Gönderi tarihi: 3 saat önce3 saat Admin Komünistler Kırılmaz Bardak Üretti - Kapitalizm Onu Yok Etti1970'lerde komünist Doğu Almanya, neredeyse kırılmaz derecede dayanıklı bir cam icat etti. Bu, dayanıklılık sorunlarını çözdü, ancak yeni bir sorun yarattı: Şirketler sonsuza kadar dayanan ürünler istemiyordu. Bu video, Zupafest'in yükselişini ve düşüşünü açıklıyor.Çoğu insan Alman birleşmesini bir "başarı öyküsü" olarak görse de, iki Alman devletinin birleşmesi birçok insan için kimlik, amaç ve yön kaybı anlamına da geliyordu. Doğu Alman kimliği konusunu benden çok daha iyi ele alan birçok makale, kitap ve belgesel var – ancak ben istemeden Doğu Almanya'ya ait bazı laboratuvar beherlerine rastladım ve kendimi Doğu Almanya'ya dair bir araştırma girdabının içinde buldum. Birkaç gün sonra elimde Superfest Gläser dolu bir kutuyla ortaya çıktım – Doğu Almanya'dan neredeyse kırılmaz ve unutulmuş bir cam türü.Ostalgie ve KapitalizmHer şey, en sevdiğim fotoğraf dükkanlarından birinde (Fotoimpex) film geliştirme kimyasallarına bakarken başladı. Genellikle arka duvara yakın küçük bir masada indirimli ürünler ve satmaya çalıştıkları garip eşyalar bulunur. Bu masa beni Erich Honecker'in gülümseyen yüzüyle karşıladı. Daha yakından baktığımda, Doğu Almanya yapımı bazı laboratuvar beherlerini 10 €'ya sattıklarını, "Made in GDR" ve Honecker'in bir fotoğrafıyla reklamını yaptıklarını fark ettim.Beherlerin kendilerinin muhtemelen kaliteli olduğundan eminim, ancak 10 €'ya değecek kadar değerli değillerdi. "Made in GDR" ve Honecker fotoğrafının birleşimi, bunların tamamen biraz ostalgie arayan saf turistler için tasarlandığını açıkça gösteriyordu.Herkesin kendi işi var – eğer satmayı başarırlarsa ne ala. Dükkandan ayrıldıktan sonra aklım o beherlere takıldı. Ya gerçekten özel olsalardı? Pyrex miydiler? Doğu Almanya'da Pyrex var mıydı? Ben cam veya laboratuvar uzmanı değilim, bunların geçmişten kalma muhteşem birer eser olup olmadığını nasıl bilebilirim ki? Beherler hakkında biraz araştırma yapmaya başladım ve haklı olduğumu anladım: tanesi 10 €'ya aşırı pahalıydılar.eBay'e hızlıca bakarsanız, bu camların tamamından oluşan bir seti aynı fiyata bulabileceğinizi görürsünüz. Ayrıca bu beherlerin borosilikat camdan yapıldığını (19. yüzyılın sonlarında Jena'da Alman cam üreticisi Otto Schott tarafından icat edildi) ve İngilizce konuşulan dünyada Pyrex olarak bilindiğini öğrendim. Isıya dayanıklı cam, 1920'lerden itibaren JENAer GLAS olarak piyasaya sürüldü ve hem endüstriyel hem de ev kullanımı için üretildiği için yaygın olarak bilinen bir marka haline geldi.Superfest – İhtiyaçtan Doğan YenilikJenaer Glass'ın dünyasına daldıktan sonra, daha önce hiç duymadığım bir Alman terimiyle karşılaştım: Superfest.Bir Alman müzik festivali gibi kulağa gelen bu isim, aslında dahiyane bir Doğu Alman cam icadının adıydı; normal cama göre 15 kat daha uzun ömürlü bir cam. Superfest'in (kelimenin tam anlamıyla Süper Sert) kökenleri iki yönlüydü. Doğu Almanya her zaman elindeki sınırlı kaynakları israf etmeme zihniyetine sahip, tutumlu bir ülkeydi ve teknolojik ilerlemelerle yönlendiriliyordu.Alman Demokratik Cumhuriyeti bugün teknolojik olarak geri kalmış olduğu damgasına maruz kalsa da (ki bu bazı alanlar için doğruydu), dünya standartlarında ürünler ve