Gönderi tarihi: 4 saat önce4 saat Admin Endişelenmeyi Bırakıp Geç Kalmayı Nasıl Kabullenmeyi ÖğrendimOfiste çalıştığımda sabah rutinim hep aynıydı. Alarmımı defalarca erteler, arabada kahvaltı hazırlar, hız sınırını 10-15 mil aşar, ofis kapısına doğru depar atar ve üst dudağımda terli bir bıyıkla yedi dakika geç kalırdım. Masama fark edilmeden varabilmek için dua ederdim. Başarısız olduğumda, bana bakan kişiden telaşla özür dilerdim.Çalışkan bir çalışandım, iş ahlakım, bağlılığım ve detaylara verdiğim önem nedeniyle övülürdüm. Bildiğim kadarıyla, zamanında gelmemem genel performansımı etkilemezdi; televizyonda, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda veya pazarlamada çalışırken. Ama bu işlerin her birinde kronik olarak geç kalırdım ve bundan dolayı içimde rahatsız edici bir utanç duygusu hissederdim.Zamanında olmanın önemi, hatırlayabildiğim kadarıyla bana hep anlatıldı. Çocukken, benim gibi zaman konusunda kısıtlı olan babam beni her sabah okula götürürdü. Sürekli kapıdan dışarı fırlar, annem montlar, öğle yemekleri, sarılmalar ve azarlarla peşimizden gelirdi: "Keşke ikiniz de zamanında gelebilseydiniz!" Benim geldiğimde öğretmenler, "Erken geldiyseniz, zamanındasınızdır, zamanında geldiyseniz, geç kalmışsınızdır." diye tekrarlardı.Zamanında olmanın nesnel olarak iyi bir şey olduğu ve bu konudaki mücadelemin kendi zayıflığımın bir işareti olduğu fikrini içselleştirdim.Beş yıl önce kendi işimin patronu olduğumda, bu mücadelenin azalacağını düşünmüştüm. Evden çalışmak ve kendi programımı belirlemek yardımcı oldu, ancak bunlar aynı zamanda dakiklik konusunda yeni zorluklar da ortaya çıkardı. Çalışan olduğum zamana göre daha fazla iş yapıyordum, bu yüzden halletmem gereken birçok ek görev vardı. Yazar ve editörün yanı sıra, özel ders öğretmeni, ders planlayıcısı, yönetici ve muhasebeciydim. Sonra bir kitap anlaşması imzaladım. İşimi sevmeme rağmen, her şeye yetişmek için bitmek bilmeyen bir stres içindeydim ve en iyi niyetimle telefonumu alarmlarla doldurmama rağmen, sosyal ve hatta profesyonel sorumluluklarımı çoğu zaman programın gerisinde tamamlıyordum. Arkadaşlarım beni dengesiz olarak algılıyor, öğrencilerimin velileri ise çocuklarının yazıları üzerinde olumlu bir etkim olmasına rağmen, o birkaç geç kaldığım dakikalar yüzünden beni profesyonel bulmuyorlardı. Başkalarının zamanına saygılı olmak istiyordum, ancak belirlenen saatte -sanal olarak bile- bir yere gidemediğimi fark ettim.Geçtiğimiz bahar, yıllarca başka insanlarla yaşadıktan sonra kendi evime taşındığımda kırılma noktama ulaştım. Bu, bir zamanlar paylaşabildiğim daha fazla sorumluluğu hayatıma ve programıma ekledi: yemek pişirmek, temizlik yapmak, çamaşır yıkamak, kedilere bakmak. Zamanlamamla ilgili kaos yoğunlaştı. 35 yıldır karşılayamayacağım apaçık ortada olan bir beklentiye uymaya çalışmanın verdiği bitkinlik ve stresle, geç kalmanın verdiği suçluluk duygusunu sonsuza dek taşımamanın nasıl bir his olacağını hayal ettim.Şimdiye kadar belli olmamışsa, DEHB'im var. Benim için bu, nörolojik olarak bir dakikanın veya bir saatin uzunluğunu algılayamadığım ve bir görevin ne kadar süreceğini doğru bir şekilde belirlemekte zorlandığım anlamına geliyor. Ayrıca aşırı odaklanıyorum, ilgimi çeken her şeye derinlemesine dalıyorum. Geç kalmamla mücadele ederken, DEHB beynimle de mücadele ediyordum. Bu yüzden sonunda pes etmeye karar verdim.Acele etmeyi bırakmanın ne kadar zor olduğunu görünce şaşırdım. Yıllardır bilgisayarımı hızla kapatmaya, evden arabaya koşmaya, kırmızı ışıkta ayağımı yere vurmaya alışmıştım. Ama sürücü koltuğunda, midemdeki o tipik gerginlik yerine normal, düzenli kalp atışlarımı fark etmek, bu değişimin çoktan kabul edilebilir olduğunun sinyalini veriyordu. Kırılması zor bir alışkanlık olan özür dilemek yerine, genellikle beş dakika geç kaldığımı önceden duyurmaya başladım. Utanç duygumdan bir gecede kurtulamasam da, en azından arkadaşlarımın, tanıdıklarımın ve müşterilerimin benim hakkımda bilmesi gereken bir şey olduğunu utanmadan açıkça söyleyebilecek kadar özgüvenli davranabileceğimi düşündüm. Şaşırtıcı bir şekilde, duyurum tek bir kişiyi bile şaşırtmadı. Hatta çoğu, bu net iletişim için minnettar görünüyordu.Geç kalanlarla konuşurken, bu yaklaşımın geleneksel bir ofis ortamında da işe yarayabileceğini keşfettim.Fiona (takma ad), bir emlak şirketinde 34 yaşında bir operasyon müdürü. Beş yıldır işe geç kalma