Gönderi tarihi: 11 saat önce11 saat Admin Yapışmaz Tavaların Kullanımında Herkesin Yaptığı HatalarÇoğu ev mutfağında en az bir yapışmaz tava bulursunuz. Kolay temizlenmeleri ve çoğu yemeğin spatula ile uğraşmaya gerek kalmadan kolayca kayması nedeniyle, bazı hevesli aşçılar için vazgeçilmez bir tercihtirler. Ancak, yapışmaz tavalarda herkesin yaptığı bazı yaygın hatalar vardır.(Yapışmaz) yüzeyde, her mutfak cephaneliğine kolayca eklenebilirler. Çok fazla yağ kullanmanıza gerek yok, temizlikleri ovmayı gerektirmiyor ve paslanmaz çelik veya dökme demir tavaların aksine, doğru kullanımları için herhangi bir püf noktası yok gibi görünüyor. Ancak, daha yakından baktığınızda, fark edebileceğinizden daha fazla yapılması ve yapılmaması gereken şey var. İşte bu yüzden birçok insan bu yaygın hatalardan bazılarına yakalanıyor.İster yanlış yıkıyor olun, ister kullanmamanız gereken yağı kullanıyor olun, ister çöpe atılması gerektiğinde kullanıyor olun, fark edebileceğinizden daha fazla yanlış yapabilirsiniz. Panik yapacak bir şey yok. Evet, öğrenmeniz gereken bazı şeyler olabilir. Ancak, bir kez alıştığınızda, her şey çok kolay. Yapışmaz tavalarda bu yaygın hatalardan kaçının, böylece daha uzun süre dayanırlar ve daha iyi performans gösterirler.Yapışmaz tavaları bulaşık makinesine koymaYemek pişirmeyi bitirdikten sonra yapışmaz tavalarınızı bulaşık makinesine koyarsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Bunu söylemekten üzüntü duyuyoruz, ancak yapışmaz tavalar her zaman elde yıkanmalıdır. Tüm kirli bulaşıklarınızı bir cihaza yerleştirip bir düğmeye basmanın, elle temizlemekten ne kadar daha kolay olduğunu biliyoruz, ancak bu konuda bize güvenin.Yapışmaz tavaları asla bulaşık makinesine koymamanızın nedeni, kaplamanın daha çabuk aşınmasıdır. Yiyeceklerin bu tavalara yapışmamasının nedeni, Teflon gibi maddelerle kaplanmış metallerden yapılmış olmalarıdır. Yapışmayı önleyen kaplamadır, bu nedenle bir kez soyulduğunda veya aşındığında tava kullanılamaz hale gelir. Üstelik, yemeklerinizdeki kaplamanın pul pul dökülmesinden kaynaklanan potansiyel endişeden bile bahsetmeden önce.Bulaşık makinesinde pişirme kaplarının maruz kaldığı daha yüksek su sıcaklıkları ve daha sert deterjanlar, bu kaplama için iyi değildir. Kaplamayı inceltir ve daha çabuk aşındırır. Yani evet, biraz daha fazla zaman ve emek gerektirecektir, ancak yapışmaz tavalarınızı elde yıkamaya değer. Bulaşık makinesinde yıkanabilir olduğu iddia edilen daha dayanıklı seçenekler bile bu şekilde daha uzun süre dayanır.Her şey için yapışmaz tava kullanımıYapışmaz tavaların mutfakta kesinlikle yeri vardır, ancak her şey için kullanmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Her yemeğin bu tür pişirme kaplarının sağladığı faydalara ihtiyacı yoktur. Hatta paslanmaz çelik veya dökme demir gibi malzemelerden yapılmış tavalarda pişirildiğinde çok daha iyi olan bazı yemekler vardır. Yapışmaz tavaları ne zaman kullanacağınızı ve ne zaman mutfak dolabınızda bırakacağınızı öğrenirseniz, daha uzun süre dayanırlar ve yemekleriniz daha lezzetli olur.Yumurtalar, neredeyse her zaman paslanmaz çelik tavada pişirildiğinde en iyi sonuç veren yiyeceklerden biridir. Kızarmış veya çırpılmış olsun, tavaların dibine yapışma eğilimindedirler. Yanıp çabucak yapışırlar ve yemeğinizi ve pişirme kaplarınızı mahvedebilirler. Ayrıca krepleri yapışmaz tavalarda pişirmek çok daha kolaydır. O kadar ince ve narindirler ki, diğer malzemelerden yapılmış tavalarda yırtmadan çevirmek zor olabilir. Peynirli ve sızan her şey, eriyen peynirin sıkıca yapışabileceği için yapışmaz tavada pişirmek için mükemmel bir adaydır.Ancak pirinç veya makarna haşlarken veya bir sosu kısık ateşte pişirirken yapışmaz özelliğe ihtiyacınız yoktur. Eriştelerin tavanın dibine yapışmasını sağlıyorsanız, bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Bazen yapışmaz kaplamalar, bir malzemeyi mühürlemek istediğinizde olduğu gibi, yemeğin üzerine yapışabilir.