New York'ta ICE karşıtı protestolara katıldım ve kendimi güvende hissettim, ancak bir yıl sonra 40'tan fazla kişinin federal ajanlar tarafından öldürüleceğini veya gözaltında hayatını kaybedeceğini tahmin etmemiştim. Şu an ABD ne kadar güvensiz görünse de, durumun daha da kötüleşebileceğini kabul etmek zorunda kaldım.Bana sorulan diğer büyük soru ise şu: Göçmenlik sürecini bile atlatabilecek miyiz? ABD göçmenlik sistemi uzun zamandır sert veya düpedüz düşmanca olmakla suçlanıyor, bu durum genellikle uyruğunuza veya ırkınıza bağlı. Ancak Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ESTA) tarafından önerilen yeni şartlar, son beş yıla ait sosyal medya kimlik bilgilerinin; önceki beş yılda kullanılan kişisel ve iş telefon numaralarının; 10 yıl öncesine ait kişisel ve iş e-posta adreslerinin; fotoğraflardan ve meta verilerden alınan IP adreslerinin; ve aile üyelerinin adlarının, doğum yerlerinin ve iletişim adreslerinin gönderilmesini zorunlu kılıyor. Bu hem korkutucu hem de çok büyük bir zahmet.Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), yeni ESTA şartlarının 2026 yılında ESTA ülkelerinden gelen uluslararası turist sayısında 4,7 milyonluk bir azalmaya, yani %23,7'lik bir düşüşe yol açacağını ve bunun da ziyaretçi harcamalarında 15,7 milyar dolara varan bir kayba ve genel olarak seyahat ve turizm GSYİH'sinde 21,5 milyar dolarlık bir kayba neden olacağını öngördü.Bir basın mensubu olarak, ABD'ye I-Vizesi ile giriş yapıyorum ve mevcut hükümeti eleştiren birçok yazı yazdım (bu da dahil!). Seyahat edenlerin göçmenlikte karşılaşacakları şeylerden son derece endişe duymaları haklı.Peki, zorluklarla karşılaştığımızda tur operatörleri ve seyahat sigortasıyla ilgili haklarımız neler? İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) sözcüsü Sean Tipton, "Çok net bir çizgi var," diyor, "Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan tüm seyahatlere karşı tavsiyede bulunduğunda, üyelerimiz yolcuları oraya göndermeyecek. Ve tatilciler Dışişleri Bakanlığı tavsiyesine aykırı seyahat ettiğinde, standart seyahat sigortası sizi kapsamaz." Birçok gezgin için riskler çok büyük.Bu yıl Amerikan turizm endüstrisi için iyi bir yıl olacaktı. Amerikan bağımsızlığının 250. yıldönümü ve Route 66'nın 100. yıldönümü. Büyük yeni müzeler açılıyor: Detroit'te yenilenmiş Motown Müzesi, Los Angeles'ta Lucas Anlatı Sanatı Müzesi ve Chicago'da Obama Başkanlık Merkezi. Ve çeşitli kaynaklara göre, Dünya Kupası'nın bir ila altı milyon ek uluslararası ziyaretçi getirmesi bekleniyor.ABD seyahat planlarına sadık kalan, Mardi Gras için New Orleans'a giden, Utah'ın milli parklarında yolculuk yapan, Santa Cruz'da sörf yapan hiçbir gezgini yargılamam. ABD, mevcut siyasi durumdan ne kadar nefret etsek de, sevilecek çok şeyi olan büyük bir ülke. Fransa ve İspanya'dan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü ülkesi, bu nedenle bir düşüş turizm odaklı topluluklar için bir felakettir. Ve hepimiz daha sorumlu bir şekilde seyahat edebilir, doğru yerel işletmeleri ve topluluk gruplarını finansal olarak desteklemeye özen gösterebiliriz.Şu anda ABD'yi ziyaret etmek için geçerli nedenler olduğu gibi, ziyaret etmemek için de geçerli nedenler var. Ancak oraya seyahat etme kararı, hayal edebileceğimden çok daha zor. Ve yapamayacağımız tek şey, her şeyin normalmiş gibi davranmak.The Independent, bağımsız düşünenler için küresel haberler, yorumlar ve analizler sunan, dünyanın en özgür düşünceli haber markasıdır. Güvenilir sesimize ve olumlu değişime olan bağlılığımıza değer veren, bağımsız düşünen bireylerden oluşan büyük, küresel bir okuyucu kitlesi oluşturduk. Değişimi gerçekleştirme misyonumuz, bugün her zamankinden daha önemli.Kaynak: TI
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.