Gönderi tarihi: 2 saat önce2 saat Admin Bu "son kullanma tarihi geçmiş" gıdaları atmayı bırakın - hala tüketilebilirler"Son kullanma tarihi" ve "satış tarihi" gibi etiketler, bir gıda maddesinin son kullanma tarihinden sonra tüketilmemesi gerektiği fikrini verir. Ancak, bu tür etiketlere sahip tüm ürünler son kullanma tarihi geçmiş değildir; aslında birçok gıda, etiket tarihinden sonra bile tüketilebilir.Etiketlemede hangi tarih ifadeleri kullanılıyor?Gıda ambalajları üzerinde basılı tarihler, tüketicilerin ürünün kalitesini anlamalarına yardımcı olmak içindir. Çoğu ürün, uygun şekilde saklandığı ve bozulma belirtisi göstermediği sürece, belirtilen tarihten sonra bile tüketilebilir.USDA'ya göre, yaygın olarak kullanılan bazı ifadeler şunlardır:"Dondurma Tarihi", bir ürünün en yüksek kalitesini koruması için dondurulması gereken tarihi belirtir. Bir satın alma veya güvenlik tarihi değildir."Son Kullanma Tarihi/Öncesi", bir ürünün en iyi lezzete veya kaliteye sahip olacağı tarihi belirtir. Bir satın alma veya güvenlik tarihi değildir."Son Satış tarihi" veya "Son Kullanma Tarihi", mağazaya envanter yönetimi için ürünü ne kadar süreyle satışta sergileyeceğini belirtir. Bu bir güvenlik tarihi değildir."Son Kullanım Tarihi", ürünün en yüksek kalitede olduğu sürece kullanılması için önerilen son tarihtir. Aşağıda açıklandığı gibi bebek mamalarında kullanılması dışında bir güvenlik tarihi değildir.İşte insanların genellikle çöpe attığı, ancak uygun saklama kurallarına uyulduğu sürece tüketilmesi güvenli olan yiyeceklerin bir listesi.YumurtalarYumurtalar uygunsuz şekilde saklandığında bozulabilir, ancak bu, kutu üzerindeki tarihlerden sonra kalitelerini hemen kaybedecekleri anlamına gelmez. Yumurtalar buzdolabında 3 ila 5 hafta boyunca güvenle saklanabilir. Bu süre zarfında son kullanma tarihleri geçmiş olabilir, ancak satın alındıkları andan itibaren 4°C veya altında doğru şekilde saklandıkları sürece tazeliklerini ve lezzetlerini korurlar.Peynirlerİnsanlar genellikle peyniri son kullanma tarihinden sonra atarlar. Ancak peynirin türüne bağlı olarak, tarihten sonra bile tüketilmesi güvenli olabilir. geçti. Krem peynir ve süzme peynir gibi yumuşak peynirler nemi hızla emer, bu nedenle küflenmeye başladıklarında küf tüm peynire yayılarak bozulmaya yol açabilir. Bu gibi durumlarda, son kullanma tarihinden sonra atmak akıllıca bir tercihtir.Ancak, sert peynirler küflenmeye başlasalar bile genellikle güvenle tüketilebilir, çünkü küfün yüzeye nüfuz etmesi daha uzun sürer ve tıraşlanabilir. Küflü bölgenin etrafından ve altından en az 2,5 cm kesin (bıçağı küfün kendisinden uzak tutun, böylece peynirin diğer kısımlarına bulaşmaz). Küfü temizledikten sonra, peyniri taze bir streç filmle tekrar sarın.YoğurtYoğurt yüksek nem içeriğine sahiptir ve bu da onu küf oluşumuna yatkın hale getirir. Ancak yoğurt, belirli koşulları karşıladığı sürece son kullanma tarihinden günler sonra da tüketilebilir. İlk olarak, yoğurt ağzı kapalı olmalıdır. Açılmamış bir yoğurt buzdolabında iki haftaya kadar, dondurulduğunda ise bir ila iki aya kadar dayanabilir. İkinci olarak, uygun şekilde muhafaza edilmelidir. Soğutma, sıcaklığın 4°F'nin altında kalmasını veya dondurulduğunda 0°F'de sabit kalmasını sağlar.SütSüt, kutu üzerinde basılı tarihe ulaştığında hemen bozulmaz. "Son kullanma tarihi" veya "son kullanma tarihi" etiketi, kalitesini belirtmek içindir. Süt, ideal olarak buzdolabının en soğuk yeri olan arka tarafında, sabit bir sıcaklıkta saklandığında, genellikle bu tarihten sonra birkaç gün boyunca tüketilebilir. USDA'ya göre, uygun şekilde soğutulmuş süt genellikle bir haftaya kadar saklanabilir ve dondurulduğunda raf ömrü yaklaşık üç aya kadar uzatılabilir.SoslarBirçok sos, buzdolabında saklandığı ve bozulma belirtisi göstermediği sürece etikette basılı tarihten sonra da güvenle kullanılabilir. Ketçap, hardal ve acı sos gibi ürünler, sirke, tuz veya şeker gibi bileşenler içerdikleri için doğal olarak uzun ömürlüdür ve bu bileşenler onları stabilize etmeye yardımcı olur.USDA'ya göre, ketçap, kokteyl sosu ve acı sos, açıldıktan sonra genellikle yaklaşık altı ay saklanır. Buzdolabında saklanırken, hardal aynı koşullar altında 12 aya kadar dayanabilir.Dondurulmuş GıdalarÇoğu dondurulmuş gıda, son kullanma tarihinden sonra da tüketilebilir, ancak yalnızca uygun saklama kurallarına uyulduğu takdirde. Genellikle dondurulmuş gıdalar neredeyse sonsuza kadar dayanabilir.Dondurma, bakteri üremesini durdurur, bu nedenle 0°F'de uygun şekilde dondurulmuş halde saklanan gıdalar tüketilebilir. Doğal olarak, bu gıdalar zamanla kalite kaybına uğrayabilir, ancak insanlar uygun kaplar kullanarak ve dondurucu yanığı oluşmamasını sağlayarak bunu önleyebilirler.ÇikolataÇikolata, buzdolabında veya çok uzun süre bekletildiğinde genellikle beyaz bir tabaka veya kabuğunda beyaz lekeler oluşur. İnsanlar bu beyaz tabakayı küf olarak algılar, ancak aslında bu bir çiçeklenme belirtisidir. İki tür çiçeklenme vardır: Sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle yağda veya kakao yağında meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan 'yağ çiçeklenme' ve çikolatadaki şekerin nemle reaksiyona girmesinden kaynaklanan 'şeker çiçeklenme'.Çiçek açmış çikolata, herhangi bir bayat koku yaymadığı sürece son kullanma tarihinden sonra bile güvenle tüketilebilir. Çikolata, raf ömrü uzun bir gıdadır, yani son kullanma tarihinden sonra bile güvenle tüketilebilir, ancak bozulmalara karşı dikkatli olmak önemlidir.Kaynak: SD
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.