konusunda işverenlerine karşı şeffaf davranıyor. "Çalışma şartlarım konusunda sürekli müzakereye açığım, 'İhtiyacım olan bu' diyorum," diyor. "Zaman kısıtlamalarımın dışında istediğim esnekliğe sahip olabilirsem ekstra sorumluluk almaya hazırım."Fiona genellikle belirlenen başlangıç saatinden en fazla 30 dakika sonra ofise geliyor. "Patronum, ofiste istediği kişiysem, muhtemelen tam 10:00'da işe gelmeyeceğimi kabullenmeyi öğrendi," diyor. "Üretkenlik açısından ne kadar güvenilir olsam da, bir alıp verme durumu var."35 yaşında bir sinirbilim araştırma görevlisi olan Alex, yedi yıllık patronunun alışkanlıklarını gözlemledikten sonra zaman algısıyla ilgili sorunlarını daha güvenli bir şekilde sahiplendi. "Utanmayan bir rol modele sahip olmak çok yardımcı oldu," diyor. "Koşup özür dilemediğini görüyorum." Sonuç olarak Alex, zamanında olma konusunda kendine karşı daha hoşgörülü.Alex, meslektaşlarının "Neden beş dakika daha erken uyanmıyorsun?" diye yorum yapmasından rahatsız olduğunu söylüyor. "Bu, depresyondaki birine 'Neden mutlu olmuyorsun?' demek gibi bir şey," diye açıklıyor. "Bunun aslında zamanın benim için işleyiş biçiminde bir fark olduğunu anlamıyorlar."Şimdi Alex, meslektaşlarına kendini daha iyi anlatmaya çalışıyor ve onlara geç kalmasının kişisel olmadığını garanti ediyor; "zamanı farklı şekilde işlemenin artıları ve eksileri olduğunu görmeye başladıklarını fark etti. Beş dakika geç geliyorum ama aynı zamanda muhtemelen bir noktada dokuz saatlik bir çalışma çılgınlığına girip gerçekten kaliteli işler çıkarıyorum, çünkü nişanlandım."Daha iyi bir anlayış geliştirerek Alex, meslektaşları ve diğerleriyle ilişkilerini geliştirdi; ben de bunu deneyimledim.Her zaman geç kalmanın kaliteli ilişkilere engel olduğuna inanırdım. Ancak kendi geç kalmalarımla giderek daha rahat hale geldikçe, bunun tam tersinin gerçekleştiğini gördüm: İlişkilerim derinleşiyordu. Daha rahat ve dikkatliydim, bu da sosyal olarak daha eğlenceli ve öğrencilerime daha yardımcı olduğum anlamına geliyordu. Belki de daha da önemlisi, zamanında gitmediğimi kabullenme yeteneğimin artması, başkalarını da zayıflıklarını paylaşmaya teşvik etti: Beni bir arkadaşının isteyeceğinden daha dağınık bir eve davet etmek veya eve vardığımda bir yürümeye başlayan çocuğun muhtemelen çıplak ve çığlık atıyor olacağını bana bildirmek. Öğrencilerimden bazıları, birkaç dakika geç kalmalarının sorun olmadığını söylediğimde rahat bir nefes alıyor. İnsanlar beni affediyor, ben de onları affediyorum. Her birimiz insanız.Ayrıca, DEHB ile ilgili güçlü yönlerime daha iyi yaslanabildiğimi, bir sonraki işe geçmem gerekirken yaratıcı bir fikri yazmayı bitirebildiğimi veya yeni yazarların pazarlama ve tanıtım hakkında bilmesi gerekenleri araştırmak için uyanık kalabildiğimi görüyorum. Sonuç? DEHB'li kişilerin bilindiği o ayrıntılı ve kapsamlı çalışmalardan daha fazlasını üretiyorum.Zamanında olmayı inanılmaz bir başarı olarak gördüğüm ve tökezlediğim anlar çok oluyor. Yine de kendime, saatin sunağında dua etmekten kaçınabileceğimi hatırlatıyorum ve bunu yaparken gerçekten anda olmaya öncelik veriyorum.Son zamanlarda, sabahları kahvaltımı yaparken aceleyle e-postalarıma cevap vermek yerine kitap okuyarak güne başlamaya çalışıyorum. Aceleyle yanından geçmek yerine kedimi sevmek için duruyorum. Bir öğrenciye, dersinin bitmesi gereken anda dersi yarıda kesmem gerektiğini düşünmek yerine birkaç dakika daha veriyorum. Önemli olan bunlar; sabah 11:00'de, 11:03'te veya 11:07'de bir yere varmam değil; özellikle de doktorların da doğruladığı gibi, yüksek tansiyon, felç, kalp krizi, anksiyete ve depresyon gibi uzun vadeli risklerimi tehdit edebilecek bir strese neden olacaksa. İş ve yaşamda karşılaştığımız baskı, sadece programa uymak değil, aynı zamanda yeteneklerimizin zirvesinde çalışmak da çok büyük; birbirimizden biraz daha az şey beklemek hepimize fayda sağlayabilir. Mükemmeliyetçi eğilimlere sahip, yüksek başarı gösteren biri (ve kelimenin tam anlamıyla saat başı maaş alan biri) olarak, "zaman paradır" ve dakiklik mücadelemin utanç kaynağı olması gerektiği şeklindeki kapitalist fikirlere uyma arzumla hâlâ mücadele etmem gerekiyor. Ama bu günlerde, doğal ritmimi kucaklayıp insanlara, fikirlere ve deneyimlere hiç çekinmeden kendimi kaptırmakta özgür buluyorum; bu beni biraz yanıltsa bile.Kaynak: Harper's Bazaar
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.