Çizik veya Ezik Yapışmaz Tavaları KorumaYapışmaz tavalarınız çizilmiş veya ezikse, onları değiştirmeyi düşünmenin zamanı gelmiştir. Teknik olarak hala "çalışan" tencere ve tavaları atmak israf gibi görünse de, bir tavanın yüzeyindeki veya yapısındaki hasar, performansını değiştirir. Herhangi bir çizik veya ezik, yapışmaz tavalarınızı değiştirmeniz gerektiğinin uyarı işaretleridir.Sorunlardan biri, çiziklerin yapışmaz kaplamanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Bu kaygan yüzey, yiyeceklerin yapışmasını önler ve temizliği kolaylaştırır. Hasar gördüğünde, her şey yapışmaya başlar ve aynı sonuçları elde etmek için daha fazla yağ veya tereyağına ihtiyaç duyarsınız. Daha da kötüsü, kaplamanın parçaları kırılabilir ve yemeğinize bulaşabilir. Modern yapışmaz malzemeler bozulmadan güvenli kabul edilse de, yutulması önerilmez. Ayrıca, bazı uyarılar da vardır. 2015'ten önce üretilen tüm tavalar daha zararlı kimyasallar içerebilir. Teknik olarak güvenli olsalar da, yeni kaplamalar çizildiğinde yemeğinize mikroplastik bırakır.Çökükler de kendi sorunlarını beraberinde getirir. Eğrilmiş bir tava ocakta düz durmaz, bu da eşit olmayan bir ısınma anlamına gelir. Eşit şekilde kızaran bir pankek yerine, bir tarafı yanarken diğer tarafı tam pişmeyebilir. Sıvılar düşük ısıda birikebilir, soslar eşit olmayan bir şekilde dağılabilir ve hassas yemeklerin kontrolü çok daha zorlaşır. Genel olarak, ezik bir yapışmaz tava, olması gerektiği gibi pişirmez. Bu nedenle, çizik veya ezik tavaları emekliye ayırın, yemek pişirmenizin anında iyileştiğini fark edeceksiniz.Yapışmaz tavaları üst üste koymak veya saklamakÇoğumuz yerden tasarruf etmek için tavalarımızı raflara veya mutfak dolaplarına koyarız. Ancak bunu yapışmaz tavalarla yaparsanız, başınız belaya girer. Onları bu kadar kullanışlı kılan pürüzsüz kaplama kolayca zarar görebilir. Tavalar birbirine sürtündüğünde, yüzeyleri çizilebilir veya aşınabilir. Sonunda, kaplamanın küçük parçaları dökülebilir ve bu da yemeğinize bulaşabilir.Çok büyük bir sorun olmadığını düşünseniz bile, biraz daha fazla yıpranacaklarını varsaysak da, bu dünyanın sonu değil, başka bir sorun daha var. Çoğu durumda, yapışmaz tavalarınızı üst üste koymak veya aralarında kapaklarla saklamak, beraberinde gelen garantiyi geçersiz kılar. Bu nedenle, garantinin sağladığı gönül rahatlığı nedeniyle pahalı yapışmaz pişirme kaplarına para harcarsanız, tavalarınızı bu şekilde sakladığınızda garanti kapsamından yararlanamazsınız.Bir seçenek, ayırıcılar kullanmak ve kapakları ayrı ayrı saklamaktır. Bu ayırıcılar, bir tavayı diğerinin çizilmesinden korumak için koruma sağlar. Bunun için yeriniz varsa, asmayı da tercih edebilirsiniz. Tavalarınızı düzenlemek için birkaç saniye daha harcayın, hayal kırıklığından, paradan ve performanstan tasarruf edersiniz.Metal gereç kullanımıYiyeceklerin altına girmek için mükemmel incelikte ve tutması rahat olan en sevdiğiniz metal spatulanız olabilir. Ancak, bunu yapışmaz tavanızda kullanmak