Gönderi tarihi: 20 saat önce20 saat Admin Diyetisyenlere Göre En İyi 6 Anti-İnflamatuar Dondurulmuş SebzeDiyetisyen onaylı bu dondurulmuş sebzeler, pratik, bütçe dostu ve iltihapla savaşan besinlerle dolu!Önemli NoktalarDondurulmuş sebzeler besin değeri açısından taze sebzelerle aynı seviyededir ve iltihapla mücadeleye yardımcı olabilir.Lif, vitamin ve antioksidanlar bağırsak sağlığına fayda sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.Bezelye, yeşil fasulye, yeşillikler ve tatlı patates gibi sebzelerle taze sebzelerin yerine dondurulmuş olanları tercih edin.İnflamasyon, sağlık dünyasında popüler bir konudur. Bir miktar iltihap normal ve gerekli olsa da, uzun süreli düşük dereceli iltihap daha sinsidir. Kronik iltihap olarak da bilinen bu uzun süreli iltihap, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve daha birçok hastalık riskini artırabilir.Neyse ki, sebze gibi iltihap önleyici gıdaları beslenmenize dahil etmek kronik iltihabı uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Çoğumuz sebze stoklamak söz konusu olduğunda taze olanın en iyi seçenek olduğunu varsayarız. Ancak bu yaygın bir yanlış inanıştır. Dondurulmuş sebzeler de tazeleri kadar besleyicidir. Üstelik genellikle önceden yıkanmış ve doğranmış olarak geldikleri için daha pratiktirler. Sevilmeyecek ne var ki?Diyetisyenlerden iltihapla mücadele için en sevdikleri dondurulmuş sebzeleri paylaşmalarını istedik. İşte bize söyledikleri ve bu güçlü sebzelerden daha fazlasını gününüze dahil etmek için en sevdikleri ipuçları.Taze FasulyeTaze fasulye, lahana veya ıspanak gibi diğer yeşil sebzeler kadar ilgi görmeyebilir. Ancak bunları göz ardı etmeyin. Bir fincan pişmiş taze fasulye, iltihabı azaltabilen bir antioksidan olan C vitamini için Günlük Değerin %10'undan fazlasını sağlar. Ayrıca taze fasulye, iltihapla ve hücrelerinize zarar verebilecek oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan flavonoidler, karotenoidler ve polifenoller gibi çeşitli fitobesinler içerir.Tatlı PatateslerBeyaz patatesler genellikle "kötü" karbonhidrat olarak etiketlense de (bu arada, bu doğru değil!), tatlı patatesler bu kaderden büyük ölçüde kaçınmıştır. Bu renkli patatesler, iltihapla savaşan özellikleriyle bilinen iki vitamin, yani A ve C vitaminleriyle doludur. Aslında, orta boy bir tatlı patates, A vitamini için günlük ihtiyacınızın %100'ünden fazlasını sağlar.Tatlı patatesler ayrıca bağırsaklarınız için de iyidir ve bağırsaklarınız iltihap seviyelerini kontrol altında tutmada aktif bir rol oynar. Nasıl mı? Tatlı patatesler, iyi bağırsak bakterilerinizi besleyen dirençli nişasta adı verilen bir lif türü içerir. Bu faydalı bakteriler çoğaldığında, kısa zincirli yağ asitleri olarak bilinen güçlü iltihap savaşçıları üretirler.Brokoli ve Karnabahar KarışımıHem brokoli hem de karnabahar, turpgiller ailesinin üyeleridir, bu nedenle birçok aynı iltihap önleyici özelliği paylaşırlar. Örneğin, ikisi de iyi bir C vitamini kaynağıdır ve sülforafan gibi iltihap önleyici bileşiklerle doludur. Daha önce sülforafan hakkında bir şey duymadıysanız, iltihabı ve oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir. Bu, özellikle kalp hastalığı ve diyabet gibi rahatsızlıklarla mücadele edenler için faydalı olabilir, diye açıklıyor Vandana Sheth, RDN, CDCES, FAND.Dolmalık Biber ve Soğan KarışımıBir paket dolmalık biber ve soğan karışımını dondurucuda saklamak, doğrama işini azaltmak için harika bir kısayoldur. Bu karışım aynı zamanda tabağınızı çeşitli iltihap önleyici bileşiklerle doldurmanın da kolay bir yoludur. Öncelikle, dolmalık biberler iltihapla savaşan C vitamini açısından zengindir. Ayrıca diyabet, kanser ve daha fazlası gibi kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan kuersetin adı verilen hastalık önleyici bir flavonoid içerirler. Tesadüfen, soğan da kuersetin açısından zengindir. Bu ikisini bir yemekte birleştirmek faydaları iki katına çıkarır. Aslında, soğan diğer tüm sebzelerden daha fazla kuersetin içerir, diyor Lisa Andrews, M.Ed., RD, LD.Yapraklı YeşilliklerDondurulmuş ıspanak, iyi dondurulan tek yapraklı yeşil sebze değildir. Kara lahana ve lahana da, özellikle beslenmenize daha fazla iltihap önleyici yiyecek eklemek istediğinizde harika seçeneklerdir. Jacqueline Gomes, RD, MBA, "Bazı dondurulmuş sebzeler ısıtıldığında sulu ve lapa hale gelebilirken, yapraklı yeşil sebzeler dondurma işlemi sırasında dokularını ve lezzetlerini koruyarak iyi dayanırlar," diyor. Bu yapraklı yeşil sebzeler besin değeri açısından da ıspanağa benzer. Gomes, "Koyu yapraklı yeşil sebzeler, iltihap önleyici özelliklere sahip ve kan damarı fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek polifenoller açısından zengindir," diyor.Yeşil BezelyeYeşil fasulye gibi, yeşil bezelye de teknik olarak baklagildir, ancak besin değeri açısından sebzelere daha benzer oldukları için USDA onları sebze olarak kabul eder. İltihaplanmaya nasıl yardımcı olurlar? Yeşil bezelye, bağırsak dostu kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) için daha fazla çözünür lif sağlar ve bu da daha düşük bağırsak iltihabı seviyeleri ve daha sağlıklı bir bağırsak astarı ile bağlantılıdır. Ayrıca kalp sağlığına faydalı bitkisel proteinin kolay bir kaynağıdırlar.Elbette, hızlı ve kolay bir garnitür. Ama aynı zamanda salata yapmak için dondurucunuzda bulundurmanız gereken harika bir malzeme. Daha fazla fikre mi ihtiyacınız var? Bezelye pişirme rehberimiz, dondurucu stoklarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak birçok ipucu sunuyor.Diyetinize Sebze Eklemek İçin İpuçlarıDiyetinize daha fazla dondurulmuş sebze eklemenin yollarını mı arıyorsunuz? İşte en sevdiğimiz ipuçlarından birkaçı:Çorbanızı zenginleştirin: İster ev yapımı ister konserve çorba tüketin, içine biraz dondurulmuş sebze ekleyin. Bu, lif ve antioksidanları artırmanın kolay bir yoludur.Baharatlayın ve kızartın: Dondurulmuş sebzelerinizi kızartmadan önce çözmenize gerek olmadığını biliyor muydunuz? Aslında, bu adımı atlamak, dondurulmuştan çıtır çıtır kızarmış sebze yapmanın anahtarıdır. (Üstelik hazırlık süresini kısaltır!) Fırınınızı önceden ısıttıktan sonra, dondurulmuş sebzeleri bir tavaya alın, üzerine zeytinyağı gezdirin, baharatlayın ve yumuşayıp kızarana kadar pişirin.Sadece yumurta ekleyin: Sağlıklı ve hızlı bir öğün seçeneği için dondurulmuş sebzeleri yumurtayla eşleştirin. Dondurulmuş sebzeleri bir sonraki omletinize veya çırpılmış yumurtanıza ekleyin.Smoothie'ye karıştırın: Smoothie'nizin meyveleri zaten bazı iltihap önleyici faydalar sunar, ancak biraz dondurulmuş sebze ekleyerek bunu daha da artırabilirsiniz. Dondurulmuş kara lahana veya ıspanak popüler eklemelerdir, ancak diğerlerini de denemenizi öneririz.Uzman GörüşümüzDondurulmuş sebzeler, tazeleri kadar besin açısından zengindir. Ayrıca, öğünlerinizde ve atıştırmalıklarınızda besin değerini artırmanın uygun maliyetli ve son derece pratik bir yoludur. Bu nedenle, dondurulmuş sebze satın almak daha fazla sebze almanıza ve aynı zamanda iltihabı azaltmanıza yardımcı olabilir. Tam bir kazan-kazan! Dondurucunuzu taze fasulye, tatlı patates, yapraklı yeşillikler ve bezelye ile doldurun. Hazır başlamışken, doğranmış biber-soğan veya brokoli-karnabahar karışımını da tüketin. Bunların hepsi, iltihabı kısa sürede durdurmanın kolay yolları!Kaynak: EatingWell
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.