teknolojiler üreten yaratıcı ve uyarlanabilir bir ülkeydi (günümüzdeki birçok planetaryum hala GDR'de icat edilen teknolojiyle donatılmıştır).Doğu Alman barları ve restoranları, dünyanın dört bir yanındaki her bar ve restoranın karşı karşıya kaldığı bir sorunla karşı karşıyaydı: içki bardakları sürekli kırılıyordu. Bu, Doğu Almanya'ya veya sosyalist sisteme özgü bir sorun değildi (aslında, Doğu Almanya savaştan sonra mükemmel cam yapım becerilerinin uzun bir geleneğini miras almıştı) – sadece yaygın bir aşınma ve yıpranma olayıydı.Cam yapım teknolojisindeki ilerlemeyle birlikte, Doğu Almanya (aslında tüm sanayi alanları için geçerli olan) bir doktrin geliştirdi; bu doktrine göre, dışarıdan ithal etmek yerine kendi kaynaklarını kullanmayı, iç pazarı güvence altına almayı ve doyurmayı, ürün ömrünü uzatmak için cam özelliklerini iyileştirmeyi, cam ürünlerinin daha uzun ömrü sayesinde enerji, malzeme ve iş gücünden tasarruf etmeyi, yeni üretim süreçleri geliştirerek uluslararası itibarı artırmayı ve lisans ve mülkiyet haklarının satışından elde edilen gelirle döviz kazanmayı hedefliyordu. Cam yapımının ulusal ekonomi için bu kadar önemli olabileceğini kim bilebilirdi ki?Ceverit – Bir Doğu Alman BaşarısıBerlin'deki Adlershof'ta bulunan Zentralinstitut für anorganische Chemie (İnorganik Kimya Merkez Enstitüsü), 1960'ların sonlarında özellikle iyon değişimi süreci yoluyla cam sertleştirme konusunda araştırmalarına başladı. Bu iyon değişimi süreciyle cam sertleştirme patentleri, Ilmenau'daki VEB Kombinat Technisches Glas'a verildi. Bu araştırma daha sonra 1973 yılında Bad Muskau'da Dr. S. Schelinski, Dr. D. Patzig, K. Heinrich ve B. Grueger tarafından genişletildi. Bu ekip, 1975 yılında Japonya'dan gelen bir cam üfleme/şekillendirme makinesinin teslimatıyla eş zamanlı olarak küçük ve büyük ölçekli test tesisleri kurdu.Kısa bir ara: Bad Muskau'nun UNESCO Dünya Mirası alanı olan Fürst-Pückler-Park Bad Muskau'ya ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Park, Prens Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau (daha çok Fürst Pückler olarak bilinir) tarafından kurulmuştur (veya daha doğrusu onun için kurulmuştur). Birçok İngilizce konuşan kişi "Neapolitan Dondurması"na aşina olsa da, bu dondurma aslında 1839 yılında Prusya Kraliyet saray aşçısı Louis Ferdinand Jungius tarafından icat edilmiş ve adını Fürst Pückler'den almıştır. Günümüzde bile bu dondurma Almanya'da Fürst Pückler Eis olarak bilinmektedir.1977 yılına gelindiğinde, Dr. Patzig ve meslektaşları çığır açan bir başarıya imza attılar. İnce duvarlı camları (en az 5 kat) geleneksel camlara göre kırılmaya daha az yatkın hale getiren kimyasal bir işlem geliştirdiler ve patentini aldılar. Ekip, Adlershof'taki Enstitü'nün araştırmalarına dayanarak, CV Cam (Kimyasal Olarak Sertleştirilmiş Cam) olarak adlandırılan ürünü üretmek için ticari olarak uygulanabilir yeni bir süreç yarattı.