bir hata olur. Aslında, herhangi bir tür metal alet kullanmak bir hatadır.Peki, sorun ne? Basitçe söylemek gerekirse, metal aletlerin sert, biraz keskin kenarları yapışmaz tavaların yüzeyini çizer. Yapışmaz tavalarınızın yapışmasının nedenlerinden biri de budur. Bu çizikler, kaplamanın kalitesini bozarak gerektiği gibi çalışmamasına neden olur. Sonunda, kaplamada da çatlama veya dökülmeler meydana gelebilir ve kimsenin istemediği yiyeceklere bulaşabilir.Metal aletler kullanmak, kaplamada hemen fark edilir çizikler oluşturmayabilir, ancak bu sorun olmadığı anlamına gelmez. Metal bir spatula kullanıp bir fark göremeyebilir ve bundan sıyrıldığınızı düşünebilirsiniz. Ancak, yüzeyi bıçakla oymadığınız sürece çizikleri hemen göremeyebilirsiniz. Aksine, zamanla birikir. Bu yüzden kendinize ve pişirme kaplarınıza bir iyilik yapın; tahta, naylon veya silikon aletler kullanın. Yapışmaz kaplama daha uzun süre dayanır ve onu yemezsiniz.Yapışmaz tavaları sıcakken yıkamakYapışmaz tavanızı, özellikle de yemekten sonra rahatlamak için yemekten önce bulaşıkları yıkamak istediğinizde, yemek pişirmeyi bitirdikten hemen sonra yıkamak cazip gelebilir. Ancak tavayı hala sıcakken yıkamak kötü bir fikirdir.En büyük sorun termal şoktur. Yapışmaz tavalar genellikle ince alüminyumdan yapılır ve ani sıcaklık değişimlerini sevmezler. Çok sıcak bir tavayı soğuk suya batırmak, tabanının eğrilmesine ve artık düz durmamasına neden olabilir. Eğilmiş tava bir dahaki sefere eşit olmayan bir şekilde ısınarak, sıcak noktalar ve eşit olmayan bir kızarma oluşturur.Ayrıca kaplamaya da baskı yapabilir. Yapışmaz katman sıcaklıkla genleşir ve büzülür. Hızlı soğutma, kaplamayı ve metal ile arasındaki bağı gerer. Zamanla bu, pul pul dökülmeyi ve yapışmazlık performansının düşmesini hızlandırır.Bu nedenle, aceleniz olsa bile, yıkamadan önce tavayı soğumaya bırakmalısınız. Soğuduktan sonra, tavanız soğuk suyun sıcak malzemeye çarpmasının termal şokunu yaşamaz, böylece zarar vermeden yıkayabilirsiniz. Bazen yemeklerinizi hemen bitirmek istediğinizi biliyoruz, ancak beklerseniz tencereleriniz daha uzun süre dayanır ve daha iyi çalışır.Soslar ve soslar için yapışmaz tava kullanımıYemeklerinizin lezzetini azaltan yapışmaz tava hatası, bu tür tencereleri sos ve et suyu yapmak için kullanmaktır. Yapışmaz tavalar bazı şeyler için harika olsa da tava sosları için uygun değildir çünkü kaplama, kızarmış parçaların yapışmasını ve birikmesini önler. Bu, deglaze etmeye çalıştığınızda daha az lezzet derinliği ve sonuç olarak daha ince, daha az karmaşık bir sos anlamına gelir.Bu, et veya sebzeleri mühürledikten sonra tavada kalan lezzetli, kızarmış kalıntı olan fond olarak bilinen bir şeyden kaynaklanır. Yüzeye yapışan o küçük karamelize parçalar ve yoğun sular. Fransızcada taban anlamına gelir, çünkü bu kızarmış parçaları şarap, et suyu veya sirke ile deglaze ettiğinizde, tava sosunun veya et suyunun omurgasını oluştururlar.İyi bir fond yapmak için Maillard kahverengileşmesini teşvik edecek yüksek ve kuru ısıya ihtiyacınız vardır. Ancak çoğu yapışmaz pişirme kabı bu sıcaklıklara kadar ısıtılmamalıdır, böylece başlangıçta daha az kızarır. Ayrıca, kaplamanın bir özelliği de ne yaparsanız yapın yapışmaması ve birikmemesidir. Tava soslarını seviyorsanız, paslanmaz çelik veya dökme demir tercih edin. Daha lezzetli bir sos için fondunuzu oluşturacaksınız.Yüksek Sıcaklıklarda Pişirmeİyi bir mühürleme elde etmek veya işleri hızlandırmak için ara sıra ocağı