Gönderi tarihi: 2 saat önce2 saat Admin Diyetisyenlere Göre En İyi 6 Antioksidan Açısından Zengin ÇayÇaydanlığı ocağa koyun ve çayınızı hazırlayın! Listemize giren çayları keşfedin.Önemli NoktalarÇay, günlük antioksidan alımına önemli bir katkı sağlayabilir.Farklı çaylar, yaprakların işlenme şekline bağlı olarak farklı faydalar sunar.Çay hazırlaması kolaydır ve sıcak veya soğuk olarak keyifle içilebilir.Enerji verici bir yudum, damak temizleyici bir içecek, susuzluğu gideren bir içecek veya sakinleştirici bir kaçış mı arıyorsunuz? Bir fincan çay demlemek tüm bu ihtiyaçları karşılayabilir. Çay, eski zamanlardan beri keyifle tüketilen ve dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Yeşil çaydan beyaz ve siyah çaylara kadar birçok çeşidi vardır ve hatta her seferinde yeni bir lezzet deneyimi yaratmak için çay yapraklarını karıştırabilirsiniz.Her fincan çay aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Aslında, çay iltihabı azaltmaya yardımcı olan antioksidanların önemli bir kaynağı olabilir. Aşağıda, kayıtlı diyetisyenler tarafından önerilen, antioksidan açısından en zengin altı çayı ve bunları tüketmenin birkaç yolunu açıklıyoruz.1. Siyah ÇaySiyah çay, dünya genelinde en çok tüketilen çaydır. Masala chai, Tay çayı ve boba çayı gibi sevilen içeceklerin temelini oluşturur. Siyah çay, yeşil, beyaz ve oolong çayları gibi aynı bitkiden, Camellia sinensis'ten elde edilir. Her çay farklı hazırlama yöntemlerinden geçer. Örneğin, siyah çayda yapraklar tamamen fermente edilir."Siyah çay, flavonoidler, kateşinler ve teaflavinler de dahil olmak üzere bir dizi polifenol içerir. Siyah çay yapraklarının tamamen oksitlenmesine izin verildiği için, özellikle teaflavinler ve thearubiginler (bir tür flavonoid) açısından zengindir," diyor Marie Spano, M.S., RD, CSSD, CSCS.Ayrıca çay içmenin sağlık faydalarına da dikkat çekiyor: "Gözlemsel çalışmalar, günde 2 ila 3 fincan çay içmenin, tüm nedenlere bağlı ölüm, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermektedir."Siyah çayı sıcak, buzlu olarak veya Boba Çayı, Tay Buzlu Çayı veya Chai Çayı gibi ev yapımı lezzetler hazırlayarak tüketebilirsiniz. Tüm içeceklerde olduğu gibi, düzenli olarak tükettiğiniz çaylara eklediğiniz şeker miktarına dikkat edin. 2. Yeşil ÇayYeşil çay, küresel çay popülaritesinde ikinci sırada yer alıyor. Beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesinden kan şekerinin ve bağırsak iltihabının azaltılmasına kadar birçok sağlık faydasıyla öne çıkıyor. Siyah çayın aksine, yeşil çay fermente edilmemiş taze çay yapraklarından yapılır.Yeşil çay, bir tür antioksidan ve polifenol olan kateşinler açısından zengindir. Siyah veya oolong çayına göre daha yüksek konsantrasyonda kateşin içerir. Barbara Ruhs, M.S., RD, en yaygın kateşini şöyle açıklıyor: "Epigallocatechin-3-gallate (EGCG), yeşil çayda en bol bulunan polifenoldür ve iltihabı azaltır, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif bozukluk riskini azaltmayla ilişkilidir." Araştırmaların yeşil çayın güneş hasarıyla mücadele edebileceğini öne sürdüğünü, bunun özellikle güneşli bölgelerde yaşayanlar için önemli olduğunu ekliyor. Ancak, çalışmaların çoğu yeşil çay takviyeleri veya özleri ile