Gönderi tarihi: 6 saat önce6 saat Admin ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, Irak'taki ABD askerlerine çatışma kurallarıyla ilgili hukuki tavsiyelerini görmezden gelmelerini söylediBunun ne anlama geldiğini tahmin edebilirsiniz...! Değil mi...!!!ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Irak'taki emri altındaki askerlere, angajman kuralları uyarınca düşman savaşçılarını öldürmelerine ne zaman izin verildiğine dair yasal tavsiyeleri dikkate almamalarını söyledi.Bu anekdot, Hegseth'in geçen yıl yazdığı ve savaş yasaları ve Cenevre sözleşmelerinin "Amerikalı savaşçılara" getirdiği kısıtlamalara defalarca karşı çıktığı bir kitapta yer alıyor.Hegseth, 2 Eylül'de Karayipler'de uyuşturucu taşıdığı iddia edilen bir tekneye düzenlenen saldırı nedeniyle inceleme altında. Saldırıda, gemiye yapılan ilk saldırıda hayatta kalanların, Hegseth'in "herkesi öldürün" şeklindeki sözlü emrinin ardından düzenlenen ikinci saldırıda öldürüldüğü bildiriliyor.Hegseth, emri verdiğini reddetti ve Donald Trump'ın desteğini korudu. ABD Başkanı, Hegseth'in kendisine "bunu söylemediğini ve ona %100 inandığını" söylediğini belirtti. Ancak bazı ABD senatörleri, ABD savaş bakanının savaş suçu işlemiş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.Savaşçılara Karşı Savaş kitabında Hegseth, Irak'taki görevinin başlangıcında, komutası altındaki askerlere, bir askeri savcının (JAG) avukatının çatışmadaki angajman kuralları hakkındaki tavsiyelerini görmezden gelmelerini söylediği bir hukuki brifingden bahsediyor.Hegseth, "Irak'a vardıklarında" askerlere "sahnedeki en son angajman kuralları" hakkında brifing verildiğini yazıyor ve ekliyor: "Söylemeye gerek yok, hiçbir piyade askeri ordu avukatlarını sevmez - bu yüzden JAG subayları genellikle sevgiyle 'aptal' olarak anılmaz."JAG avukatları hakkında şunları ekliyor: "Çoğu, kötü adamları tutuklamaktan çok askerlerimizi yargılamaya zaman harcıyor. Bu şekilde terfi almak daha kolay."Hegseth, çatışma kurallarını açıklarken JAG görevlisinin "elinde roketatar bulunan kimliği tespit edilmiş bir düşman örneğini kullandığını" ve Hegseth'in müfrezesine "Ona ateş eder misiniz?" diye sorduğunu yazıyor.Hegseth, "Ve adamlarım, 'Evet, onu yakacağız,' dediler," diye yazıyor.Hegseth'e göre, JAG görevlisi şöyle yanıt vermiş: "Yanlış cevap beyler. O RPG bir tehdit haline gelene kadar o adama ateş etme yetkiniz yok. Size ateş etme niyetiyle doğrultulmuş olmalı. Bu, onu yasal ve uygun bir çatışma haline getirir."Hegseth, yanıt olarak şöyle diyor: "Sessizce oturduk, şaşkına dönmüştük."Daha sonra adamlarına yasal tavsiyeyi görmezden gelmeleri talimatını vermiş."Bu brifingden sonra, müfrezemi topladım ve şaşkınlıkları arasında onlara 'Bu saçmalıkların beyinlerinize sızmasına izin vermeyeceğim. Beyler, tehdit olduğuna inandığınız bir düşman görürseniz, ona saldırın ve onu yok edin. Bu, insanların ölümüne yol açacak saçma bir kural. Ve tıpkı komutanımız gibi ben de arkanızda olacağım. Biz eve dönüyoruz, düşman dönmeyecek.' dedim."The Guardian, yorum almak için Savunma Bakanlığı ile iletişime geçti.Sierra Leone için BM özel mahkemesinin eski başsavcısı, Syracuse Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ikamet eden seçkin akademisyen ve 20 yıllık ordu hizmetinde bulunmuş, JAG avukatlığı da dahil olmak üzere emekli bir asker olan Prof. David M. Crane, çatışma kurallarına uymanın çok önemli olduğunu ve bunları ihlal edenlerin yaptırımla karşı karşıya kalması gerektiğini söyledi."1968'deki My Lai trajedisinden sonra, bir başkasının daha olmasını önlemeye ve gerçekten yoldan çıkanları yargılamaya çalıştık. Bu özellikle Irak'ta, Felluce'de ve savunmanın diğer yerlerinde yaşandı; bazı denizcilerimiz güneye gidip savaş suçları işledi ve bu yüzden yargılandılar," dedi.