Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
24 Kasım Öğretmenler Günü

USB flash sürücüleri aktarımlar için kullanmayı bıraktım çünkü bunlar çok daha hızlı

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

USB flash sürücüleri aktarımlar için kullanmayı bıraktım çünkü bunlar çok daha hızlı

NVMe-SSD.jpg

Yıllardır cihazlar arasında dosya aktarmak için USB flash sürücüler kullanıyorum ve çoğu durumda sorunsuz çalıştılar. Ancak dosya boyutları, özellikle 4K videolar ve büyük proje klasörleri söz konusu olduğunda, aktarımların tamamlanması için istediğimden daha uzun süre beklediğimi fark ettim. İşte o zaman harici kasalı NVMe SSD'lere geçtim.

Bunların kurulumu karmaşık değil ve performansta önemli bir artış gördüm. Düzenli olarak büyük dosyalar aktarıyor ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız, bu yükseltmeyi değerlendirmeye değer.

USB flash sürücüler kullanışlıydı, ancak her zaman yeterli olmuyorlar.

Sorun düşük hızları ve düşük güvenilirlikleri.

USB flash sürücüler daha küçük dosyalar için iyi çalışıyor, ancak daha büyük miktarda veri taşımaya başladığınızda sınırlamaları ortaya çıkıyor. Çoğu tüketici USB flash sürücüsü teorik olarak okumalar için yaklaşık 10 Gbps hıza ulaşırken, yazmalar modele bağlı olarak genellikle çok daha yavaştır. Gerçek dünyadaki hızlar, denetleyici sınırlamaları ve bu kadar küçük bir form faktöründeki ısı birikimi nedeniyle nadiren bu değerlere ulaşır.

Video projeleri, oyun yedekleri veya fotoğraf arşivleri gibi 50 GB'tan büyük dosyaları aktarırken beklemek zorunda kalırsınız. Sürücü doldukça sıralı yazma hızları düşer ve rastgele okuma/yazma performansı SSD'lere kıyasla berbattır. Bir USB flash sürücü bazı yönlerden bulutu geçebilir, ancak henüz bir USB 3.2 Gen 2 sürücüsünün pratikte reklamı yapılan hız sınırlarına ulaştığını görmedim.

Güvenilirlik, karşılaştığım bir diğer sorun. SMART izleme, sürücüler bozulmadan önce sizi uyarır, ancak tüm flash sürücülerde bu özellik yoktur ve daha ucuz modeller veri bozulmasına eğilimlidir. USB flash sürücüler ayrıca SSD'lere göre daha düşük yazma dayanıklılığına sahiptir ve birçok uygun fiyatlı seçenek yerleşik hata düzeltme özelliğini tamamen atlar.

NVMe SSD'ler tüm bu sorunları çözer.

Harici olarak kullanmak karmaşık değildir.

Daha yüksek hızlar için bir NVMe SSD'yi harici sürücü olarak kurmak iki şey gerektirir: bir NVMe M.2 SSD (tercihen PCIe 4.0 x4) ve en iyi hızlar için USB 4.0 veya Thunderbolt 4 veya 5'i destekleyen bir kasa.

Toplam maliyet, kapasiteye ve performansa bağlıdır. 1 TB PCIe 4.0 x4 NVMe sürücü 70 ila 110 dolar arasındayken, M.2 NVMe harici taşınabilir kasalar, termal yönetim gibi özelliklere bağlı olarak 30 ila 70 dolar arasında değişmektedir.

Soğutucu veya termal pedli kasaları tercih etmenizi öneririm. NVMe sürücüler, sürekli yük altında ısı üretir ve uygun soğutma, yavaşlamayı önler ve NVMe SSD'nizden daha fazla performans elde etmenize yardımcı olur. Çoğu kasa, aletsiz kurulumu destekler, bu nedenle SSD'yi takıp bir mandal veya vidayla kilitlemeniz yeterlidir. Çoğu kasa, USB-C'den USB-C'ye veya USB-C'den USB-A'ya kablolar içerir, bu nedenle bu kurulumlar ek sürücülere ihtiyaç duymadan Windows, macOS ve Linux'ta çalışır.

Thunderbolt özellikli PCIe 4.0 sürücüler inanılmaz derecede hızlıdır.

Bir kasada NVMe SSD kullandıktan sonra, temel bir PCIe 3.0 x4 NVMe SSD kurulumuyla bile performans farkı çok büyük olduğu için flash sürücüye geri dönmek hayal kırıklığı yaratır.

PCIe 3.0 x4 NVMe sürücüler, yaklaşık 3.500 MB/sn sıralı okuma ve yaklaşık 3.000 MB/sn yazma hızlarına ulaşır; bu da tipik USB flash sürücülerden yaklaşık 15-30 kat daha hızlıdır. Bu zaten büyük bir gelişmedir, ancak PCIe 4.0 x4 sürücüler bunu çok daha ileri taşır.