yapılmıştır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.Yeşil çay sıcak, buzlu veya hatta smoothie'ye eklenerek lezzetli bir şekilde tüketilebilir. Lezzetli ve ferahlatıcı bir seçenek için ferahlatıcı Yeşil Çay-Meyve Smoothie'mizi deneyin.3. Hibiskus ÇayıLezzetli ve ekşi hibiskus çayı, damak tadınızı uyandıracak ve canlı yakut kırmızısı rengiyle gözlerinizi şenlendirecektir. Hibiskus çayı, Hibiscus sabdariffa bitkisinden demlenir. Hibiskus çayı, kalp sağlığının iyileştirilmesi, diyabet yönetimi ve potansiyel olarak kilo vermeye yardımcı olma gibi çeşitli sağlık faydalarıyla ilişkilendirilmiştir.Spanos, kalp sağlığına faydalarını vurguluyor: "Hibiskus çayı, antosiyaninler ve kuersetin de dahil olmak üzere flavonoidlerle doludur. Hibiskus çayının LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürdüğü görülmektedir." Araştırmalar ayrıca hibiskus çayının kan basıncı ilaçlarına benzer şekilde işlev görebileceğini ve potansiyel olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Spano, hibiskus çayının antosiyaninlerinin antiviral özellikler de sunabileceğini ekliyor.Hibiskus çayı doğal olarak kafeinsizdir, bu da onu günün her saatinde, sıcak veya soğuk olarak keyifle tüketebileceğiniz harika bir içecek haline getirir.4. Oolong ÇayıOolong çayı, hem lezzet hem de işleme açısından yeşil ve siyah çay arasında yer alan geleneksel bir Çin çayıdır. Kısmen fermente edildiği için, hem yeşil hem de siyah çayda bulunan antioksidanların benzersiz bir karışımını içerir.Ruhs, oolong çayının faydalarını şöyle açıklıyor: "Oolong çayındaki antioksidanlar, kilo verme ve kan şekerini yönetme konusunda da umut vaat ediyor." Siyah ve yeşil çay gibi, oolong çayı da L-teanin içerir. Ruhs, "Oolong çayı ayrıca rahatlamaya yardımcı olabilen, uykuyu iyileştiren, kaygı ve stresi azaltan ve bilişsel performansı artıran bir amino asit olan L-teanin içerir" diyor.İster rahatlamaya ister beyin fonksiyonlarınızda bir artışa ihtiyacınız olsun, bir demlik oolong çayı demleyin ve sıcak, soğuk veya kokteyl tariflerimizden birine karıştırarak keyfini çıkarın.5. Beyaz ÇayBeyaz çay dünya çapında tüketilir ve en popüler olduğu yer Çin'dir. Spano, nasıl yapıldığını şöyle açıklıyor: "Beyaz çay, toplanan, buharda pişirilen veya kavrulan ve daha sonra kurutulan olgunlaşmamış yapraklardan yapılır." Beyaz çayın minimum düzeyde oksitlendiğini ve yüksek miktarda kateşin, flavonoid ve teaflavin içerdiğini açıklıyor.Bazı çalışmalar, beyaz çayın diğer çaylara kıyasla en yüksek antioksidan konsantrasyonuna sahip olduğunu ve ayrıca daha az kafein içerdiğini öne sürüyor. Araştırmalar ayrıca beyaz çayın kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirme potansiyeli konusunda da umut vaat ediyor. Bununla birlikte, Spano, çoğu araştırmanın hücre kültürlerinde ve hayvanlar üzerinde yapıldığını ve bu bulguları netleştirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.Beyaz çayın hafif, çiçeksi tadını sıcak veya soğuk olarak yudumlayın veya demlenmiş beyaz çayı, bir sürahi aromalı su yaparken su yerine kullanın.6. Rooibos ÇayıRooibos çayı doğal olarak tatlı ve hafif fındık aromalıdır. Ruhs, "Rooibos çayı kafeinsizdir ve Aspalathus linearis adlı bir çalının