tam sıcaklığa getirmek normaldir. Ancak yapışmaz bir tavada yüksek sıcaklıklarda yemek pişirmek bir hatadır. Yapışmaz kaplamalar, düşük ila orta ateşte çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Çok fazla ısıttığınızda kaplama bozulmaya başlar ve tavanın ömrü kısalır. Zamanla, bu mikroskobik bozulma yapışmayı daha da kötüleştirir ve yemeğinize pul pul dökülme olasılığını artırır.Ayrıca bir güvenlik açısı da vardır. Yapışmaz kaplamalar aşırı ısındığında duman çıkarabilirler. Bu, yapışmaz bir tavayı toksik hale getirmenin korkutucu yoludur. Bu fenomen, Teflon gribi veya polimer duman ateşi olarak bilinir. Çoğu insan için bunlar oldukça hafiftir - öksürük, ateş ve göğüste sıkışma - ancak bazı insanlar daha hassas olabilir. Evcil hayvanlar, özellikle kuşlar, aşırı ısınmış pişirme kaplarından kaynaklanan havadaki toksinlere karşı özellikle savunmasızdır, bu nedenle potansiyel olarak riskli tavalar kullanırken onları mutfaktan uzak tutun.Yapışmaz kaplamalar 260 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklara maruz kaldığında, bu dumanlar salınmaya başlar. Ayrıca, tava yüzeyi çizilirse sorunlara neden olma olasılıkları daha yüksektir - bu da hasarlı yapışmaz tavaları atmak için daha fazla nedendir. Belirtiler genellikle 48 saat içinde iyileşir ve bilinen uzun vadeli bir etkisi olmasa da, bunları tamamen göz ardı edemezsiniz, bu yüzden bu riski hafife almayın.Yapışmaz tavada yemeklik sprey kullanmakYapışmaz bir tavada çok fazla yağ veya tereyağı kullanmanız gerekmez - ancak lezzet için kullanmak istiyorsanız, hiç tereddüt etmeyin. Yani, sadece biraz yemeklik sprey kullanmak mantıklı bir fikir gibi görünebilir. Ancak yapışmaz tavalarda aerosol sprey kullanmak iyi bir fikir değildir.Bir tavada yağ kullanmanın sorun olmadığını ama yemeklik sprey kullanmanın sorun olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Aslında nedeni basit. Yemeklik spreyler sadece yağdan ibaret değildir. Aynı zamanda emülgatörler, itici gazlar ve köpük önleyici maddeler de içerirler. Bu ekstra bileşenler, mevcut yapışmaz kaplamanın üzerinde yıkanması zor yapışkan bir tabaka oluşturabilir. Zamanla bu durum, yiyeceklerin tavaya yapışmasına ve yapışmaz tavaların asıl amacının dışına çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden, yemeklik spreyi bırakın ve gerçek yağ veya tereyağı kullanmaktan korkmayın.Yapışmaz tencere satın almakBazı insanlar çıkıp yapışmaz tencere ve tavalardan oluşan uyumlu bir set satın alır. Çoğu kişi için bu en basit seçenek gibi görünür. Her şeyi tek seferde alıp mutfağınızı minimum zahmetle donatın. Ancak yapışmaz tencere ve tava satın almak mantıklı değildir. Yapışmaz kaplamaların varoluş sebebi yapışmayı önlemektir, ancak genellikle bir tencerede bu bir sorun teşkil etmez.Kullanmanız gereken tek yapışmaz tava türü bir tava veya kızartma tavasıdır. Bazıları özellikle çok yönlü bir seçenek olduğu için 25 cm'lik bir tava önerir, ancak sizin ve ne pişirmek istediğinize uygun boyutu seçin. Ve o yapışmaz tencereleri rafta bırakın. Bunun yerine paslanmaz çelik veya emaye dökme demir gibi malzemelerden yapılmış tencereleri tercih edin.Peki, neden önemli? Gerçekten ihtiyacınız olmasa bile her şey için yapışmaz kaplama kullanamaz mısınız? Elbette kullanabilirsiniz, ancak uzun vadede en iyi fikir değildir. Öncelikle, yapışmaz tavalar dayanıklı değildir. Kaliteli olanların bile birkaç yıl içinde değiştirilmesi gerekebilir. Öte yandan, kaliteli dökme demir veya paslanmaz çelik