Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Z Kuşağı iPhone'larından Kurtulabilir mi?

iphone-563067.jpg

Apple, 2009 yılında akılda kalıcı bir slogan ortaya attı: "Neredeyse her şey için bir uygulama var." Orijinal reklam, akıllı telefonların hayatın her alanında kullanılabileceği fikrinin bir tehditten çok bir vaat gibi algılandığı ilk yıllara ait bir zaman kapsülü.

Artık uygulamaları kullanmayı bırakmamıza yardımcı olan uygulamalarımız var. Caydırıcılar yaratıcı. Bazı uygulamalar diğerlerini açma hızımızı yavaşlatıyor; bazıları belirli bir parola girene kadar aramalar ve mesajlar dışında her şeyi engelliyor; bazıları ise kaydırmadan önce bir mantra üzerinde düşünmemizi veya derin, meditasyonlu nefesler almamızı sağlıyor. Birinde, Instagram'ı açtığımızda ölen küçük, animasyonlu bir ağaç büyüyor.

Her şey için bir uygulama kehanetse, bu onun karanlık gerçekleşmesi.

Akıllı telefon bağımlılığımdan kurtulmak için yıllarca bu uygulama kısıtlayıcı uygulamaları denedim. Sürekli telefonuma bakmak beni mutlu etmiyordu ama bir türlü vazgeçemiyordum. Telefon kullanımım için günlük bir sınır belirler, ardından bu sınıra ulaştığımı bildiren bildirimleri görmezden gelirdim. Engeller ne olursa olsun, onları her zaman aşabilir veya ayarlarını değiştirebilirdim. Telefonuma bakmak nihayetinde benim kararımdı; günde bin kez doğru olanı seçmem gerekiyordu.

Arkadaşlarım ve ben, akıllı telefon çağının ilk çocukları olarak, 2000'li yıllarda doğduk. Son yıllarda akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri hakkında çok sayıda savunuculuk ve uyarı yapıldı ve okullarda akıllı telefon kullanımını kısıtlamak için bir mücadele başlatıldı. Ama bunlar benim neslim için çok geç geldi. Okulların ve ailenin seçimlerimizi kolayca yönlendirebildiği çocukluk yıllarımız geride kaldı. Herkesten daha bağımlıyız ve telefonlarımızı bizden başka kimse alamaz.

Çoğumuz dikkat süremizin azaldığının ve ekran süremizin kontrolden çıktığının farkındayız; herhangi bir şeyi çok sık yapabilme yeteneği bizi hiçbir şey yapmadan bırakıyor. İşte bu yüzden karmaşık ekran kısıtlama sistemleri oluşturuyoruz ve "Yoksay" tuşuna bastığımızda kendimizden nefret ediyoruz.

Elbette başka bir çözüm daha var: Akıllı telefonlarımızdan tamamen kurtulabiliriz. Ama onlarsız hayatı neredeyse hiç hatırlamadığınız için bu oldukça büyük bir adım.

Birkaç yıl önce, Stanford Üniversitesi'nde birinci sınıf öğrencisi olan Georgia Walker-Keleher, arkadaşlarıyla dolu bir grup sohbetinde "köklü" bir şey yapacağını söyledi. Akıllı telefonunu "akıllı telefon" ile değiştiriyordu.

Birisi "Bilgisayarınız hacklendi mi?" diye yanıtladı. Bir diğeri ise "Yardıma ihtiyacınız olursa yeşil baloncuğun içine mesaj atın" diye espri yaptı. Arkadaşlarımdan biri kampüste Walker-Keleher'e rastladı ve diğerlerine hayatta ve iyi olduğunu doğrulayan bir fotoğraf gönderdi.

Temmuz ayında, retro kapaklı telefonlara modernleştirilmiş birkaç alternatiften biri olan yeni Light Phone'umu gösterdiğimde arkadaşlarım da aynı şekilde şaşkına döndüler. Benimkinde kamera, MP3 çalar ve harita aracı var. Ancak siyah beyaz, mat ekranda internette gezinme, sosyal medya, haber ve e-posta yok. Hatta hiçbir uygulama yok. Şirketin kurucu ortağı Joe Hollier'a Light Phone'u akıllı telefondan ayıran şeyin ne olduğunu sorduğumda, Light Phone'un "sonsuz hiçbir şeye" asla erişemeyeceğini söyledi. Sınırları olacak şekilde tasarlanmış.

