Gönderi tarihi: 7 saat önce7 saat Admin Uzmanlara Göre Damarlarınızı Yavaşça Tıkayabilecek 7 Günlük YiyecekHer gün yedikleriniz uzun vadeli kalp sağlığınız üzerinde önemli bir rol oynar; ancak mutfaktaki en yaygın yiyeceklerden bazıları size zarar verebilir. Birçok yiyecek güçlü bir kardiyovasküler sistemi desteklerken, diğerleri zamanla damarlarınızı yavaş yavaş tıkayan iltihaplanmaya, plak oluşumuna ve kolesterol seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunabilir.Hangi günlük yiyeceklerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini öğrenmek için aile hemşiresi Monelle Burrus ile konuştuk. Kalbinize zarar verebilecek şaşırtıcı derecede yaygın yedi yiyeceği ve bunların yerine yapabileceğiniz daha akıllıca değişiklikleri paylaştı. Uzman görüşlerini okumak için okumaya devam edin.1. Hazır Erişte - Instant NoodlesHazır erişteler pratik olabilir, ancak bu listedeki birçok ürün gibi, genellikle rafine karbonhidratlar ve sağlıksız yağlarla doludur ve bu da kardiyovasküler sağlığa zarar verebilir. Burrus, "Bu tür ürünlerin sürekli kullanımı kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir ve kardiyovasküler hastalık risklerini artırır" diye açıklıyor. Burrus, bunun yerine "bol lif ve daha az kolesterol içeren" ve böylece daha iyi sindirim ve kalp sağlığını destekleyen tam tahıllı makarna veya kinoa pişirmeyi öneriyor.2. Beyaz EkmekBirçok mutfağın vazgeçilmezi olabilir, ancak beyaz ekmeğin kesinlikle dezavantajları var. Sağlığınıza zarar verebilecek rafine unla yapılır. "Rafine un beyaz ekmek için kullanılır ve tam tahıllı bir ekmek kadar lif veya besin değeri içermez," diye açıklıyor ve beyaz ekmeğin yüksek glisemik indeksinin kan şekerinde hızlı bir artışa neden olduğunu belirtiyor. Bu, insülin üzerinde ek baskı oluşturur ve "atardamarların etrafında yağa dönüşür." Burrus, beyaz ekmek yerine daha fazla lif sağlayan ve "kan şekeri artışlarını önlemeye ve kardiyovasküler sistemin işlevini iyileştirmeye" yardımcı olan tam tahıllı veya filizlenmiş tahıl seçeneklerini öneriyor.3. Cips ve Kraker Gibi Atıştırmalıklarİşlenmiş atıştırmalıkları herkes kadar çok yemeyi seviyoruz, ancak kalbimiz bundan hoşlanmıyor. Burrus, "Cips ve krakerler yüksek oranda yağ ve sodyum içerir," diye açıklıyor. Burrus'a göre bu, kilo alımına ve kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bunun yerine, atardamarları tıkayan yağlar olmadan "kalbin sağlıklı yaşamını desteklemeye yardımcı olan besinler içeren" patlamış mısır, kuruyemiş veya sebze çubukları gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmenizi öneriyor.4. Konserve GıdalarKonserve gıdalar, elinizin altında bulundurmak için kesinlikle kullanışlı ve faydalıdır. Ancak Burrus, ne yazık ki birçok çeşidinin "özellikle soslarda ve çorbalarda koruyucu maddeler, şekerler ve sodyumla dolu" olduğunu söylüyor. Özellikle tüm bu tuz, "yüksek tansiyona yol açtığı" için kardiyovasküler sağlığınız için çok zararlı olabilir. Düşük sodyumlu veya şeker ilavesiz konserve meyve ve sebzeleri seçmenizi, hatta daha da iyisi, sodyum ve şeker içeriğini kontrol altında tutmak için taze olanları tercih etmenizi tavsiye ediyor. Mükemmel!5. Trans YağlarYumuşak margarin, dondurulmuş yemekler ve kızarmış yiyecekler genellikle trans yağlar içerir ve Burrus, kalp sağlığınız söz konusu olduğunda bunların kesinlikle yasak olduğunu söylüyor. "Margarin ve ticari olarak pişirilmiş gıdalarda bulunan trans yağ asitleri kalp sağlığı için tehlikelidir," diye belirtiyor. Trans yağlar "genellikle 'kötü' kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü artırırken, HDL kolesterolü veya 'iyi' kolesterolü düşürür." Bunun yerine, yemek pişirmek için zeytinyağı veya avokado yağı gibi doğal yağları tercih edin, çünkü bu seçenekler kalp sağlığına faydalı tekli doymamış yağlar açısından zengindir.6. Şekerli TahıllarTahıllar hızlı ve pratik bir kahvaltıdır, ancak ne yazık ki birçok popüler kahvaltılık gevrek şekerle doludur ve bu da onları kalp sağlığı için ideal olmaktan çıkarır. Burrus, "Aşırı şeker tüketimi, çeşitli kalp komplikasyonlarının temelini oluşturan insülin intoleransına yol açar," diye açıklıyor. Tam tahıllı yulaf ezmesi veya ilave şeker içermeyen kuruyemiş ve çekirdekli tahıl gevreklerini tercih etmenizi öneriyor, çünkü bu seçenekler genel refahınızı iyileştirmek ve tokluk hissi sağlamak için "daha fazla lif ve sağlıklı yağ içeriği" sunuyor.7. İşlenmiş Etlerİtiraf edilemez derecede lezzetli olsalar da Burrus, pastırma ve sosis gibi işlenmiş etlerin "özellikle doymuş yağ ve sodyum açısından zengin" olduğu konusunda uyarıyor. "Bu besinlerin bazıları vücutta iltihaplanmaya ve atardamarlarda plak oluşumuna neden oluyor." Bu etleri düzenli olarak tüketmek "kalp hastalığı geliştirme riskini" artırabilir. Daha sağlıklı bir seçenek için, otlarla tatlandırılmış hindi veya tavuk eti tercih etmenizi ve "sağlıksız yağlarla dolu olmayan ancak bir miktar vitamin ve mineral içeren" baklagiller ve fasulye gibi bitkisel proteinler tüketmenizi öneriyor. Mükemmel!
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.