Gönderi tarihi: 6 saat önce6 saat Admin Bir Hafta Boyunca Her Gün Yaban Mersini Yedim - İşte OlanlarYaban mersini küçüklüğümden beri en sevdiğim meyvelerden biridir. Pennsylvania kırsalında, ormandaki çalılardan elle topladığım o yaz günleri hafızama kazındı. Avuç avuç yememe rağmen, bir şekilde dev bir yaban mersinine dönüşmekten kurtuldum.Bugün, beslenme koçluğu ve diyabet önleme alanında sertifika almış eğitimli bir aile hekimi olarak, bu güzel anılar beni bir yolculuğa çıkardı: En sevdiğim meyvelerden biri, kalbim ve damak tadım kadar sağlığım için de faydalı olabilir miydi? Bunu öğrenmenin tam zamanıydı ama önce, bu küçük ama güçlü meyvenin sağlık yararlarını inceleyelim.Yaban mersininin sağlık yararları nelerdir?Yaban mersinini, yaz tatlısı tadının yanı sıra, özel kılan birçok şey var. 2020 yılında hakemli dergi Advances in Nutrition'da yayınlanan bir yayın, bu meyvenin olağanüstü sağlık yararlarını vurguladı.Araştırmacılar, insan gözlemlerinden klinik araştırmalara ve hatta hayvan ve in vitro modellerden elde edilen bilgilere kadar çeşitli çalışmalardan yararlandılar. Sonuç olarak, yaban mersini bir sağlık merkezi olarak ortaya çıktı. Fitokimyasallar açısından zengin olan yaban mersini, özellikle antioksidan gücüyle dolu canlı mavi veya mor antosiyanin pigmentleri sayesinde, bilimsel merakı sürekli olarak cezbetmiştir.Cazibeleri yalnızca fitokimyasallarla sınırlı değildir; aynı zamanda C vitamini, K vitamini, manganez ve diyet lifi gibi hayati besinlerle de doludurlar. Son epidemiyolojik çalışmalar, bu küçük meyvelerin kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabetle ilişkili riskleri azaltma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca yaban mersini, kilo düzenlemeye yardımcı olma ve nöroprotektif özellikler sunma konusunda da umut vaat etmektedir.Yaban mersini, keskin lezzetinin yanı sıra, güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle de ünlüdür ve damar sağlığı ve glikoz düzenlemesi üzerindeki olumlu etkilerini pekiştirir. Yaban mersini fitokimyasalları ve bağırsak sağlığı arasındaki potansiyel sinerji de giderek artan bir araştırma alanıdır.Yaban mersininin faydaları konusunda keşfedilecek çok şey olsa da, bir şey kesin: Yaban mersinini her gün tüketmek, bütünsel sağlığa doğru atılmış bir adımdır ve bu deneyi keşfetmekten heyecan duydum.Yaban mersini tüketmenin en iyi yoluCleveland Clinic'ten Diyetisyen Julia Zumpano, RD, LD, yaban mersininin tadını çıkarmanın en iyi yolu konusunda son derece net. Zumpano, yaban mersininin neredeyse her zaman besleyici bir seçenek olduğunu, ancak en yüksek sağlık faydalarının çiğ ve organik haliyle tüketildiğinde ortaya çıktığını söylüyor. Yaban mersinini kreplerin üzerine dökmek için komposto haline getirmek, şekersiz yoğurda bir avuç taze yaban mersini eklemek kadar faydalı olmayacaktır. Zumpano, Clinic'in Health Essentials blogunda, "Antioksidanlar ısıdan zarar görebilir," diye açıklıyor ve bu meyvelerin doğal hallerinin tadını çıkarmanın önemini vurguluyor. "Lifleri öldürmezsiniz ve yine de vitamin ve minerallere sahip olursunuz. Ancak ısı, antioksidan içeriğini etkileyebilir. Bu nedenle çiğ, taze ve organik