Bu sınırları birkaç aydır öğreniyorum. İlk günüm lojistik açıdan tam bir kabustu. Ofisimin kapısını açmak için bir uygulama gerekiyordu; içeri giremiyordum, yardım istemek için de Slack'e erişemiyordum. Başka birinin gelmesini beklemek zorundaydım. O akşam, oda arkadaşlarımla yeni bir daire bulduk ve en kısa sürede çevrimiçi bir başvuru formu doldurmamız gerektiğini fark ettik. Daha bir gün önce, tüm banka hesaplarımı ve maaş bordrolarımı içeren sihirli kutum olan iPhone'umu çıkarır ve beş dakikada bitirirdim. Bunun yerine, eve bir saatlik yolculuğu yaptım, dizüstü bilgisayarımı açtım ve isteyerek vazgeçtiğim rahatlığı düşündüm.

Telefonlarımızla ne kadar çok yaşarsak, hayat da bizden bunu o kadar çok yapmamızı istiyor; QR kodları ve çift faktörlü kimlik doğrulama gibi yenilikler, iPhone olmadan dünyayı dolaşmayı her zamankinden daha zor hale getirdi. iPhone olmadan dolaşmak, karşıt başparmaklarınızı evde bırakmak gibi hissettiriyor.

Ancak her gün kullandığımız uygulamaların çoğu bizi dış dünyadan uzak tutmak için tasarlanmış. Temel başarı ölçütü, hayatınızdan ne kadar saat çalabilecekleri ve sürekli dijital gavaj halinde yaşamak bizim için iyi değil. Kronik akıllı telefon kullanımı, bilişsel kapasitede azalma, sosyal izolasyon ve zayıf ruh sağlığı ile ilişkilendiriliyor. Çalışmalar yıllardır devam ediyor ve çoğumuz bulgularının içgüdüsel olarak doğru olduğunu biliyoruz. Walker-Keleher bu hissi şöyle güzel tanımlıyor: "Bu sadece akıllı telefondan hoşlanmamak değil; telefonumla etkileşim kurarken kendimden hoşlanmıyorum. Kontrolüm yokmuş gibi hissediyorum; kendimi dizginlemek için sürekli bir mücadele veriyormuşum gibi."

Uygulama sınırlayıcı uygulamalar marjinal olarak yardımcı olabilir, ancak çoğumuz için bu hissi ortadan kaldırmaz.

Benim neslim genellikle tek kültürden yoksun olarak tanımlanıyor çünkü ekranlarımızda gördüklerimiz ilgi alanlarımıza ve bağlılıklarımıza göre algoritmik olarak ayrıştırılıyor. Ancak ekran bizim tek kültürümüz: Z kuşağının %98'i akıllı telefona sahip ve aramızdaki en genç olanlar için ortalama ekran süremiz günde sekiz saat gibi şaşırtıcı bir süre. Bu, yılda yaklaşık 122 güne, yani Dünya'daki zamanımızın üçte birine denk geliyor. 18-29 yaş arası gençlerin %95'i uyanıkken neredeyse her zaman telefonlarını yanlarında taşıyor ve %92'si uyurken de öyle.

Bir sorun yaşamak için aşırı bağımlı olmanıza gerek yok. Ben hiçbir zaman "karanlıkta TikTok izleyip sabah 5'e kadar uyanık kalan" tiplerden olmadım. Aslında, sosyal medyayı yıllar önce bıraktım ve ulaşılması zor bir mesajcı olarak biliniyorum. Yıllardır iPhone'umu birçok cazibesinden ve dikkat dağıtıcı unsurundan titizlikle ayıklıyordum. Ama her zaman tıklayacak başka bir şey bulabiliyordum. Instagram'ı sildiğimde haberlere takıntılı hale geldim. Gazete ve dergileri basılı olarak okumaya başladığımda bile çektiğim fotoğraflara göz atıyor, takıntılı bir şekilde internetteki mali durumumu takip ediyor ve Wikipedia'da geziniyordum. Dopamin reseptörlerimle bir köstebek vurma oyunu gibiydi. Telefonumdan ilgi çekici her şeyi sildim ama nesnenin kendisiyle hâlâ bağımlılık yaratan bir ilişkim vardı; elime aldığımda neyi kontrol ettiğimi bilmediğimi fark ediyordum.