Şunu ekledi: "Bu kurallar komuta zincirinin en tepesine kadar uzanıyor. Yani, Amerika Birleşik Devletleri silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olan Amerika Birleşik Devletleri başkanına kadar uzanıyor."Yani, en alta kadar uzanan yasadışı bir emir varsa, hepsi savaş suçu işlemiş demektir. Uçaktaki, jet uçağındaki tek bir adam tekneye füzeleri ateşlemiyor. Evet, yasadışı bir emri yerine getiriyorlar, ama bu emir en tepeye, başkana kadar uzanıyor."Ancak Hegseth, kitabında çatışma hukukunun tüm yapısını sorgulayarak şöyle yazmıştır: "Savaşçılarımız keyfi olarak kurallara uymaya zorlanıyor ve uluslararası mahkemelerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için daha fazla can feda etmeleri isteniyorsa, savaşlarımızı kendi kurallarımıza göre kazanmak bizim için daha iyi olmaz mı?! Diğer ülkelerin ne düşündüğü kimin umurunda."Trump'ın ilk döneminde Hegseth, her biri savaş suçlarından yargılanan veya hüküm giyen iki ordu subayının affedilmesi ve bir Deniz Kuvvetleri Komandosu'nun disiplin cezalarının geri alınması için başarılı bir kampanya yürütmüştür. Eski komutanı, emekli ordu albayı ve Hegseth'e göre "sertifikalı sert adam" olan Michael Steele'e olan hayranlığını dile getirmiştir. Steele, 2006 yılında Irak'ta bir baskında askerlere "askerlik çağındaki tüm erkekleri öldürmelerini" emrettiği bildirildikten sonra azarlanmıştır.Crane, Hegseth'in JAG avukatları ile askerler arasındaki temel düşmanlığı tasvir etmesinin "kesinlikle doğru olmadığını" ve "sonuç olarak, yargıç avukatları, avukat olan ve görevleri askerlerin silahlı çatışma yasalarını ihlal etmemelerini sağlamak olan askerlerdir ve askerler bunu takdir eder" dedi.Şunu ekledi: "Birliğimin avukatı olarak dünyanın dört bir yanında çok korkutucu yerlere görevlendirildim, ancak birliğimin yaptığı her şeyi yaptım: uçaklara atlamak, uçurumlara tırmanmak, bu çok özel örgütler hakkında bildiğiniz her şeyi yapmak. Ben de yaptım. Tam orada, onlarla birlikteydim. Bana saygı duyuyorlardı. Ben de onlara saygı duyuyordum. Ve beni dinlediler.""Sertifikalı Sert Adam"Hegseth, kitabın anekdotuyla aynı bölümünde, daha sonra silahsız Iraklıların ABD askerleri tarafından öldürüldüğü bir olaydaki rolü nedeniyle azarlanan o zamanki komutanını övüyor."Albay Michael Steele... tugay komutanımız"ı "gerçek bir çılgın" olarak övüyor ve Steele'in Iraklıların öldürülmesini teşvik ettiğini ekliyor: "Hiçbir aptala tahammülü yoktu. Düşmanla çarpışır ve onun komutası altında onu yok ederseniz, bir 'öldürme madalyonu' kazanırdınız."Hegseth ekliyor: "Albay Steele, Kaliforniya Üniversitesi'nde berbat bir toplumsal cinsiyet çalışmaları profesörü olabilirdi, ancak bir çatışma durumunda ondan daha çok isteyeceğiniz kimse yoktu."Steele, 2004-2006 yılları arasında 101. Hava İndirme Tümeni'nin 187. Piyade Alayı'nın 3. Tugay komutanıydı ve Hegseth onun komutasında takım komutanı olarak görev yaptı.2006 yılında, komutasındaki dört asker, Selahaddin vilayetinde düzenlenen bir baskın sırasında silahsız Iraklıları öldürmekle suçlandı ve yeminli ifadelerinde Steele'in "askerlik çağındaki tüm erkekleri öldürmelerini emrettiğini" söylediler.O dönemdeki medya raporları, Steele'in ceset sayılarını