yaban mersini en iyi yoldur."Hafta boyunca organik yaban mersini kullansam da, Zumpano organik olmayan yaban mersini kullananlar için bir ipucu paylaşıyor: Limon suyu ve filtrelenmiş su karışımıyla hafifçe yıkamak, yaban mersinlerini daha etkili bir şekilde temizlemeye yardımcı olabilir.Bir hafta boyunca bu beslenme uzmanının tavsiyesini ciddiye alarak, organik yaban mersinlerini çeşitli yemeklere entegre ettim ve her gün önerilen tam su bardağını tükettim.Bir hafta boyunca her gün yaban mersini yemekHaftam dengeli bir yaban mersini smoothie'siyle başladı. En sevdiğim bitkisel protein tozu, Yunan yoğurdu, dondurulmuş muz, bir avuç dolusu ıspanak ve badem sütüyle harmanlanan bu meyveli smoothie, lezzet ve besleyicilik sunuyordu.Sonra, eski usul yulaf ezmesi, akçaağaç şurubu, chia tohumu, badem sütü ve tabii ki yaban mersini karıştırarak gece yulafı denedim.Sıcak, çelik kesim yulaf ezmesi de bir diğer kahvaltı seçeneğiydi ve yaban mersini, kremamsı dokusunu daha da zenginleştirdi.Neden kahvaltıda durasınız ki? Yaban mersini ve limonla tatlandırılmış suyla sıvı alımı eğlenceli bir hal aldı; hem ferahlatıcı hem de besleyici bir içecek. Salatalara da yaban mersini eklendi: Ispanak ve roka, yaban mersini, feta peyniri ve çıtır cevizlerin keskin tatlılığıyla birleşince lezzetli yemekler ortaya çıktı. Limon suyu, balzamik sirke ve sızma zeytinyağından oluşan sade bir sos ise her şeyi bir araya getirdi.Haftanın sonuna doğru, yaban mersininin en saf halini takdir etmek için bir an ayırdım. Daha önce Mayo Clinic'te çalışmış kayıtlı diyetisyen Anya Miller'ın yerinde bir şekilde belirttiği gibi, yaban mersini "kesme veya soyma gerektirmez. Faydaları için ağzınıza atabilirsiniz." Ve ben de tam olarak bunu yaptım, doğal lezzetinin tadını çıkardım.Bir hafta boyunca her gün yaban mersini yiyerek o "sonradan gelen ışıltıyı" yaşayabilirsiniz.Haftanın sonunda, sağlığımda hafif ama inkar edilemez bir değişim hissettim. Enerji seviyemin daha istikrarlı olduğu günler geçti. Daha da hoş bir sürpriz, cildimin aldığı taze ışıltıydı. Sindirimim mi? Her zamanki gibi pürüzsüz.Peki, tüm bunlar günlük bir fincan yaban mersini sayesinde miydi? Özellikle bu minik meyvelerin kanıtlanmış sağlık faydaları göz önüne alındığında, böyle düşünmek cazip gelebilir; ancak sağladıkları vitaminler, antioksidanlar ve diyet lifinin yanı sıra, yaban mersini deneyi hafta boyunca sağlık tercihlerim konusunda daha bilinçli olmamı da sağladı. Yaban mersini, gözlemlediğim olumlu değişikliklerde muhtemelen rol oynamış olsa da, genel sağlığıma gösterdiğim bu artan ilgi, haftanın gözle görülür faydalarına da katkıda bulunmuş olabilir.Beslenme düzenindeki değişikliklerin kişisel olduğunu ve birine iyi gelen şeyin diğerine iyi gelmeyebileceğini unutmamak önemli olsa da, sofranıza daha fazla yaban mersini davet etmekte hiçbir sakınca yok. Sonuçta, yaban mersini sadece damak tadınıza bir ziyafet değil, aynı zamanda vücudunuza da bir armağan. İster potansiyel sağlık yararları, ister onları yemenin verdiği saf mutluluk olsun, yaban mersini herkesin rutininde yer almayı hak ediyor.Kaynak: The Healthy
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.