Üniversiteden sonra yazılım mühendisliği işi için kırsal Georgia'ya taşınan Jose Briones, günde ortalama 12 ila 13 saat ekran başında kalıyordu. Kampüs hayatının yapılandırılmış sosyal dünyası olmadan "çevrimiçi yaşamaya" başladığını söyledi. Arkadaşlıkları Facebook ve Instagram üzerinden filtreleniyordu; işe gidip gelirken bile her boş anında Netflix izliyordu. "Hayatım boyunca böyle bir şey istemiyorum," diye fark ettiğini hatırlıyor. "Bir şeyler değişmeli."

Pandemiden kısa bir süre önce Briones kendine bir akıllı telefon aldı ve kısa süre sonra internette bununla ilgili paylaşımlar yapmaya başladı. Akıllı telefonlar hakkındaki YouTube incelemeleri artık binlerce kez izleniyor ve "dijital minimalistler" için popüler Reddit gruplarında moderatörlük yapıyor. Dijital minimalizmin faydalarını internette yaymakta bir ironi olabilir, ancak hedef kitlesinin çoğunluğunu gençler oluşturuyor ve -en azından şimdilik- gençler de orada. Günahkârları ikna etmek istiyorsanız, kilise avlusunda kalamazsınız.

Bir pazar araştırma şirketi olan Mintel'de görüştüğüm teknoloji analisti Michael Lloy'a göre, 18-34 yaş arasındakilerin %69'u aktif olarak ekran başında geçirdikleri süreyi azaltmaya çalışıyor (genel olarak yetişkinlerin %58'ine kıyasla) ve çoğu -en azından teoride- akıllı telefon denemek istediklerini söylüyor. Walker-Keleher ve iki sınıf arkadaşı, Stanford Sosyal Medya Laboratuvarı tarafından yürütülen bir çalışma kapsamında bir hafta boyunca akıllı telefon kullanmak için gönüllü olmalarını istediklerinde, üç gün içinde 250 yanıt aldıktan sonra başvuru formunu kapatmak zorunda kaldılar.

Tüm bunlara rağmen Lloy, zaten bildiğim bir şeyi doğruladı: Akıllı telefonların gerçekten benimsenmesi neredeyse yok denecek kadar az. Son on yılda 100.000'den fazla Hafif Telefon satıldı; Apple bu dönemde 23.000 kat daha fazla iPhone sattı. Lloy, ekibinin anket yaptığı cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık %6'sının akıllı telefon kullandığını, ancak bu kişilerin çoğunun bunu neredeyse hiç kullanmadığını veya hiç kullanmadığını söyledi; muhtemelen birçoğunun akıllı telefonu da olduğu için.

Akıllı telefona geçen birçok kişi bir tür dönüşüm anı yaşıyor. Carter Hyde 24 yaşında ve Columbia Üniversitesi'nde klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapıyor. Bana ortaokul yıllarının "sosyal medyadan kaynaklanan karanlık bir depresyon ve kaygı" ile tanımlandığını söyledi. Lise birinci sınıftayken, dört tekerlekli bir araç kazasında ciddi bir kaza geçirdi. Yaralanmamıştı ama iPhone'u paramparça olmuştu. Ailesi onu değiştirmek için bir Verizon mağazasına götürdüğünde, kendine "Bana verilen bu değerli hayatın bu kadar çoğunu neden telefonumda harcıyorum?" diye sordu. Bir köşede, uygulama mağazası bile olmayan bir LG Cosmos sürgülü telefon gördü - "Küflüydü, üzerinde örümcek ağları büyümüştü," diye şaka yaptı - ve hemen onu istediğini anladı. Annesi ona güldü, Verizon'daki adam da güldü. Ama lise hayatının geri kalanında o telefonu kullandı. Bana daha iyi uyuduğunu, daha iyi hissettiğini ve daha iyi notlar aldığını söyledi: "Çok daha sağlıklıydım, sürekli daha az yorgundum, daha az sersemdim."

