Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bir nöroloğa göre - gençken yaptığım için pişman olduğum şu 3 şeyi yapmayın

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bir nöroloğa göre - gençken yaptığım için pişman olduğum şu 3 şeyi yapmayın

cats-prefer-sleeping-on-their-left-side.jpg

İnsanlar olarak, hayatta sık sık "ya şöyle olsaydı"lar üzerine düşünürüz, örneğin: "Ya gençken bazı şeyleri farklı yapsaydım?"

Bu tür düşünceleri teşvik etmesem de - değiştiremeyeceğimiz şeyler konusunda gereksiz kaygı ve stres yaratabilir - geçmiş hatalar ve dersler üzerinde düşünmek yine de değerlidir. Bunu yapmak, kendimizin daha gelişmiş versiyonlarına dönüşmemize yardımcı olabilir. Ama başkalarının hatalarından, biz de aynı hataları yapmadan önce ders çıkarabilirsek daha da iyidir.

1. Her gün gazlı içecek içmek (Cola, Pepsi, and diğerleri)

Ergenlik çağımda, ailem ve ben aşırı şeker alımının sağlığım üzerindeki zararını tam olarak anlamamıştık. Her gün okuldan sonra bir iki kutu gazlı içecek içer ve yanında kurabiye yerdim.

Bugünkü beslenme düzenim kesinlikle mükemmel olmasa da, önemli değişiklikler yaptım ve nadiren gazlı içecek içiyorum. Araştırmalar net: Yüksek şekerli beslenme, insülin direncine, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına, kronik inflamasyona ve hatta bilişsel gerilemeye katkıda bulunuyor.

Uzun vadede aşırı şeker tüketimi, Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere bunama riskini artırabilir.

Neyse ki, gazlı içecek tüketimimi ve genel şeker alımımı azaltmak, bu zararlı etkilerin bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilir; ancak bazı uzun vadeli sonuçlar tamamen geri döndürülemeyebilir.

2. Çok yüksek sesli müzik dinlemek

Birçok insan gibi ben de müziği severim. Küçükken, kulaklarıma son ses müzik çalma gibi sağlıksız bir alışkanlığım vardı.

Aşırı gürültüye maruz kalmak işitme kaybına, işitme hassasiyetine ve kulak çınlamasına yol açabilir. Kokleadaki tüy hücrelerinin hasar görmesi, bu hücrelerin yenilenmemesi nedeniyle geri döndürülemez. Araştırmalar, işitme kaybının genellikle depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.

Ayrıca, birçok çalışma işitme kaybını bilişsel gerileme ve bunama riskinin artmasıyla ilişkilendirmektedir. Bunun nedeni, işitme kaybı nedeniyle beyninizin sesleri işlemekte zorlanması ve bilişsel kaynakları hafıza ve düşünmeden uzaklaştırmasıdır.

Yaşlandıkça işitme duyum muhtemelen azalacaktır. Hâlâ kulaklık kullanıp müzik dinlesem de, özellikle egzersiz yaparken, artık ses seviyesini %60 veya daha düşük bir seviyede tutuyor ve dinleme süresini günde en fazla 60 dakikayla sınırlandırıyorum.

İşitme kaybınız varsa, bunu mümkün olan en kısa sürede ele almak bilişsel yükü azaltmaya yardımcı olabilir. İşitme cihazlarının, işitme kaybı olan bireylerde sadece bilişsel gerilemeyi geciktirmekle kalmayıp aynı zamanda genel beyin sağlığını da iyileştirerek demans riskini azalttığı bulunmuştur.

İlginç bir şekilde, bilişsel gerileme riskinin artması, doğuştan sağır olan veya çok küçük yaşta işitme kaybı yaşayan kişiler için geçerli değildir, çünkü beyinleri olumsuz etkiyi azaltmak için bilişsel adaptasyonlar geliştirir.

3. Uykuyu ciddiye almamak

Akıllı telefonlarla büyümemiş olsam da, yine de sayısız geceyi geç saatlere kadar televizyon izleyerek veya video oyunları oynayarak geçirdim. O zamanlar uykunun önemini anlamamıştım. Uyku süresi ve kalitesi beyin sağlığı için kritik öneme sahiptir; sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda ergenlik döneminde beyin gelişimi, hafızanın güçlendirilmesi, duygusal işleme ve atıkların temizlenmesi için de önemlidir.

Artık uykunun rolünü daha iyi anladığıma göre, her gece 7-9 saat uyumaya çalışıyorum. Doktorluk mesleğim, özellikle nöbetçi olduğum zamanlarda buna her zaman izin vermiyor. Ancak beyin sağlığının güçlü bir savunucusu olarak, mesleğimizde, özellikle tıp eğitimim sırasında, daha fazla doktorun ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi alabilmesini sağlamak için değişim talep ediyorum.

Beyindeki uzun vadeli yapısal değişikliklerin kalıcı sonuçları olabilir. Ancak yetersiz uykuyla ilişkili bazı bilişsel ve davranışsal etkiler, uyku alışkanlıklarını iyileştirerek tersine çevrilebilir.

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.