fermente edilmiş yapraklarından ve saplarından yapılır" diye açıklıyor. "Güney Afrika'da yaygın olarak tüketilir" diyor. Rooibos çayındaki ana polifenoller aspalatin ve kuersetindir. Araştırmalar, aspalatini potansiyel olarak kan şekerini düşürmeye ve kuersetini ise anti-inflamatuar özelliklere ve kan şekeri düzenlemesi için potansiyel faydalara bağlamıştır. Rooibos çayı sade olarak tüketilebilir veya çikolata veya vanilya gibi diğer aromalarla tatlandırılmış poşet çay veya dökme çay çeşitlerini tercih edebilirsiniz; bu da lezzetli ve kalorisiz bir tatlı içeceği oluşturur. Rahatlatıcı, kafeinsiz bir latte için, sevdiğiniz sütü buharlaştırın ve demlenmiş bir fincan rooibos çayının üzerine dökün.Antioksidan FaydalarıAntioksidanlar, meyve ve sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, kahve ve çay gibi bitkisel gıdalarda bulunan bileşiklerdir. Spano, "[Meyve, sebze, kuruyemiş ve tohumlar da dahil olmak üzere] antioksidan açısından zengin çeşitli gıdalar içeren beslenme düzenleri, daha iyi sağlık ve hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilidir" diyor.Ruhs, antioksidanların vücudu zararlı serbest radikallere karşı nasıl koruduğunu açıklıyor. Şöyle diyor: "Evinizi otomatik olarak süpüren ve düzenli tutan bir robot süpürgeye benzer şekilde, antioksidanlar vücutta çok fazla birikirse zarar verebilecek maddeleri temizler."Serbest radikaller, vücutta doğal olarak ve duman, kirlilik ve UV ışığına maruz kalma yoluyla üretilen kararsız moleküllerdir. Vücudumuzun ürettiği serbest radikal sayısını kontrol edemesek de, serbest radikallerin birikmesini önlemeye çalışmak, vücutta neden oldukları zararı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir strateji, yiyecek ve içecek seçimleriyle daha fazla koruyucu antioksidan almaktır. Ve bir fincan çay demlemek bunu yapmanın harika bir yoludur.Gününüzü Çay ile Nasıl Zenginleştirebilirsiniz?Kendiniz demleyin. Hazır çaylardan kaçının, çünkü bunlar yüksek miktarda ilave şeker içerebilir. Bunun yerine kendi çayınızı demleyin. Tatlılık katmak için dilimlenmiş meyve, bir miktar %100 meyve suyu veya küçük bir kaşık bal ekleyebilirsiniz.Buzlu çay yapın. Sıcak günlerde en sevdiğiniz çaydan büyük bir demlik hazırlayın. Soğumasını bekleyin, ardından soğuması için buzdolabına koyun. Günün ilerleyen saatlerinde buzla birlikte serinletici bir içecek olarak keyfini çıkarın.Eklenen malzemelere dikkat edin. Kremalı çayı seviyor musunuz? Doymuş yağ ve ilave şeker açısından yüksek olabilecek krema ve süt ürünlerine dikkat edin. Krema kıvamı vermek için az yağlı süt veya şekersiz bitkisel süt tercih edin.Uzman GörüşümüzÇay, sağlığı destekleyen antioksidanlardan bol miktarda almanın lezzetli ve kolay bir yoludur. Yıl boyunca sıcak veya soğuk olarak keyfini çıkarın veya kokteyller veya smoothie'ler yapmak için kullanın. Çay doğal olarak kalorisizdir, bu da onu şekerli içecekler için harika bir alternatif yapar. İster siyah, beyaz, yeşil, oolong, hibiskus veya rooibos çayı tercih edin, daha iyi bir sağlığa doğru yudumlayacaksınız. Öyleyse çaydanlığı ocağa koyun ve lezzetli ve antioksidan açısından zengin çay dünyasını keşfedin.Kaynak: EW
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.