seçenekler ömür boyu dayanabilir. Üstelik, şu anda güvenli kabul edilseler bile, yapışmaz kaplamaların uzun vadeli sağlık etkilerinden henüz %100 emin değiliz. Bu nedenle, mümkün olduğunca az kullanmaları tavsiye edilir.Boş Bir Tavayı IsıtmakYağ veya diğer malzemeleri eklemeden önce yapışmaz tavalarınızı boşken ısıtıyorsanız, bırakın. Bu tür pişirme kaplarını çok yüksek ateşte kullanmamanız gerektiğini, çünkü kaplamaya zarar verdiğini ve duman çıkardığını daha önce açıklamıştık. Tavalar boşken çok çabuk ısınır. Bu nedenle, yapışmaz bir tavayı sıcak bir ocakta boş bıraktığınızda, önerilen maksimum sıcaklık olan 250 santigrat dereceyi aşmanız muhtemeldir.Bu kafa karıştırıcı olabilir çünkü paslanmaz çelik veya dökme demir tavalara uyguladığınız yöntemin tam tersidir. Bu tavalar genellikle bilerek boşken ısıtılır. Kuru ön ısıtma, kızartma oluşumuna yardımcı olan ve yağ eklediğinizde yapışmayı azaltan eşit ve sıcak bir yüzey oluşturur. Dökme demir ve paslanmaz çelik yüksek ısıya dayanıklıdır ve bundan faydalanırken, yapışmaz çelik yüksek ısıya dayanamaz.Yapışmaz çeliklerde, yemeği koymadan önce biraz yağ veya tereyağı ekleyin ve kısık-orta ateşte hafifçe ısıtın. Bu küçük değişiklik, kaplamayı korur, dumanı uzak tutar ve tavanın beklediğiniz gibi davranmasına yardımcı olur.Izgaranın altında yapışmaz tava kullanımıBazen dökme demir tavanızı ızgaranın altına koymayı düşünebilirsiniz. Örneğin, bir frittatayı bitirmek veya bir köftenin üzerine peynir eritmek için. Ancak bu büyük bir hatadır çünkü ikisi asla bir araya gelmemelidir.Izgaranın altında neden asla yapışmaz tava kullanmamanız gerektiğini merak ediyorsanız, bunun basit bir nedeni var: ızgaralar çok sıcaktır. Yüksek ve doğrudan ısı nedeniyle, ızgaranın altındaki bir tava, çoğu yapışmaz tava için maksimum güvenli sıcaklık olan 250 santigrat derecenin üzerine hızla ulaşabilir. Bu, duman çıkmasına ve kaplamanın daha hızlı bozulmasına neden olabilir; bunların ikisi de istemezsiniz.Fırında yapışmaz tava kullanmak, sıcaklığın 265 santigrat derecenin altında ayarlandığı sürece sorun değildir. Bununla birlikte, kendi tavanızın özelliklerini kontrol etmelisiniz. Bazılarının güvenli sıcaklıkları daha düşükken, bazılarının fırına girmemesi gereken plastik veya ahşap sapları vardır.Yapışmaz tavaları ovma teli veya sert deterjanlarla temizlemeYapışmaz tavalarınızın mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını istiyorsanız, onları nasıl temizlediğiniz önemlidir. Tavalarınızın ömrünü etkileyebilecek sert deterjanlar veya ovma telleri kullanmaktan kaçının ve daha nazik davranın. Zaten bu tür tavaları temizlemek için genellikle sert bir şeye ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz.Yapışmaz tavaları elde yıkamanız gerektiğinden daha önce bahsetmiştik, ancak bakım talimatları burada bitmiyor. Kaplamanın çizilmesini önlemek için ovma teli yerine yumuşak bir sünger veya bez kullanın. Çelik yünü en aşındırıcı olanıdır, ancak bulaşık süngerinin sert tarafı bile zamanla hasara yol açabilir. Bu tavalar yapışmaz olduğundan, genellikle ovmanıza gerek kalmaz. Ancak, bir şekilde içine bir şey sıkıştıysa, sertçe bastırmak yerine yumuşatmak için ıslatın.Ayrıca hafif bir bulaşık deterjanı kullanmalısınız. Sert deterjanlar yapışmaz kaplamayı daha hızlı parçalayabilir. Ortalama bir bulaşık deterjanı yeterli olacaktır, ancak endişeleniyorsanız hassas veya doğal bir formül kullanın.Kaynak: Mashed
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.