Gönderi tarihi: Dün 10:571 gün Admin Bir Gastroenterologdan Sağlıksız Bağırsaklara Neden Olan En Kötü 3 Besin"Bağırsak" basit bir terim gibi görünse de aslında sindirim ve gastrointestinal sistemle bağlantılı vücudun birçok bölümünü ve mikrobiyomu içerir. Bağırsak mikrobiyomu, kalın bağırsakta trilyonlarca bakteri ve mikroorganizmadan oluşur ve çeşitli bakteri türlerine sahip olmak, sinir sistemi, bağışıklık sistemi, sindirim fonksiyonu ve hatta ruh sağlığımız gibi farklı vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için çok önemlidir.Yediklerimiz bağırsak mikrobiyomunun sağlığında önemli bir rol oynar ve bazı yiyecekler bağırsak sağlığınıza zarar verebilir. Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde kurul onaylı gastroenterolog ve Supergut'un baş tıp ve bilim sorumlusu olan Dr. Chris Damman'a göre, bağırsaklarınızı doğru şekilde beslemiyorsanız, ileride bazı ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.Dr. Damman, "Yediğiniz yiyecekler, bağırsağınızda büyüyen bakteri türlerini belirler" diyor. "Sağlıklı bakterileri besleyen sağlıklı besinler, sağlıklı bağırsak hücrelerinin büyümesini sağlayan faktörler üretir. Bu da daha az 'sızdıran bağırsak', daha az iltihap ve genel olarak daha sağlıklı bir vücut anlamına gelir."Yine de, ara sıra kendinizi şımartmak sorun olmasa da, düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak bakterileriniz için sağlıksız bir ortam yaratarak bağırsağınıza zarar verebilecek belirli yiyecek türleri vardır. Dr. Damman, bağırsak sağlığınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız dikkatli olmanız gereken üç besin paylaşıyor.Rafine edilmiş unlu mamullerPaketlenmiş ve rafine edilmiş unlu mamuller (mağazadan alınmış hamur işleri, beyaz ekmek ve simit gibi) sabahları keyifli bir atıştırmalık olabilirken, Dr. Damman gibi birçok bağırsak sağlığı uzmanı bunların bağırsaklarınıza zarar verebilecek besinler olduğunu düşünüyor.Dr. Damman, "Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu içerenlerden kaçınılmalıdır" diyor. "Bu gıdalar, bağırsak bakterileri tarafından sağlıklı kolon hücreleri yetiştiren ve vücudunuzu obezite ve diyabetten koruyan moleküllere dönüştürülen liflerden yoksundur. Daha iyi seçenekler (makul miktarda tüketildiğinde), tam tahıllar içeren ve içerik listesinde yüksek fruktozlu mısır şurubu bulunmayan fırınlanmış ürünlerdir."Yeterli miktarda diyet lifi almak (Amerikalılar için 2020-2025 Beslenme Rehberi'nde günde 25 ila 30 gram önerilmektedir), bağırsaktaki bakterilerin beslenmesi için önemlidir. Bağırsaktaki bakteriler beslenmediğinde, Nutrients dergisinde yayınlanan 2021 tarihli hakemli bir çalışma, iltihaplı bağırsak hastalığı, obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom dahil olmak üzere bağırsakla ilgili hastalık riskinin artabileceğini öne sürmüştür.İşlenmiş etlerDr. Damman, "Pastırma, sosisli sandviç, kurutulmuş dana eti ve öğle yemeği etleri, pişirme işlemi sırasında doğal bileşenler ve katkı maddeleri kanserojenlere dönüştüğü için daha yüksek kolon kanseri riskiyle ilişkilidir." diyor. Şöyle ekliyor: "Daha iyi bir seçenek (ölçülü olarak) kasaptan alınan et, özellikle de beyaz et veya yüksek miktarda iyi yağ içeren az miktarda otla beslenmiş hayvan etidir."Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2021 tarihli bir araştırmasına göre, belirli sağlıksız bakteri türlerinin artan varlığı, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir ve bu da kolon poliplerinin kansere dönüşme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.BMC Cancer'da 2021 yılında yapılan bir inceleme bu bulguları doğrulamış ve bağırsak mikrobiyomunun kolorektal kanserin önlenmesinde önemli klinik etkileri olduğunu, bağırsak mikrobiyotasını düzenlemenin ise yalnızca kanser riski için değil, aynı zamanda bireyin genel sağlığı için de önemli olduğunu belirtmiştir.Şekerli içeceklerŞekerli içecekler sadece gazlı içeceklerle sınırlı değildir; meyve suları ve bazı diyet gazlı içecekler bile, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu, sakarin veya sukraloz içeriyorlarsa, bağırsaklarınıza zarar verebilir.Dr. Damman, "Bu içecekler kolonunuzda sağlıksız bakterilerin üremesine ve ishalin yanı sıra diyabet ve obeziteye de neden olabilir" diyor. Clinical Gastroenterology and Hepatology dergisinde 2022 yılında yayınlanan yakın tarihli bir incelemeye göre, hem hiperglisemi (yüksek kan şekeri seviyeleri) hem de aşırı şeker alımı bağırsak bariyerini bozarak bağırsak geçirgenliğini artırabilir ve bağırsak mikrobiyota disbiyozuna (bağırsaktaki bakteri dengesizliği) neden olabilir; bu da olumsuz sonuçlara yol açabilir."Daha iyi seçenekler arasında soğuk su, şekersiz çay ve kahve yer alır. Şeker yerine başka bir şey kullanıyorsanız, alüloz [daha iyi] sağlıkla daha fazla ilişkilendirilebilir."Kaynak: The Healthy
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.