PCIe 4.0 x4 NVMe sürücü ile 7.000 MB/sn'ye kadar okuma ve 5.000-6.000 MB/sn civarında yazma hızlarına ulaşabilirsiniz. Cihazınız Thunderbolt 4'ü destekliyorsa, buna yakın hızlara ulaşabilirsiniz. Ancak, daha yeni cihazlarda bulunan Thunderbolt 5, Thunderbolt 4 hızlarını 80 Gbps'ye kadar ikiye katlar. Mevcut PCIe 4.0 NVMe sürücüler bu bant genişliğini tam olarak kullanamasa da, 14.000 MB/sn'ye kadar okuma hızlarına ulaşabilen gelecekteki PCIe 5.0 NVMe sürücüler için yeterli alan bırakır.

Bir NVMe SSD satın alıyorsanız, performansı ve güvenilirliği etkileyen yalnızca hız değerlerinin ötesinde birkaç faktör daha vardır. Herhangi bir NVMe SSD satın almadan önce bu önemli hususları inceleyin.

Eski bir önyükleme sürücüsünü yeniden kullanabilirsiniz.

Sadece bu küçük ayarlamayı yapın ve hazırsınız.

Dizüstü bilgisayarınızın veya PC'nizin birincil NVMe sürücüsünü yükseltiyorsanız, eski sürücüyü çekmecede bırakmak yerine dosya aktarımları için yeniden kullanabilirsiniz. Ben her iki kurulumumda da bunu yaptım, çünkü sürücülerin zaten yeterince ömrü var.

İşin püf noktası, bu sürücüye Windows yüklenmişse, standart bir depolama aygıtı olarak kullanmadan önce biçimlendirmeniz gerekecek olmasıdır. Aksi takdirde eski önyükleme bölümü yapısı sorunlara neden olur ve tam kapasiteyi kullanamazsınız.

Önce saklamak istediğiniz dosyaları yedekleyin, ardından şu adımları izleyin:

1. NVMe sürücüsünü muhafazasıyla birlikte bilgisayarınıza bağlayın.

2. Windows Tuşu + X tuşlarına basın ve ardından Disk Yönetimi'ni seçin.

3. Listede NVMe sürücünüzü bulun (Windows yüklüyse birden fazla bölüm görünecektir).

4. Her bölüme sağ tıklayın ve ardından Birimi Sil'i seçin.

5. Tüm bölümler silindikten sonra, ayrılmamış alana sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim'i seçin.

6. Sihirbazı takip edin ve dosya sistemi olarak NTFS'yi seçin.

7. Bir sürücü harfi atayın ve işiniz bitti.

Sürücü artık tüm kapasitesiyle temiz ve boş bir depolama aygıtı olarak işlev görecektir. Önyüklenebilir bir yedek olarak saklamayı tercih ederseniz, biçimlendirmeyi atlayabilirsiniz; ancak Windows kurulum ve kurtarma bölümlerine depolama alanı kaybedersiniz.

SSD muhafazası taşımanın birkaç küçük dezavantajı vardır.

Ancak dezavantajları idare edilebilir.

Kutulardaki NVMe SSD'ler mükemmel değildir, ancak ne bekleyeceğinizi biliyorsanız dezavantajları idare edilebilir. En büyük sıkıntı, artık küçük bir USB flash sürücü yerine bir muhafaza taşıyor olmanız. Çoğu NVMe muhafazası yaklaşık bir cep çakmağı boyutunda, bu yüzden çok büyük değiller ama anahtarlığa sığan bir flash sürücüden kesinlikle daha hantal.

Ayrıca uzun süreli aktarımlar sırasında ısı üretirler ve muhafaza dokunulduğunda sıcak hissedilir. Bu normaldir ve aslında iyi bir şeydir, çünkü ısının sürücüden çıktığı anlamına gelir. Muhafaza bir soğutucu görevi görür, bu yüzden alüminyum gövdeli ve termal pedli modeller plastik olanlardan daha iyi performans gösterir. Muhafaza sıcak hissediyorsa, işini yapıyor demektir. Sürücü aşırı ısınırsa yavaşlar, ancak hiçbir iyi muhafazada böyle bir şey yaşamadım.

USB flash sürücüler ortadan kalkmıyor ve kişisel güvenlik araç takımı, hızlı belge aktarımları veya küçük bir şeye ihtiyaç duyduğunuzda hâlâ yeterliler. Ancak düzenli olarak büyük dosyalar taşıyorsanız, bir flash sürücü ile bir NVMe kurulumu arasındaki maliyet farkı, ilk birkaç sinir bozucu aktarımdan sonra ortadan kalkar.

Kaynak: MUO

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.