Gönderi tarihi: Cumartesi 11:162 gün Admin Uzmanlara Göre Son Kullanma Tarihinden Sonra Güvenle Tüketebileceğiniz 6 GıdaGıda israfı büyük bir sorun. Market fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde, gıdaları bozulmadan önce değerlendirmek özellikle önemli. Gıda israfının başlıca nedenlerinden biri de tarih etiketleri ve bunların gerçekte ne anlama geldiği konusundaki kafa karışıklığından kaynaklanıyor. "Son kullanma tarihi"nden "son kullanma tarihi"ne kadar çeşitli ifadeler kullanılıyor ve bunlar her zaman bir gıdanın tüketilmesinin güvenli olmadığı anlamına gelmiyor.Mendocino Food Consulting'in kurucusu ve CEO'su Bryan Quoc Le, "Çoğu tarih etiketi güvenlikle değil, kaliteyle ilgilidir" diyor.ReFED, bu kafa karışıklığının ABD'li tüketicilerin yılda 1,4 milyar kilo gıdayı çöpe atmasına ve bunun da 7 milyar dolara denk geldiğini tahmin ediyor. 2025 yılında tüketicilerin gıda tarih etiketlerine ilişkin algılarını inceleyen bir araştırma, tüketicilerin %43'ünün gıdaları her zaman veya genellikle ambalaj üzerindeki tarihe yakın bir zamanda attığını ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl, USDA ve FDA, gıda son kullanma tarihi etiketlemeleri, sektör uygulamaları, tüketici algıları ve bunların market maliyetleri ve gıda israfı üzerindeki etkileri hakkında ortak bir Bilgi Talebi duyurdu.Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Bebek mamaları dışında, son kullanma tarihi etiketleri federal hükümet tarafından zorunlu tutulmuyor ve aslında gıda güvenliğini göstermiyor. USDA, bebek mamaları dışında, evde saklanırken tarihi geçen bir ürünün "doğru şekilde işlendiği takdirde yine de güvenli ve sağlıklı olması gerektiğini" belirtiyor. Ancak, herhangi bir bozulma belirtisi gösteren bir gıdanın yenmemesi gerektiğini belirtiyor.Ancak bazı uyarılar da var. Sleepopolis Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Raj Dasgupta, "Son kullanma tarihi geçen her şey atılmalıdır" diyor. Dasgupta, bunun et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, yumurta ve şarküteri ürünlerini kapsadığını belirtiyor. "Görünüşleri veya kokuları iyi olsa bile, tespit edemeyeceğiniz zararlı bakterileri barındırabilir ve Listeria veya Salmonella riski oluşturabilirler."Son kullanma tarihi geçtikten sonra asla yememeniz gereken bazı yiyecekler olsa da, son kullanma tarihi geçmiş olsa bile hala bozulma ihtimali olan birçok yiyeceğin bir listesini derledik.Konserve ÜrünlerKonserve ürünler elinizin altında bulundurmak için kullanışlıdır. Bir kutu fasulye, birkaç malzemeyi bir öğüne dönüştürebilir. Ayrıca, uygun şekilde saklanırsa son kullanma tarihinden çok sonra bile uzun süre dayanırlar. Quoc Le, konserve ürünlerin üzerlerinde basılı tarihten itibaren 1 ila 2 yıl dayanabileceğini söylüyor.Ancak, hem mağazadan alınan hem de evde konserve edilen yiyeceklerde botulizm görülebileceğinden, konserve ürünlerinizin yenmesinin güvenli olmayabileceğinin birkaç işareti vardır. Dr. Dasgupta, "Şişkin veya sızdıran konserve ürünler büyük bir tehlike işaretidir," diyor.MakarnaKonserve ürünler gibi, kuru makarna da hızlı ve kolay yemekler için bir diğer temel gıdadır. Ayrıca uzun süre dayanabilir. Quoc Le, "Kuru makarna, pirinç, tahıl ve konserve ürünler gibi raf ömrü uzun yiyecekler, paket bozulmamışsa genellikle son kullanma tarihinden haftalar hatta aylar sonra bile bozulmadan saklanabilir," diyor.Dondurulmuş GıdalarUSDA'ya göre, uygun şekilde işlendiği sürece dondurulmuş gıdalar sonsuza kadar güvenle tüketilebilir. Ancak zamanla etkilenen şey ürünün kalitesidir. Dr. Dasgupta, "Tadında veya dokusunda hafif bir değişiklik fark edebilirsiniz, ancak güvenlik açısından bu gıdalar genellikle iyidir," diyor.Bu tablo, belirli gıdaların dondurucuda kalitesini ne kadar süre koruduğuna dair faydalı bir kılavuzdur.Fermente GıdalarBuzdolabınızda muhtemelen miso, tempeh ve kimchi gibi birçok fermente gıda vardır. Mutfak Eğitimi Enstitüsü'nde şef-eğitmen olan Emilie Symons, fermente gıdaların "sözde" son kullanma tarihlerinden sonra bile fermente olmaya devam ettiğini söylüyor. "Bu, ürünün lezzetini ve dokusunu ne kadar uzun süre dayanırsa o kadar değiştirebilir, ancak genellikle bir risk oluşturmaz," diyor, ancak yine de önce duyularınızı kullanmanızı tavsiye ediyor.PirinçMakarnada olduğu gibi, güvenebileceğiniz bir başka nişastalı temel gıda daha var: pirinç. Köriye, hızlı bir soteye veya kızarmış pilavın tabanına mükemmel bir garnitür olarak servis edilebilir. İster beyaz ister esmer pirinç tercih edin, iyi saklandığı sürece kilerde uzun süre dayanır.Paketlenmiş Atıştırmalıklar ve TahıllarKahvaltılık gevreklerden granolalara, krakerlerden cipslere ve simitlere kadar, dolabın arkasında saklı bulduğunuz açılmamış paketli atıştırmalıklar da rahatlıkla tüketilebilir.Kaynak: Delish
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.