İlk aşamada, cam diğer tüm normal camlar gibi üretiliyordu; makineler camı soğutuyor ve kenarlarını zımparalıyordu. Bu işlemden sonra, camlar özel bir cam tutma makinesine (tek seferlik özel bir üretim) yükleniyor ve daha sonra 420°C sıcaklığa kadar ısıtılmak üzere gönderiliyordu.Isıtılan camlar daha sonra cam yüzeyiyle birleşen özel bir potasyum klorür çözeltisiyle püskürtülüyordu. Bu potasyum klorür çözeltisi, cam üretiminde doğal olarak oluşan cam içindeki mikro çatlakları doldurarak camın kırılmaya daha az yatkın olmasını sağlıyordu. İşte "İyon Değişimi" sürecinin tamamı bu şekilde gerçekleşiyordu. Bu sertleştirilmiş camın benzersiz bir özelliği, düşürüldüğünde sekmesi ve böylece camı yakalamak için ikinci bir şans vermesiydi.Bu yeni üretilen cama "Ceverit" adı verildi. "Ce" Chemisch (Kimyasal), "ver" verfestigt (sertleştirilmiş) ve "it" ise silika bileşenini temsil ediyordu.Superfest – bir tasarım ikonuAynı zamanda, Paul Bittner, Fritz Keuchel ve Tilo Poitz'in önderliğindeki Generalkollektiv, evrensel olarak çok yönlü bir cam tasarlamaya koyuldu. Mümkün olduğunca hafif, mümkün olduğunca az yer kaplayan ve mümkün olduğunca dayanıklı olması gerekiyordu. 1978 yılına gelindiğinde, Generalkollektiv, Doğu Almanya'da "catering" camlarında yeni bir standart oluşturan bir cam türü geliştirdi. Üretim sürecine özel bir tuz ekleyerek camın ağırlığını azaltan ve dayanıklılığını artıran yeni patentli bir yöntem geliştirmişlerdi. Camların tasarımı ve pratikliği, özellikle istiflenebilirlikleri (bu nedenle "istiflenebilir cam" lakabını almışlardı) Doğu Almanya tarafından bile takdir edildi ve 1980 yılında "İyi Tasarım" ödülünü kazandı.Böylece, tasarım ve kimyasal süreç tamamlandıktan sonra, Cam ve Seramik Sanayileri Bakanlığı, Schewpnitz'deki cam üretim tesisini yeni bir üretim salonuyla genişletme emrini verdi. Toplam bir milyon marklık bir bütçe ayrıldı ve Ceverit cam üretimi Nisan 1980'de başladı.Sonraki 10 yıl içinde, shot bardaklarından yarım litrelik bira bardaklarına kadar çeşitli şekil ve boyutlarda tahmini 110 milyon bardak üretildi. İlginç bir şekilde, "Ceverit" adı üretime başlamadan önce kaldırıldı ve yerine "Superfest (Süper Sert)" adı kullanıldı, çünkü birisi "Ceverit" kelimesinin Latince "cevere" kelimesinin çekimli bir biçimi olduğunu ve bunun "cinsel ilişki sırasında kalçaları sallamak" anlamına geldiğini fark etti. Bence kaçırılmış bir fırsat.Kapitalizmin dayanıklılığa ihtiyacı yokDoğu Almanya'daki ticari başarılarına rağmen, Schewpnitz'deki üretim tesisi 1 Temmuz 1990'da kapatıldı. Almanya'nın birleşmesinden sonra, fabrika satıldı ve parça parça hurdaya çıkarıldı - çünkü hiçbir üretici teknolojiyle veya satışları "yavaşlatacak" bir ürünle ilgilenmiyordu. Ve bu, Alman birleşmesinin (birçok küçük) trajedilerinden sadece biri. Superfest, belki de sadece "sosyalist" bir sistem altında üretilebilecek bir icattı - bir sorunu çözen, ancak planlı eskitme nedeniyle şişirilmiş satış rakamlarına bağlı olmayan bir üründü.Ticari üreticiler daha dayanıklı bir cam üretmekle ilgilenmeyebilirler, ancak Superfest bardaklarının sahipleri ve kullanıcıları ürüne hayran kalmış durumda. Neyse ki, o kadar çok üretildiler ki, hala çevrimiçi olarak ve bit pazarlarında uygun fiyatlarla bulunabiliyorlar. Fırsat varken alın - sonsuza kadar bulunmayacaklar.SonuçSuperfest bardağı normal camdan çok daha dayanıklı olsa da, kırıldıklarında milyonlarca ince parçaya ayrılıyorlar ve temizlemesi tam bir kabus. Bunun potasyum klorür kaplamasından mı yoksa çok ince yapılmış olmalarından mı kaynaklandığından emin değilim, tavsiyem onları düşürmemeniz.Kaynak: DC
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.