Benim Şam'a giden yolum Brooklyn'e giden bir metro yolculuğuydu. O gün tren doluydu ama kalabalık değildi: takım elbiseli finansçılar, küçük market arabalarıyla yaşlılar, annesinin kucağında bir yürümeye başlayan çocuk. Herkes, yürümeye başlayan çocuk bile, ellerindeki parlak dikdörtgene bakıyordu. Aslında ben de öyleydim. Bu alışılmadık bir görüntü değildi, ama nedense o gün, dünyamızın çok yakın geçmişten gelen bir gezgine ne kadar distopik görüneceğini fark ettim.

iPhone'um çoğu zaman kendimin bir parçası gibi hissettirmişti; parmaklarıma nakledilmiş veya kalçamda asılı kalmış. Vücudum nakli mantıktan ziyade içgüdüsel olarak reddediyordu. Sanırım birçok dönüşüm anı böyledir. Dönüşüm geçiren kişi yeni bir bilgi öğrenmez; zaten bildiklerini sadece okunaklı hale getirir.

Telefon değiştirmek hayatımı bir gecede değiştirmedi. Öncelikle, artık bütün gün dizüstü bilgisayara bakmamı gerektiren bir işim var. Sadece bu nedenle bile, günlük ekran sürem muhtemelen her zamankinden daha yüksek. Ama ufak tefek değişiklikler fark etmeye başladım. Metroda kitap okuyorum - ya da bazen sadece düşüncelerimle baş başa kalıyorum. Daha iyi uyuyorum. Sabahları arkadaşlarımla içki içerken veya barda tuvalette otururken değil, kahve içerken e-postalarımı kontrol ediyorum.

Dijital minimalizm taraftarları için, kısıtlamadan ziyade bilinçlilik daha önemli. Briones, "Okul için bir araştırma ödevi hazırlarken," diye açıkladı, "isteyerek 'Bu konu hakkında bilgiyle boğulacağım ve bunu yapmak istiyorum' diye karar veriyorsunuz." Ancak telefonumuzla kurduğumuz ilişki genellikle böyle işlemiyor: "İstekli iş birliği - bu bilgiye sahip olma isteği - ile algoritmanın isteksiz gerçekliği arasında bir fark var."

Bu nedenle, Briones, akıllı telefon kullanımının pikap ve film kameralarının yeniden benimsenmesi gibi retro bir trend olmadığını öne sürdü. "Bunun nostalji olduğunu düşünmüyorum," dedi. "İnsanlar, özellikle gençler, rızaları olmadan zarar görmekten bıktılar."

Walker-Keleher, Stanford'daki eğitimini tamamladığında, öğrenci gönüllülerin çoğu iPhone'larına geri döndü. Carter Hyde'ın ailesi, üniversite için Los Angeles'a taşındığında tekrar akıllı telefon almasını teşvik etti. Yeni bir yerde olacak ve kendi başına yaşayacaktı. Acil bir durumda Uber çağırıp arkadaşlarıyla dışarıdayken banka hesabını kontrol edebilmesi gerekiyordu. Ama endişeliydi. "En büyük korkum," diye hatırlıyor, "eski alışkanlıklarıma tamamen geri dönmekti."

Lisedeki deneyimi onu bir süreliğine aşılamıştı. Ekran süresi uygulamaları ve sınırlamalar sayesinde birkaç yıl boyunca kullanımı konusunda bilinçli kalmayı başardı. Ancak telefonda geçirdiği zamanın giderek arttığını fark etti. Konuştuğumuzda, kazanın üzerinden sekiz yıl geçmişti ve "kronik olarak kaydırmaya geri döndüğünü" itiraf etti.

Bana "tekrar eski telefon kullanmaya başlamaktan daha çok hoşlanacağı bir şey olmadığını" söyledi. Ancak şimdilik beni iPhone'undan arıyordu. "Biliyorum ki hayatımın büyük bir kısmı telefonda geçiyor."

Kaynak: The Atlantic

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.