bir performans ölçütü olarak desteklediğini ve New York Times'ın Steele hakkında "Irak'ta, isyancılara karşı korkunç saldırılarda yer alan bir komutan olarak, her askerin zaman içinde kaç Iraklıyı öldürdüğünü takip etmek için 'ölüm tahtaları' kullanımına ilham verdiğini" bildirdiğini belirtiyordu.2007 yılında New York Times, Steele'in baskın için uygunsuz emirler verdiği için resmen kınandığını ve bu durumun terfisini fiilen engellediğini ve Irak'tan idari bir göreve atandığını bildirmişti.Crane şunları söyledi: "Biliyorsunuz, 'sert' komutanlarımız var ve çoğu daha yüksek rütbelere geçmiyor çünkü sessizce görevden alınıyorlar, askeri mahkemede yargılanıp görevden alınıyorlar, azarlanıyorlar veya hapse atılıyorlar."Crane şunları ekledi: "Albay Steele tamamen sınırların dışındaydı. Bu zihniyet hoş karşılanmıyor ve bu yüzden azarlandı ve kariyeri sona erdi."Şöyle dedi: "Bu, size bu savunma bakanının zihniyetini gösteriyor: İşte komutanlara gönderdikleri sinyal bu - hepsini öldürün ve Tanrı'nın halletmesine izin verin."'Savaşa Sadakat'Kitapta Hegseth, askerlere muharebede getirilen yasal kısıtlamalar hakkındaki daha genel şikayetleri dile getiriyor.Hegseth bir yerde şöyle yazıyor: "Bizim adımıza savaşmaları için adamlar gönderiyoruz ve sonra onların savaşma biçimlerini sorguluyoruz. Bunu her gün gördüm."Hegseth ekliyor: "Bazı durumlarda birliklerimiz kurallar, düzenlemeler ve siyasi doğrulukla o kadar kuşatılmıştı ki, kendimizden bile şüphe ediyoruz. Bunun sona ermesi gerekiyor. Pazartesi sabahı yapılan oyun kuruculukta ben yokum - sonuna kadar Amerikalı savaşçının yanındayım."Başka bir yerde ise Hegseth, Amerikalı askerlerin hiçbir kısıtlama olmadan ilerlemesi gerektiğini savunuyor gibi görünüyor.Şöyle yazıyor: "Çocuklarımızı savaşa göndereceksek -ki çocuklar gönderilmeli- onları kazanmak için serbest bırakmalıyız. En acımasız, en uzlaşmaz, en ölümcül olmaları gerekiyor. Düşmanın iradesini kırmalıyız."Hegseth, görevdeki askerler için neredeyse dokunulmazlık çağrısında bulunarak şöyle diyor: "Askerlerimiz hata yapacak ve yaptıklarında, büyük bir şüphe avantajına sahip olmalılar."Askerlere şüphe avantajı sağlanması gerektiği fikri, Hegseth'in Kasım 2019'da Trump'ın, iki sivilin cinayetinden 19 yıl hapis cezası çeken Clint Lorance'ı affetmesinin ardından yaptığı yorumları yansıtıyor; silahsız bir Afgan sivilin öldürülmesi nedeniyle cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya olan Binbaşı Mathew Golsteyn; Temmuz 2019'da bir DEAŞ esirinin ölümüyle ilgili cinayetten beraat eden, ancak adamın cesediyle fotoğraf çektirdiği için hüküm giyen Deniz Kuvvetleri Komandosu Edward Gallagher'ın rütbe indirimini geri aldı.O dönemde, hâlâ bir haber sunucusu olan ancak Trump'ı adamları aklaması için etkilemesiyle tanınan Hegseth, Fox News izleyicilerine Trump'ın "savaşçıya sadakat" gösterdiğini söylemişti."Başkan olaya bu basit ve önemli bakış açısıyla bakıyor. Şüphe duymanın faydası, tetiği çeken adamlara ait olmalı."Crane, bu tür afların "mesleğin değerini düşürdüğünü" söyledi. "Ben de orduda görev yapmış biri olarak, ABD silahlı kuvvetlerindeki profesyoneller arasında büyük bir gurur var ve yasalara uymaktan ve yasalara uygun şekilde hareket etmekten büyük gurur duyuyorlar."Şunu ekledi: "Güç şu anda sinirli ve mahcup çünkü kendilerini siyasetten ayırmaya gerçekten inanıyorlar ve onlar başkanın silahlı kuvvetleri değil, Amerika'nın silahlı kuvvetleri."Kaynak: TG
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.